Ruoka

Ruokatottumukset minttiin, tässä vinkit!

Säännöllinen ja monipuolinen ruokailu on yksi hyvinvoinnin kulmakivistä. Tsekkaa infograafista, mitä sen osalta olisi hyvä huomioida.

Ruokatottumukset minttiin, tässä vinkit!

 

Tekstivastine infograafille:

Ruokatottumukset minttiin, tässä vinkit

Ateriarytmi kuntoon

Useille meistä 4-5 ateriaa päivässä n. 3-5 tunnin välein on jaksamisen kannalta ihanteellinen ruokailuväli.

Liian harvoin syöminen tekee kiukkuiseksi ja ajaa helposti rasvaisten ja sokeristen herkkujen äärelle.

Kasviksia lautaselle

Syömällä kasviksia saat tärkeitä ravintoaineita ja pidät huolen, että saamasi energiamäärä pysyy kohtuullisena.

Sopivasti protskua ja hyviä rasvoja

Proteiini tarvitaan päivässä yllättävän vähän. Esim. 60 kg-painoinen tarvitsee proteiinia vain 60 g. Jos proteiinia saa turhan paljon, elimistö muokkaa sen rasvaksi.

Pehmeissä rasvoissa on välttämättömiä rasvahappoja, joita tarvitsemme.

Kova rasva taas on haitallista mm. verisuonille.

Kuitua kehiin

Runsaskuituinen ruoka laittaa vatsan toimimaan. Kuidut pitävät myös verensokerin tasaisena, jolloin jaksat paremmin.

Tankkaa ravintoaineet ruoasta

Ruoasta saaduilla ravintoaineilla on parhaat terveysvaikutukset. Pillerit ja kapselit eivät imeydy yhtä hyvin. Suosi siis ensisijaisesti monipuolista ruokaa ravintolisien sijaan!

Katso myös

Artikkeli
Ruoka

Jasmin Muurinen: ”Oli lautasella sitten kotiruokaa, hampurilainen tai hieno ravintola-annos, ruoka on ilo!”

Sisällöntuotannon ja markkinoinnin ammattilainen, vaikuttaja Jasmin Muurinen rakensi ruokasuhteensa uudelleen huomattuaan, että entinen ruokavalio ei sopinut hänelle. Jasmin kannustaa muitakin kuuntelemaan omaa kehoaan ja etsimään itselleen sopivan ruokavalion – yksittäisiä ruoka-aineita demonisoimatta.

Kysymys
MieliRuokaSeksi
Nimimerkki: Mietteliäs123
Ikä: 13-15v
Syömishäiriö ja rintojen kehittyminen Moii oon siis tällänen 14 vuotias tyttö ja mulla oli syömishäiriö 11-14 vuotiaana ja oon nyt siis parantumassa mutta mun rinnat ei kerenny kasvaa...
Fressis

Hei,

Pohdiskelet rintojen kasvun mahdollisuuksia sairastettuasi syömishäiriön. Hieno juttu, että olet toipumassa! Vakava pitkäkestoinen aliravitsemus voi johtaa murrosiän kehityksen hidastumiseen tai jopa pysähtymiseen. Syömishäiriö on siis hyvin voinut johtaa rintojen kasvun hidastumiseen. Tuntematta sairaushistoriaasi tarkemmin voisin yleisellä tasolla todeta, että kehon ravitsemustilan korjautuessa, ja etenkin rasvakudoksen määrän lisääntyessä (naissuku)hormonituotanto elpyy. Sitä myöten nukuksissa ollut murrosiän kehitys yleensä käynnistyy uudelleen. Eli rintasi voivat hyvinkin alkaa taas kasvamaan. 😊 Rintojen lopulliseen kokoon tietysti vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten vanhemmilta saadut perintötekijät, ja toki rinnoissa voi tapahtua muutoksia vielä aikuisenakin.

Voimia toipumisen tielle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Ruoka

Ruokakolmio auttaa rakentamaan monipuolista ja terveellistä ruokavaliota

Ruokakolmio on apuväline, jonka kautta voi tarkastella sitä, miten eri ruoka-aineita olisi hyvä syödä suhteessa toisiinsa, jotta keho saa monipuolisesti kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. Monipuolinen ja terveyttä edistävä ruokavalio sisältää kaikkia ruokakolmiossa olevia ruoka-aineryhmiä.