Ruoka

Ruokakolmio auttaa rakentamaan monipuolista ja terveellistä ruokavaliota

Ruokakolmio on apuväline, jonka kautta voi tarkastella sitä, miten eri ruoka-aineita olisi hyvä syödä suhteessa toisiinsa, jotta keho saa monipuolisesti kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. Monipuolinen ja terveyttä edistävä ruokavalio sisältää kaikkia ruokakolmiossa olevia ruoka-aineryhmiä.

Ruokakolmio auttaa rakentamaan monipuolista ja terveellistä ruokavaliota

Ruokakolmio kertoo miten eri ruoka-aineita tulisi syödä suhteessa toisiinsa

Ruokakolmion eri kerrokset kertovat siitä, millaisessa suhteessa toisiinsa oma ruokavalio tulisi koostaa eri ruoka-aineista, jotta se olisi tasapainoinen, terveyttä edistävä ja sisältäisi kaikkia elimistön tarvitsemia ravintoaineita.

Kuva ruokakolmiosta
Kuva: ©Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Väriä lautaselle kasviksista, marjoista ja hedelmistä

Päivittäisen ruokavalion on hyvä sisältää runsaasti ja monipuolisesti kasviksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä, jotka ovat ruokavalion perusta. Ne löytyvät siksi ruokakolmion alimmasta kerroksesta. Ne sisältävät monipuolisesti suojaravintoaineita ja kuitua, mutta niiden energiapitoisuus on yleensä pieni. Niitä tulisi syödä eniten suhteessa ruokakolmion ylempiin kerroksiin ja nyrkkisääntö onkin puoli kiloa päivässä, josta puolet on hyvä olla kasviksia. Suositusmäärä täyttyy helposti, kun syö kasviksia, marjoja tai hedelmiä osana jokaista ateriaa. Kasviksista on hyvä suosia tuoreita kasviksia, mutta myös esimerkiksi pakastevihannekset ovat hyvä vaihtoehto tuoreiden kasvisten rinnalle.

Hiilihydraateista energiaa ja hyvää täysjyvää

Ruokakolmion toisessa kerroksessa ovat täysjyväviljatuotteet, joita lautaselta tulisi löytyä päivittäin ja lähes jokaiselta aterialta. Täysjyväviljasta elimistö saa kuitua ja suojaravintoaineita sekä energiaa. Täysjyväviljat sisältävät hiilihydraatteja, joka on pääasiallinen energianlähteemme arkiaskareissa ja liikkumisessa. Hyviä viljatuotteita ovat esimerkiksi kaurahiutaleet, täysjyväleipä, täysjyväpasta, tumma riisi ja ohra. Näiden lisäksi esimerkiksi keitetty peruna on hyvä hiilihydraatin lähde.

Pehmeitä rasvoja aivoille ja iholle

Ruokakolmion kolmannessa kerroksessa ovat pehmeät rasvat ja rasvattomat tai vähärasvaiset maitotuotteet.

Pehmeän rasvan lähteitä ruokavaliossa ovat esimerkiksi kasviöljyt, kasvirasvalevitteet sekä pähkinät ja siemenet. Yksi elimistölle tärkeä pehmeän rasvan lähde on myös kala, jota olisi suositeltavaa syödä 2-3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Pehmeät rasvat sisältävät paitsi energiaa, myös välttämättömiä rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä aineenvaihdunnalle, ja esimerkiksi aivojen, hermoston, ihon ja silmien toiminnalle. Elimistö ei pysty itse niitä valmistamaan ja siksi niitä on saatava ravinnosta. Syödystä rasvasta vähintään 2/3 tulisi olla pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa.

Maitotuotteista elimistö saa paitsi proteiinia, myös monia suojaravintoaineita. Niissä on hyvä suosia rasvattomia ja vähärasvaisia vaihtoehtoja, jotta niiden myötä ruokavaliossa ei ole liikaa kovaa, eli tyydyttynyttä rasvaa. Maitotuotteet voi hyvin korvata myös kasvipohjaisilla maitovalmisteiden tyyppisillä tuotteilla, kuten soija-, kaura-, ja riisivalmisteilla, joihin on lisätty kalsiumia ja D-vitamiinia.

Proteiinia kehoa rakentamaan

Proteiinit ovat kehon rakennuspalikoita – niistä rakennetaan esimerkiksi lihaskudosta, hormoneja, entsyymejä ja muita elintoiminnoille tärkeitä yhdisteitä. Keho tuottaa proteiinista myös energiaa, jos sitä saa enemmän kuin tarvitsisi. Proteiininlähteistä punaista lihaa ja lihavalmisteita kuuluu terveyttä edistävään ruokavalioon vain kohtuullisesti, ja siksi ne löytyvät ruokakolmion toiseksi ylimmästä kerroksesta. Vaaleaa lihaa, kuten kanaa ja kasviproteiinivalmisteita tulisi suosia punaisen lihan sijaan. Hyviä kasviproteiininlähteitä ovat esimerkiksi pavut, palkokasvit, kuten herneet ja linssit, viljat kuten kaura, sekä tofu ja soija. Myös hyviä proteiininlähteitä on tärkeä löytyä ruokavaliosta päivittäin.

