Ruoka
Nimimerkki: Roll

Mitä tehdä, jos inhoaa muiden seurassa syömistä?

Inhoan muiden seurassa syömistä. En osaa ollenkaan jutella samalla kun syön, jos yritän jutella niin unohdan ruuan ja se jäähtyy pilalle, tai jos syön niin unohdan että muut ihmiset ovat paikalla. En osaa tehdä kahta asiaa samaan aikaan. Tunnen oloni tosi kiusaantuneeksi muiden seurassa ruokaillessa, en osaa syödä tarpeeksi hitaasti kun muut juttelevat keskenään ja on noloa odottaa toisia. Monesti vapaa-ajallakin muut haluavat mennä syömään tai kahville tai jos nähdään jonkun kotona niin siihenkin liittyy usein ruoka/juoma, ja se pilaa yhdessäoloa minun osaltani kun ruokailutilanne ahdistaa. Vaikka aktiviteetti olisi lenkkeily tai kaupungilla shoppailu, niin vähintään kahvittelu pitää olla osana sitä. En keksi, miten voisin välttää yhdessä syömistä. Perheen kanssa ei ollut ikinä tämmöistä ongelmaa, yleensä hekään eivät paljoa puhuneet syödessään. Juttelimme kokkaillessamme, sitten söimme yhdessä pöydän ääressä keskittyen ruokaan ja olimme pääosin omissa ajatuksissamme, ja jatkoimme juttelua kunnolla ruuan jälkeen tiskatessa tai olohuoneeseen siirryttäessä. Pitäisikö minun yrittää opettaa itseäni yhdessä syömiseen(ja miten), vai olisiko jokin keino tavata tuttuja niin ettei siinä ole riskiä joutua syömään? Yritin jopa mennä erääseen harrastusryhmään, mutta sielläkin ryhmän aluksi on aina pitkällinen kiusallinen kahvittelu! En voi oikein käyttää tekosyytäkään esim. ”ei ole nälkä” tai ”yritän vähentää herkkujen syömistä” koska olen enemmän laiha kuin lihava, kaikki alkaisivat huolestua että onko minulla syömishäiriö tms. vaikka ongelmana on tavallaan se sosiaalinen tilanne eikä itse ruoka.

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Millaiseksi koet suhtautumisesi ruokaan noin muuten? Mikä yhdessä ruokailussa on sinusta kaikista vaikeinta? Tuntuuko sinusta epämiellyttävältä, että muut näkevät, kun syöt? Entä jos olette esimerkiksi viettämässä iltaa kavereiden kanssa, ja teillä on jotain naposteltavia, niin syötkö tällaisissa tilanteissa lainkaan mitään?

Kuulostaa siltä, että olet tottunut syömään rauhassa ja ruokaan keskittyen, ja siksi sosiaaliset ruokailutilanteet ovat sinulle haasteellisia. Taustalla voi toki olla myös sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Yksi melko tavallinen sosiaalisten tilanteiden pelon muoto on pelko syödä niin, että muita ihmisiä paikalla. Toki asiaa on vaikea arvioida tämän tarkemmin näin sähköpostin välityksellä.

Mitä mieltä olet, voisiko syömistä harjoitella perheenjäsenen kanssa menemällä julkiseen paikkaan syömään? Tällöin voisi selvitä, onko kyse siitä, että muut näkevät, vai enemmän siitä että perheenjäsenen kanssa on ok olla hiljaa, koska olette niin aina ruokaillessa toimineet. Entä olisiko ystävillesi mahdollista sanoa kevyesti se, että olet tottunut syömään hiljaisuudessa, ja että haluat syödä rauhassa ja vasta sitten jutella? Tällöin asia olisi sanottu ääneen, eikä sitä tarvitsisi silloin samalla lailla jännittää. Joka tapauksessa olisi hyvä, että saisit olla tällaisissa tilanteissa luontevasti oma itsesi, ja syödä keskustelematta muiden kanssa, jos niin haluat.

Näkisin, että olisi hyvä, jos pääsisit keskustelemaan tästä aiheesta vielä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, mieluiten ehkäpä psykologin. Vaihtoehtoisesti voit olla yhteydessä myös Syömishäiriöliittoon. Syömishäiriöliitto tarjoaa keskusteluapua kaikille, joita askarruttavat ruokaan ja syömiseen liittyvät asiat. Tukea pohdintoihisi voit saada myös esimerkiksi Mieli ry:n chat-palveluista.

Sosiaalisuus liittyy vahvasti ruokailuun monissa tilanteissa, ja kuten kerrotkin, niin pidemmän päälle ruokailutilanteiden välttely ei varmastikaan tule onnistumaan, tai voi johtaa eristäytymiseen. Siksi olisi hyvä löytää keinoja syömisen sujumiseen muiden ihmisten seurassa – parhaimmillaan yhdessä syöminen on nautinnollista ja mukavaa!

Oliko vastauksesta hyötyä?