Hei! Tekstistäsi välittyy pidempään jatkunut paha olo ja on hienoa, että kirjoitit meille, etkä jäänyt asian kanssa yksin <3
Kiusaamisen kokemuksista voi mennä pitkään päästä yli, mutta se on mahdollista. Usein pahan olon käsittelyyn tarvitaan kuitenkin aikuisten tukea. Erityisesti viiltelyn tarve kertoo siitä, että asiaan on tärkeä saada aikuisen tuki. Kiusaaminen on jo yksinään iso asia kannettavaksi, mutta kerroit että olet kokenut myös sukupuolidysforiaa. Vaikka matka sinuksi on voinut tuntua pitkältä, on ihanaa, että olet vihdoin löytänyt termin, joka tuntuu sinusta omalta <3 <3 Muille kertominen voi tuntua erityisen vaikealta kiusaamiskokemusten vuoksi. Kokemuksesi saattavat ymmärrettävästi jättää jälkeensä epävarmuutta ja pelkoa siitä, että ne toistuvat.
Onko uudessa koulussa turvallisen tuntuista opettajaa, tai terveydenhoitajaa, jonka kanssa voisit jutella toiveestasi tulla kutsutuksi they/them persoonapronominilla, sekä kertomiseen liittyvistä peloistasi? Aikuinen voisi pohtia yhdessä kanssasi, miten asiasta voisi parhaiten kertoa uusille luokkakavereillesi ilman että asiasta tarvitsee tehdä suurempaa numeroa. Toki voit kertoa asiasta suoraankin, vähän kuin ohimennen, jos eteen tulee sellainen tilanne, että persoonapronominit tulevat puheeksi, mutta se voi tuntua pelottavalta.
Olisi myös tärkeää, että saisit käsiteltyä kiusaamiskokemuksiasi, jotta ne eivät vaikuttaisi enää elämässäsi niin voimakkaasti. Mitä pidempään kannattelet asioita sisälläsi, sen enemmän ne vievät voimiasi. Jos kertominen koulussa tai kotona tuntuu vaikealta, voit laittaa viestiä Sekasin-chattiin, jossa voit nimettömänä jutella aikuisen kanssa ja saada rohkaisua. Voit myös tutustua Sinuiksi-palveluun ja lukea muiden samoja asioita pohtivien nuorten kysymyksiä ja ammattilaisen heille antamia vastauksia tai kysyä vielä lisävinkkejä jos tämä viesti ei auttanut sinua riittävästi.
Avun hakemista ei tarvitse hävetä tai pelätä. Kenenkään ei kuulu kannatella noin isoja asioita yksin ja usein jo ensimmäisellä juttelukerralla oma olo alkaa helpottaa. Tänne kirjoittaminen kertoo myös siitä, että sisälläsi on pahasta olosta huolimatta paljon voimaa ja toivoa voida paremmin. Käsittelemällä kokemuksiasi saat jätettyä ne taaksesi ja aloitettua elämäsi omana, ainutlaatuisena ja arvokkaana itsenäsi. Sinä ansaitset voida hyvin <3
Moi Evenina! Kiitos yhteydenotostasi. Hienoa että otit yhteyttä tilanteestasi etkä jäänyt pohtimaan näitä isoja asioita itseksesi.
Heti alkuun haluan sanoa, että tilanteesi herättää meissä huolen. Se kuulostaa kokonaisuudessaan siltä, että sinulla on monta asiaa, joihin olisi nyt äärimmäisen tärkeää saada tukea ja ammattiapua mahdollisimman pian. Viestin laittaminen meille oli hyvä alku!
Raskauden osalta oletan, että olet neuvolan palveluiden piirissä ja haluaisinkin rohkaista sinua kysymään raskauteen liittyvistä asioista sieltä. He osaavat parhaiten vastata kysymyksiisi, joita sinulla on mielessäsi ja muutenkin selvittää raskauden etenemisen tilannetta. Neuvolassa olisi myös tärkeä tietää mielenterveysongelmistasi ja anoreksiasta, koska ne vaikuttavat paitsi sinun myös sikiön terveyteen ja hyvinvointiin. Uskonkin että he pystyvät auttamaan sinua niidenkin kanssa oikean avun piiriin.
