Ruoka
Nimimerkki: Roosa
Ikä: 16-18v

Voiko 11-vuotias kuolla, jos juo 4 tölkkiä energiajuomaa päivässä?

Voiko 11v kuolla jos juo 4 tölkkii red bullia päivässä

Moikka!

Suomessa ei onneksi ole raportoitu tapauksista, joissa lapsia tai nuoria olisi kuollut suurien energiajuoma-annosten juomisen seurauksena, mutta ulkomailla tällaisia tapauksia on kyllä ollut. Ja Suomessakin suuret energiajuomien käyttömäärät ovat nuorilla vaatineet sairaalahoitoa.

RedBullissa terveyden kannalta etenkin lapsilla ongelmallisinta on kofeiinin määrä. Kofeiinin vaikutukset riippuvat kehon painosta, mistä johtuen lapsilla haittavaikutukset ovat pienemmän koon vuoksi voimakkaampia kuin aikuisilla. Kofeiinin saannin turvallisen käytön vuorokausiraja ilmoitetaan painokiloa kohden (2,5 mg / painokilo). Esimerkiksi jos 11-vuotias lapsi painaisi 40 kilogrammaa, olisi hänen turvallisen kofeiinin saannin raja 100 mg. Yksi Redbull-tölkki (250 ml) sisältää 80 mg kofeiinia, jolloin neljästä tölkistä saa jopa 320 mg kofeiinia, eli yli kolminkertaisen määrän, kuin on turvallista käyttää. Varsinkin, jos energiajuomien käyttö on päivittäistä, voi tästä seurata jo vakavia haittavaikutuksia. Suomessa itseasiassa suositellaankin, että alle 18-vuotiaat eivät saisi yli 50 mg kofeiinia päivässä.

Kofeiinin liiallinen käyttö aiheuttaa sydämentykytystä, vatsaoireita tai muuten epämääräistä huonovointisuutta. Lisäksi kofeiini on riippuvuutta aiheuttava aine; kofeiiniriippuvuus merkitsee sitä, että kofeiinin käytön lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita, kuten päänsärkyä, väsymystä ja alakuloa, jopa ahdistusta ja masennusta. Vieroitusoireet alkavat tyypillisesti 12-24 tunnin kuluessa ja voivat kestää useita päiviä.

Pahimmassa tapauksessa kofeiinin nauttiminen suurissa määrissä voi aiheuttaa kofeiinimyrkytyksen, jonka oireita ovat levottomuus, pahoinvointi, vapina, sydämentykytys ja hermostuneisuus. Myrkytyksen oireita voi ilmentyä 40-kiloisella lapsella jo 160 mg:n, eli kahden Redbull-tölkin juomisen seurauksena.

Kofeiinin lisäksi energiajuomat sisältävät sokeria, tyypillisesti 10–15 g/100 ml. Sokeripitoisia juomia suositellaan käyttämään mahdollisimman vähän ja ensisijaisesti aterian yhteydessä, jotta sokerin hampaille tuottama haitallinen vaikutus olisi mahdollisimman pieni. Lisäksi energiajuomista saatu ”tyhjä energia” voi lisätä lapsillakin ylipainon kehittymistä varsinkin, jos juomia käytetään paljon. Energiajuomien juomista ei siis monista syistä suositella lapsille ja nuorille ollenkaan.

Oliko vastauksesta hyötyä?