Testit

Millainen liikkuja olet?

Miten liikut arjessasi? Testaa millainen liikkujapersoona olet!

Tee testi
Kysymys
LiikeRuokaRytmi
Nimimerkki: 16-vuotias poika
Rasvanpoltto Moi! Mietin vaan sellasta, et haluisin polttaa rasvaa ja oon vasta 16. Onks se turvallista ? Onnistuisko ihan vaan suurella kulutuksella ja hyvällä ruokavaliolla,...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

On tosi hienoa, että haluat pitää huolta terveydestäsi. Kerrot, että haluaisit polttaa rasvaa. Ikäisellesi emme suoraan suosittelisi varsinaista ”rasvanpolttoa”, koska keho kasvaa, kehittyy ja muovautuu muutenkin vielä. Tavoitteena voisi rasvanpolton sijaan olla esimerkiksi fyysisen kunnon kehittäminen tai oman hyvinvoinnin tukeminen.

Kropan ja mielen hyvinvointia tukee parhaiten monipuolinen liikkuminen, terveellinen ravinto ja riittävä palautuminen. Kun liikkuu monipuolisesti, syö terveellisesti ja säännöllisesti sekä muistaa välillä löysätä tahtia palautumisen kannalta, vaikuttaa se myös kehon koostumukseen. Tiukat ruokarajoitukset tai liikkumismäärän raju lisääminen tuottavat usein ainoastaan lyhytkestoisia vaikutuksia. Lisäksi monelle se voi aiheuttaa enemmän stressiä kuin mielihyvää.

Pidempiaikaiset ja pienet muutokset arjessa auttavat paremmin löytämään tasapainoisen ja terveellisen tavan liikkua, syödä ja palautua. Tällä tavalla terveyttä tukevista elintavoista tulee vähitellen luonteva osa arkea.

Alkuun on hyvä pohtia omia liikkumis- ja ruokailutapojaan. Ikäiselläsi liikkumista, liikettä ja hengästymistä olisi hyvä tulla päivittäin. Lisäksi lihaskuntoa, ketteryyttä ja liikkuvuutta oli hyvä harjoitella useampi kerta viikossa. Myös kaikenlainen arkiaktiivisuus ja paikallaan olon tauottaminen, kuten portaiden kävely hissin käytön sijasta tai pienet taukojumpat, ovat hyväksi terveydelle. Tärkeää on löytää itselleen mielekkäät tavat liikkua. Liikkumisesta voit lukea Fressiksen liike-kanavalta.

Liikkumisen lisäksi terveellinen ravinto on tärkeä hyvinvoinnin kannalta. Ruokavaliossa kannattaa suosia kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, hyvänlaatuisia rasvoja sekä hyviä proteiininlähteitä. Tavallisesta ruoasta, kuten kalasta, kanasta ja palkokasveista, saa usein riittävästi proteiinia, joten tarvetta esimerkiksi erillisille proteiinilisille ei yleensä ole. Ravinnon sisällön lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota säännölliseen ateriarytmiin. Säännöllinen ateriarytmi pitää verensokerin tasaisena, auttaa syömään kohtuullisesti yksittäisillä aterioilla ja vähentää houkutusta naposteluun. Lisätietoa ravitsemuksesta voit lukea Fressiksen sivuilta.

Keho ja mieli tarvitsevat jaksaakseen myös unta ja lepoa. Oman hyvinvoinnin kannalta on tärkeä muistaa, että tekee asioita, joista tulee itselle hyvä mieli ja olo.

Jos kaipaat tarkempia ohjeita esimerkiksi harjoitteluun tai monipuoliseen ravitsemukseen, voit hyvin kysyä vinkkiä esimerkiksi koulun liikunnan- ja terveystiedon opettajalta tai terveydenhoitajalta. Monilla kuntosaleilla on myös nykyään erilaisia palveluita, joita voi tiedustella. Erilaisia treeniohjelmia löytyy esimerkiksi Smart Movesin sivuilta.

Kivaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: Sulkapallo
5. luokan lääkärintarkastus Onko siinä koulun 5 luokan lääkärintarkastuksessa pakko suostua kaikkiin tutkimuksiin? Ja onko ihan oikeesti niin että pitää riisua alushousut ja näyttää sille lääkärille pimppi??...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Ensinnäkin mainittakoon, että sinua ei pakoteta mihinkään ja voit itse säädellä, miten asiat tarkastuksessa etenevät. Sinulla on itsemääräämisoikeus omaan kehoosi ja yksityisyyteesi, eikä sitä tässä lääkärintarkastuksessakaan rikota. Ennen lääkärintarkastusta sinulle ja vanhemmillesi tulee omat lomakkeet, joissa kysellään asioista, joista sitten jutellaan vastaanotolla. Se mitä lääkärintarkastuksessa tehdään, riippuu lääkäristä, mutta 5.-luokan tarkastuksessa selvitetään tavallisesti laajasti terveydentilaan liittyviä asioita. Siihen liittyy mielialaan, koulutyön sujumiseen, sosiaalisiin suhteisiisi liittyvistä asioista juttelua sekä fyysisen terveystilanteen selvittämistä. Asioita tarkastellaan laajasti, jotta saadaan selville kokonaisvaltainen kuva hyvinvoinnistasi ja terveystilanteestasi. Siten voidaan antaa sinulle sopivia neuvoja, jotta voit hyvin ja pysyt terveenä jatkossakin.

Tarkastuksessa tutkitaan mm. pituus, paino ja katsotaan ryhti. Ryhtiä tarkastettaessa riisutaan usein paita, jotta lääkäri pystyy paremmin tarkastelemaan ryhtiäsi. Samalla lääkäri myös havainnoi, onko kehossasi tapahtunut murrosiän muutoksia (mm. rintojen ja karvojen kasvu). Joskus lääkäri kurkkaa pikkuhousuihin nähdäkseen, onko häpykarvoitusta tullut. Voit myös kertoa asian itse lääkärille, niin ei tarvitse kurkata. Lääkärin kanssa voi myös heti alussa sopia, miten toivot tarkastuksessa tehtävän ja mitä et halua. Voit kertoa, jos sinua jännittää jokin asia, niin lääkäri osaa ottaa sen huomioon.

Voit itse toivoa kumman vanhemmista haluat mukaan tarkastukseen vai haluatko molemmat. He täyttävät ennalta lomakkeen, jossa selvitetään lääkärintarkastuksessa läpikäytäviä asioita. Voit itse määritellä, jos toivot, että he eivät ole mukana siinä vaiheessa, kun riisutaan tai tulee puheeksi aiheita, joista et halua heidän läsnä ollessaan puhua. Voitte vaikka jutella ja sopia siitä jo etukäteen vanhempien kanssa, miten itse toivot tilanteen menevän.

Älä siis suotta jännitä liikaa. Tarkastus on sinulle tärkeä tilanne, jossa selvitetään hyvinvointiasi, ja tuetaan sinua ja vanhempiasi hyvinvointisi edistämisessä.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
LiikeRuoka
Nimimerkki: moimoi
Kaloreiden laskeminen ja syyllisyys syömisestä moi, oon 14v tyttö ja urheilen noin 4 kertaa viikossa. Mulla ei oo ennen ollu mitenkää ongelmia ruuan kanssa, mut lähiaikoina oon ollu huolissani...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Viestistäsi päätellen harrastat runsaasti liikuntaa. Mahtavaa, jos liikkuminen on sinulle mielekäs harrastus ja viihdyt sen parissa. Koska liikut monta kertaa viikossa, on hyvä muistaa myös riittävä ravinnon saaminen ja huolehtia energiansaannista. Kirjoitat viestissäsi, että olet lähiaikoina ollut huolissasi kilokaloreista ja alkanut laskemaan kilokaloreita päivittäin – lisäksi tuot esiin sen, että koet syyllisyyttä syömisestäsi tai herkuttelusta. Mitään pahaa ei tapahdu, jos päivittäinen energiansaantisi silloin tällöin ylittyy ja kilokaloreita kertyy hieman enemmän, eritoten kaltaisesi paljon liikkuvan nuoren kohdalla. 14-18-vuotiaiden tyttöjen energiankulutuksen on arvioitu olevan noin 1480-2700 kilokaloria / vuorokausi. Siinä esiintyy siis suurta vaihtelua riippuen esimerkiksi siitä, kuinka paljon harrastaa liikuntaa viikon aikana ja millainen on nuoren kasvukäyrä tai muu päivittäinen aktiivisuus.

