Moi, kiitos viestistäsi!
Pohdit sitä, kuinka kauan siittiöt säilyvät elinkelpoisina suun limakalvoilla. Asiasta ei ole toistaiseksi tehty mitään tarkkaa ja kattavaa tutkimusta, vaan nykyinen tietämys perustuu enemmänkin tutkijoiden arveluihin ja yksittäisiin havaintoihin. Tästä syystä en valitettavasti voi antaa sinulle täysin varmaa vastausta. Toisissa lähteissä sanotaan, että suun alue ei ole otollinen ympäristö siittiöille toisin kuin vaikkapa emätin, jossa siittiöt voivat säilyä toimintakykyisinä jopa muutaman päivän. Lisäksi suussa siittiöt todennäköisesti huuhtoutuvat mahalaukkuun syljen, nesteen ja ruoan mukana, jolloin ne tuskin säilyvät suun alueella kovinkaan kauaa.
Pohdit myös, tarvitseeko sinun olla erityisen varovainen muutama päivä suuseksin harrastamisen jälkeen, jotta siittiöt eivät siirry suusta käsien kautta alapäähäsi. Tässä tilanteessa sinun ei tarvitse olla huolissasi, sillä siittiöiden siirtyminen suusta käsien kautta alapäähän, ja siten myöskään raskauden alkaminen, ei ole todennäköistä ainakaan enää pari päivää seksin harrastamisen jälkeen.
Kerrot viestissäsi raskaaksi tulemisen pelostasi, joka haittaa elämääsi ja haluasi harrastaa seksiä. Mahdollisesti pelko myös estää sinua kunnolla nauttimasta seksistä. Viestistäsi ei selviä, käytätkö jo jonkinlaista raskaudenehkäisymenetelmää, joista monet ehkäisevät raskautta tehokkaasti. Luotettavimpia ehkäisymenetelmiä ovat ehkäisykapseli ja hormonikierukka. Lisäksi raskauden mahdollisuuden voi minimoida käyttämällä kaksoisehkäisyä eli hormonaalista ehkäisyä ja kondomia samaan aikaan. Entä voisiko kondomin käyttäminen suuseksissä hieman lievittää pelkoasi ainakin tässä hetkessä? On hyvä muistaa, että kondomin tai suuseksisuojan käyttäminen suojaa myös seksitaudeilta.
Pelkkä ehkäisystä huolehtiminen ei kuitenkaan yleensä auta poistamaan raskaaksi tulemisen pelkoa, sillä se voi olla hyvin kokonaisvaltainen tunne ja olotila, jonka hoitamiseksi tarvitaan ulkopuolista apua. Sinun voisi olla hyvä selvittää, mistä pelkosi johtuu ja kuinka sitä olisi mahdollista hoitaa, jotta pelko ei veisi liikaa energiaasi ja haittaisi seksistä nauttimista. Suosittelenkin sinua ottamaan yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton tai Sexpon maksuttomaan seksuaalineuvontaan tai varaamaan ajan seksuaaliterapeutille, terveydenhoitajalle tai psykologille. Keskustelu asiantuntijan kanssa voi auttaa sinua pääsemään irti peloistasi tai vähintäänkin lievittämään niitä.
Moikka nimimerkki tyttö!
Sinulla ei ole syytä huoleen, kuvaamassasi tilanteessa ei ole raskauden mahdollisuutta. Raskaus alkaa tavallisimmin penis-emätinyhdynnässä, jossa ei käytetä mitään ehkäisymenetelmää. Raskaaksi ei siis voi tulla esimerkiksi kahden tytön välisestä seksistä. Lisää raskauden alkamisesta voit lukea täältä ja ehkäisystä täältä.
Kerroit viestissäsi myös, että kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet. Kuukautisten alkaminen on tärkeä osa murrosiän kehitystä ja merkki siitä, että tyttökehosta on tullut sukukypsä. Se tarkoittaa sitä, että on kehollisesti valmis lisääntymään. Tavallisesti kuukautiset alkavat 10–16-vuotiaana. Kuukautisten alkamiseen ei pysty itse mitenkään vaikuttamaan, eli voit ihan rauhassa odotella kuukautisten alkamista. Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta löydät lisätietoa kuukautisista.