Viestistäsi ei käy ilmi, oletko jo aiemmin saanut apua mielenterveysongelmiisi. Jos olet, toivon, että olet myös hoitavaan tahoon uudelleen yhteydessä ja kerrot tilanteestasi kokonaisuudessaan, jotta saat jatkoapua. Jos taas et ole saanut näihin asioihin apua aiemmin, ota yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai koulupsykologiin. Tärkeintä on, ettet jää tilanteessasi yksin <3
Haluankin rohkaista sinua juttelemaan näistä asioista vielä myös jonkun luotettavan ja turvalliseksi kokemasi aikuisen kanssa. Kerrot että kotiolosi ovat myös vähän kurjat ja jäinkin pohtimaan, onko sinulla ympärilläsi turvallista aikuista? Sellainen voi olla myös esimerkiksi opettaja tai nuorisotyöntekijä. Matalan kynnyksen apua löytyy myös Sekasin-chatistä.
Toivottavasti tämä vastaus rohkaisi sinua ottamaan yhteyttä yllä mainittuihin tahoihin, ainakin neuvolaan, ja tilanteesi lähtee kääntymään parempaan suuntaan. Parempaa vointia sinulle <3
Moi nimimerkki itsensäviiltelijä,
Ikävä kuulla, että olet masentunut! On erittäin tärkeää, että saat apua masennukseen. Et ole asian kanssa yksin ja on olemassa ihmisiä ja palveluita, jotka haluavat ja voivat auttaa sinua ❤ Hienoa, että kirjoitit asiasta tänne. Moni muukin kärsii samanlaisista ongelmista, joten vastauksesta voi olla hyötyä myös muille!
Masennus on sairaus, ja siihen on olemassa apua. Samoin kuin ollessamme fyysisesti sairaita, ja menemme lääkärin luo, tulee mielenterveysongelmien kohdalla kääntyä psykologin tai terveydenhoitajan puoleen. Oletkohan käynyt juttelemassa asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai -psykologin vastaanotolla? On tärkeä tietää, että masennukseen ja viiltelyyn on saatavilla monenlaista apua ja niistä on mahdollista päästä eroon. Koulupsykologin kanssa juttelu voisi olla ehkä sinun kohdallasi tärkein seuraava askel avun hakemisessa. Ole siis yhteydessä häneen vielä ennen koulujen loppumista.
Viiltely voi aiheuttaa monenlaisia tunteita ja on täysin ymmärrettävää, että asiasta on vaikea kertoa eteenpäin. Viiltely on kuitenkin vakava asia, joka kertoo siitä, että sinulla on paljon kipua sisälläsi. Ymmärrän, että haluat peitellä asiaa, mutta jos suinkin mahdollista, vanhempiesi tai jonkun muun luotettavan aikuisen olisi hyvä tietää asiasta, jotta he voivat tarjota sinulle apua. Jos koet, että et halua puhua vanhemmillesi, kannattaa sinun kääntyä jonkun muun aikuisen puoleen. Valitse joku aikuinen johon luotat. Hän voi olla myös edellä mainittujen kouluterveydenhoitajan tai -psykologin lisäksi esimerkiksi opettajasi, koulukuraattori tai nuorisotyöntekijä. He voivat auttaa sinua saamaan tarvitsemasi avun. Jos aikuisille kertominen tuntuu vaikealta, ota ystävä avuksi. Yhdessä voi olla helpompi kertoa asiasta.
Suosittelen sinulle myös Mielenterveystalon omahoito-ohjelmaan tutustumista. Voit käyttää sitä sillä välin kun haet muuta apua. Löydät sen täältä. Omahoito-ohjelmassa on paljon hyödyllistä tietoa masennuksesta. Täältä löydät myös viiltelyn omahoito-ohjelman, joka sisältää tietoa viiltelystä ja voi auttaa löytämään muita keinoja kanavoida pahaa oloa.
