Kysymys
Seksi
Nimimerkki: peruna nainen
Ikä: 9-12v
Milloin rinnat alkavat kasvaa? moikka! Mä oon 10v ja mua jännittää milloin mun tissit kasvaa kun todella monella mun luokkalaisella tytöllä on alkanut jo niin osaatteko sanoa milloin...
Fressis

Moi, kiitos kysymyksestä!

Rintojen kasvu on hyvin yksilöllistä ja niiden kokoon tai kasvuun ei voi itse vaikuttaa. Rintojen kasvu alkaa keskimäärin 10 – 13 vuoden iässä ja kehitys kestää noin 3 – 5 vuotta. Toki iän myötä ja läpi elämän keho voi muuttua, ja sen myötä myös rintojen koossa ja muodossa tapahtua vielä muutoksia.

Rintojen kokoon vaikuttavat suurimmaksi osaksi perintötekijät äidin ja isän puolelta, eli se, millaisia sinun äiti ja isäsi ovat, sekä yksilöllinen hormonitoiminta. Rinnat koostuvat pääosin rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta ja rintojen koko liittyy usein rasvakudoksen määrään. Jos rasvakudosta on kehossa vähän, usein rinnat ovat pienemmät kuin henkilöllä, jonka kehossa on enemmän rasvakudosta. Lue lisää rinnoista Hyvä kysymys -sivun artikkelista.

On hyvin luonnollista, että vertaa omaa kehoaan muihin ikätovereihin. Vertaaminen ja murehtiminen voi olla kuitenkin hyvin kuluttavaa ja lisätä epävarmuuden tunteita. Joillakin rinnat ovat luontaisesti pienemmät ja toisilla rinnat kasvavat kookkaammiksi. Omaan ihanaan kehoon onkin hyvä opetella suhtautumaan myötätuntoisesti ja hyväksymään se sellaisena kuin se on ❤

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ...
Ikä: 9-12v
Rintojen kehittyminen Mä oon 11 ja mulla on pulma. Oon huomannu että tyyliin kaikilla meidän luokan tytöillä on isot rinnat. Mulla taas alko rintoja aristaa 10-vuotiaana,...
Fressis

Moi! Onpa harmillista, että olet tuntenut inhoa omaa kehoasi kohtaan. Hienoa kuitenkin, että et jäänyt murheidesi kanssa yksin ja laitoit meille viestiä!

Jokaisen keho kehittyy murrosiässä omaan tahtiinsa: toisilla murrosikä alkaa aiemmin ja toisilla myöhemmin. Tämän lisäksi jokaisen keho muuttuu omalla yksilöllisellä tavallaan. Viestisi perusteella kuulostaa siltä, että murrosiän kehityksesi etenee täysin normaalisti, eikä syytä huoleen ole. Rintojen kehitys kestää yleensä 3–5 vuotta, ja yleensä ne ovat täysin kehittyneet viimeistään täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Toisaalta rinnat eivät koskaan ole ”valmiit”, sillä ne muuttuvat läpi elämän esimerkiksi painonvaihtelun, ikääntymisen, raskauksien ja imettämisen myötä. Voit lukea rinnoista ja niiden kehityksestä lisää täältä.

Kerroit kokevasi huonommuutta muihin luokkasi tyttöihin, joilla on isommat rinnat kuin sinulla. Lisäksi olet alkanut vertailla itseäsi uimahallissa toisiin naisiin. Muiden kehoja näkemällä olet saattanutkin huomata, että rintoja on yhtä monenlaisia kuin on ihmisiäkin. Rintojen muoto, koko ja kiinteys vaihtelevat yksilöstä toiseen. Kaikki rinnat ja kehot ovat kuitenkin hyviä, arvokkaita ja ainutlaatuisia juuri sellaisina kuin ne ovat. Sinun ei tarvitse kokea huonommuutta muihin nähden, sillä rintojen koko ei millään tavalla määritä sitä, kuinka upea ja rakastettava olet ihmisenä.

