Kysymys
Seksi
Nimimerkki: lol4
Ikä: 16-18v
Pitääkö olla huolissaan, kun kiveksen päässä on ihan pieni patti? Hei minulla on oikean kiveksen päässä pieni patti. Tunnen sen sormillani. Onko aihetta huoleen? Huomasin sen vasta äsken ja kyseessä on siis todella pieni...
Fressis

Hei, lol4!

Hienoa, että olet tutkinut kiveksiäsi ja että otit meihin yhteyttä sinua mietityttävästä asiasta😊 Voisit ehkä vielä koettaa katsoa, läpäiseekö patti valoa. Se onnistuu siten, että laitat taskulampun kivespussin taakse ja katsot (tai pyydät jotakuta toista katsomaan), miltä näyttää.

Pyöreä, pehmeähkö ja valoa läpäisevä patti on vaaraton, eikä sitä tarvitse näyttää lääkärissä. Myös nesteen kertyminen kivespussiin on vaaratonta. Sellainen nestekertymäkin läpäisee valoa.

Jos taas patti näyttää läpivalaistuna tummalta (niin kuin itse kiveskin), kannattaa mennä näyttämään sitä lääkäriin. Muutos voi silti olla ihan vaaraton, mutta ehkä tarvitaan esimerkiksi ultraäänitutkimusta asian selvittämiseksi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Hemulin lada
Ikä: 13-15v
Onko tavallista, että kivesten koko tuntuu vaihtelevan? Onko tavallista jos kivesten koko tuntuu vaihtelevan? Joskus nimittäin tuntuu että ne olisi yllättävänkinn isot ja ehkä vähän napakammat ja välillä ne tuntuu jokseenkin...
Fressis

Moikka!

Kiitos kysymyksestäsi. Kerrot, että sinusta tuntuu, että kivestesi koko vaihtelee ja pohdit, onko se tavallista. Voisikohan tämä tunne liittyä siihen, että esimerkiksi silloin kun on kylmä, kiihottunut, tai vaikka jännittää, kivekset voivat nousta lähemmäs kehoa? Kivekset reagoivat lämpötilan vaihteluihin tällä tavoin, koska niiden täytyy pitää yllä sopivaa lämpötilaa siittiöiden tuotantoon.

Muutoin en oikein osaa arvioida sitä, millä tavalla kivesten koko voisi vaihdella. Jos niihin liittyy selvää turvotusta, ja toisesta kiveksestä tulee esimerkiksi isompi kuin toisesta, silloin täytyy hakeutua lääkäriin asian selvittämiseksi.

Kertomasi iän perusteella olet vielä myös kasvuiässä, joten on hyvin mahdollista, että kivestesi kasvu on vielä kesken, ja tämä tuntemus liittyy siihen. Yleensä kivekset saavuttavat lopullisen kokonsa noin 15-vuotiaana, jolloin niiden pituus on keskimäärin 5 senttimetriä. Terve kives tuntuu sormilla tunnustellen kuoritulta, kovaksi keitetyltä kananmunalta.

Jos haluat jutella vielä aiheesta lisää jonkun kanssa, suosittelen hakeutumaan esimerkiksi kouluterveydenhoitajan puheille. Voit jatkaa aiheesta juttelua myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä tai Poikien Puhelimen palveluissa. Lue lisää kiveksistä Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Hhn
Ikä: 13-15v
Testosteronitason lasku murrosiässä Onko mahdollista, että testosteronin tuotanto laskee pojalla kesken murrosiän ja keskeyttää tai hidastaa muutoksia, jos hänen elämäntavat muuttuvatkin testosteronin kannalta huonoiksi? Mikäli näin olisi...
Fressis

Hei Hhn! Fiksu kysymys.

Poikatyypillisten kehojen murrosiän muutoksia seurataan seuraamalla muun muassa kivesten kasvua. Murrosiän katsotaan käynnistyneen, kun kivesten (niiden kivespussin sisällä olevien nappuloiden) halkaisija on 2.5 cm. Kivekset ovat testosteronitehtaita. Kun pojan murrosikä on kerran käynistynyt, kehitys jatkuu melkeinpä vääjäämättä, oli tilanne mikä hyvänsä. Ainoa poikkeus tähän taitaa olla harvinainen, synnynnäinen kromosomiongelma, ns. Klinefelterin oireyhtymä. Klinefelterin oireyhtymää sairastavalla pojalla saattaa käydä niin, että kivekset alkavat kasvaa mutta sitten kehitys päättyy ja kivesten koko saattaa jopa pienetä. Tämän myötä testosteronin tuotanto saattaa laskea.