Sattumia satunnaisesti

Ruokakolmion huipulla olevia ruokia, ”sattumia”, tulisi syödä kaikista vähiten. Sattumiin kuuluvat esimerkiksi paljon sokeria, kovaa rasvaa ja suolaa sisältävät tuotteet, joissa on vähän kuitua. Yhtä lailla myös herkut ovat kuitenkin osa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota, eikä niitä tarvitse kokonaan välttää. Niitä tulisi kuitenkin syödä vain silloin tällöin. Lue lisää aiheesta Fressiksen tietopankista.

 

Lue lisää:

Säännöllinen ateriarytmi arjen tukena – Fressis

Nautiskelu on sallittua – Fressis

Ruokakolmio kannustaa monipuolisiin valintoihin – Syö hyvää (syohyvaa.fi)

Katso myös

Artikkeli
Ruoka

Jasmin Muurinen: ”Oli lautasella sitten kotiruokaa, hampurilainen tai hieno ravintola-annos, ruoka on ilo!”

Sisällöntuotannon ja markkinoinnin ammattilainen, vaikuttaja Jasmin Muurinen rakensi ruokasuhteensa uudelleen huomattuaan, että entinen ruokavalio ei sopinut hänelle. Jasmin kannustaa muitakin kuuntelemaan omaa kehoaan ja etsimään itselleen sopivan ruokavalion – yksittäisiä ruoka-aineita demonisoimatta.

Kysymys
MieliRuokaSeksi
Nimimerkki: Mietteliäs123
Ikä: 13-15v
Syömishäiriö ja rintojen kehittyminen Moii oon siis tällänen 14 vuotias tyttö ja mulla oli syömishäiriö 11-14 vuotiaana ja oon nyt siis parantumassa mutta mun rinnat ei kerenny kasvaa...
Fressis

Hei,

Pohdiskelet rintojen kasvun mahdollisuuksia sairastettuasi syömishäiriön. Hieno juttu, että olet toipumassa! Vakava pitkäkestoinen aliravitsemus voi johtaa murrosiän kehityksen hidastumiseen tai jopa pysähtymiseen. Syömishäiriö on siis hyvin voinut johtaa rintojen kasvun hidastumiseen. Tuntematta sairaushistoriaasi tarkemmin voisin yleisellä tasolla todeta, että kehon ravitsemustilan korjautuessa, ja etenkin rasvakudoksen määrän lisääntyessä (naissuku)hormonituotanto elpyy. Sitä myöten nukuksissa ollut murrosiän kehitys yleensä käynnistyy uudelleen. Eli rintasi voivat hyvinkin alkaa taas kasvamaan. 😊 Rintojen lopulliseen kokoon tietysti vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten vanhemmilta saadut perintötekijät, ja toki rinnoissa voi tapahtua muutoksia vielä aikuisenakin.

Voimia toipumisen tielle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: Hiltsu
Ikä: 9-12v
Voiko 11-vuotias ostaa ja juoda energiajuomia? Moi olen 11v ja mun kaikki 11v kaverit juo energiajuomaa niin tahtoisin tietää että voiko 11v ostaa ja juoda energiajuomaa?
Fressis

Heippa! Hyvä kysymys, kiitos siitä 😊

Energiajuomia ei tosiaan suositella alle 15-vuotiaille, ja siksi useissa kaupoissa niitä ei myöskään myydä tämän ikäisille. Koska kyseessä ei ole laki, vaan suositus, voi siinä olla eroja eri kauppojen välillä, kuinka paljon energiajuomien myyntiä alle 15-vuotiaille rajoitetaan ja valvotaan. Näin ollen voi olla mahdollista, että kaverisi ovat niitä saaneet itsekin ostettua, tai sitten he ovat saaneet niitä käsiinsä muuta kautta.

Viestistäsi ei käy ilmi, haluaisitko itsekin juoda energiajuomia, mutta ymmärrän että se voi ainakin kovasti houkuttaa, jos kaikki kaverisikin niitä juovat. On kuitenkin hienoa, jos pystyt niistä siitäkin huolimatta kieltäytymään!

Energiajuomat voivat olla houkuttelevia maultaan ja ulkonäöltään, mutta niistä ei ole oikein mitään hyötyä kasvavalle nuorelle, jonka keho on herkempi niiden haitallisille vaikutuksille. Ne sisältävät suuria määriä kofeiinia ja muita piristäviä aineita, joista on monenlaista haittaa, ja jotka usein tekevät olon levottomaksi piristämisen sijaan. Kofeiini voi esimerkiksi vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unenlaatua sekä aiheuttaa riippuvuutta. Lisäksi energiajuomat sisältävät paljon sokeria, eivätkä siksikään sovi päivittäiseen ruokavalioon tai ole hyväksi hampaille. Happamien ja sokeripitoisten juomien juominen kuluttaa hampaiden kiillettä siten, että niihin syntyy helpommin reikiä.

Lue lisää energiajuomista Fressiksen tietopankista ja artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?