Ruoka

Jasmin Muurinen: ”Oli lautasella sitten kotiruokaa, hampurilainen tai hieno ravintola-annos, ruoka on ilo!”

Sisällöntuotannon ja markkinoinnin ammattilainen, vaikuttaja Jasmin Muurinen rakensi ruokasuhteensa uudelleen huomattuaan, että entinen ruokavalio ei sopinut hänelle. Jasmin kannustaa muitakin kuuntelemaan omaa kehoaan ja etsimään itselleen sopivan ruokavalion – yksittäisiä ruoka-aineita demonisoimatta.

Jasmin Muurinen: ”Oli lautasella sitten kotiruokaa, hampurilainen tai hieno ravintola-annos, ruoka on ilo!”

Jasmin Muurisen lapsuudenkodissa ruualle ei aina annettu arvoa, ja pitkään Jasminin ruokatottumukset pysyivätkin melko epäterveellisinä. Vaikka Jasmin rakasti ruokaa, suhtautuminen syömiseen oli toisinaan välinpitämätöntä ja mieleen oli juurtunut ajatus siitä, että illalliseksi voi syödä vaikka pelkkää jäätelöä, jos siltä tuntuu.

Iän karttuessa Jasmin alkoi kuitenkin kuunnella omaa kehoaan, ja samalla kirkastui ajatus siitä, että omaa ruokasuhdetta täytyy muuttaa. Helppoa se ei ollut, vaan ajattelun muokkaaminen vaati tietoista työtä.

”Kehoni ei voinut aiemmin hyvin, mutta nyt ruokasuhteeni on aidosti tietoisempi ja sen myötä myös hyvinvointini on lisääntynyt. Olen tehnyt omia valintojani, jotka olen havainnut sopiviksi juuri minulle”, Jasmin kuvailee.

Stressi pois, kasviksia tilalle

Kahdeksan vuotta sitten Jasmin jätti lautaseltaan pois punaisen lihan ja kanan. Muuten kiellettyjä ruokia ei ole, joskin prosessoidun ruuan ja herkkujen osuus päivittäisessä ruokavaliossa on nykyään aiempaa pienempi.

”Olen luonut terveellisen syömisen pohjan, johon kuuluu paljon kasviksia ja terveellisiä vaihtoehtoja. En kuitenkaan näe mitään yksittäisiä ruokia väärinä, ja terveellisen pohjan kanssa on tuntunut luontevalta myös herkutella silloin kun tekee mieli, oli sitten tiistai tai lauantai.”

Jasmin pitääkin kiinni siitä, että joka päivä ja viikko tulee nautittua tarpeeksi kasviksia ja hedelmiä. Liiallista ruuasta stressaamista hän kuitenkin välttää, sillä stressi lisää pahoinvointia.

”Syömistä tulee arvostaa ja ruuasta saa nauttia. Haluan pyhittää sille aikaa ja tehdä valintoja, jotka saavat kehon ja mielen voimaan hyvin. Satunnaiset herkkuhetketkin kuuluvat ruokavalioon, eikä pulla vie vihannesten hyötyjä pois!” Jasmin muistuttaa.

Pienillä valinnoilla kohti uutta

Muille paremmasta ruokasuhteesta haaveileville Jasmin antaa muutamia vinkkejä. Hän vertaa sopivaa ruokavaliota musiikkimakuun: jokaisella on omansa. Jonkun muun laatima ruokavalio ei välttämättä sovi sinulle, sillä olemme kaikki erilaisia. Erilaiset ruokarajoitteet, eri kokoinen kulutus ja se, mistä arki muuten koostuu vaikuttavat kaikki siihen, millainen ruokavalio kullekin sopii.

”Joskus pitää myös haastaa kulttuurin ja perheen antamia normeja. Kenenkään ei tulisi syödä jotain sellaista, mikä ei itselle sovi, vaikka muut ympärillä tekisivät niin”, Jasmin muistuttaa.

Uudenlaiseen ruokavalioon ei kuitenkaan kannata siirtyä yhtäkkiä, vaan omia ruokailutottumuksia kannattaa parantaa hiljalleen, pala palalta. Aluksi ei välttämättä tarvitse edes jättää mitään pois, vaan lisätä ruokavalioon hyviä asioita muun ruuan rinnalle. Esimerkiksi leffaeväiksi voi edelleen ostaa tutut karkit ja sipsit, mutta niiden oheen voi ostaa vaikkapa kasvistikkuja.

