Ruoka

Loihdi nyhtökaurasta tomaattikastike ja kaksi jämäruokaa

Kokkaa ensin reilu annos nyhtökaura- tai härkistomaattikastiketta. Seuraavana päivänä kastikkeen loppu ui linssipataan, ja kolmantena päivänä linssipadan jämistä syntyy muhevia pasteijoita. Helppoa, herkullista ja ekologista – etkä joudu heittämään ruokaa roskiin!

Loihdi nyhtökaurasta tomaattikastike ja kaksi jämäruokaa

Päivä 1: tomaattikastike nyhtökaurasta tai härkiksestä

4 annosta, valmistusaika noin 30–40 min.

1 sipuli
1 rkl öljyä
1 tlk (400–500 g) paseerattua tomaattia
2 rkl tomaattisosetta
1/2 rasiaa kirsikkatomaatteja
1 rs nyhtökauraa tai härkistä
3/4 tl suolaa
1/2 tl hunajaa tai sokeria
1/2 tl mustapippuria
1 tl timjamia tai oreganoa
(1 tl paprikajauhetta)

Lisäksi:
400 g pastaa

1. Kuori ja pilko sipuli. Kuullota sipulit öljyssä pannulla.
2. Lisää paseerattu tomaatti, tomaattisose, puolitetut kirsikkatomaatit ja mausteet. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja hauduta, kunnes tomaatit pehmenevät. Hämmennä ajoittain. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää.
3. Lisää nyhtökaura tai härkis kastikkeen joukkoon ja jätä hautumaan pienelle lämmölle siksi aikaa, kun valmistat pastan. Hämmennä ajoittain. Ohenna kastiketta tarvittaessa tilkalla vettä.
4. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Tarjoile kastikkeen kanssa.

Vinkki: Ripottele annoksen päälle tuoretta basilikaa.

Päivä 2: linssipata

4 annosta, valmistusaika noin 45–60 min

Noin puolet edellispäivän kastikkeesta
1 sipuli
1 rkl öljyä
2 porkkanaa
1 (suippo)paprika
2 rkl tomaattisosetta
2 dl linssejä (punaisia tai vihreitä)
4 dl vettä
1 tlk (2 dl) kaura- tai kookoskermaa
0,5 limen mehu
3/4 tl suolaa
1/2 tl hunajaa tai sokeria
1/2 tl mustapippuria
1 tl timjamia tai oreganoa
(1 tl paprikajauhetta)

1. Kuori porkkana ja pilko se ohuiksi suikaleiksi. Pilko paprika ja sipuli. Paista kasviksia hetki öljyssä reunallisessa pannussa tai kattilassa, kunnes sipuli kuullottuu.
2. Lisää sekaan vettä, eilinen tomaattikastike, huuhdotut linssit ja mausteet. Anna kiehua hiljakseen noin 30 minuuttia. Käy välillä hämmentämässä ja tarkista, ettei seos kuivu liiaksi. Lisää tarvittaessa vettä.
3. Lisää kaurakerma ja purista sekaan puolikkaan limen mehu. Keitä vielä 15 minuuttia tai kunnes linssit ja riisi ovat kypsyneet. Lisää tarvittaessa vettä, jos seos kovin paksua. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää.

Vinkki: Voi korvata linssit tai osan niistä riisillä.

Päivä 3: pasteijat

Noin 10–12 kpl, valmistusaika noin 30 min.

Edellispäivän linssipadan jämät
1 pkt (maidotonta) piirakkataikinaa
Siemeniä (esim. unikonsiemeniä)

1. Sulata taikina.
2. Kauli taikina ohueksi. Leikkaa siitä noin 10×10 cm:n neliöitä. Jaa täyte neliöiden keskelle. Taita kolmioiksi ja painele reunat huolellisesti kiinni haarukalla.
3. Voitele pasteijat vedellä. Ripottele pinnalle siemeniä.
4. Paista taskut 225 asteessa vaaleanruskeiksi, eli noin 10–15 minuuttia (tarkista paistoaika paketista).

Vinkki: Voit keittää linssipadan sekaan pienen määrän riisiä.

