Ruoka

Ruokakolmio auttaa rakentamaan monipuolista ja terveellistä ruokavaliota

Ruokakolmio on apuväline, jonka kautta voi tarkastella sitä, miten eri ruoka-aineita olisi hyvä syödä suhteessa toisiinsa, jotta keho saa monipuolisesti kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. Monipuolinen ja terveyttä edistävä ruokavalio sisältää kaikkia ruokakolmiossa olevia ruoka-aineryhmiä.

Ruokakolmio auttaa rakentamaan monipuolista ja terveellistä ruokavaliota

Ruokakolmio kertoo miten eri ruoka-aineita tulisi syödä suhteessa toisiinsa

Ruokakolmion eri kerrokset kertovat siitä, millaisessa suhteessa toisiinsa oma ruokavalio tulisi koostaa eri ruoka-aineista, jotta se olisi tasapainoinen, terveyttä edistävä ja sisältäisi kaikkia elimistön tarvitsemia ravintoaineita.

Kuva ruokakolmiosta
Kuva: ©Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Väriä lautaselle kasviksista, marjoista ja hedelmistä

Päivittäisen ruokavalion on hyvä sisältää runsaasti ja monipuolisesti kasviksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä, jotka ovat ruokavalion perusta. Ne löytyvät siksi ruokakolmion alimmasta kerroksesta. Ne sisältävät monipuolisesti suojaravintoaineita ja kuitua, mutta niiden energiapitoisuus on yleensä pieni. Niitä tulisi syödä eniten suhteessa ruokakolmion ylempiin kerroksiin ja nyrkkisääntö onkin puoli kiloa päivässä, josta puolet on hyvä olla kasviksia. Suositusmäärä täyttyy helposti, kun syö kasviksia, marjoja tai hedelmiä osana jokaista ateriaa. Kasviksista on hyvä suosia tuoreita kasviksia, mutta myös esimerkiksi pakastevihannekset ovat hyvä vaihtoehto tuoreiden kasvisten rinnalle.

Hiilihydraateista energiaa ja hyvää täysjyvää

Ruokakolmion toisessa kerroksessa ovat täysjyväviljatuotteet, joita lautaselta tulisi löytyä päivittäin ja lähes jokaiselta aterialta. Täysjyväviljasta elimistö saa kuitua ja suojaravintoaineita sekä energiaa. Täysjyväviljat sisältävät hiilihydraatteja, joka on pääasiallinen energianlähteemme arkiaskareissa ja liikkumisessa. Hyviä viljatuotteita ovat esimerkiksi kaurahiutaleet, täysjyväleipä, täysjyväpasta, tumma riisi ja ohra. Näiden lisäksi esimerkiksi keitetty peruna on hyvä hiilihydraatin lähde.

Pehmeitä rasvoja aivoille ja iholle

Ruokakolmion kolmannessa kerroksessa ovat pehmeät rasvat ja rasvattomat tai vähärasvaiset maitotuotteet.

Pehmeän rasvan lähteitä ruokavaliossa ovat esimerkiksi kasviöljyt, kasvirasvalevitteet sekä pähkinät ja siemenet. Yksi elimistölle tärkeä pehmeän rasvan lähde on myös kala, jota olisi suositeltavaa syödä 2-3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Pehmeät rasvat sisältävät paitsi energiaa, myös välttämättömiä rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä aineenvaihdunnalle, ja esimerkiksi aivojen, hermoston, ihon ja silmien toiminnalle. Elimistö ei pysty itse niitä valmistamaan ja siksi niitä on saatava ravinnosta. Syödystä rasvasta vähintään 2/3 tulisi olla pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa.

Maitotuotteista elimistö saa paitsi proteiinia, myös monia suojaravintoaineita. Niissä on hyvä suosia rasvattomia ja vähärasvaisia vaihtoehtoja, jotta niiden myötä ruokavaliossa ei ole liikaa kovaa, eli tyydyttynyttä rasvaa. Maitotuotteet voi hyvin korvata myös kasvipohjaisilla maitovalmisteiden tyyppisillä tuotteilla, kuten soija-, kaura-, ja riisivalmisteilla, joihin on lisätty kalsiumia ja D-vitamiinia.

Proteiinia kehoa rakentamaan

Proteiinit ovat kehon rakennuspalikoita – niistä rakennetaan esimerkiksi lihaskudosta, hormoneja, entsyymejä ja muita elintoiminnoille tärkeitä yhdisteitä. Keho tuottaa proteiinista myös energiaa, jos sitä saa enemmän kuin tarvitsisi. Proteiininlähteistä punaista lihaa ja lihavalmisteita kuuluu terveyttä edistävään ruokavalioon vain kohtuullisesti, ja siksi ne löytyvät ruokakolmion toiseksi ylimmästä kerroksesta. Vaaleaa lihaa, kuten kanaa ja kasviproteiinivalmisteita tulisi suosia punaisen lihan sijaan. Hyviä kasviproteiininlähteitä ovat esimerkiksi pavut, palkokasvit, kuten herneet ja linssit, viljat kuten kaura, sekä tofu ja soija. Myös hyviä proteiininlähteitä on tärkeä löytyä ruokavaliosta päivittäin.