Tässä myös muita linkkejä, joista voi olla apua asian puheeksi ottamiseen luotettavan aikuisen kanssa:
Lopuksi vielä lyhyesti viiltelyarvista: Viiltelyarpia on tärkeää hoitaa, että ne eivät pääse tulehtumaan. Haavojen hoitoon kannattaa kysyä apua esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta tai apteekista. Haavojen peittäminen voi olla haastavaa kesähelteillä, mutta ohuet pitkähihaiset paidat voivat toimia tällöin.
Tosi paljon tsemppiä tilanteeseesi! Toivottavasti saat pian apua ❤
Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi.
Se, että kirjoitit tänne, on rohkea, ensimmäinen iso askel sitä kohti, että voit voida paremmin. Se kertoo myös siitä, että haluat voida paremmin. Se on tosi tärkeä asia ja luo toivoa ja mahdollisuuden sille, että niin myös tapahtuu. Kertomasi tilanne, itseäsi kohtaan kokema viha ja viiltely ovat merkkejä siitä, että sinun on tärkeä saada apua aikuiselta mahdollisimman pian. Kenenkään ei kuulu kantaa noin isoja asioita yksin ja mitä pidempään näin jatkuu, sen huonommaksi tilanne saattaa mennä.
Kerroit, että kuraattorille meno pelottaa. Jos mietit hetken, niin mikä on pahinta mitä voi käydä, kun käyt kuraattorilla? Ja onko pelkäämäsi asia oikeasti paha asia, vai ehkä sellainen, joka voi kyllä tuntua pahalta, mutta joka oikeasti varmistaakin sen, että saat tilanteeseen apua ja jonka myötä voisit voida paremmin? Iloisen esittäminen on tosi raskasta ja etenkin nuorena, jolloin jo kasvaminen itsessään vie valtavasti voimia.
Kiusaamiskokemukset ja kertomasi itseviha ovat myös asioita, joita ei ratkota yksin, vaan joiden käsittelyyn on saatava tukea. Vaikka ne ovat isoja asioita, on niistä kuitenkin mahdollista päästä yli ja sinulla on mahdollisuus voida vielä hyvin. Tarvitset siihen kuitenkin nyt apua. Jos kuraattorille meneminen jännittää, käy aluksi juttelemassa nuorille tarkoitetussa chatissa nimettömästi aikuisen kanssa. Voit kertoa tuon ihan saman viestin, jonka laitoit tänne, tai kysyä rohkaisua kuraattorille menemiseen. Chat on hyvä paikka harjoitella omasta tilanteesta kertomista aikuiselle, sillä chat on nimetön. Kokeile jo tänään Apuu-chattia, joka on auki joka päivä klo 9-22. Jos chatissa on jonoa, voit kokeilla myös Lasten ja nuorten chattia, joka on auki joka päivä kl0 17-20. Halutessasi voit myös varata ajan sinulle sopivaan hetkeen.
Yritä myös miettiä joka päivä jokin pieni asia, joka päivässä oli hyvin. Se voi olla hyvinkin pieni, vaikka se että ehdit koulubussiin ajoissa. Tai muistele jokin muisto hetkestä, jolloin sinun oli hyvä olla. Kun ikävä olo valtaa mielen, palauta tämä asia mieleen ja koita keskittyä siihen oikein kovasti. Näin saat edes pieniä parempia hetkiä päivään. Ota myös kuitenkin seuraava askel, eli yhteys joko kuraattoriin, johonkin muuhun aikuiseen, kuten opettajaan, tai chattiin.
Rohkeutta ja voimia sinulle, muista että sinä ansaitset voida hyvin <3
Hei! Pohdit tärkeää asiaa, hienoa kun laitoit viestiä.