 

Reseptit ja kuvausjärjestelyt: Joakim Juvelén

Katso myös

Ruoka

Ruoasta saamme energiaa arkeen ja sillä juhlistamme elämän tärkeitä hetkiä. Ruoka on osa identiteettiämme eli sitä, kuka minä olen... Lue lisää
Ruoka

Vegaani Unna: ”Vegaaniruoasta ei tule ähky olo”

Unna Kontio, 19, oli intohimoinen lihansyöjä, kunnes kaveri kertoi kasvisruoasta. Ruokavalion muutos paransi jaksamista.

Kysymys & vastaus
Ruoka

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että olet aloittamassa terveellistä ja ilmastoystävällistä elämäntapaa. Se voi tuntua isolta muutokselta, mutta on varmasti mahdollinen. Jos uuden ruokavalion aloittaminen tuntuu aluksi vaikealta, voit aloittaa elämäntapamuutoksen hiljalleen, ja siirtyä vegaaniseen ruokavalioon asteittain. Voit esimerkiksi syödä vegaanista ruokaa 1-2 päivänä viikossa, ja hiljalleen kasvattaa näiden päivien määrää. Tämä antaa sinulle aikaa opetella uusia ruokia ja ruokalajeja, mutta samalla myös kehosi sopeutuu uudenlaiseen ruokavalioon.

Vegaaniruokavalio perustuu pelkkien kasvikunnan tuotteiden käyttöön, jolloin siis eläinperäiset tuotteet kuten liha, broileri ja lehmänmaito jäävät pois. Pituuskasvusi tuskin kärsii vegaanisesta ruokavaliosta, mutta kasvuiässä sinun on tärkeää opetella koostamaan ateriasi niin, että se sisältää kaikkia tarvitsemiasi ravinteita ja huomioida, että ateriarytmisi on tasapainoinen.

Vegaani tarvitsee 5–6 täysipainoista ateriaa päivässä energian, proteiinin ja muun ravinnonsaannin takaamiseksi. Riittävän proteiininsaannin turvaamiseksi kannattaa suosia kasvikunnan proteiinin lähteitä usealla aterialla. Hyviä proteiinin lähteitä ovat täysjyvävilja, palkokasvit eli pavut, herneet, linssit sekä soija eri muodoissaan eli mm. tofu ja soijasuikaleet. Vegaanin ruokavaliota on suositeltavaa täydentää B12-vitamiinilisällä ja D3- tai D2-vitamiinilisällä, joiden ostamiseen voi kysyä apua apteekissa olevilta työntekijöiltä.

Hyvin suunniteltu vegaaniruokavalio on monipuolinen ja sisältää:

  • Viljatuotteita: esimerkiksi ruisleipää ja täysjyväpastaa
  • Vihanneksia ja juureksia: esimerkiksi perunaa, bataattia, porkkanaa ja punajuurta
  • Palkokasveja: esimerkiksi linssejä, papuja, soijaa ja soijasta jalostettuja tuotteita, kuten tofua
  • Sieniä: esimerkiksi kantarelleja, herkkutattia tai herkkusieniä
  • Erilaisia pähkinöitä ja siemeniä
  • Erilaisia hedelmiä ja marjoja
  • Kasvirasvoja: esimeriksi rypsiöljyä tai oliiviöljyä
  • Maitoa korvaavan ravitsevan ruokajuoman, kuten D-vitamiinilla täydennetyn soija- tai kaurajuoman. Maitojuoman lisäksi kaupoissa on nykyään runsaasti eläinperäisiä maitotuotteita korvaavia elintarvikkeita, kuten kaura- ja soijapohjaisia jogurtteja ja juustoja, joita kannattaa syödä aamu- ja välipaloina.

Herkullisia ja ravitsevia vegaanisia ruokareseptejä löytyy internetistä paljon, joten niitä kannattaa etsiä, lueskella ja kokeilla. Lisää voit lukea Vegaaniliiton sivuilta. On varmasti tärkeää myös keskustella asiasta huoltajasi kanssa: hän voi auttaa sinut alkuun ja ostaa kotiin sellaista ruokaa, joka sopii vegaaniseen ruokavalioon. Lisäksi koulussa kannattaa tuoda asia esille, jotta voit varmistaa täysipainoisen vegaanisen aterian itsellesi myös koulupäivän aikana.

Hyvää alkanutta vuotta!

Fressis
LiikeRuoka

Mun ruokavalio

Kun perusruokavalio on kunnossa, energiaa riittää treenaamiseen ja kaikkeen muuhunkin, kertoo Eerika Haikonen.