Ymmärrän silti, että rintojen koko aiheuttaa monille paineita muun muassa kulttuurimme ja mediassa näkyvien kuvien takia. Lisäksi meille ihmisille on luontaista vertailla itseämme muihin, mutta pidemmän päälle se voi tuntua kuormittavalta. Todellisuudessa sinulla on lupa olla kehostasi ylpeä jo nyt, sillä sinun arvosi ei ole sidoksissa ulkoiseen olemukseesi. Pystyisitkö suhtautumaan rintoihisi, kehoosi ja murrosiän muutoksiisi lempeydellä ja uteliaisuudella? Ihmisten kehot ovat niin paljon muutakin kuin vain sitä, miltä ne näyttävät. Ennen kaikkea kehomme ovat toiminnallisia, sillä ne mahdollistavat erilaisten asioiden tekemisen ja kokemisen. Lopulta kehoa tärkeämpää on kuitenkin se, millaisia olemme sisältä ja miten kohtelemme itseämme ja muita.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ..
Voiko hormonaalisella ehkäisyllä olla vaikutusta rintojen kehittymiseen? Luin joltain amerikkalaiselta terveyssivulta, että ehkäisypillerien ottaminen nuorelle jolla alkoi juuri kuukautiset voi vaikuttaa rintojen kasvuun, onko se totta? Mulla alotettiin minipillerit muutaman kuukauden...
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti on vaikea ottaa kantaa lukemasi verkkojutun paikaansapitävyyteen tutustumatta siihen tarkemmin. Lähtökohtaisesti hormonaalisen ehkäisyn ei pitäisi vaikuttaa rintojen kehittymiseen ja kasvuun. Tiedetään, että naissukuhormoni estrogeeni voi aiheuttaa käytön aikana rintojen turvotusta. Sinulla on käytössä pelkkää keltarauhashormonia sisältävä valmiste ja sen haittana voi yleisesti esiintyä rintojen arkuutta, mutta rintojen lopulliseen kokoon sillä ei pitäisi olla vaikutusta.

Murrosiän kehityksen aikataulu on hyvin yksilöllinen. Jos rinnoissa ei ole tapahtunut lainkaan muutoksia (nännit koholla ja kasvaneet, vähän rintakudosta), niin ajattelen, että voisit ottaa yhteyttä koulun terveydenhoitajaan ja pyytää arvioimaan kehityksesi vaihetta. Jos mahdollista, voisi olla hyödyllistä myös selvittää läheisten murrosiän kehityksen aikataulua, koska siitä saa usein jotain suuntaa-antavaa arviota myös oman kehityksen etenemiseen. En kuitenkaan usko että sinun tarvitsisi olla asian suhteen huolissasi. 🙂

Jos sinulla ilmenee muuta kysyttävää käyttämääsi hormonaaliseen ehkäisyyn liittyen, suosittelen sinua olemaan yhteydessä paikkaan, josta ehkäisy on sinulle määrätty.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: En tiä pitäskö huolestua
Nännin vetäytyminen sisäänpäin Hei! Oon 14 vuotias tyttö ja huomasin tossa pari kuukautta sitten että mun toisen rinnan nänni on alkanut vetäytyä sisään päin. Tänään kun taas...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Mitä todennäköisemmin rintasi ovat vielä kehittymässä. Kehityksen eri vaiheissa nännien muoto, koko, reagoivuus ja värikin vaihtelevat. Uskoisin, että tästä on sinunkin kohdallasi kyse. Seuraa rauhassa rintojen kehittymistä. Kaiken kaikkiaan rintojen kehitys vie vuosia, eivätkä ne oikeastaan koskaan ole ”valmiit”, sillä ikä, painonmuutokset ja erilaiset hormonivaihtelut vaikuttavat rintojen muotoon ja kokoon läpi elämän.

Jos asia vielä huolestuttaa sinua kovasti, voisit kesän jälkeen käydä juttelemassa asiasta kouluterveydenhuollossa.

Aurinkoista kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: anteeksi kun häiritsen
Rintojen ja nännien muoto Oon 16v tyttö ja mun kuukautiset alkoivat ku olin 12v. Mun rinnat ovat > tän muotoiset, eli kolmiot. Nänni osuus on ”pullistunut” ja törrötää...
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Kun tytöllä alkaa rintojen kehitys murrosiässä, alkuun vain nänni on yleensä koholla. Sen jälkeen rintarauhaskudosta alkaa muotoutua, itse rinta kohota ja nännin ympärillä oleva nännipihakin suurenee. Murrosiässä rintojen kehittyessä niiden koko ja muoto siis muuttuu.

Rintoja ja nännejä on lopulta yhtä paljon erilaisia kuin maailmassa on naisia. Toinen rinta voi olla esimerkiksi toista rintaa suurempi. Toisilla nännin alue ja nännit ovat suuremmat tai tummemmat kuin toisilla, toisilla taas pienemmät ja vaaleammat. Mitään oikeaa muotoa tai kokoa rintojen tai nännien suhteen ei ole olemassa. Rinnat ja nännit muotoutuvat myös elämän aikana vielä aikuisenakin esimerkiksi raskauden ja imetyksen jälkeen. Kuulostaa siltä, että sinulla on ihan normaalisti kehittyneet rinnat ja nännit.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?