On eri asia pohtia esimerkiksi viiltelyä uteliaana, miettien miltä se tuntuisi, kuin haluta kokeilla viiltelyä siksi koska haluaa satuttaa itseään. Tuo uteliaisuus voisi olla sellaista harmittomampaa pohdintaa. Mutta jos pohdinnassa on kyse halusta satuttaa itseä, tai sen toivotaan auttavan, jotta saadaan ajatukset pois esim. mieltä painavista asioista, eli ns. psyykkisestä kivusta, on kyse haitallisista pohdinnoista. Samoin jos ajatukset muuttuvat teoksi, tai ajatukset ovat toistuvia, on tilanteeseen suhtauduttava vakavasti. Itsensä testaaminen voi antaa jotain suuntaa omille pohdinnoille, mutta testejäkin on monenlaisia eivätkä kaikki niistä ole luotettavia. Nuorten mielenterveystalossa on testi, joka on rakennettu oman tilanteen ja mahdollisen avun tarpeen tarkastelun tueksi: https://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/Pages/default.aspx#s1=Itsetuhoisuus
On kuitenkin tosi tärkeää huomioida, että testit ovat yleisluontoisia, eikä niiden antamiin tuloksiin voi luottaa 100%. Ainoa tapa selvittää omaa tilannetta tarkemmin on jutella asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Se voi olla esim. koulupsykologi, terveysaseman lääkäri tai mielenterveyspalveluiden työntekijä. Palveluissa on eroja riippuen miltä paikkakunnalta olet, mutta tuolta Nuorten mielenterveystalon sivuilta voit etsiä myös oman paikkakuntasi palveluita. Tärkeintä on, että et jää pohdintojesi kanssa yksin, vaan haet tukea.
Jos et tiedä kenen puoleen kääntyä, voit jutella ajatuksistasi alkuun myös nuorten Sekasin-chatissa. Mikään huoli ei ole liian pieni pohdittavaksi ja itsetuhoisiin ajatuksiin on syytä puuttua heti niiden ilmaantuessa, jotta ne eivät kasva isommiksi. Sinä ansaitset voida hyvin ja nauttia lähestyvästä kesästä ilman näin isoja pohdintoja. Älä siis jää yksin.
Hei! Kiitos viestistäsi.
Itsetuhoiset ajatukset (kuten ajatus viiltelystä tai itsemurhasta) ovat yksittäisinä, ohimenevinä ajatuksina tuttuja monelle. Teemasta kuitenkin puhutaan vähän ja omat ajatukset voivat säikäyttää. Ajatukset itsessään eivät vahingoita. On kuitenkin tärkeä erottaa, onko ajatus päähän pilkahtava, ohimenevä ”miltäköhän viiltely tuntuisi” -tyyppinen ajatus, vai ovatko ajatukset toistuvia tai voimakkaita, tai sisältävät myös aikeen toteuttaa ajatuksia. Näissä on iso ero. Ensimmäinen esimerkki on sellainen, joita moni saattaa joskus pohtia, ilman että oikeasti asiaa toteuttaisi. Toinen taas sellainen, johon on syytä puuttua pikimmiten.
Kerrot ajattelevasi näitä asioita paljon, joten asiaan on syytä suhtautua vakavasti. Itsetuhoiset teot ja ajatukset ovat usein merkki siitä, että elämässä on jotain sellaista pahaa oloa tai ikäviä tapahtumia, joista selvitäkseen on valmis vahingoittamaan itseään saadakseen helpotusta. Itsetuhoisuus liitetään usein mielenterveyden häiriöihin, mutta taustalla voi olla myös jokin tapahtuma, kuten läheisen menettäminen, fyysinen sairaus, tai kiusatuksi joutuminen. Osaatko tunnistaa, mikä itselläsi on sellainen asia, joka voisi olla näiden ajatustesi taustalla? Tai missä tilanteissa huomaat näitä asioita pohtivasi?
Omien itsetuhoisten ajatusten kanssa ei tule jäädä yksin, sillä oman pään sisällä ne voivat kasvaa isompiin mittasuhteisiin. Siksi olisikin nyt tärkeää, että saat peilattua esim. näitä yllämainittuja kysymyksiä myös ammattilaisen kanssa. Jos olet koulussa, voit kääntyä opiskeluterveydenhuollon puoleen, ja jos et, ota yhteyttä omaan terveysasemaan. Nuorten mielenterveystalossa on osio, jossa voit arvioida oman tilanteesi ja saada sen mukaan omalta paikkakunnalta löytyvien, ja muidenkin, tilanteeseesi sopivien tahojen tietoja: https://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/hae_neuvoja_ja_apuja/mista_apua/Pages/default.aspx#s1=Itsetuhoisuus
Jos palveluihin yhteydenotto jännittää, käy ensin juttelemassa omista ajatuksistasi nimettömänä esim. Sekasin-chatissa. Voit aloittaa viestittelyn samalla viestillä, jonka laitoit tänne. Mitä enemmän asiasta puhut, sitä helpommaksi se muuttuu ja rohkeus lisääntyy. Tärkeintä on nyt, että haet rohkeasti tilanteeseen lisää tukea, jotta asiat eivät kasva enempää ja pääset elämään elämää ilman näitä voimavaroja vieviä pohdintoja.
