Kysymys
Seksi
Nimimerkki:
Voisinko harrastaa seksiä, jos haluaisin? Hei. Minua vain kiinnostaa että saisinko jos haluaisin seksiä nii seksiä? Ja en ole miettinyt haluanko seksiä kun en edes aijo kun vasta ehkä...
Fressis

Moikka! Kiitos viestistäsi.

Valitettavasti en täysin ymmärrä, mitä haluat tarkalleen meiltä kysyä ja mitä oikeastaan seksillä tarkoitat. Vastaan sinulle nyt siitä näkökulmasta, voisitko ikäsi ja kehityksesi puolesta harrastaa seksiä, jos haluaisit.

On luonnollista, ja kehitykseen kuuluvaa, että murrosiässä seksuaaliset halut heräävät ja seksiin liittyvät asiat alkavat kiinnostaa. Seksi voidaan ymmärtää sellaisena toimintana, joka tuottaa seksuaalista kiihottumista ja nautintoa ja sitä voi olla joko yksin tai yhdessä jonkun toisen/toisten henkilön kanssa.

Itsetyydytys on toimintaa, jolla seksuaalista nautintoa tuotetaan itse itselleen. Se onkin hyvä keino tutustua omaan kehoon ja siihen, millaiset asiat tuntuvat itsestä hyvältä, ja millaiset eivät. Nämä ovat tärkeitä asioita selvittää ennen kuin on seksiä jonkun toisen henkilön kanssa. Voit lukea lisää itsetyydytyksestä Fressiksen artikkelista.

Kysymystä jättäessäsi olet kertonut iäksesi 9-12 -vuotias. Ikäsi puolesta voi olla, että murrosikäsi on vasta aluillaan. Vaikka murrosikäsi olisi jo hyvässä vauhdissa, kehossasi ja mielessäsi tapahtuu vielä paljon kehitystä, etkä välttämättä ole vielä valmis seksiin toisen henkilön kanssa. Seksin aloittamiseen ei ole mikään kiire, vaikka se jo sinua kiinnostaisikin. Kerrotkin viestissäsi, että haluaisit harrastaa seksiä vasta yli 18-vuotiaana, ja se on täysin ok ja hyvä asia! Kenenkään ei tarvitse tehdä sitä ennen kuin haluaa ja varmasti kokee olevansa siihen valmis. 😊 Kun ensimmäinen seksikerta toisen henkilön kanssa tulee ajankohtaiseksi, on hyvä tietää, miten siihen voi valmistautua ja mitä seksissä tulee huomioida. Voit lukea siitä lisää täältä.

Iän puolesta myös sillä on merkitystä, minkä ikäiset seksikumppanit ovat suhteessa toisiinsa. Oletkohan joskus kuullut puhuttavan suojaikärajasta? Se perustuu ajatukselle, jonka mukaan alle 16-vuotiaan seksuaalinen ja psyykkinen kasvu ja kehitys ovat vielä kesken. Tästä syystä heidän ei katsota olevan kykeneviä antamaan pätevää suostumusta seksiin itseään (selkeästi) vanhemman henkilön kanssa. Sen mukaan kuitenkin alle 16-vuotiaat voivat harrastaa seksiä keskenään, kunhan se on suostumuksellista. Lue lisää suojaikärajasta Hyvä kysymys -sivuston artikkelista.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua, ja se vastasi edes osittain siihen, mitä halusit meiltä kysyä. Halutessasi voit jutella aiheesta vielä lisää Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?