3 syytä, miksi nuuska ei ole fresh
Jättämällä nuuskan käytön väliin säästyy monenlaiselta harmilta. Tsekkaa 3 syytä, miksi nuuskan käyttö ei kannata.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Satunnainen tupakointi ei jätä jälkiä suuhun. Säännöllisesti tehtynä se voi lisätä ientulehdusta ja hammaskiveä, kuivattaa suuta ja saada hengityksen haisemaan. Pidemmällä aikavälillä ilmeneviä tupakoinnin esteettisiä vaikutuksia ovat nikotiinin ja tervan aiheuttamat hampaiden ja ienalueiden kellastuminen ja muut värjäymät.
Vaikka hammaslääkäri huomaisi tupakoinnin suustasi tai esimerkiksi vaatteidesi hajusta, ei heidän ole sallittua ottaa yhteyttä vanhempiin asian tiimoilta eikä sellainen kuulu muutenkaan heidän työnkuvaansa. Hammaslääkärin työhön kuuluu auttaa potilaitaan kohti parempaa suun terveyttä neuvomalla ja kannustamalla kohti hyviä rutiineja.
Suosittelemmekin puhdistamaan hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella ja käyttämään sähköhammasharjaa. Muista puhdistaa hampaat ienrajoista hellästi mutta napakasti. Jos jostain tihkuu hieman verta, niin nämä ientulehduksen merkit kyllä häviävät yleensä muutaman päivän kuluessa kun lankausta jatkaa.
Me täällä Fressiksessä suosittelemme myös vahvasti olemaan kokonaan tupakoimatta. Näin vältyt sen aiheuttamilta haittavaikutuksilta jatkossa. Lue niistä lisää Fressiksen tietopankista. Tukea lopettamiseen saat myös Fressiksestä.
Mukavaa kevään odotusta!
Heippa!
Ruoansulatuksen kannalta siitä ei ole haittaa, ettei aterialla juo ruokajuomaa. Suolisto ei voi tästä tukkeutua, sillä ruoansulatusentsyymit niin mahalaukussa kuin ohutsuolessa pilkkovat syömämme ruoan hyvin tehokkaasti pieniksi osasiksi niin, että ravintoaineet pääsevät imeytymään. Tähän ei tarvita erikseen nestettä, vaan pilkkoutumisprosessi kyllä toimii joka tapauksessa. Eli päivittäisen nestetarpeen voi täyttää kyllä aterioiden välilläkin.
Juomista aterian yhteydessä kuitenkin puoltaa suun ja hampaiden terveys. Makeat ja happamat juomat aikaansaavat happohyökkäyksen suussa, mikä vaurioittaa hampaiden kiillettä. Jos aterioiden välissä juo usein, niin happohyökkäyksiä tulee enemmän ja samoin hampaat kuormittuvat enemmän, mikä altistaa reikiintymiselle. Vesi ei saa aikaan happohyökkäystä, eli sitä voi juoda huoletta aterioiden välissäkin.
Kannattaa lukea vielä lisätietoa artikkelistamme liittyen suun terveyteen ja ruokailuun, jos aihe kiinnostaa enemmänkin.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hyvä että mietit suun terveyttä. Ikenet voivat vetäytyä monesta syystä, joista yksi on nuuskan aiheuttama mekaaninen rasitus. Siinä ienrajan kulku muuttuu ja hampaan kaula voi paljastua muutamia millejä. Hampaan kaulan paljastuminen voi näyttää esteettisesti ikävältä ja joskus vihloa, mutta mitään varsinaista vaaraa se ei aiheuta. Ikenen vetäytyminen on muutos joka ei palaudu. Muut nuuskan aiheuttamat muutokset kuten värjäymät on sen sijaan mahdollista hoitaa hyvällä puhdistuksella ja tarvittaessa hampaiden valkaisulla. Paras mitä voit itse tehdä haittojen ehkäisemiseksi, on puhdistaa hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella ja harjata hampaat hellästi mutta napakasti sähköharjalla ja fluoritahnalla.