Veren testosteronimääriä saatetaan mitata erikoissairaanhoidossa, jos sairastaa jotain vaikeaa harvinaista tautia. Muuten murrosikäisen pojan veren testosteronitasoja ei yleensä ole tapana seurata. Ne heittelehtivät, se toki tiedetään. Hormonitasot yleensäkin heittelehtivät, koska kyseessä on hyvin monimutkainen kuvio ja erilaisten hormonien ja välittäjäaineiden vaikutukset toinen toisiinsa. Pelkästään yhden päivän kuluessa voi olla monenlaisia testosteronitasoja.

Elintapojen osalta tiedetään, että tupakointi voi madaltaa testosteronitasoa, ja tämä muutos voi heikentää lisääntymiskykyä muun muassa altistamalla erektiohäiriöille ja heikentämällä siemennesteen siittiöiden laatua. Kun tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettaa, nämä asiat lähtevät helpottamaan. Vaikka lisääntymisterveys ei olisikaan itselle vielä ajankohtainen asia, on hyvä tiedostaa myöhempää elämää varten, että tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöllä on monia haitallisia vaikutuksia myös siihen.

”Huonot” elintavat voivat yleisesti heikentää kasvua ja kehitystä. Poikatyypillisissä kehoissa ne eivät kuitenkaan pysäytä kehitystä, eli toisin sanoen kivekset jatkavat kasvuaan ja testosteronin tuotantoa. Tyttötyypillisissä kehoissa on eri tilanne ja murrosiän kehitys saattaa kokonaan pysähtyä, jos esimerkiksi ei syö riittävästi tai on todella paljon stressiä.

Elintapojen parantaminen on fiksu juttu monella tavalla. Kun löytää säännöllisen, hyvän arkirytmin, syö jotakuinkin terveellisesti ja säännöllisesti, nukkuu riittävästi, liikkuu itselle mieluisalla tavalla, ja pysyy erossa tupakka- ja nikotiinituotteista, voi paremmin ja tukee omaa kehitystä.

Toivottavasti tämä vastaus helpotti huoliasi. Jos olet edelleen huolissasi murrosiän kehityksestäsi, kannustan sinua kertomaan asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle tai vaikkapa kouluterveydenhoitajalle. Hän ehkä ohjaa sinut koululääkärille, joka voi tutustua sinuun, terveyshistoriaasi ja yksilölliseen tilanteeseesi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Enpäs kerro
Ikä: 9-12v
Peniksen ja kivesten kasvu Onko normaalia että 12-vuotiaan penis tai kivekset eivät ole alkaneet kasvaa? Karvoja tullut vähän ja erektioita myöskin.
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi.

Syntymässä pojiksi määritellyillä murrosikä alkaa usein kivesten kasvamisella. Noin vuosi sen jälkeen penis alkaa kasvaa. Penis kasvaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen ennen kuin se saavuttaa lopullisen mittansa. Kokonaisuudessaan murrosiän kehitys kestää keskimäärin kolmesta kuuteen vuotta.

Kehossa tapahtuvat muutokset voivat tulla hieman eriaikaisesti. On siis normaalia, jos penis ja kivekset eivät sinulla ole vielä alkaneet kasvaa. Kerrot, että sinulle on tullut jo vähän karvoitusta ja erektioita. Tämän perusteella vaikuttaisi siltä, että murrosikäsi on jo alkanut ja siitä kehitys etenee varmasti omaan yksilölliseen tahtiinsa.

Kaikkia omassa kehossa samaan aikaan tapahtuvia muutoksia ei välttämättä myöskään heti huomaa. Murrosiässä penis saattaa esimerkiksi näyttää pienemmiltä aikaisempaan verrattuna, jos on juuri tullut kasvupyrähdys ja on kasvanut pituutta merkittävästi lisää.

Älä siis suotta ole huolissasi murrosiän kehityksestäsi, se etenee varmasti juuri kuten kuuluukin. 😊 Jos kuitenkin haluat vielä jutella aiheesta lisää, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatiin tai Poikien Puhelimeen.