Rohkeutta sinulle! Muista että olet kaiken tuen arvoinen, eikä mikään huoli ole liian pieni jaettavaksi!
Hei! Pohdit isoja asioita ja hyvä kun laitoit viestiä.
Et kertonut syistä haluusi kokeilla viiltelyä, joten olisi hyvä selvittää mistä halu syntyy. Viiltely aiheuttaa fyysistä kipua, joka siirtää ajatuksen pois psyykkisestä kivusta ja usein sitä kokeillaan, kun halutaan päästä pois pahasta olosta. Onko elämässäsi tapahtunut asioita, jotka aiheuttavat sinulle pahaa oloa, kuten riitoja kotona tai ystävien kanssa, tai muita ikäviä kokemuksia?
Vaikka viiltely koetaan selviytymiskeinona, on se hyvin vahingollinen keino. Alkuun voi tulla olo, että olo helpottaa, mutta viiltely aiheuttaa muita ongelmia, kuten häpeää ja syyllisyyttä, sekä ahdistusta kun jälkiä koetetaan piilotella. Pitkällä aikavälillä oma olo saattaa siis mennä vielä huonommaksi. Viiltelyä voi olla myös vaikea lopettaa, jos siitä on tullut tapa purkaa pahaa oloa. Myös toleranssi kasvaa, eli pidempään jatkuva viiltely ei tuotakaan enää helpotusta oloon samalla tavalla kuin ehkä alussa.
Joskus viiltelyä kokeillaan uteliaisuudesta. On kuitenkin hyvä muistaa, että arpia ei saa välttämättä kokonaan pois ja jäljet voivat harmittaa myöhemmin. Viiltelyn sijaan voi kokeilla samantyyppisen, fyysisen kivun ja sen aiheuttaman hetkellisen mielihyvän tunteen herättämiä asioita, kuten ihon hivelyä jääpalalla, chilikarkkien syömistä tai kumilenkin napsauttamista ihoa vasten.
Mikäli syy haluun kokeilla viiltelyä on paha olo, on tärkeää selvittää mistä olo johtuu. Usein omiin ajatuksiin saa selkeyttä, kun niistä juttelee ystävien tai aikuisten kanssa. Jos et tiedä kenen puoleen kääntyä, käy juttelemassa olostasi turvallisten aikuisten kanssa nimettömänä nuorten chatissa. Avoinna olevat chatit löydät täältä: https://www.netari.fi/avoimet-chatit/ Älä jää ajatustesi kanssa yksin, vaan ota asia rohkeasti esille ennen kesäloman alkua, jotta voit viettää kesälomaasi huolettomammin.
Aurinkoa kevääseen!
Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi!
Viiltely on vahingollinen tapa purkaa pahaa oloa ja on tosi hienoa, että olet lähtenyt etsimään vaihtoehtoisia keinoja. Viiltelyssä tuotetaan fyysistä kipua, jotta päästään irti, tai voidaan vältellä psyykkistä kipua. Mekanismi toimii, sillä keho tuottaa mielihyvähormoneja tuntiessamme kipua, ja se auttaa kestämään ikävän tilanteen yli. Viiltely on siis ns. selviytymiskeino, mutta hyvin haitallinen sellainen. Lyhyellä aikavälillä voi tulla olo, että viiltely helpottaa, mutta tosiasiassa pitkällä aikavälillä se lisää ahdistusta ja stressiä, kun jälkiä pitää piilotella, tai koetaan häpeää, syyllisyyttä tai tarvetta salailuun.
