Ruoka
Nimimerkki: Hiltsu
Ikä: 9-12v

Voiko 11-vuotias ostaa ja juoda energiajuomia?

Moi olen 11v ja mun kaikki 11v kaverit juo energiajuomaa niin tahtoisin tietää että voiko 11v ostaa ja juoda energiajuomaa?

Heippa! Hyvä kysymys, kiitos siitä 😊

Energiajuomia ei tosiaan suositella alle 15-vuotiaille, ja siksi useissa kaupoissa niitä ei myöskään myydä tämän ikäisille. Koska kyseessä ei ole laki, vaan suositus, voi siinä olla eroja eri kauppojen välillä, kuinka paljon energiajuomien myyntiä alle 15-vuotiaille rajoitetaan ja valvotaan. Näin ollen voi olla mahdollista, että kaverisi ovat niitä saaneet itsekin ostettua, tai sitten he ovat saaneet niitä käsiinsä muuta kautta.

Viestistäsi ei käy ilmi, haluaisitko itsekin juoda energiajuomia, mutta ymmärrän että se voi ainakin kovasti houkuttaa, jos kaikki kaverisikin niitä juovat. On kuitenkin hienoa, jos pystyt niistä siitäkin huolimatta kieltäytymään!

Energiajuomat voivat olla houkuttelevia maultaan ja ulkonäöltään, mutta niistä ei ole oikein mitään hyötyä kasvavalle nuorelle, jonka keho on herkempi niiden haitallisille vaikutuksille. Ne sisältävät suuria määriä kofeiinia ja muita piristäviä aineita, joista on monenlaista haittaa, ja jotka usein tekevät olon levottomaksi piristämisen sijaan. Kofeiini voi esimerkiksi vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unenlaatua sekä aiheuttaa riippuvuutta. Lisäksi energiajuomat sisältävät paljon sokeria, eivätkä siksikään sovi päivittäiseen ruokavalioon tai ole hyväksi hampaille. Happamien ja sokeripitoisten juomien juominen kuluttaa hampaiden kiillettä siten, että niihin syntyy helpommin reikiä.

Lue lisää energiajuomista Fressiksen tietopankista ja artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?