Kysymys & vastaus
Ruoka

Vegaaniruokavalio perustuu pelkkien kasvikunnan tuotteiden käyttöön. Monipuolisesti syövät vegaanit saavat yleensä melko helpostikin riittävästi rautaa ruokavaliostaan, sillä sitä on runsaasti mm. palkokasveissa (esim. soijapavut) ja täysjyväviljassa (etenkin ruisleipä on erinomainen raudan lähde). Lisäksi vegaaniruokavalion runsas C-vitamiinipitoisuus auttaa raudan imeytymisessä.

Kalsiumin saannin vegaani varmistaa syömällä pähkinöitä ja siemeniä sekä palkokasveja (kuten kikherneitä) sekä käyttämällä päivittäin kasvimaitoja (esim. soijamaito, kauramaito), joihin on lisätty kalsiumia. Muista tarkistaa pakkauksen ainesosaluettelosta, onko tuotteeseen lisätty kalsiumia.

Ruuasta vegaani saa D-vitamiinia niistä kasvimaidoista ja kasvirasvalevitteistä, jotka ovat täydennetty D-vitamiinilla. 2–18-vuotiaille vegaaneille suositellaan lisäksi 7,5µg vahvuista D-vitamiinilisää ruokavaliota täydentämään.

Fressis
Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Sinun ei tarvitse olla huolissasi, sillä maito ei aiheuta rintasyöpää eikä muitakaan syöpiä. Nykytiedon mukaan maito on terveyden kannalta neutraali tai lievästi terveyttä edistävä tuote. Tämä tarkoittaa, että jos maito vaikuttaa terveyteen jollain tavalla, niin enintään positiivisesti, mutta vaikutukset eivät ole suuria. Ravitsemuksessa kuitenkin kokonaisuus ratkaisee ja yksittäisillä ruoilla on loppujen lopuksi aika pieni merkitys kokonaisterveyteen. Jos syö pääsääntöisesti terveellistä ruokaa säännöllisesti, niin sillä pääsee jo tosi pitkälle.

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan, että nestemäisiä maitotuotteita käytetään 5-6 dl päivässä. Tämä ei tarkoita, että maitoa tulee juoda puoli purkkia päivässä, vaan tähän lasketaan myös jugurtti, piimä, viili ym. maitotuotteet. Ja ilmankin maitoa pärjää mainiosti, mutta tällöin tulee kiinnittää huomiota muutamiin ravintoaineisiin, joita maitotuotteista saa. Maitotuotteet ovat ruokavaliossamme keskeisiä kalsiumin, jodin, D-vitamiinin sekä B12-ja B 2-vitamiinin lähteitä. Jos esimerkiksi suosii kasvipohjaisia jugurtteja ja kasvimaitoja, niin kannattaa varmistaa purkin kyljestä, että niihin on lisätty näitä vitamiineja.

Netissä esiintyy valtava kirjo kaikenlaisia terveysväitteitä ja muun muassa erilaisia listauksia siitä, mitä syöpiä mitkäkin ruoat aiheuttavat. Tällaisia väittämiä lukiessa kannattaa olla melko kriittinen ja miettiä, onko sivusto/tietolähde luotettava. Jos haluat lukea vielä lisää maidosta luotettavasta lähteestä, niin kannattaa tsekata Ruokatieto yhdistyksen artikkeli sekä Syö hyvää -materiaali.

Mukavaa kevättä!

Fressis
Kysymys & vastaus

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Punaiseksi lihaksi luetaan naudan, porsaan sekä lampaan liha sekä joskus myös riista ja hevosen liha. Lisäksi kaikki näistä valmistetut lihajalosteet, kuten leikkelet, makkarat ja jauheliha ovat punaista lihaa/prosessoituja lihajalosteita. Jauhelihaa voi toki valmistaa esimerkiksi broileristakin, eli jauheliha ei automaattisesti ole punaista lihaa.

Punaista lihaa suositellaan syötävän enintään 500 grammaa viikossa, mikä tarkoittaa viikkotasolla noin 3-5 annosta, riippuen toki annoskoosta. Punainen liha on hyvä raudan ja proteiinin lähde, mutta etenkin lihajalosteet sisältävät usein runsaasti suolaa ja kovaa rasvaa. Lihatuotteista kannattaakin valita mahdollisimman vähärasvaisia ja suolaisia tuotteita.