Voit tutustua myös Hyvä kysymys -palvelun artikkeleihin, joihin on koottu kattavasti tietoa muun muassa murrosikään liittyvistä asioista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: poika 13v
Onko normaalia että kiveksessäni on patti? Onko normaalia että vasemman kiveksen päällä on tarkkarajainen pallo ollut vuosia ei ole kasvanut yhtään eikä kipuja?
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti en saa kysymyksestäsi oikein selvää, millaisesta ”pallosta” on kyse, ja asiaa on muutenkin vaikea arvioida näkemättä sinua ja voimatta keskustella asiasta tarkemmin. Suosittelen siis, että olet asiasta yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan tai suoraan lääkäriin. He pystyvät arvioimaan tilannetta paremmin ja saat huolta pois mielestäsi. 😊

Normaalisti kivesten kuuluu olla kuin kaksi kovaksikeitettyä, kuorittua, sileää linnunmunaa. Kiveksen yläosassa on lisäkiveskudosta, mutta normaalisti tätä ei kovin helposti pysty tunnustelemaan. Lähtökohtaisesti tilanteesi ei kuulosta huolestuttavalta, jos pallo on ollut kiveksessäsi jo vuosia, eikä ole kasvanut tai ollut kipeä. Olisi kuitenkin hyvä, että käyt hakemassa asiaan terveydenhuollon ammattilaisen arvion, koska erilaiset patit eivät kuitenkaan ole normaaleja kiveksissä ja siksi niiden syy on aina hyvä selvittää.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Poika123
Milloin penikseni alkaa kunnolla kasvamaan? Moikka, olen 14v8kk vanha poika. Kysymykseni koskettaa peniksen kasvua. Murrosikäni on alkanut. Karvoja on jonkun verran, ja ne ovat jo hieman kihartuneita. Ekat spermat...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Kerrot murrosiän kehityksestäsi ja pohdit peniksesi kasvua. Penis alkaa kasvaa yleensä murrosiän alkuvaiheessa. Ensin kasvavat kivekset, ja siitä noin vuoden päästä penis alkaa kasvaa. Se kasvaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen ennen kuin saavuttaa täyden mittansa.

On valitettavasti vaikea arvioida murrosiän kehitystäsi tapaamatta sinua. Jokaisen kehitys etenee yksilöllisesti. Suosittelenkin siis, että menisit kouluterveydenhoitajan vastaanotolle juttelemaan asiasta. Hän pystyy paremmin arvioimaan kehityksesi vaihetta, ja hänen kanssaan voit muutenkin jutella siihen liittyvistä asioista. Halutessasi voit jutella niistä myös nimettömästi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä tai Poikien puhelimen palveluissa. Uskon kuitenkin, että sinulla ei ole asian suhteen aihetta huoleen, koska murrosikäsi kehitys kuulostaa olevan hyvässä vauhdissa! 🙂

Muistathan, että jokaisen penis on yksilöllinen ja hyvä sellaisenaan, eikä ole olemassa oikean pituista/kokoista tai muotoista penistä.  Vanhemmilta saadut geenit vaikuttavat siihen, minkälaiseksi peniksesi kasvaa, eli siihen ei voi itse vaikuttaa.

Mukavaa joulun odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Heik
Kivesten kipu ja masennus Onko mahdollista että kiveksiä rupee sattumaan jos on ollut kauan tulematta? (Nyt siis noin kuukausi) Tiukat vaatteet ja istumasento on välillä tuskaa. Olen myöskin...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kiveksiin voi alkaa sattumaan tai niissä voi tunea pakottavaa ja epämiellyttävää tunnetta, jos laukeamisesta on pitkä aika. Tiukat vaatteet ja istuma-asento voivat lisätä kivun tunnetta. Toisaalta keho myös tottuu siihen, jos laukeamista ei tapahdu säännöllisesti. Kipu hellittää ajan kanssa.  Terveydellisesti siitä ei ole haittaa, enemmänkin juuri se epämiellyttävä tunne. Onko sinulla sellainen olo, että laukeaminen voisi helpottaa kiputuntemusta? Joskus kiveksiin liittyvä kipu voi johtua myös muista tekijöistä, kuten kiveksen kiertymisestä tai tulehduksesta. Nämä toki ovat harvinaisia ja kipu voi olla voimakasta. Jos kipu ei hellitä, suosittelen olemaan yhteydessä lääkäriin.

Kerrot myös masennuksestasi. On ymmärrettävää, että masentuneena kiinnostus seksiin voi jäädä taka-alalle. Jäin pohtimaan oletko saanut riittävästi tukea ja hoitoa masennukseen liittyen? Onko lähipiirissäsi ihmistä, kenen kanssa olet voinut jutella asiasta? Oletko päässyt juttelemaan siitä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa?

