Ruoka

Vatsasi voi paremmin ja 4 muuta syytä syödä kasviksia

Kasvikset lautasellasi ovat enemmän kuin ruokaa! Tiesitkö, että ne vaikuttavat myös suolen toimintaan?

Vatsasi voi paremmin ja 4 muuta syytä syödä kasviksia

1 Syöt fiksua ruokaa

Jotta kasvat ja kehityt normaalisti, tarvitset kasvisten suojaravintoaineita. Bonuksena ne parantavat vastustuskykyäsi.

Kun syöt paljon kasviksia, olet energisempi ja jaksat paremmin koulussa ja vapaa-ajalla. Kaikkea sitä, mitä hyvää kasvikset meille tekevät, ei vielä edes tiedetä!

Kasviksissa on paljon erilaisia ravintoaineita, mutta vain vähän energiaa. Vaikka syöt niitä puoli kiloa päivässä eli suosituksen mukaan, saamasi energiamäärä pysyy kohtuullisena. Ja puoli kiloa päivässä, hei, se on vain viisi kourallista!

2 Teet hyvää itsellesi

Puhutaanko hetki kakasta? Jos syöt paljon rasvaa, proteiinia ja sokeria sisältäviä ruokia ja vähemmän kasviksia, saatat saada todella ikävän kaverin ummetuksesta. Kun suoli ei toimi, vatsasi pömpöttää ja olostasi tulee tukalaa.

Kasvisten kuidut auttavat ruokaa imeytymään paremmin ja edistävät suolen toimintaa.

3 Teet hyvää maapallolle

Jokainen syömäsi ateria vaikuttaa myös maailmaan ympärilläsi. Suurin ympäristövaikutus on eläinperäisen ruoan tuotannolla.

Kun lisäät juureksien, marjojen, vihannesten, kasviproteiinien, hedelmien ja täysjyväviljatuotteiden osuutta ruokavaliossasi, pystyt vähentämään ruokasi ympäristövaikutuksia jopa 30 prosentilla. Juureksilla, perunoilla, kaaleilla, marjoilla ja täysjyväviljatuotteilla on pienimmät ympäristövaikutukset.

4 Voit säästää energiaa

Tuoreiden kotimaisten kasvisten syöminen sesongin rytmiin on ympäristöystävällinen teko. Juuri maasta, puusta tai pensaasta poimittuja raaka-aineita ei esimerkiksi tarvitse varastoida pitkään ja kuluttaa siihen energiaa.

Lähellä tuotettuja raaka-aineita ei tarvitse myöskään kuljettaa pitkiä matkoja. Ja taas säästyy energiaa!

 

Teksti Tyttielina Kujala

 

Lähteet: Terveyskirjasto.fi, Sydan.fi, Ilmasto-opas.fi, WWF.fi, Luke.fi, Ruokatieto.fi

Katso myös

Kasvikset

Kasviksissa on paljon tärkeitä ravintoaineita. Kasviksia kannattaa syödä jokaisella aterialla. Lue lisää
Artikkeli
Ruoka

8 harhaluuloa ravitsemuksesta – kuulostaako tutulta?

Oletko sinäkin törmännyt ravitsemuksesta liikkuviin myytteihin? Lue, niin tiedät ovatko ne harhaluuloja vai piileekö niissä totuuden siemen.

Artikkeli
Ruoka

Loihdi nyhtökaurasta tomaattikastike ja kaksi jämäruokaa

Kokkaa ensin reilu annos nyhtökaura- tai härkistomaattikastiketta. Seuraavana päivänä kastikkeesta syntyy linssipata ja sitten linssipadasta pasteijoita.