Viestistäsi kävi ilmi, että sinulla on ollut esimerkiksi pahoinvointia. Joskus, kun oikein kovasti jännittää jotakin asiaa tai jokin asia huolettaa, voi se myös aiheuttaa erilaisia oireita kuten pahoinvointia ja sydämentykytyksiä. Tällaisessa tilanteessa oloa voi rauhoittaa, jos pystyy jakamaan itseään huolettavan asian esimerkiksi jonkun läheisen aikuisen kanssa. Voisitko ehkä jutella vielä sinua mietityttävistä asioista jollekin läheiselle? Jos juttelu läheisen kanssa tuntuu hankalalta, voit myös jutella asiasta nimettömästi nuorille tarkoitetussa chatissa.
Hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista voi hyvin käydä juttelemassa myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Suosittelen keskustelemaan terveydenhoitajan kanssa myös, jos pahoinvointisi ei tunnu helpottavan.
Mukavaa kevättä sinulle!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että teillä on ollut kondomi käytössä, muistakaa se jatkossakin! 😉
Kuvauksesi perusteella ei kuulosta siltä, että raskaus olisi kovinkaan todennäköinen. Vatsakipu noin muutenkaan ei ole suoraan merkki raskaudesta. Lue lisää raskauden alkamisesta Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.
Raskaustestin voi toki tehdä varmuuden vuoksi, jos tyttöystäväsi seuraavat kuukautiset ovat myöhässä. Jos tyttöystävälläsi on epäsäännölliset kuukautiset, kannattaa raskaustesti tehdä vasta 3-4 viikon kuluttua yhdynnästä.
Jos tyttöystäväsi vatsakipu jatkuu tai pahenee, kannattaa hänen olla rohkeasti yhteydessä lääkäriin 🙂
Mukavaa syksyä!
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Hyvä että laitoit meille viestiä ja kysyit sinua askarruttavasta asiasta.
Ei hätää, itsetyydytyksestä ei ole mahdollista tulla raskaaksi. Raskaaksi tuleminen vaatii aina toimintakykyisten siittiöiden kulkeutumista emättimeen. Voit lukea lisää raskauden alkamisesta Väestöliiton artikkelista.
Kerrot viestissäsi että kuukautisesi ovat yli kaksi viikkoa myöhässä, ja se huolettaa sinua. On täysin tavallista, että kuukautiset eivät tule ajallaan. Vaikka kuukautiset olisivat tulleet jo säännöllisesti, voi niiden tuleminen silti jokin kerta viivästyä. Kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiä aikoja parin vuoden ajan kuukautisten alkamisesta. Joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat tätäkin pidempään.
Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. On myös mahdollista, ettei epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä ja seuraavia menkkoja täytyy vain odottaa.
Voit siis odotella seuraavia kuukautisia rauhassa ja jos niitä ei ala kuulua useampaan kuukauteen, voit mennä juttelemaan asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.
Voit halutessasi lukea täältä vielä Fressiksen vastauksia muihin samanlaisiin kysymyksiin kuukautisista.
Moikka!
Raskaus voi alkaa, jos toimintakykyisiä siittiöitä päätyy emättimeen. Toimintakykyisiä siittiöitä voi olla siemennesteen lisäksi peniksestä erittyvässä esiliukasteessa eli niin kutsutuissa touhutipoissa. Eli vaikka ”mies ei lauennut sisällesi”, on olemassa mahdollisuus, että emättimeesi on silti päätynyt toimintakykyisiä siittiöitä, jolloin myös raskaus on mahdollinen.
Kerrot, että sinulla on ollut ovulaatio noin kaksi viikkoa sitten, jolloin kuukautiskiertosi on todennäköisimmin siinä vaiheessa, että raskaaksi tuleminen on epätodennäköistä. Ovulaatiossa irronnut munasolu elää, eli voi hedelmöittyä vain vuorokauden ovulaation jälkeen. Kuitenkin, koska tarkasta ovulaation ajankohdasta ei voi olla täysin varma, näkisin, että sinun kannattaisi ottaa jälkiehkäisytabletti varmuuden vuoksi.
Jälkiehkäisytabletteja saa apteekista ja niitä on kahdenlaisia: toinen on otettava viimeistään 72:n tunnin kuluttua yhdynnästä ja toinen viimeistään 120:n tunnin kuluttua. Jälkiehkäisyn ottaminen voi viivästyttää seuraavien kuukautisten alkua, mutta myös aikaistaa niitä. Jos kuukautisia ei kuulu, kannattaa tehdä raskaustesti kolmen viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä. Jos sinulla on kysyttävää jälkiehkäisyn käyttöön liittyen, voit kysyä asiasta vielä tarkemmin apteekin henkilökunnalta.
Me täällä Fressiksessä suosittelemme kondomin käyttöä – se suojaa paitsi raskaudelta myös mahdollisilta seksitaudeilta. Kun ehkäisyasiat on kunnossa, voi seksistä myös nauttia huolettomammin.
