Ruoka

Pikaruokaa hyvällä maulla

Täältä löydät reseptejä, joilla maustat ja monipuolistat ruokavaliotasi helposti, nopeasti ja ennen kaikkea edullisesti. Käyttämällä ja kokeilemalla uusia raaka-aineita voit loihtia hyvänmakuisia aterioita ja välipaloja, jotka edistävät terveyttäsi sekä ovat ympäristön kannalta kestäviä.

Pikaruokaa hyvällä maulla

Tervetuloa pikaisen ja ravintorikkaan ruoan kotiin, Fressikseen. Me palvelemme 24 h vuorokaudessa nopean ja helpon ruoan perässä vaeltavia nälkäisiä, jotka etsivät helppoja tapoja monipuolistaa ruokavaliotaan – kukkaron nyörejä reväyttämättä. Älä puraise kerralla liian isoa palaa, vaan nauti alkuun vaikka jokin erittäin helppo & nopea annos pikaruokaresepteistämme.

Kuvassa on tummaa taustaa vasten ruishampurilainen jonka täytteenä on kolme kalapuikkoa, juustoa, tomaattia, kurkkua, salaattia sekä kastike.

Big Rye-o-fish 1,11 €

1 ruisleipä
3 kpl järvikalapuikkoja
1 tomaattiviipale
3 kurkkuviipaletta
1 salaatinlehti
1 emmental-juustoviipale
1 rkl kermaviiliä

Paista kalapuikot paketin ohjeen mukaan. Paahda leipä leivänpaahtimessa tai pannulla. Levitä kermaviili ruisleivän pohjan ja kannen päälle. Asettele pohjan päälle salaatinlehti, kalapuikot, juustoviipale, tomaattiviipale, kurkkuviipaleet ja laita kansi päälle – valmista.

Kuvassa on tummaa taustaa vasten tulisia kukkakaali-wingsejä.

Hot Veggie Wings 1,20 €

2 rkl BBQ-kastiketta
1 rkl sweet chili -kastiketta
8 kukkakaalin nuppua

Sekoita sweet chili- ja BBQ-kastike keskenään. Levitä kukkakaalit leivinpaperin päälle uunipellille ja sivele kauttaaltaan kastikkeella. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Tarjoile sellaisenaan.

Kuvassa on tummaa taustaa vasten lasissa dippivihanneksia, kurkkua, porkkanaa sekä paprikaa. Lasin edessä pienessä kulhossa on wasabi-kermaviili kastiketta.

Wasabi Veggies 0,95 €

1/4 kurkku kuorittuna
1/3 punainen paprika
1 porkkana kuorittuna
2 rkl ranskankermaa
1 tl wasabitahnaa

Leikkaa kasvikset tikuiksi. Sekoita wasabitahna ja ranskankermaa keskenään ja eikun dippailemaan.

Kuvassa on teräksisessä siivilässä paahdettuja lehtikaalisipsejä.

Crunchy Kale 0,40 €

2 isoa lehtikaalin lehteä
1 rkl oliiviöljy
1/4 tl sormisuolaa

Poista lehtikaalista kova ranka ja revi lehdet pieniksi paloiksi. Asettele leivinpaperin päälle uunipellille, pirskottele päälle oliiviöljyä ja sormisuolaa. Paista 150-asteisen uunin keskitasolla noin 20–25 minuuttia. Tarkkaile kuitenkin koko ajan, sipsit palavat helposti. Nosta sipsit hetkeksi jäähtymään ja tarjoile sellaisenaan.

Tummaa taustaa vasten oleva vesilasi jossa on vetttä, jääpaloja ja kurkkuviipaleita. Lasiin on pudotettu jääpala joka saa veden pirskahtamaan korkealle lasin reunan yli.

Icy Fresh 0,10 €

2 dl kylmää kraanavettä hanasta
2 kurkkuviipaletta
4 jääpalaa

Avaa kraana ja kaada lasi täyteen vettä. Viimeistele jääpaloilla ja kurkkuviipaleilla.

Katso myös

Testit

Mitä tiedät syömisestä ja ruoasta?

Tee testi
Artikkeli
RuokaYleinen

Juomilla on väliä

Sillä on väliä mitä juomia juot. Tässä infograafissa on tiivistettynä suositeltavat ja vältettävät juomat.

Artikkeli
LiikeNuuskaRuoka

8 × harhaluulo energiasta ja jaksamisesta

Nikotiini, proteiini, kofeiini, ravintolisät…Fressis tarkastelee eri elintarvikkeiden sisältämiin aineisiin liittyviä harhaluuloja. Lue, niin tiedät paremmin!

Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: joku
Kuinka usein on järkevää käydä pikaruokaravintoloissa syömässä? Kuinka usein on järkevää käydä pikaruokaravintoloissa?
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi. Pikaruokaravintoloissa syömisessä pätee vahvasti sama periaate, kun ruokailussa yleensäkin – kaikkea mahtuu ruokavalioon, mutta määrä ratkaisee. Pikaruokaravintoloissa käyminen satunnaisesti on ihan ok, kunhan huolehtii, että muu ruokavalio koostuu terveellisestä perusruosta eikä energiansaanti nouse pilviin.

Pikaruokaravintoloissa tarjoiltavat ruoat, kuten hampurilaiset, ranskalaiset, limsat sekä kaikki mahdollinen uppopaistettu sisältää usein paljon energiaa, kovaa rasvaa, suolaa ja sokeria. Pikaruokaravintolan ruoissa ei ole paljoakaan jaksamiselle ja terveydelle tärkeitä ravintoaineita, kuten kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä proteiinia. Syömällä yhden hampurilaisaterian saa helposti jopa koko päivän energiamäärän ja lisäksi reilusti kovaa rasvaa ja suolaa.

Omassa ruokailussa hyvä nyrkkisääntö on, että kun 80 % on hyvää ja terveellistä ruokaa, niin 20 % voi jättää esimerkiksi herkuttelulle. Tällä ajatuksella pikaruokaravintoloissa käyminen välillä on ihan ok, jos ruokavaliosi on muutoin tasapainossa ja syöt päivittäin paljon vihanneksia ja kasviksia. Fressis suosittelee kokeilemaan pikaruokapaikoissakin erilaisia vaihtoehtoja; voit esimerkiksi korvata ranskalaiset kasvis- ja porkkana-annoksilla tai vaihtaa limun soodaveteen 😊

Lisää monipuolisesta ravitsemuksesta Fressiksen tietopankissa.

Tänne sivulle on koottu eri pikaruokaravintoloiden ruoka-annosten energiapitoisuuksia sekä rasva- ja suolamääriä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Ruoka

3 × helppo makupala

Näillä herkullisilla välipalaresepteillä et voi epäonnistua!

Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: t19
Voiko jäätelö-herkuttelu kerran viikossa johtaa diabeteksen puhkeamiseen? Onko ok syödä kerran viikossa 500 ml jäätelöä, jos päivän energiatarve ei kuitenkaan ylity eikä muina päivinä juuri syö sokeria? Voiko tällaisesta syömisestä puhjeta...
Fressis

Moi, ja kiitos kysymyksestäsi!

Ensinnäkin todella hienoa, jos pystyt rajaamaan herkuttelusi yhteen päivään viikossa. Kysymykseesi voi melko suoraan vastata, että on ok syödä kerran viikossa jäätelöä jos syöt muutoin tasapainoisesti ja säännöllisesti sekä muistat myös liikkua päivittäin riittävästi. Pitää kuitenkin huomioida, että jos syöt jotakin muuta makeaa, kuten vaikkapa irtokarkkeja tai leivoksia muina päivinä, pitää pohtia uudestaan sokeristen herkkujen syömistä viikon aikana. Sanot kuitenkin, että muina päivinä et juuri syö sokeria eli yleisterveyden ja suun terveyden osalta jäätelö-herkuttelu kerran viikossa on ok, eikä sinulla ole tämän takia hätää diabeteksen suhteen.

Diabetes-tyypeistä yleisimmin tunnettuja ovat tyypin 1 diabetes ja tyypin 2 diabetes. Kaikilla diabetestyypeillä voi olla erilaisia ilmenemismuotoja ja siksi hoitomuoto voi vaihdella ruokavalion ja insuliinin välillä. Tyypin 1 diabetes vaatii elinikäisen insuliinihoidon, kun taas tyypin 2 diabetesta sairastavan on toisinaan mahdollista ylläpitää verensokeritasonsa normaalin rajoissa painonhallinnan ja liikunnan avulla.

Diabetes-tyypistä riippuen sen puhkeamiseen voi vaikuttaa geneettinen alttius ja elintavat. On yleensä mahdotonta sanoa, mistä tietystä syystä ihmisellä puhkeaa diabetes: yleensä tämä sairaus on monen tekijän summa, eli yhtä tiettyä syytä diabetekselle ja sen puhkeamiselle ei välttämättä ole. Diabeteksen ennaltaehkäisyn kannalta on todella tärkeää muistaa säännöllinen liikunta, tasapainoinen ateria (esimerkiksi lautasmalli) ja säännöllinen ateriarytmi: eli muista syödä aamupalaa, lounas, välipaloja ja päivällinen. Myös tupakoimattomuus on tärkeä asia, koska tupakointi lisää normaalipainoisten riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Halutessasi voit lukea lisää monipuolisesta ravitsemuksesta Fressiksen tietopankista.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?