Seksi
Nimimerkki: Teini tyyppi
Ikä: 13-15v

Voiko raskaaksi tulla ilman että on kuukautisia?

Voiko tulla raskaaksi ilman että minulla on ollut kuukautisia?

Hei nimimerkki ”Teini tyyppi” ja kiitos kysymyksestäsi. Sinua mietityttää, voitko tulla raskaaksi ilman, että sinulla on ollut kuukautisia. Tämä onkin kysymys, jota pohtii moni ikäisesi nuori.

Kyllä, on mahdollista tulla raskaaksi ennen kuin kuukautiset alkavat. Vaikka kuukautiset eivät vielä olisi alkaneet, tytön elimistössä voi silti kypsyä jo munasoluja ja ne voivat irrota munasarjoista. Irronnut munasolu kulkeutuu munanjohdinta pitkin kohtuun ja se on valmiina hedelmöittymään koko matkan ajan.  Raskaus alkaa, kun siittiö hedelmöittää munasolun. Voit lukea lisää raskauden alkamisesta Väestöliiton Hyvä Kysymys -artikkelista täältä.

Naisen keho valmistautuu joka kuukausi mahdollista raskautta varten tuottamalla munasolun ja paksuntamalla kohdun limakalvon. Jos munasolu ei hedelmöity, kohdun paksuuntunut limakalvo poistuu emättimen kautta ulos kuukautisverenä. Lisää kuukautisista voit lukea Väestöliiton Hyvä Kysymys -artikkelista täältä.

On tärkeää muistaa, että jos harrastaa seksiä ilman ehkäisyä, on aina mahdollisuus tulla raskaaksi. Sen tähden onkin tärkeä käyttää aina ehkäisyä seksiä harrastaessa. Ehkäisymenetelmiä on monia erilaisia, joista on tärkeää keskustella sekä kumppanin että terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta.

Ennen seksin aloittamista on tärkeää, että on itse siihen valmis ja uskaltaa rohkeasti keskustella seksiin ja ehkäisyyn liittyvistä asioista kumppanin kanssa. Seksiä tulee harrastaa vain silloin, kun molemmat ovat siinä vapaasta tahdosta ja haluavat sitä. Tätä kutsutaan suostumukseksi, josta voit lukea lisää täältä. Seksin aikana on tärkeä kokea olevansa turvassa. Turvallisuuden tunne syntyy, kun tilanteessa vallitsee molemmin puolinen luottamus, kunnioitus ja avoimuus kumppania kohtaan.

Jos sinua vielä mietityttää raskauteen tai seksiin liittyvät asiat, rohkaisen sinua vielä keskustelemaan asiasta jonkun luotetun aikuisen kanssa. Tällainen aikuinen voi olla esimerkiksi koulusi terveydenhoitaja. Häneltä saat neuvoja myös ehkäisyasioissa. Jutella voit myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oikein ihanaa kesän odotusta sinulle ”Teini tyyppi” 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?