Heippa!
Jotta raskaus voisi alkaa, täytyy siemennestettä päätyä tavalla tai toisella emättimeen ja siitä edelleen kohtuun. Jos siis on mahdollista, että siemennestettä on päätynyt häpyhuulten kautta emättimeen, on myös raskauden alkaminen mahdollista. Siinä tapauksessa suosittelen sinua tekemään raskaustestin, koska se on ainoa keino saada asiaan varmuus. Raskaustestin voit tehdä kotioloissa kaupasta tai apteekista ostetulla testillä kun kuukautiset ovat myöhässä. Raskaustesti kertoo luotettavasti sen, onko raskaana, kun sen tekee kolmen viikon kuluttua siitä, kun on ollut suojaamatonta yhdyntää. Ohjeita kannattaa seurata ja noudattaa tarkasti oikean tuloksen saamiseksi. Voit hakeutua raskaustestiin myös kouluterveydenhoitajalle tai terveysasemalle.
Ainoastaan käytetty ehkäisymenetelmä suojaa tehokkaasti raskaudelta ja seksitaudeilta, joten suosittelemme käyttämään kondomia kaikenlaisessa seksissä. Seksistä pystyy nauttimaan paremmin, kun ehkäisystä on huolehtinut, eikä tällaisia asioita tarvitse siten enää miettiä. 😊 Ehkäisymenetelmiä on kondomin lisäksi muitakin, mutta vain oikeaoppisesti käytetty kondomi (ja suuseksisuoja) suojaa myös seksitaudeilta. Lue lisää ehkäisymenetelmistä Fressiksen tietopankista ja artikkelista.
Aurinkoista alkukesää!
Moi ja kiitos kysymyksestäsi!
Jos siemensyöksy tapahtuu penis-emätinyhdynnässä, siemenneste eli sperma päätyy emättimeen ja valuu sieltä suhteellisen pian ulos, lähinnä painovoiman ansiosta. Sperma valuu samalla tapaa ulos myös peräaukosta, jos siemensyöksy on tapahtunut siellä.
On hyvä muistaa, että mikäli spermaa päätyy emättimeen, on olemassa raskaaksi tulemisen mahdollisuus. Kondomia on siis syytä käyttää, jos raskaus ei ole toiveissa. Lisäksi kondomi suojaa hyvin seksitaudeilta sekä emätin- että anaaliyhdynnässä.
Kivaa kevään jatkoa!
Hei jokutyttö,
Kiitos viestistäsi ja hyvä, kun otit yhteyttä mieltä askarruttavassa asiassa!
Kerrot viestissä, että olet ”pannut poikaystävän kanssa lähiaikoina paljaalla”. Ymmärrän tämän niin, että olette olleet yhdynnässä ilman, että olette käyttäneet ehkäisyä. Jos siemennestettä päätyy emättimeen esim. yhdyntäseksissä, jossa ei käytetä ehkäisyä, raskauden alkaminen on mahdollista. Ainoastaan käytetty ehkäisymenetelmä suojaa tehokkaasti raskaudelta ja seksitaudeilta. Voit lukea lisää raskauden alkamisesta Väestöliiton artikkelista ”Miten raskaus alkaa?”.
Jotta saat selville, oletko tullut raskaaksi, suosittelen sinua tekemään raskaustestin. Sen voi tehdä kotioloissa kaupasta tai apteekista ostetulla testillä kun kuukautiset ovat myöhässä. Raskaustesti kertoo luotettavasti sen, onko raskaana, kun sen tekee kolmen viikon kuluttua siitä, kun on ollut suojaamatonta yhdyntää. Ohjeita kannattaa seurata ja noudattaa tarkasti oikean tuloksen saamiseksi. Voit hakeutua raskaustestiin myös kouluterveydenhoitajalle tai terveysasemalle. Voit lukea tarkempia ohjeita raskaustestin tekemiseen Väestöliiton artikkelista ”Miten raskaustesti tehdään”. Jos voisit ottaa asian puheeksi huoltajasi kanssa, ehkä hän voisi auttaa sinua myös asian selvittämisessä?
Raskaustestiin hakeutuminen terveyspalveluihin olisi itse asiassa hyvä vaihtoehto senkin vuoksi, että voisit ottaa samalla puheeksi ehkäisymenetelmän hankkimisen. Voit lukea lisää ehkäisystä artikkelista Mitä ehkäisystä pitäisi tietää? Suojaamattomassa seksissä on myös seksitautien tarttumisen mahdollisuus, joten hakeutuessasi terveydenhuollon ammattilaisen luokse, tämäkin asia voidaan tarvittaessa poissulkea. Voit lukea tarkemmin seksitautien tarttumisesta Väestöliiton artikkelista Miten seksitaudit tarttuu?
