Säännöllinen ja monipuolinen ruokailu on yksi hyvinvoinnin kulmakivistä. Tsekkaa infograafista, mitä sen osalta olisi hyvä huomioida.
Tekstivastine infograafille:
Ruokatottumukset minttiin, tässä vinkit
Ateriarytmi kuntoon
Useille meistä 4-5 ateriaa päivässä n. 3-5 tunnin välein on jaksamisen kannalta ihanteellinen ruokailuväli.
Liian harvoin syöminen tekee kiukkuiseksi ja ajaa helposti rasvaisten ja sokeristen herkkujen äärelle.
Kasviksia lautaselle
Syömällä kasviksia saat tärkeitä ravintoaineita ja pidät huolen, että saamasi energiamäärä pysyy kohtuullisena.
Sopivasti protskua ja hyviä rasvoja
Proteiini tarvitaan päivässä yllättävän vähän. Esim. 60 kg-painoinen tarvitsee proteiinia vain 60 g. Jos proteiinia saa turhan paljon, elimistö muokkaa sen rasvaksi.
Pehmeissä rasvoissa on välttämättömiä rasvahappoja, joita tarvitsemme.
Kova rasva taas on haitallista mm. verisuonille.
Kuitua kehiin
Runsaskuituinen ruoka laittaa vatsan toimimaan. Kuidut pitävät myös verensokerin tasaisena, jolloin jaksat paremmin.
Tankkaa ravintoaineet ruoasta
Ruoasta saaduilla ravintoaineilla on parhaat terveysvaikutukset. Pillerit ja kapselit eivät imeydy yhtä hyvin. Suosi siis ensisijaisesti monipuolista ruokaa ravintolisien sijaan!
Voiko terveydenhoitaja kommentoida laihtumistani?
Oon 13v tänä vuonna 14 tyttö ja laihduin viime vuoden aikana 22kg (oon ollut ylipainoinen ja oon vieläkin) voiko terkkari sanoa siitä mitään? En... oo pitäny itseäni ns. nälässä vaan syönyt ja liikkunut enemmän.
Valitettavasti minun on vaikea ottaa tarkemmin kantaa tilanteeseesi. Terveydenhoitajan tehtävänä on tukea sinun hyvinvointiasi ja seurata kehityksen etenemistä. Voi siis hyvin olla, että terveydenhoitaja ottaa asian puheeksi, jos painossa on tapahtunut paljon muutosta edelliseen käyntiin nähden. Tästä ei kuitenkaan tarvitse olla mitenkään huolissaan, vaan voitte yhdessä terveydenhoitajan kanssa keskustellen käydä läpi tilannettasi.
Nuoruus on aikaa, jolloin myös painon ja pituuden suhteen tapahtuu paljon muutoksia. On tärkeä muistaa, että laihdutuskuurit tai muut vastaavat eivät ole suositeltavia kasvuiässä oleville nuorille. Tärkeämpää on panostaa terveellisiin ja säännöllisiin elintapoihin; liikkua säännöllisesti, syödä monipuolisesti ja huolehtia myös riittävästä levosta. Viestisi perusteella oletkin ilmeisesti näin tehnytkin 😊
Vaikuttaa siltä, että painoon liittyvät asiat kuitenkin mietityttävät sinua kovasti. Voit siis rohkeasti itsekin ottaa asian puheeksi terveydenhoitajan kanssa. Häneltä saat varmasti tarvittaessa neuvoja ja tukea tilanteeseesi.
Painon puheeksi ottaminen terveystarkastuksessa
Oon 7lk ja mulla on tulossa ensi viikolla terveydentarkastus. Oon 165cm pitkä ja painan 94kg. Voiko se terkkari laittaa mut johonki ns. painoseurantaan säännöllisesti... käymään sillä? Tai laittaa lähetteen ravintoterapeutille? Kun en itse haluaisi että tuohon puututaan kun se on ollut mulle aina herkkä aihe ja vaikka mulla on paljon ylipainoa ei se mun mielestä muille kuulu. Syön ihan tavallisesti, en edes juo limsoja, energiajuomia yms. tai syö sipsejä ja roskaruokaa (pitsa, hampparit yms), ainoa ongelma on suklaan ja karkkien napostelu, mutta siihenkin pystyisin kyllä tehdä muutoksen ihan ilman mitään apua. Harrastan myös liikuntaa 4-5krt viikossa (käyn treeneissä jossa on valmennus) ja omalla ajalla käyn kävelylenkeillä. Niin voiko se silti laittaa mut johonki tollaseen ku kuitenki syön ja liikun normaalisti (paitsi se napostelu jonka takia tää paino on)?
Kiitos kysymyksestäsi! Hyvä että laitoit meille viestiä, koska asia selvästi huolettaa sinua. Pahoittelut, että saatat saada tämän vastauksen myöhässä, jos sinulla on ollut jo terveystarkastus terveydenhoitajalla. Vastaamme Fressiksessä kysymyksiin kahden viikon kuluessa kysymyksen saamisesta.
Kerrot painoon liittyvistä huolistasi, ja erityisesti siitä, että pelkäät terveydenhoitajan puuttuvan asiaan, vaikka et haluaisi. On täysin ymmärrettävää, että aihe on sinulle herkkä. Onhan kyseessä todella henkilökohtainen asia. On myös totta, että monissa yhteyksissä painosta ei puhuta sellaisella herkkyydellä, joka huomioisi tämän. Toivon kuitenkin, että keskustelusi terveydenhoitajan kanssa on ollut huomioiva, ja että olet päässyt juttelemaan asiasta vailla huolta siitä, että et itse tule kuulluksi.
