Ruoka
Nimimerkki: Herkkuhetki

Kuinka usein on ok herkutella?

Olen lapsesta asti tottunut käyttämään leivälle, ruuanlaittoon ja leivontaan margariinia&öljyjä, koska oikea voi on aika epäterveellistä. Tovi sitten sain tutun luona maistaa aitoa voita jälkiuuniruisleivän päällä, ja olen ihan haltioissani. Aivan uskomaton makuelämys! Haluaisin syödä sitä koko ajan! Minulla on tapana pitää herkkuhetki noin kolmesti viikossa, silloin syön välipalalla tai jälkiruokana yhden leivonnaisen tai rivin suklaata tms. Olen ihan hyvässä kunnossa joten herkkujen määrä lienee minulle sopiva. Viime aikoina makeaa ei ole edes hirveästi tehnyt mieli, joten mietin että voisinko lopettaa makeiden herkkujen syönnin ja ottaa uudeksi herkukseni voilla päällystetyn jälkiuuniruisleivän? Ei se varmaan sen pahempi olisi? Miten usein saisin syödä ”aitoa voileipää”, jos ruokavalio on muuten ihan ok? Olisiko sekin vain kolme kertaa viikossa, siivu per kerta, vai voisiko olla useamminkin kun se ruisleipäosuushan on kuitenkin hyvin ravitsevaa ruokaa? Mikä on voin ”turvallisen käytön raja”, etten vahingossa saisi siitä verisuoni/sydänongelmia?

Hei!

Kuulostaa siltä, että suhtautumisesi ruokaan ja syömiseen on oikein hyvällä pohjalla – satunnainen herkuttelu esimerkiksi juuri kuvaamallasi tavalla muutaman kerran viikossa on varmasti sopiva määrä. Terveellinen ruokavalio voi sisältää ihan kaikenlaisia ruoka-aineita, myös voita, mutta määrä ratkaisee. Yleispätevä neuvo on, että jos ruokavaliosta 80 % on terveellistä ja monipuolista ruokaa, niin lopuilla 20 %:lla ei ole niin paljon väliä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi pari kertaa viikossa voi ihan hyvällä omalla tunnolla herkutella ruisleivällä, jonka päällä on voita, kunhan pääasiallinen rasva on mieluiten margariini tai öljy, joista saa myös elimistölle välttämättömiä rasvahappoja.

Ruokakolmio antaa raamit sille, miten usein ja kuinka paljon mitäkin eri ruoka-aineita monipuoliseen ja terveelliseen ruokavalioon sopii. Pohjalla ovat kasvikset ja hedelmät, sen jälkeen täysjyvävilja, kuten jälkiuuniruisleipä ja seuraavaksi hyviä proteiinin ja rasvan lähteitä. Ruokakolmiossa ylimpänä palkkina ovat sattumat, jonne myös voi voidaan sijoittaa. Eli ihan hyvällä omalla tunnolla voit herkutella voilla voidellulla leivällä silloin tällöin, kunhan saat muuten riittävästi myös pehmeää rasvaa ruokavaliosi on monipuolinen.

Kannattaa lukea myös artikkelimme herkuttelusta Fressiksen sivuilta.

Mukavaa alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?