Kuten sanoit, laajoissa tutkimuksissa on osoitettu, että lihajalosteiden ja punaisen lihan runsas käyttö lisää suolistosyövän riskiä, eritoten paksusuolensyövän osalta. Tästä johtuen punaiselle lihalle onkin annettu käyttösuositus 500 g viikossa ja yleisesti ihmisiä neuvotaan vähentämään lihan syöntiä.

Lihan syöminen ei kuitenkaan tarkoita, että syöpää sairastuminen on taattua, vaan runsaasti lihaa syövillä on hieman suurempi todennäköisyys sairastua, kuin niillä, jotka eivät syö punasta lihaa yhtä paljon. Punaiseen lihaan ja lihavalmisteisiin kannattaa sekä terveyden, että ympäristön näkökulmasta suhtautua satunnaisena erityisruokana – lihaa ei tarvitse olla joka aterialla, vaan esimerkiksi muutama liha-ateria viikossa on hyvin suositusten puitteissa. Lisää aiheesta voit lukea halutessasi täältä.

Mukavaa alkanutta kevättä!

Fressis
Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Alipainolla tarkoitetaan sitä, että painon suhde pituuteen on liian pieni. Selvä alipaino ei ole terveydelle hyväksi. Lisäksi, jos alipaino on pitkäkestoista ja siihen liittyy fyysiseen ja psyykkiseen vointiin liittyviä oireita, tilanne voi johtaa terveydelle haitalliseen tilanteeseen. Alipainon vaarallisuus terveydelle riippuu siis alipainon vakavuudesta, kestosta ja sen taustalla olevista asioista.

Säännöllinen, riittävä ja monipuolinen ravitsemus on tärkeää kaikille, mutta erityisesti kasvaville lapsille ja nuorille. Ruoan määrän lisäksi myös ruoan sisällöllä ja ruokailun säännöllisyydellä on merkitystä. Ruokailurytmin olisi hyvä olla säännöllinen. Päivän aikana voi syödä esimerkiksi 3-5 tunnin välein (aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala, lisäksi omasta päivärytmistä ja liikunnan määrästä riippuen 1-2 välipalaa). Ruokavaliossa kannattaa tietysti suosia kasviksia, täysjyväviljaa, hyviä proteiinin lähteitä ja hyvälaatuista rasvaakin tarvitsemme ehdottomasti. Ruokailun ja ravitsemuksen lisäksi myös liikunta vaikuttaa painoon. Mitä enemmän liikkuu, sitä enemmän täytyy kiinnittää huomiota siihen, että syö riittävästi ja monipuolisesti. Myös lepo ja palautuminen ovat olennaisia asioita. Rentous ja elämästä nauttiminen on tärkeää! Herkkuhetkillekin on siis paikkansa eikä ruokailun ja liikunnan suhteen pidä olla ehdoton.

Jos tarkoituksenmukaisesti säätelee ruokamäärää ja/tai harrastaa runsaasti liikuntaa pitääkseen painon liian alhaisena, on syytä huolestua. Tällöin taustalla voi olla syömishäiriöön liittyviä ajatusmalleja. Tällöin olisi tärkeää keskustella asiasta jonkun kanssa ja hakea tilanteeseen ammattilaisen apua. Lisäksi joskus alipaino voi johtua myös fyysisestä sairaudesta. Tällöin lapsen tai nuoren pituuskasvukin voi hidastua. Jos todella syö hyvin ja monipuolisesti ja paino on silti turhan alhainen, tilannetta voi olla hyvä seurata ja joitakin sairauksia on hyvä sulkea kertaalleen pois lääkärin tutkimuksella ja verikokeilla – etenkin, jos on muitakin oireita kuten vaikka toistuvaa vatsakipua.

Tietämättä tarkkaan painoasi, pituuttasi, ikääsi ja muuta terveydentilan taustaa, kysymykseesi on vaikea ottaa yksityiskohtaisemmin kantaa. Jokainen meistä on lisäksi yksilöllinen. Olemme esimerkiksi luustoltamme ja lihaksistoltamme erilaisia. Toiset saattavat pysyä hyvin hoikkina hyvästä syömisestä huolimatta ja toisille taas liiallisen painon kertyminen voi olla haastavaa hallita. Joskus peili kertoo paremman totuuden kuin vaaka. Kaikkein tärkeintä on se, että voi hyvin, on terve ja tyytyväinen itseensä!