Saadaksesi samanlaisen mielihyvän tunteen, voit kokeilla viiltelyimpulssin herätessä esim. upottaa kätesi kylmään veteen, käydä kylmässä suihkussa tai laittaa pakastepussin niskaan. Voit pidättää hengitystä samalla 30 sekunnin ajan, niin teho voimistuu. Myös fyysinen ponnistus voi helpottaa, esim. punnerrukset tai haarahypyt. Voit kokeilla myös esim. chilikarkkien syömistä. Eli oikeastaan mitä vain, joka saa aikaan voimakkaita tuntemuksia kehossa. Keinot toimivat siksi, että ne ovat niin fyysisiä, että niiden aikana kyky ajatella heikkenee ja ahdistus vähenee samalla.
Vaikka löytäisit näistä keinoista itsellesi sopivamman, on tärkeää päästä kuitenkin kiinni siihen, mikä ahdistusta aiheuttaa alun perin. Kerroit myös itsemurha-ajatuksistasi. Kuten itse viestissäsi kerroit, pystyt pahasta olosta huolimatta näkemään tulevaisuudessa jotain odottamisen arvoista. Se on tosi tärkeä, omaa jaksamista tukeva asia. Se ei kuitenkaan yksinään välttämättä riitä, vaan nyt olisi tosi tärkeää, että saisit tukea omien ajatustesi kanssa työskentelyyn.
Voisitko ajatella ottavasi yhteyttä esim. Sekasin-chattiin? Siellä voit jutella nimettömänä aikuisen kanssa ja pohtia mikä voisi olla sellainen taho, josta saisit lisää tukea, tai sitä, mikä elämässäsi oli sellaista, joka sai sinut lopettamaan viiltelyn viimeksi. Juttelun pohjalta voisit saada ehkä myös muita vinkkejä tähän tilanteeseen, jos esim. yllä mainitut keinot eivät toimi. Voit käydä myös tutustumassa Vapaaksi viiltelystä -oma-apuohjelmaan täällä.
Sinä ansaitset voida hyvin ja nauttia ilman huolta sekä tulevasta kesästä että myös niistä kivoista asioista, joita väistämättä on edessäsi tulevaisuudessa. Hae siis rohkeasti apua!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Viiltelyarpien muodostumiseen vaikuttaa moni asia, kuten haavan koko ja syvyys, arven sijainti ja hoitotapa. Mutta yleisesti voisi sanoa, että kovin nopeaa ratkaisua tilanteeseesi ei harmillisesti ole. Arpien hoitoon on erilaisia voiteita, joita saa ilman reseptiä esim. apteekista, mutta myös perusrasvalla rasvaaminen voi auttaa siihen, että iho ei kiristy ja arpikudos kuivu. Arpia ei välttämättä saa kokonaan pois, mutta ajan kanssa ne usein vaalenevat ihon uusiutuessa.
Jälkiä voi koittaa toki piilottaa esim. vaatevalinnoilla, mutta piilottaminen voi johtaa siihen, että läheiset tai kaverit saattavat huomata, että piilottelet jotain. Paras ratkaisu – toki varmasti vaikea – olisi kertoa jäljistä, jolloin niitä ei tarvitse peitellä. Kertominen tuntuu usein vaikealta, mutta helpottaa oloa pidemmän päälle, kun ei tarvitse salailla. Kaikille ei toki tarvitse kertoa, sillä kyse on henkilökohtaisesta asiasta, mutta ehkä sellaisille ihmisille, jotka ovat elämässäsi keskeisiä.
Viiltelyä ei tarvitse hävetä. Se on tuntunut silloin keinolta hallita pahaa oloa. Mikäli viiltely tuntuu yhä ajankohtaiselta, voit seuraavalla kerralla kokeilla esim. kylmää suihkua, ihon sivelyä jääpalalla tai chilikarkkeja. Eli jotain sellaista, joka herättää kehossa vahvoja tuntemuksia, mutta ei ole vahingollista. Tärkeää lopettamisen kannalta on erilaisten tunteiden tunnistaminen ja sietäminen, sekä se, että uskaltaa kertoa ja ilmaista niitä myös muille. Muuten ikävät tunteet patoutuvat sisälle, eikä sinne jää tilaa ilolle. Kun oppii käyttämään muita keinoja tunteiden käsittelyyn, tarve viiltelyyn vähenee.