Sattumia satunnaisesti

Ruokakolmion huipulla olevia ruokia, ”sattumia”, tulisi syödä kaikista vähiten. Sattumiin kuuluvat esimerkiksi paljon sokeria, kovaa rasvaa ja suolaa sisältävät tuotteet, joissa on vähän kuitua. Yhtä lailla myös herkut ovat kuitenkin osa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota, eikä niitä tarvitse kokonaan välttää. Niitä tulisi kuitenkin syödä vain silloin tällöin. Lue lisää aiheesta Fressiksen tietopankista.

 

Lue lisää:

Säännöllinen ateriarytmi arjen tukena – Fressis

Nautiskelu on sallittua – Fressis

Ruokakolmio kannustaa monipuolisiin valintoihin – Syö hyvää (syohyvaa.fi)

Katso myös

Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: nakki
Ikä: 9-12v
Haittaako, jos juo limua? haittaako jos juon limua?
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestä 😊

Lyhyesti vastattuna ei, ei haittaa, jos juot limua. Tärkeää on kuitenkin se, kuinka paljon ja miten usein limua juot. Päivittäiseen arkikäyttöön ne eivät sovi, mutta silloin tällöin, erityisenä hetkenä limua voi ihan hyvin juoda.

Limut eli limsat sisältävät paljon sokeria (paitsi light-/zero-versiot) ja ovat happamia. Sokerista saa helposti energiaa eli tarpeen, ja toisaalta ei lainkaan terveyden kannalta tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja tai kuitua. Nestemäisenä “saatu” sokeri ei tuo samanlaista kylläisyydentunnetta, kuin ruokana syöty vastaava energiamäärä, mikä voi johtaa siihen, että energiaa tulee helposti liikaa. Lisäksi limsojen happamuus, etenkin yhdistettynä sokeripitoisuuteen on huonoksi hammasterveydelle ja altistaa reikien kehittymiselle. Siksi olisikin parasta juoda limsoja ruokailun yhteydessä, silloin kun niitä satunnaisesti juo.

Vesi on paras janojuoma ja ruokajuomaksi kannattaa valita joko kasvipohjainen juoma (esim. kauramaito) tai rasvaton maito. Mehut ja limsat sopivat sitten erityisempiin tilanteisiin, kuten juhlajuomaksi tai vaikka viikonloppuiseen leffailtaan. Ruokavalio on kokonaisuus, johon mahtuu myös terveyden kannalta huonompia valintoja, kunhan arkiruokailu koostuu enimmäkseen terveyden kannalta hyvistä vaihtoehdoista. Niistä voit lukea lisää Fressiksestä.

Kivaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
AlkoholiLopettamisen tukiNikotiinituotteetRuokaTupakka
Nimimerkki: VainottuSauhuttelija
Ikä: Yli 18v
Jos lopetan tupakoinnin, niin voinko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Jos lopetan tupakoinnin, niin saanko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Tupakka on perseestä ja haluaisin lopettaa, mutta kaikesta valistuksesta ja moralisoinnista olen saanut...
Fressis

Hei,

Kiitos viestistäsi! Tulkitsen viestisi sävystä, että olet närkästynyt saamaasi ja kokemaasi terveysvalistukseen. En tiedä liittyykö tämä yleisesti terveysvalistukseen, vai juuri meidän, eli Syöpäjärjestöjen välittämään valistukseen. Olet kokenut niin, että vain savuttomuus olisi tärkeää, ja kaikki muu terveyskäyttäytyminen toissijaista oman terveytesi ja kansanterveyden sekä siihen liittyvien taloudellisten kulujen näkökulmasta. Voin ottaa kantaa tähän vain meidän näkökulmastamme.

Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen toimintaan liittyvä viestintä- ja vaikuttamistyö tähtää siihen, että vähennetään kansalaisten riskiä sairastua syöpään ja syövän aiheuttamia haittoja. Tämän työn taustalla ovat eurooppalaiset syöväntorjuntaohjeistukset. Näissä ohjeistuksissa keskitytään toimiin, joilla yksilöt voivat omalta osaltaan pienentää syöpäriskiä. Ohjeistusten taustalla on tutkittu tieto siitä, millaiset elintavat vaikuttavat syöpäriskiin.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että tupakointi on eniten syöpäriskiä lisäävä elintapa. Siksi Syöpäjärjestöjen yksi tärkeimmistä terveyden edistämisen tavoitteista on aina ollut tupakkatuotteiden käytön lopettaminen ja aloittamisen ehkäiseminen, sekä siihen liittyvä valistustyö. Tupakoinnin haittojen lisäksi huomiota kiinnitetään myös muihin tupakka- ja nikotiinituotteisiin, kuten nuuskan, nikotiinipussien, sähkösavukkeiden ja passiivisen tupakoinnin aiheuttamiin haittoihin. Syöpäriskiin vaikuttavat myös muut elintavat, kuten ravintovalinnat, alkoholinkulutus, liikkuminen, painonhallinta, auringon UV-säteilyltä suojautuminen (ihosyöpä) sekä seksitaudeilta suojautuminen (HP-viruksen aiheuttamat syövät). Myös nämä aiheet ovat siis painopistealueitamme terveysviestinnässämme.