Kun painoasi ja pituuttasi tarkastelee suhteessa toisiinsa, on totta, että niiden suhde ei ole täysin tasapainossa. Ikäiselläsi nuorella asiaa ei kuitenkaan voida tarkastella pelkästään tästä näkökulmasta, koska murrosiän kehityksesi on vielä kesken ja kehossasi voi tapahtua vielä paljonkin muutoksia. Terveydenhoitajan tehtävänä on tukea sinun hyvinvointiasi ja seurata kehityksen etenemistä, ei kiusata. Uskon siis, että olette keskustelleet hänen kanssaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvistä asioista, kuten syömistottumuksista, liikkumisesta, mielen hyvinvoinnista ja unesta ja levosta. Jos siis terveydenhoitaja on ”laittanut sinut painonseurantaan” tai lähetteen ravitsemusterapeutille, ovat ne sen vuoksi, että elintavoissasi voidaan vahvistaa niitä asioita, jotka ovat jo hienosti, ja että saisit tukea niihin asioihin, joita itse haluat muuttaa.
Kuvaatkin viestissäsi joitain näistä asioista ja on hieno asia, että sinulla on mieluisia liikunnallisia harrastuksia ja että koet syöväsi normaalisti. On totta, että herkuttelu on helposti sellainen asia, joka vaikuttaa painon nousemiseen. Herkuttelulle on kuitenkin paikkansa myös ruokavaliossa, joka on koostettu terveellisesti ja monipuolisesti, eikä sitäkään tarvitse kokonaan lopettaa. Voit lukea aiheesta lisää Fressiksen tietopankista.
Arvelet itsekin, että suklaan ja karkkien napostelu voisi olla sellainen asia, johon voisit ruokavaliossasi kiinnittää vielä huomiota ja vähentää niiden syömistä. Hienoa, että tunnistat tällaisen asian, ja että koet voivasi itse myös muuttaa tätä tottumusta. Napostelun himoa helpottaa, kun syö päivän mittaan tasaisin väliajoin (4-5 kertaa päivässä) monipuolisen aterian/välipalan, jossa on paljon kasviksia/hedelmiä, täysjyväviljatuotteita tai muu hiilihydraatin lähde sekä proteiinia ja pehmeää rasvaa. Ehkä nämä ovatkin sinulle jo tuttuja juttuja, mutta voit halutessasi lukea niistäkin lisää täältä.
Ruokailutottumusten muuttaminen ei ole aina helppoa -etenkään yksin. Vaikka itse tiedostaisi asiat, joiden haluaisi muuttuvan ja uskoisi siihen myös pystyvänsä, on tällaisiin muutoksiin tärkeä saada tukea lähiympäristöstä. Onko lähelläsi luotettavaa aikuista, jonka kanssa voisit jutella asiasta ja jolta saisit tukea? Onko sinun mahdollista jutella esimerkiksi huoltajasi kanssa aiheesta? Voitteko yhdessä miettiä esimerkiksi sitä, millaisia ruokia ja välipaloja kotiin ostetaan, ja ettei herkkuja olisi tarjolla niin paljoa? Voit myös jatkaa juttelua luotettavan aikuisen kanssa esimerkiksi MLL:n lasten ja nuorten chatissä tai Netarissa.
Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Tsemppiä ja jaksamista arkeesi!
Onko siitä haittaa jos ei juo aterialla vaan aterioiden välissä?
Jos syö jotain tosi kuivaa ruokaa, vaikkapa näkkäreitä, ja ei samalla juo ollenkaan, niin voiko suolisto mennä tukkoon? Vai kosteutuuko ruoka tarpeeksi vatsassa? Onko... ohjeessa ”juo joka aterialla” järkeä, vai onko sama juoda aterioiden välissä?
Ruoansulatuksen kannalta siitä ei ole haittaa, ettei aterialla juo ruokajuomaa. Suolisto ei voi tästä tukkeutua, sillä ruoansulatusentsyymit niin mahalaukussa kuin ohutsuolessa pilkkovat syömämme ruoan hyvin tehokkaasti pieniksi osasiksi niin, että ravintoaineet pääsevät imeytymään. Tähän ei tarvita erikseen nestettä, vaan pilkkoutumisprosessi kyllä toimii joka tapauksessa. Eli päivittäisen nestetarpeen voi täyttää kyllä aterioiden välilläkin.
Juomista aterian yhteydessä kuitenkin puoltaa suun ja hampaiden terveys. Makeat ja happamat juomat aikaansaavat happohyökkäyksen suussa, mikä vaurioittaa hampaiden kiillettä. Jos aterioiden välissä juo usein, niin happohyökkäyksiä tulee enemmän ja samoin hampaat kuormittuvat enemmän, mikä altistaa reikiintymiselle. Vesi ei saa aikaan happohyökkäystä, eli sitä voi juoda huoletta aterioiden välissäkin.
Kannattaa lukea vielä lisätietoa artikkelistamme liittyen suun terveyteen ja ruokailuun, jos aihe kiinnostaa enemmänkin.