Kuvailusi perusteella tärkeintä kohdallasi olisi varmasti olla itseään kohtaan armollinen ja salliva – hyvinvoinnin kannalta on tärkeää syödä riittävästi ruokaa ja sallia itselleen myös satunnainen herkuttelu. Emme siis suosittele kasvavalle nuorelle kilokalorien laskemista, vaan liikunnasta ja ruoasta nauttimista. Jos vain suinkin pystyt, koita pikkuhiljaa pyristellä pienin askelin eroon kilokalorien laskemisesta ja ole itseäsi kohtaan lempeä – herkuttelusta ja ruokailusta ei tarvitse ahdistua, vaan ne tekevät sinulle hyvää niin yleisterveyden kuin mielen hyvinvoinnin kannalta! Tärkeintä kohdallasi on varmasti syödä riittävästi ja monipuolisesti päivittäin, joten älä huoli kilokaloreiden päivittäisestä saannista.

Jos koet kuitenkin haasteita syömisen kanssa jatkossakin, olisi sinun hyvä jutella asiasta esimerkiksi vanhemmillesi tai muulle lähiaikuiselle. Voit myös olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan. Lisäksi Syli Ry:llä on puhelin- ja chattipalvelu, jossa voit myös käydä juttelemassa aiheesta nimettömänä.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Paino?
Olenko normaalipainoinen? Oon 12v tyttö, 167cm ja painan 57kg… koululääkäri tarkastukses et on pituuteen verrattuna ihan normaali.
Fressis

Moikka!

Kuten koululääkärin tarkastuksessa todettiinkin, olet aivan normaalipainoinen. Painoa tärkeämpi mittari on oma hyvinvointi ja jaksaminen sekä tunne siitä, että viihtyy kehossaan.

Painon tarkkailun sijaan kannattaakin keskittyä huolehtimaan omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta liikkumalla säännöllisesti itselle mieluisalla tavalla, syömällä säännöllisesti ja monipuolisesti sekä nukkumalla riittävästi. Mikäli painoon liittyvät asiat kuitenkin mietityttävät sinua vielä kovasti, on siitä hyvä keskustella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.

Muistathan, ettei vaa`an lukemilla ole merkitystä sille, minkälainen olet ihmisenä. Me kaikki olemme erilaisia ja arvokkaita omina itsenämme.

Mukavaa talvea!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
LiikeMieliRuokaRytmiSeksiYleinen
Nimimerkki: Huoli
Alipainoon liittyvät huolet Moi oon 13.v tyttö 164cm ja 46kg en tiedä mikä on alipainoa ja mikä normaalia mutta sen tiedän että alipaino voi olla riski lapsettomuudelle!!...
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Tällä hetkellä olet lievästi alipainoinen. Noin viisi kiloa painoa lisää ja painoindeksin perusteella olisit normaalipainoinen. Mutta nyt tärkeä asia: olet vielä varsin nuori ja kehityksesi on kesken. Luultavasti murrosikäsi jatkuu vielä ja vähitellen pituuden ja paino suhde korjaantuu itsestään. Voi olla, että olet kasvanut pituutta nopeasti viime vuosien aikana ja painosi vähän laahaa jäljessä. Kun pituuskasvu tasaantuu, korjaantuu usein painokin.

Vakava alipaino on terveysriski, aivan kuin vakava ylipainokin. Lisääntymisterveydelle, eli lasten saamiselle, sekä yli- että alipaino voivat aiheuttaa ongelmia. Nyt kuitenkin jälleen muistuttaisin, että olet nuori ja luulisin, että lasten saaminen ei ole ajankohtaista vielä muutamaan vuoteen. Jos silloin, kun toivot tulevasi äidiksi, sinulla olisi jotain terveyshuolia, saat varmasti apua ja tukea terveydenhuollosta. Sinun ei tarvitse siis olla asiasta sen enempää huolissasi.

Mitä nyt voit tehdä, on elää ihan tavallista nuoren elämää. Oman hyvinvoinnin kannalta tärkeää on syödä monipuolisesti, nukkua riittävästi, pitää hauskaa kavereiden kanssa ja liikkua säännöllisesti. Lisäksi on hyvä välttää päihteiden käyttöä. On myös tärkeää jakaa mahdolliset huolet jonkun kanssa ja tarvittaessa pyytää niihin apua, niin kuin nyt olet tehnytkin.

Aurinkoista kevään odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: joku
Kuinka usein on järkevää käydä pikaruokaravintoloissa syömässä? Kuinka usein on järkevää käydä pikaruokaravintoloissa?
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi. Pikaruokaravintoloissa syömisessä pätee vahvasti sama periaate, kun ruokailussa yleensäkin – kaikkea mahtuu ruokavalioon, mutta määrä ratkaisee. Pikaruokaravintoloissa käyminen satunnaisesti on ihan ok, kunhan huolehtii, että muu ruokavalio koostuu terveellisestä perusruosta eikä energiansaanti nouse pilviin.