”Lounaalla salaattipöydästä kannattaa opetella ottamaan hiukan kaikkea, vaikkei olisi niin ennen tehnyt. Kasviksia on myös helppo lisätä moniin tuttuihin ruokiin jo valmistuksen yhteydessä, eli sitäkin kannattaa kokeilla! Pienistä valinnoista se lähtee.”

Teksti Tytti Wallenius

Kuva Niklas Salonen

Katso myös

Kysymys
MieliRuokaSeksi
Nimimerkki: Mietteliäs123
Ikä: 13-15v
Syömishäiriö ja rintojen kehittyminen Moii oon siis tällänen 14 vuotias tyttö ja mulla oli syömishäiriö 11-14 vuotiaana ja oon nyt siis parantumassa mutta mun rinnat ei kerenny kasvaa...
Fressis

Hei,

Pohdiskelet rintojen kasvun mahdollisuuksia sairastettuasi syömishäiriön. Hieno juttu, että olet toipumassa! Vakava pitkäkestoinen aliravitsemus voi johtaa murrosiän kehityksen hidastumiseen tai jopa pysähtymiseen. Syömishäiriö on siis hyvin voinut johtaa rintojen kasvun hidastumiseen. Tuntematta sairaushistoriaasi tarkemmin voisin yleisellä tasolla todeta, että kehon ravitsemustilan korjautuessa, ja etenkin rasvakudoksen määrän lisääntyessä (naissuku)hormonituotanto elpyy. Sitä myöten nukuksissa ollut murrosiän kehitys yleensä käynnistyy uudelleen. Eli rintasi voivat hyvinkin alkaa taas kasvamaan. 😊 Rintojen lopulliseen kokoon tietysti vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten vanhemmilta saadut perintötekijät, ja toki rinnoissa voi tapahtua muutoksia vielä aikuisenakin.

Voimia toipumisen tielle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Ruoka

Ruokakolmio auttaa rakentamaan monipuolista ja terveellistä ruokavaliota

Ruokakolmio on apuväline, jonka kautta voi tarkastella sitä, miten eri ruoka-aineita olisi hyvä syödä suhteessa toisiinsa, jotta keho saa monipuolisesti kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. Monipuolinen ja terveyttä edistävä ruokavalio sisältää kaikkia ruokakolmiossa olevia ruoka-aineryhmiä.

Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: Hiltsu
Ikä: 9-12v
Voiko 11-vuotias ostaa ja juoda energiajuomia? Moi olen 11v ja mun kaikki 11v kaverit juo energiajuomaa niin tahtoisin tietää että voiko 11v ostaa ja juoda energiajuomaa?
Fressis

Heippa! Hyvä kysymys, kiitos siitä 😊

Energiajuomia ei tosiaan suositella alle 15-vuotiaille, ja siksi useissa kaupoissa niitä ei myöskään myydä tämän ikäisille. Koska kyseessä ei ole laki, vaan suositus, voi siinä olla eroja eri kauppojen välillä, kuinka paljon energiajuomien myyntiä alle 15-vuotiaille rajoitetaan ja valvotaan. Näin ollen voi olla mahdollista, että kaverisi ovat niitä saaneet itsekin ostettua, tai sitten he ovat saaneet niitä käsiinsä muuta kautta.

Viestistäsi ei käy ilmi, haluaisitko itsekin juoda energiajuomia, mutta ymmärrän että se voi ainakin kovasti houkuttaa, jos kaikki kaverisikin niitä juovat. On kuitenkin hienoa, jos pystyt niistä siitäkin huolimatta kieltäytymään!

Energiajuomat voivat olla houkuttelevia maultaan ja ulkonäöltään, mutta niistä ei ole oikein mitään hyötyä kasvavalle nuorelle, jonka keho on herkempi niiden haitallisille vaikutuksille. Ne sisältävät suuria määriä kofeiinia ja muita piristäviä aineita, joista on monenlaista haittaa, ja jotka usein tekevät olon levottomaksi piristämisen sijaan. Kofeiini voi esimerkiksi vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unenlaatua sekä aiheuttaa riippuvuutta. Lisäksi energiajuomat sisältävät paljon sokeria, eivätkä siksikään sovi päivittäiseen ruokavalioon tai ole hyväksi hampaille. Happamien ja sokeripitoisten juomien juominen kuluttaa hampaiden kiillettä siten, että niihin syntyy helpommin reikiä.

Lue lisää energiajuomista Fressiksen tietopankista ja artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?