Voisit kuitenkin käydä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan luona juttelemassa ruokailustasi ja painostasi. Voit ehkä saada häneltä tarvittaessa jotain hyviä vinkkejä ruokailun suhteen. Tarvittaessa painoasi ja kasvuasi voidaan myös seurata ja sinut voidaan myös varmuudeksi ohjata lääkärille.

Aurinkoista kevättä!

Fressis
Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Sinun ei tarvitse olla asiasta huolissasi. Mikroaaltouunit ovat normaalissa käytössä turvallisia. Ruoan lämmittäminen mikrolla ei lisää syöpäriskiä, eikä mikron käytöstä ole Suomessa havaittu myöskään muita terveyshaittoja.

Mukavaa kevään odotusta!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Tällä hetkellä olet lievästi alipainoinen. Noin viisi kiloa painoa lisää ja painoindeksin perusteella olisit normaalipainoinen. Mutta nyt tärkeä asia: olet vielä varsin nuori ja kehityksesi on kesken. Luultavasti murrosikäsi jatkuu vielä ja vähitellen pituuden ja paino suhde korjaantuu itsestään. Voi olla, että olet kasvanut pituutta nopeasti viime vuosien aikana ja painosi vähän laahaa jäljessä. Kun pituuskasvu tasaantuu, korjaantuu usein painokin.

Vakava alipaino on terveysriski, aivan kuin vakava ylipainokin. Lisääntymisterveydelle, eli lasten saamiselle, sekä yli- että alipaino voivat aiheuttaa ongelmia. Nyt kuitenkin jälleen muistuttaisin, että olet nuori ja luulisin, että lasten saaminen ei ole ajankohtaista vielä muutamaan vuoteen. Jos silloin, kun toivot tulevasi äidiksi, sinulla olisi jotain terveyshuolia, saat varmasti apua ja tukea terveydenhuollosta. Sinun ei tarvitse siis olla asiasta sen enempää huolissasi.

Mitä nyt voit tehdä, on elää ihan tavallista nuoren elämää. Oman hyvinvoinnin kannalta tärkeää on syödä monipuolisesti, nukkua riittävästi, pitää hauskaa kavereiden kanssa ja liikkua säännöllisesti. Lisäksi on hyvä välttää päihteiden käyttöä. On myös tärkeää jakaa mahdolliset huolet jonkun kanssa ja tarvittaessa pyytää niihin apua, niin kuin nyt olet tehnytkin.

Aurinkoista kevään odotusta!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Sinulla ei ole syytä pelätä, että tämä vaikuttaisi aivojesi toimintaan. Kombucha-juomia valmistetaan perinteisellä käymismenetelmällä, samalla tyylillä kuin vaikka simaa. Tämä tarkoittaa, että juomiin saattaa kehittyä matalia määriä alkoholia (alle 1,2 %). Puolikkaasta lasillisesta ei varmastikaan mitään haitallisia vaikutuksia tule, mutta suuria määriä ei ole kannattavaa juoda. Kombucha, kuten muutkin teejuomat, sisältää myös kofeiinia, joskin vähemmän kuin esimerkiksi energiajuomat. Kofeiinin saanti suurissa määrin voi olla haitallista ja aiheuttaa kofeiiniriippuvuutta etenkin nuorille, kun aivot ovat vielä kehittymässä. Lisätietoa aiheesta voit lukea täältä.

Valitettavasti Kombuchaa ei ole vielä kovin laajasti tutkittu, jotta meillä olisi selvä ymmärrys sen vaikutuksista terveyteen ja miten sen sisältämät aineet esimerkiksi kehossa reagoivat. Euroopassa ruokien turvallisuutta valvotaan kuitenkin tarkasti (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA), joten ei kannata huolestua. Ravitsemuksessa ylipäänsä yksittäisillä ruoilla tai juomilla ei ole suurta merkitystä kokonaisuuden kannalta, jos kaikkea syödään ja juodaan kohtuullisesti. Tärkeintä on kokonaisuus. Aivosi voivat ja kehittyvät hyvin, kun ruokit niitä terveellisellä ruoalla, nukut riittävästi ja liikut säännöllisesti.

Mukavaa kevään odotusta!

Fressis