Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: ..
Painon puheeksi ottaminen terveystarkastuksessa Oon 7lk ja mulla on tulossa ensi viikolla terveydentarkastus. Oon 165cm pitkä ja painan 94kg. Voiko se terkkari laittaa mut johonki ns. painoseurantaan säännöllisesti...
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Hyvä että laitoit meille viestiä, koska asia selvästi huolettaa sinua. Pahoittelut, että saatat saada tämän vastauksen myöhässä, jos sinulla on ollut jo terveystarkastus terveydenhoitajalla. Vastaamme Fressiksessä kysymyksiin kahden viikon kuluessa kysymyksen saamisesta.

Kerrot painoon liittyvistä huolistasi, ja erityisesti siitä, että pelkäät terveydenhoitajan puuttuvan asiaan, vaikka et haluaisi. On täysin ymmärrettävää, että aihe on sinulle herkkä. Onhan kyseessä todella henkilökohtainen asia. On myös totta, että monissa yhteyksissä painosta ei puhuta sellaisella herkkyydellä, joka huomioisi tämän. Toivon kuitenkin, että keskustelusi terveydenhoitajan kanssa on ollut huomioiva, ja että olet päässyt juttelemaan asiasta vailla huolta siitä, että et itse tule kuulluksi.

Kun painoasi ja pituuttasi tarkastelee suhteessa toisiinsa, on totta, että niiden suhde ei ole täysin tasapainossa. Ikäiselläsi nuorella asiaa ei kuitenkaan voida tarkastella pelkästään tästä näkökulmasta, koska murrosiän kehityksesi on vielä kesken ja kehossasi voi tapahtua vielä paljonkin muutoksia. Terveydenhoitajan tehtävänä on tukea sinun hyvinvointiasi ja seurata kehityksen etenemistä, ei kiusata. Uskon siis, että olette keskustelleet hänen kanssaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvistä asioista, kuten syömistottumuksista, liikkumisesta, mielen hyvinvoinnista ja unesta ja levosta. Jos siis terveydenhoitaja on ”laittanut sinut painonseurantaan” tai lähetteen ravitsemusterapeutille, ovat ne sen vuoksi, että elintavoissasi voidaan vahvistaa niitä asioita, jotka ovat jo hienosti, ja että saisit tukea niihin asioihin, joita itse haluat muuttaa.

Kuvaatkin viestissäsi joitain näistä asioista ja on hieno asia, että sinulla on mieluisia liikunnallisia harrastuksia ja että koet syöväsi normaalisti. On totta, että herkuttelu on helposti sellainen asia, joka vaikuttaa painon nousemiseen. Herkuttelulle on kuitenkin paikkansa myös ruokavaliossa, joka on koostettu terveellisesti ja monipuolisesti, eikä sitäkään tarvitse kokonaan lopettaa. Voit lukea aiheesta lisää Fressiksen tietopankista.

Arvelet itsekin, että suklaan ja karkkien napostelu voisi olla sellainen asia, johon voisit ruokavaliossasi kiinnittää vielä huomiota ja vähentää niiden syömistä. Hienoa, että tunnistat tällaisen asian, ja että koet voivasi itse myös muuttaa tätä tottumusta. Napostelun himoa helpottaa, kun syö päivän mittaan tasaisin väliajoin (4-5 kertaa päivässä) monipuolisen aterian/välipalan, jossa on paljon kasviksia/hedelmiä, täysjyväviljatuotteita tai muu hiilihydraatin lähde sekä proteiinia ja pehmeää rasvaa. Ehkä nämä ovatkin sinulle jo tuttuja juttuja, mutta voit halutessasi lukea niistäkin lisää täältä.

Ruokailutottumusten muuttaminen ei ole aina helppoa -etenkään yksin. Vaikka itse tiedostaisi asiat, joiden haluaisi muuttuvan ja uskoisi siihen myös pystyvänsä, on tällaisiin muutoksiin tärkeä saada tukea lähiympäristöstä. Onko lähelläsi luotettavaa aikuista, jonka kanssa voisit jutella asiasta ja jolta saisit tukea? Onko sinun mahdollista jutella esimerkiksi huoltajasi kanssa aiheesta? Voitteko yhdessä miettiä esimerkiksi sitä, millaisia ruokia ja välipaloja kotiin ostetaan, ja ettei herkkuja olisi tarjolla niin paljoa? Voit myös jatkaa juttelua luotettavan aikuisen kanssa esimerkiksi MLL:n lasten ja nuorten chatissä tai Netarissa.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Tsemppiä ja jaksamista arkeesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: Late
Miksi minulla on paljon ilmavaivoja? Mun pierut on nyt varmaa viiko ajan haissu entistä karseemmalle ja kakkaa on tullu vähä enemmän. Mul on laktoosi-intoleranssi mut en oo syöny mitää...
Fressis

Heippa!