Omaa pahaa oloaan voi purkaa myös eri ilmaisukeinoin. Piirrä tai maalaa paha olo paperille – käytä värejä ja muotoja, jotka kuvaavat omaa oloasi. Tai kirjoita tai videoi ajatuksesi – anna sanojen vain tulla, älä mieti onko ulos tuleva teksti järkevää. Mitä useammin ilmaiset tunteitasi eri tavoin, sen helpommaksi se muuttuu. Tänne kirjoittaminen on hyvä tapa saada purettua omia ajatuksia tai saada neuvoja. Vastausaika voi tuntua joskus kuitenkin pitkältä, joten voit kokeilla myös nimettömänä toimivaa nuorten Sekasin-chattia. Siellä voit jutella myös laajemmin omasta tilanteestasi, jos kaipaat esim. rohkaisua omasta tilanteesta läheisille kertomiseen.
Rohkeutta ja keveyttä kevääseesi!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Arpien muodostumiseen vaikuttaa moni asia, kuten haavan koko ja syvyys, arven sijainti ja hoitotapa. Arpien hoitoon on erilaisia voiteita, joita saa ilman reseptiä esim. apteekista, mutta myös perusrasvalla rasvaaminen voi auttaa siihen, että iho ei kiristy ja arpikudos kuivu. Arpia ei välttämättä saa kokonaan pois, mutta ajan kanssa ne usein vaalenevat ihon uusiutuessa. Myös erikoislääkärin kautta voidaan tehdä häivyttäviä toimenpiteitä, mutta se ei nyt tässä kohtaa toki auta. Rasvatkaan eivät ihmeitä ehdi tehdä kovin lyhyessä ajassa ja usein arpien hoidossa suositellaan välttämään aurinkoa. Jos jäljet ovat kovin näkyvät, niin ne saatetaan siis kyllä huomata. Jos koitat piilotella niitä, niin matkakumppanit alkavat varmastikin ihmetellä mitä piilottelet. Kuulostaa kuitenkin tosi kurjalta ajatukselta, ettet voisi nauttia lomastasi jonkun aiemmin tehdyn asian vuoksi.
Paras ratkaisu – toki varmasti vaikea – olisi kertoa kotona jäljistä. Kertominen tuntuu usein vaikealta, mutta helpottaa varmasti oloa pidemmän päälle. Kerroit tässä viestissä todella hyvin sen, miten jossain vaiheessa olosi on ollut kurja ja olet hakenut silloin apua viiltelystä. Nyt kuitenkin tilanne on parempi ja aiempi ratkaisu nolottaa. Voisitko kertoa saman? Jos ääneen kertominen tuntuu hankalalta, voisitko kirjoittaa viestin? Kertomisessa voit painottaa, että olosi on nyt parempi ja kertoa miksi aiemmin olet päätynyt viiltelemään. Eikä viiltelyä tarvitse hävetä. Se on tuntunut silloin keinolta hallita pahaa oloa. Nyt olet toivottavasti löytänyt parempia keinoja hallita pahaa oloa. Tai jos et ole vielä kokeillut muita tapoja, niin seuraavalla kerralla voit kokeilla esim. kylmää suihkua, ihon sivelyä jääpalalla tai chilikarkkeja. Eli jotain sellaista, joka herättää kehossa vahvoja tuntemuksia, mutta joka ei ole vahingollista.
Jos kaipaat rohkaisua kertomiseen, käy juttelemassa nimettömänä esimerkiksi Sekasin-chatissa. Voit kirjoittaa sinne tämän saman viestin, kun kirjoitit tänne ja keskustella nimettömänä aikuisen kanssa tilanteesta lisää. Toivottavasti löydät riittävästi rohkeutta, jotta voit nauttia reissusta ilman huolia.
Tsemppiä sinulle!