Jos sinulla on tästä lisää kysyttävää, tai haluaisit jutella näistä asioista vielä jonkun kanssa, suosittelen sinua ottamaan yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin. Siellä voit puhua asiasta nimettömästi Väestöliiton työntekijän kanssa. Oman paikkakunnan terveyspalveluista voit löytää lisätietoja asuinpaikkakuntasi verkkosivuilta tai soittamalla terveysasemalle.
Toivottavasti vastauksestani on sinulle apua. Hyvää jatkoa sinulle!
Moikka!
Jos oikein ymmärsin tilanteesi, harrastitte poikaystäväsi kanssa seksiä ilman kondomia tai muutakaan ehkäisyä ja nyt mietit voitko olla raskaana. Hyvä että laitoit meille viestiä, koska asia selvästi huolettaa sinua kovasti.
Kysymyksestäsi ei käy ilmi, onko sinulla käytössä jotain hormonaalista ehkäisymenetelmää. Jos penis-emätinyhdynnässä ei ole käytetty kondomia tai oikeaoppisesti jotain hormonaalista ehkäisymenetelmää, on raskaaksi tulemisen mahdollisuus olemassa. Keskeytetty yhdyntä ei ole tapa ehkäistä raskautta, koska emättimeen voi hyvin kulkeutua hedelmöityskykyisiä siittiöitä jo ennen peniksen laukeamista peniksen esiliukasteesta, eli nk. touhutipoista. Tavallisesti raskaus alkaa penis-emätinyhdynnästä, jossa ei käytetä raskaudenehkäisymenetelmää ja toimintakykyisiä siittiöitä pääsee tavalla tai toisella emättimeen.
Raskaustestin voi tehdä heti, kun kuukautiset ovat myöhässä. Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset tai jos niiden edellisestä ajankohdasta ei ole tietoa, raskaustesti tulee tehdä kolme viikkoa suojaamattoman yhdynnän jälkeen, jolloin sen tulos on luotettava. Lue lisää raskaustestin tekemisestä täältä.
Neuvoisin sinua tässä tilanteessa ottamaan jälkiehkäisytabletin, joita saa apteekista. Jälkiehkäisyvalmisteita on kahdenlaisia: toinen valmiste tulee ottaa viimeistään 72 tuntia yhdynnästä parhaan vaikutuksen saamiseksi ja toisen valmisteen voi käyttää vielä 120 tunnin (viiden päivän) kuluttua yhdynnästä. Lue lisää jälkiehkäisystä ja sen hankkimisesta täältä.
Jälkiehkäisyä ei ole tarkoitettu käytettäväksi ensisijaisena ehkäisymenetelmänä, kuten ei keskeytettyä yhdyntääkään. Suosittelen vahvasti ottamaan yhteyttä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan, jotta voit keskustella sinulle ja teidän käyttöönne sopivista ehkäisyvaihtoehdoista. Ehkäisystä huolehtimisen myötä voitte nauttia seksistä murehtimatta raskaaksi tulemista tai seksitaudin saamista. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa myös seksitaudeilta.
Aurinkoista talven jatkoa!
Heippa! Kerrot tehneesi kaksi negatiivista raskaustestiä, mutta epäilet silti olevasi raskaana. Onko sinulla jotain syytä epäillä raskautta, ovatko esimerkiksi kuukautisesi vielä myöhässä?
Raskaustesti kertoo luotettavasti sen, onko raskaana, jos testin tekemisen ajoittaa oikein. Raskaustesti mittaa kehossa olevan raskaushormonin määrää, jota alkaa erittyä kehossa raskauden alettua. Kolme viikkoa raskauden alkamisen jälkeen hormonia erittyy verenkiertoon niin paljon, että sen voi todeta virtsanäytteestä tehtävällä raskaustestillä. Eli vastauksena kysymykseesi: kyllä, raskaustestin pitäisi näyttää raskaus 16 viikon kuluttua siitä, kun on ollut suojaamatonta yhdyntää. Jos raskaustesti näyttää negatiivista, mutta kuukautisia ei edelleenkään kuulu, kannattaa olla yhteydessä omaan terveysasemaan.
Lue lisää raskaustestin tekemisestä Hyvä kysymys -sivun artikkelista.