Ei hätää, kysymys ei varmastikaan ole syövästä. Syövät ovat yleisesti ottaen harvinaisia nuorilla. Syövän riski kasvaa sitä mukaa, kun ihmiselle tulee lisää ikää ja esimerkiksi suolistosyöpä on yleisin yli 60-vuotiailla.

Valitettavasti kysymykseesi on kuitenkin vaikea vastata ilman tarkempaa tietoa ruokavaliostasi ja syömiseen liittyvistä tavoistasi. Oletkohan muuttanut ruokavaliossasi jotain? Oletko kiinnittänyt huomiota, onko ilmavaivoja tullut joidenkin tiettyjen ruokien tai juomien nauttimisen jälkeen? Pelkästään jo ahmiminen, pitkät ruokailuvälit ja suuret annoskoot voivat kerryttää suoleen tavallista enemmän ilmaa. Huolehdi siis säännöllisestä ateriarytmistä ja syö rauhallisesti pureskellen lautasmallin mukaan.

Ilmavaivoja voivat aiheuttaa monet eri ruoka-aineet ja se on myös yksilöllistä, miten kunkin keho eri ruoka-aineisiin reagoi. Toisilla on enemmän yliherkkyyksiä kuin toisilla, ja myös erilaiset toiminnalliset vatsavaivat, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä, voivat vaikuttaa siihen, miten herkkä tietyille ruoka-aineille on. Kerrotkin, että sinulla on todettu laktoosi-intoleranssi, eli maitosokerin (laktoosin) imeytymishäiriö, joka aiheuttaa oireita kuten vatsakipua ja ilmavaivoja. Kerrot, ettet ole käyttänyt laktoosia sisältäviä maitotuotteita pitkään aikaan. On kuitenkin hyvä huomioida, että maitoa saattaa olla monissa tuotteissa, joissa sitä ei ajattelisi olevan, joten kannattaa kiinnittää siihen erityistä huomioita, että nauttimasi ruoat ja juomat ovat varmasti laktoosittomia tai maidottomia.

Hiilihapolliset juomat, kuten energiajuomat, voivat myös hyvin aiheuttaa tavallista voimakkaampia ilmavaivoja, koska ne aiheuttavat kaasun muodostumista paksusuoleen. Sokerittomat energiajuomat on makeutettu useimmiten keinotekoisilla makeutusaineilla, jotka voivat myös aiheuttaa joillekin ilmavaivoja. Energiajuomien nauttiminen ei muutenkaan ole millään tavalla suositeltavaa ikäisellesi nuorelle, joten suosittelisin että luopuisit niiden käyttämisestä kokonaan. Samalla voit huomata ilmavaivojenkin helpottavan. Lue lisää energiajuomista Fressiksen artikkelista.

Jos koet, että ilmavaivat hankaloittavat tavallista elämääsi paljonkin, eivätkä ne tunnu helpottavan, kannattaa asiaa selvittää tarkemmin. Siinä tapauksessa voisit mennä esimerkiksi kouluterveydenhoitajalle, joka osaa auttaa sinua asian tutkimisessa eteenpäin. Voit keskustella asiasta myös huoltajasi kanssa ja varata yhdessä ajan lääkärille tai ravitsemusterapeutille. Useimmiten omalle vatsalle sopivat ja epäsopivat ruoka-aineet selviää vain kokeilemalla, mutta on tärkeää, ettei ruokavaliota lähde rajaamaan liikaa, jotta elimistö saa ruoasta kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Niistä voit lukea lisää Fressiksen tietopankista.

Kivaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Video
Ruoka

Mistä on terveet tyypit tehty? Fressiksen vinkit monipuoliseen ateriaan.

Katso vinkit siihen miten teet monipuolisen aterian arjen perus raaka-aineista.

Fressis