Emme siis ole sitä mieltä, että vain savuttomuus on tie terveeseen elämään, vaikka tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy ja niiden lopettamisen tuki onkin yksi painopisteistämme. Oleellista on se, että kansalaisilla on tietoa siitä, miten omilla elintavoilla ja valinnoilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja terveyteen, ja sen säilymiseen kokonaisvaltaisesti.

Viestistäsi käy ilmi, että haluat lopettaa tupakoinnin. On erittäin hieno asia, että olet motivoitunut lopettamaan, ja kannustankin sinua lämpimästi siihen. Lopettamisella on lukuisia erilaisia lyhyen ja pidemmän aikavälin hyötyjä. Muut terveelliset elintavat auttavat sinua lopettamisessa: se on siis helpompaa, jos liikut, lepäät ja syöt terveyttäsi tukevalla tavalla. Lopettamisen tueksi kannattaa hakea tietoa lopettamisesta ja tukea siihen verkosta sekä tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiselta esimerkiksi oman terveysaseman kautta. Lisää tietoa ja vinkkejä lopettamiseen löydät täältä. Myös maksuton Erovirasto –sovellus auttaa sinua lopettamisessa 30 päivän ajan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: Roosa
Ikä: 16-18v
Voiko 11-vuotias kuolla, jos juo 4 tölkkiä energiajuomaa päivässä? Voiko 11v kuolla jos juo 4 tölkkii red bullia päivässä
Fressis

Moikka!

Suomessa ei onneksi ole raportoitu tapauksista, joissa lapsia tai nuoria olisi kuollut suurien energiajuoma-annosten juomisen seurauksena, mutta ulkomailla tällaisia tapauksia on kyllä ollut. Ja Suomessakin suuret energiajuomien käyttömäärät ovat nuorilla vaatineet sairaalahoitoa.

RedBullissa terveyden kannalta etenkin lapsilla ongelmallisinta on kofeiinin määrä. Kofeiinin vaikutukset riippuvat kehon painosta, mistä johtuen lapsilla haittavaikutukset ovat pienemmän koon vuoksi voimakkaampia kuin aikuisilla. Kofeiinin saannin turvallisen käytön vuorokausiraja ilmoitetaan painokiloa kohden (2,5 mg / painokilo). Esimerkiksi jos 11-vuotias lapsi painaisi 40 kilogrammaa, olisi hänen turvallisen kofeiinin saannin raja 100 mg. Yksi Redbull-tölkki (250 ml) sisältää 80 mg kofeiinia, jolloin neljästä tölkistä saa jopa 320 mg kofeiinia, eli yli kolminkertaisen määrän, kuin on turvallista käyttää. Varsinkin, jos energiajuomien käyttö on päivittäistä, voi tästä seurata jo vakavia haittavaikutuksia. Suomessa itseasiassa suositellaankin, että alle 18-vuotiaat eivät saisi yli 50 mg kofeiinia päivässä.

Kofeiinin liiallinen käyttö aiheuttaa sydämentykytystä, vatsaoireita tai muuten epämääräistä huonovointisuutta. Lisäksi kofeiini on riippuvuutta aiheuttava aine; kofeiiniriippuvuus merkitsee sitä, että kofeiinin käytön lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita, kuten päänsärkyä, väsymystä ja alakuloa, jopa ahdistusta ja masennusta. Vieroitusoireet alkavat tyypillisesti 12-24 tunnin kuluessa ja voivat kestää useita päiviä.

Pahimmassa tapauksessa kofeiinin nauttiminen suurissa määrissä voi aiheuttaa kofeiinimyrkytyksen, jonka oireita ovat levottomuus, pahoinvointi, vapina, sydämentykytys ja hermostuneisuus. Myrkytyksen oireita voi ilmentyä 40-kiloisella lapsella jo 160 mg:n, eli kahden Redbull-tölkin juomisen seurauksena.

Kofeiinin lisäksi energiajuomat sisältävät sokeria, tyypillisesti 10–15 g/100 ml. Sokeripitoisia juomia suositellaan käyttämään mahdollisimman vähän ja ensisijaisesti aterian yhteydessä, jotta sokerin hampaille tuottama haitallinen vaikutus olisi mahdollisimman pieni. Lisäksi energiajuomista saatu ”tyhjä energia” voi lisätä lapsillakin ylipainon kehittymistä varsinkin, jos juomia käytetään paljon. Energiajuomien juomista ei siis monista syistä suositella lapsille ja nuorille ollenkaan.

Oliko vastauksesta hyötyä?