Me täällä Fressiksellä kannustamme nuuskaamattomuuteen. Mitä pidempään sitä jatkaa, sen vaikeammaksi lopettaminen käy. Hienoa, että oletkin päättänyt lopettaa nuuskaamisen kokonaan! Tukea lopettamiseen saat Fressiksestä ja Erovirasto-sovelluksesta. Tsemppiä lopettamiseen, pystyt siihen varmasti!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi.
Tuo on tosiaan myytti, joka kyseisestä juomasta on kiertänyt jo vuosia, mutta sen todellisuudelle ei ole perusteita. Voit siis olla huoletta, kiveksesi eivät taatusti kutistuneet tästä kerrasta juoda kyseistä juomaa.
Emme kuitenkaan yleisesti suosittele juomaan usein sokerijuomia. Happamat ja sokeripitoiset juomat muun muassa vahingoittavat hampaiden kiillettä ja sen myötä lisäävät hampaiden eroosiota. Limsoista ja muista sokeri- ja/tai hiilihapollisista juomista kannattaa ajatella saman tapaisena ruokavalion sattumana kuin karkkeja tai sipsejä – joskus on ihan ok herkutella, mutta päivittäinen käyttö ei kannata. 🙂
Voit halutessasi lukea lisää aiheesta Fressiksestä: Juomat – mitä, milloin ja kuinka paljon? – Fressis
Mukavaa syksyä sinulle!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Hammaslääkäri ei todennäköisesti näe vapen käyttöä hammastarkastuksessa. Hammaslääkäreiden tarkoitus ei kuitenkaan ole käräyttää ketään esimerkiksi nikotiinituotteiden käytöstä, vaan auttaa sinua huolehtimaan suun terveydestä. Voit siis ihan rohkeasti ottaa asian myös itse puheeksi.
Oman terveyden ja hyvinvoinnin vuoksi suosittelen kuitenkin jatkossa jättämään vapettamisen väliin, ennen kuin siitä ehtii aiheutua mitään suurempaa haittaa. Muistathan myös, ettei vapea tai muitakaan nikotiinituotteita tarvitse käyttää sen vuoksi, että kaveritkin käyttävät. Voit siis tehdä rohkeasti omat päätöksesi ja kieltäytyä vapesta, jos kaverit sitä tarjoavat. Fressiksestä voit lukea lisää vapen haitoista sekä päihteistä kieltäytymisestä.
Tsemppiä syksyyn!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Hammaslääkäri ei todennäköisesti näe sähkösavukkeen eli vapen käyttöä hammastarkastuksessa. Hammaslääkäreiden tarkoitus ei kuitenkaan ole käräyttää ketään esimerkiksi nikotiinituotteiden käytöstä, vaan auttaa sinua huolehtimaan suun terveydestä. Voit siis ihan rohkeasti ottaa asian myös itse puheeksi. Hammaslääkäriltä voit saada hyviä vinkkejä myös lopettamisen tueksi.
Tutkimuksissa on yleisesti havaittu, että vapettaminen lisää todennäköisesti riskiä mm. hammasterveyden heikentymiselle. Oman terveyden ja hyvinvoinnin vuoksi vapettaminen kannattaakin yrittää lopettaa mahdollisimman pian ennen kuin mitään suurempaa haittaa ehtii aiheutua. Hienoa, että olet edes vähän pohtinut lopettamista. Lopettaminen voi tuntua jo ajatuksenkin tasolla vaikealta, mutta ainakaan helpommaksi se ei ajan saatossa valitettavasti käy. Haluamme siis rohkaista sinua lopettamaan, vaikka se tuntuukin tällä hetkellä vaikealta. Pystyt siihen varmasti! 🙂 Vinkkejä käytön lopettamisen tueksi löydät täältä.
Tsemppiä sinulle!
Hei, kiitos hyvästä kysymyksestä!
Energiajuomat ovat näin aikuisnäkökulmasta katsottuna ylipäätään tarpeettomia. Niissä on ainesosia, joiden on tarkoitus piristää ja joskus piristävän vaikutuksen sijaan tuleekin levottomaksi. Monilla ihmisillä on haasteita nukahtaa, jos on juonut vähänkään energiajuomaa illan aikana. Tämä on kuitenkin yksilöllistä. Tarkkaavuuden ylläpitäminen eli keskittyminen lienee sinulle ADHD:n takia joka tapauksessa vaikeaa. Energiajuomat saattavat tehdä siitä vieläkin vaikeampaa.