Pikaruokaravintoloissa tarjoiltavat ruoat, kuten hampurilaiset, ranskalaiset, limsat sekä kaikki mahdollinen uppopaistettu sisältää usein paljon energiaa, kovaa rasvaa, suolaa ja sokeria. Pikaruokaravintolan ruoissa ei ole paljoakaan jaksamiselle ja terveydelle tärkeitä ravintoaineita, kuten kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä proteiinia. Syömällä yhden hampurilaisaterian saa helposti jopa koko päivän energiamäärän ja lisäksi reilusti kovaa rasvaa ja suolaa.

Omassa ruokailussa hyvä nyrkkisääntö on, että kun 80 % on hyvää ja terveellistä ruokaa, niin 20 % voi jättää esimerkiksi herkuttelulle. Tällä ajatuksella pikaruokaravintoloissa käyminen välillä on ihan ok, jos ruokavaliosi on muutoin tasapainossa ja syöt päivittäin paljon vihanneksia ja kasviksia. Fressis suosittelee kokeilemaan pikaruokapaikoissakin erilaisia vaihtoehtoja; voit esimerkiksi korvata ranskalaiset kasvis- ja porkkana-annoksilla tai vaihtaa limun soodaveteen 😊

Lisää monipuolisesta ravitsemuksesta Fressiksen tietopankissa.

Tänne sivulle on koottu eri pikaruokaravintoloiden ruoka-annosten energiapitoisuuksia sekä rasva- ja suolamääriä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Tuntematon K
Onko normaalia jos 15-vuotiaana kuukautiset eivät ole vielä alkaneet eikä rinnat kehittyneet? Onko normaalia jos 15-vuotiaana ei oo alkanu menkat eikä rinnat oo kehittyny yhtään? Mitä pitäis tehä?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kuukautiset ovat asia, jota usein odotetaan malttamattomina alkaviksi. Kuukautisten alkamista odotetaan etenkin silloin, kun muilla ne tuntuvat jo alkaneen ja itse saa vielä odottaa. Voi olla hämmentävää, kun ei ole tietoa onko omassa kehossa kaikki ok ja alkavatko kuukautiset lainkaan.

Kuukautiset alkavat keskimäärin 10-16-vuotiaana. Kuukautisen alkamiseen voi vaikuttaa useampi asia. Esimerkiksi oman biologisen äidin kuukautisten alkamisikä voi ennustaa, milloin tyttären kuukautiset alkavat. Kuukautisen alkamiseen vaikuttaa kuitenkin myös muut asiat. Kuukautisethan alkavat hormonien vaikutuksesta ja hormoneihin taas vaikuttavat esimerkiksi elintavat: miten monipuolisesti syö, miten paljon liikkuu ja lepää jne.

Mikäli elintavoissa on suurta yhtäkkistä muutosta tai esimerkiksi on aliravitsemusta, painon nopeaa muutosta, liikaa urheilua tai stressiä, voivat ne vaikuttaa hormoneihin ja sitä kautta kuukautisiin, kuten kaikkeen muuhunkin terveyteen. On siis tärkeää oman kehityksen ja terveyden takia tehdä itselle hyviä ja tasapainoisia valintoja elintapojen suhteen ja koittaa elää mahdollisimman stressittömästi. Myös jotkut vakavammat sairaudet tai lääkitykset voivat vaikuttaa kuukautisten alkamiseen.

Voit vielä rauhassa odotella kuukautisiasi. Jos kuukautisiasi ei ala kuulua kun täytät 16 vuotta, voit mennä kouluterveydenhoitajalle tai hakeutua omalle terveysasemalle lääkärin kanssa juttelemaan kuukautisiesi alkamisesta.

Juttele turvalliselle lähiaikuisellesi asioistasi ja huolistasi. Usein hän/he osaavat auttaa sinua monessakin asiassa. Väestöliiton nuorten chat on myös sinua varten. Chatissa voit keskustella asiantuntijan kanssa itseäsi askarruttavista asioista ja muun muassa kuukautisistasi.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Yleinen

Iho kuntoon kotikonstein – 8 parasta vinkkiä

Toimi näin, niin näytät parhaalta itseltäsi joka päivä!