Ruoka

Säännöllinen syöminen tukee kasvua ja arjessa jaksamista

Elimistö tarvitsee energiaa ja ravintoaineita toimiakseen, ja kasvaminen kuluttaa paljon energiaa. Kun huolehtii ateriarytmistä ja syö tasaisin väliajoin monipuolisesti, jaksaa paremmin koulussa ja vapaa-ajalla, ja keskittyminen ja oppiminen on helpompaa.

Säännöllinen syöminen tukee kasvua ja arjessa jaksamista

Säännöllisesti syöminen rytmittää päivää

Ateriarytmiksi kutsutaan sitä, miten päivän syömiset ajoitetaan pitkin päivää. Säännölliseen ateriarytmiin kuuluu 4-5 ateriaa päivässä, eli aamupala, lounas ja päivällinen sekä tarvittaessa 1-2 välipalaa pääaterioiden väleissä. Keho tarvitsee aikaa sulattaa ruoan, ja hampaat taukoa happohyökkäyksestä, minkä vuoksi aterioiden väliin on suositeltavaa jättää noin 3-5 tuntia. Veden juominen ei aiheuta happohyökkäystä, ja sitä kannattaakin juoda aterioiden välissä, yhteensä noin 1-1.5 litraa vuorokaudessa.

Syöminen kannattaa ajoittaa siten, että se tukee muuta päivärytmiä. Jos esimerkiksi syö koulussa lounaan 11-12 maissa, ja päivällinen on vasta 17-18 välillä, on välissä tarpeen syödä ravitseva välipala, jotta jaksaa päivälliseen asti. Ateriointi kannattaa painottaa päivän aktiivisimpaan aikaan, jolloin kehon ja mielen energiantarve on suurin. Siksi myös aamupala on yksi tärkeimpiä aterioita.

Löydä itsellesi sopiva ateriarytmi

Itselle sopivan ateriarytmin tunnistaa usein siitä, että nälkä ehtii tulla ennen seuraavaa ateriaa. Jos tuntuu usein siltä, että nälkä ehtii kasvamaan suureksi ennen seuraavaa ateriaa, on hyvä miettiä, voisiko syödä hieman tiheämmin tai vähän enemmän esimerkiksi lounaalla. Myös välipalaksi voi syödä jotain ruokaisampaa, kuten ruisleivän, jos lounas on ollut pienempi ja kevyempi. Jos taas lounas on ollut monipuolisesti ravitseva, voi olla, että välipalaksi riittää esimerkiksi hedelmä tai jogurtti.

Kaikki eivät myöskään välttämättä tunne nälkää, ja siksi säännöllisestä ateriarytmistä on erityisen tärkeä huolehtia ilman nälän tunnetakin. Jos vireystila tuntuu päivällä kovasti laskevan, voi myös se olla merkki siitä, että tulisi syödä, vaikka ei nälkää tuntisikaan.

Säännöllinen ateriarytmi hillitsee napostelua

Säännöllinen ateriarytmi pitää verensokerin tasaisena ja vähentää siten napostelun himoa. Jos aterioiden väli venyy liian pitkäksi, voi olo olla väsynyt, alakuloinen tai kiukkuinen, ja tehdä mieli rasvaisia tai makeita herkkuja. Näin on myös alttiimpi napostelemaan.

Naposteltavat ruoat sisältävät usein paljon energiaa, mutta vain vähän tai ei ollenkaan niitä ravintoaineita, joita keho oikeasti tarvitsee. Herkuttelu kyllä kuuluu myös monipuoliseen ruokavalioon, mutta sitä ei ole hyvä tehdä aterioiden välissä. Kun 80 % syömisistä on terveellistä, monipuolista ruokaa, loppu 20 prosenttia voi olla melkeinpä mitä vain – myös herkkuja.

On tärkeä muistaa, että myös esimerkiksi energiapitoisten juomien siemailu pitkin päivää tuo huomaamatta energiaa ilman hyviä ravintoaineita ja sekoittaa samalla nälän tuntemuksia, eikä se siksi ole suositeltavaa. Energiajuomien juominen on myös huonoksi hampaille, koska se aiheuttaa suussa happohyökkäyksen.

Lue lisää:

Säännöllinen ateriarytmi arjen tukena – Fressis

Ruokatottumukset minttiin, tässä vinkit! – Fressis

Herkuttelun ABC – Fressis

Katso myös

Artikkeli
Ruoka

Jasmin Muurinen: ”Oli lautasella sitten kotiruokaa, hampurilainen tai hieno ravintola-annos, ruoka on ilo!”

Sisällöntuotannon ja markkinoinnin ammattilainen, vaikuttaja Jasmin Muurinen rakensi ruokasuhteensa uudelleen huomattuaan, että entinen ruokavalio ei sopinut hänelle. Jasmin kannustaa muitakin kuuntelemaan omaa kehoaan ja etsimään itselleen sopivan ruokavalion – yksittäisiä ruoka-aineita demonisoimatta.

Kysymys
MieliRuokaSeksi
Nimimerkki: Mietteliäs123
Ikä: 13-15v
Syömishäiriö ja rintojen kehittyminen Moii oon siis tällänen 14 vuotias tyttö ja mulla oli syömishäiriö 11-14 vuotiaana ja oon nyt siis parantumassa mutta mun rinnat ei kerenny kasvaa...
Fressis

Hei,

Pohdiskelet rintojen kasvun mahdollisuuksia sairastettuasi syömishäiriön. Hieno juttu, että olet toipumassa! Vakava pitkäkestoinen aliravitsemus voi johtaa murrosiän kehityksen hidastumiseen tai jopa pysähtymiseen. Syömishäiriö on siis hyvin voinut johtaa rintojen kasvun hidastumiseen. Tuntematta sairaushistoriaasi tarkemmin voisin yleisellä tasolla todeta, että kehon ravitsemustilan korjautuessa, ja etenkin rasvakudoksen määrän lisääntyessä (naissuku)hormonituotanto elpyy. Sitä myöten nukuksissa ollut murrosiän kehitys yleensä käynnistyy uudelleen. Eli rintasi voivat hyvinkin alkaa taas kasvamaan. 😊 Rintojen lopulliseen kokoon tietysti vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten vanhemmilta saadut perintötekijät, ja toki rinnoissa voi tapahtua muutoksia vielä aikuisenakin.

Voimia toipumisen tielle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Ruoka

Ruokakolmio auttaa rakentamaan monipuolista ja terveellistä ruokavaliota

Ruokakolmio on apuväline, jonka kautta voi tarkastella sitä, miten eri ruoka-aineita olisi hyvä syödä suhteessa toisiinsa, jotta keho saa monipuolisesti kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. Monipuolinen ja terveyttä edistävä ruokavalio sisältää kaikkia ruokakolmiossa olevia ruoka-aineryhmiä.