Hampaiden kannalta energiajuomat ovat huono juttu. Energiajuomat ovat happamia ja sisältävät paljon sokeria, ja niiden juominen kuluttaa hampaiden kiillettä siten, että niihin syntyy helpommin reikiä. Hitaasti juomalla pitkität happohyökkäystä, eli aikaa, joka hapoilla on kuluttaa hampaita, jolloin riski hampaiden reikiintymiselle on entistä suurempi. Hitaasti juominen on siksi huono juttu, eikä sitäkään voi suositella.
Sinulle sopivaa määrää energiajuomaa ei kukaan pysty arvioimaan, koska jokainen reagoi energiajuomiin yksilöllisesti. Varmasti itse huomaat parhaiten, milloin ja miten energiajuomalla on huonoja vaikutuksia sinuun. Jos et sitä itse huomaa, kannattaa luottaa siihen, mitä läheiset aikuiset asiasta sanovat. Joka tapauksessa energiajuomien ei tulisi kuulua päivittäiseen ruokavalioon, ja mitä vähemmän niitä juo, sen parempi.
Lue lisää energiajuomista Fressiksen artikkelista ja muista juomista Fressiksen tietopankista.
Hauskaa talven jatkoa!
Hei ja kiitos hyvistä hammaskysymyksistä!
Kuulostaa siltä, että olet erinomaisesti ottanut suun terveytesi haltuun ja sinulla on paljon tarkkaa tietoa. On totta, että hampaita ei kannata pestä heti ruokailun jälkeen, varsinkaan jos on syönyt jotain tosi hapanta. Jos sinua huolettaa eroosio, niin voit toki yrittää muuttaa iltarutiiniasi niin, että iltapalan ja hampaiden harjauksen välissä olisi edes 15min aikaa. Pastilli toki nopeuttaa happohyökkäyksen loppumista, mutta samoin myös sylki huuhtelee bakteereita ja ruuantähteitä pois suusta. En tietysti neuvo tekemään suositusten vastaisesti, mutta voit ensi kerralla kysyä hammaslääkäriltä, että näkeekö hän merkkejä eroosiosta ja mikäli ei näe, uskoisin että voit turvallisin mielin jatkaa iltarutiiniasi.
Pastillien tasapainoinen nauttiminen on tärkeää enkä suosittele ylittämään päiväannosta, joka on xylitol-pastillista riippuen n. 8-10 pastillia vuorokaudessa. Suuremmat määrät voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Ehkä voisit mieluummin miettiä, että miksi sinulla tulee makean himo? Oletko kenties syönyt hyviä monipuolisia aterioita päivän aikana tai nukkunut tarpeeksi? Xylitol-pastillin nauttiminen aterian jälkeen on oikein hyvä tapa, mutta ei niitä ole tarkoitettu napsittavaksi pakettikaupalla joka päivä. Vaikka pastilleissa käytettävät lisäaineet ovat turvallisia, niin kannattaa silti pyrkiä tasapainoiseen ja terveelliseen ateriarytmiin, jossa mikään yksittäinen asia ei nouse liian suureen rooliin.
Hampaiden mekaaninen puhdistus eli harjaus riittää tutkimusten mukaan kaksi kertaa vuorokaudessa, eikä kolmannesta harjauksesta ole erityistä hyötyä. Liika mekaaninen rasitus voi alkaa sen sijaan jo turhaan kuluttamaan hampaita, joten huolellinen puhdistus kahdesti päivässä riittää. Hammasvälit suositellaan puhdistettavaksi vähintään kerran vuorokaudessa ja kielen kaavinta hellävaraisesti on hyvä lisä siihen. Eli hammasvälien ja kielen puhdistus hampaiden harjauksen yhteydessä iltaisin riittää. Perusterve ihminen ei tarvitse säännöllisesti suuvettä, vaan mekaaninen puhdistus ja hammastahnan sisältämä fluori riittävät hyvään suun terveyteen.
Kertomasi perusteella sinulla on suun terveys oikein hyvällä tolalla!
Aurinkoista kesää sinulle 😊