On tärkeää, että et jäisi masennuksesi kanssa yksin. Yksin on hyvin hankala selvittää isoja asioita, kuten masennusta. Omasta olosta kertominen saattaa joskus tuntua mahdottomalta ajatukselta, mutta se on kuitenkin tarpeen, jotta voi alkaa voida paremmin. Apua saat esimerkiksi opiskelu- tai työterveyshuollosta, mutta jos suoraan heidän puoleensa kääntyminen tuntuu vaikealta, voit hakea rohkaisua myös nuorille ja nuorille aikuisille tarkoitetusta Sekasin-chatista. Voit jutella chatissa nimettömänä aikuisen kanssa ja saada sekä tukea, että vinkkejä siihen miten edetä.

Ota siis rohkeasti yhteyttä edellä mainittuihin auttaviin tahoihin. Sinä ansaitset voida hyvin <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Hämmästynyt
Onko normaalia että kives vetäytyy kehon sisään? Onko normaalia että kives vetäytyy välillä kehon sisään? Eli aivan kun ei olisi kiveksiä ollenkaan.
Fressis

Moikka,

Kiitos kysymyksestäsi.

Kivesten korkeutta ja kivespussin kireyttä säätelevät cremaster-lihakset, jotka kiinnittyvät kiveksiin ja jatkuvat kivespussista nivuskanavaan. Kun cremaster-lihakset kiristyvät, kivekset nousevat ylöspäin ja lihasten rentoutuessa kivekset taas laskeutuvat kivespussissa alaspäin. Tämän toiminnon tarkoitus on säädellä kiveksille optimaalista lämpötilaa.

Jos cremaster-lihas supistuu voimakkaasti, se voi imaista kiveksen osittain tai kokonaankin nivuskanavaan (”kehon sisään”) hetkellisesti. Jos kives palautuu takaisin kivespussiin ja kivekset ovat pääasiassa siellä pussissaan, ei tästä tarvitse olla huolissaan. Cremaster-lihaksen supistumisrefleksiä voi kokeilla provosoida sivelemällä kevyesti yläsisäreittä, jolloin lihas tyypillisesti supistuu ja kives kohoaa.

Vastaus kysymykseesi siis on, että on normaalia, kunhan kives myös laskeutuu takaisin kivespussiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
RuokaSeksi
Nimimerkki: Matias 13
Voivatko kivekset kutistua jos juo Mountain Dewiä? Join mun kamun kaa mountaindeviä ja nyt pelkään et mun kivekset kutistuu ku mun kamun isoveli sano et se kutistaa niitä. APUA en tiiä...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi.

Tuo on tosiaan myytti, joka kyseisestä juomasta on kiertänyt jo vuosia, mutta sen todellisuudelle ei ole perusteita. Voit siis olla huoletta, kiveksesi eivät taatusti kutistuneet tästä kerrasta juoda kyseistä juomaa.

Emme kuitenkaan yleisesti suosittele juomaan usein sokerijuomia. Happamat ja sokeripitoiset juomat muun muassa vahingoittavat hampaiden kiillettä ja sen myötä lisäävät hampaiden eroosiota. Limsoista ja muista sokeri- ja/tai hiilihapollisista juomista kannattaa ajatella saman tapaisena ruokavalion sattumana kuin karkkeja tai sipsejä – joskus on ihan ok herkutella, mutta päivittäinen käyttö ei kannata. 🙂

Voit halutessasi lukea lisää aiheesta Fressiksestä: Juomat – mitä, milloin ja kuinka paljon? – Fressis

Mukavaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Kivesten hikoaminen ja intiimihygieniasta huolehtiminen Pallit hikoaa kokoajan. Aina viikon päätteeks, kun vaihan kalsarit nii ne on ihan hiestä märät ja haisee paskalta.
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

On ihan normaalia, että myös kivesten alueella ilmenee hikoilua. Jotta hikoilu ei aiheuttaisi hajuhaittoja tai muuta vaivaa, kannattaa kalsarit vaihtaa päivittäin. Lisäksi intiimialue olisi hyvä pestä päivittäin lämpimällä vedellä. Pestessä kannattaa huuhdella huolellisesti myös esinahan alta, sillä sinne kertyy usein esinahkatalia, joka voi alkaa haista. Huolehdithan myös huolellisesta kuivauksesta. Lisätietoa aiheesta voit lukea täältä.

Kivaa syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?