Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moi
Ikä: 13-15v
Milloin siemensyöksyt alkavat? Moi! Oon 13-vuotias poika ja oon miettiny että millonkahan ne siemensyöksyt alkais? Oon huomannut että esim. masturboidessa peniksen päästä purskahtaa kovalla paineella virtsaa. Tuntuuko...
Fressis ja Nuorten Väestöliitto

Kiitos yhteydenotostasi!

Pohdit viestissäsi siemensyöksyjen alkamista murrosiässä. Yleensä siemensyöksyjä alkaa tulla noin 13–15 vuoden iässä. Kukin keho kehittyy tässä asiassa kuitenkin omaa tahtia.

Kuvauksesi kuulostaa itseasiassa siemensyöksyltä, joten ehdotan, että luet siemensyöksyistä ja- nesteestä lisää täältä. Artikkelin lukemisesta voi olla sinulle apua oman tilanteesi pohdinnassa.
Kannattaa myös katsoa Poikien Puhelimen video ja artikkeli aiheesta ”Milloin alkaa tulla spermaa?”. Voi tosiaan hyvin olla, ettei kyse ole virtsan tulemisesta kesken masturbaation. Yleisesti ottaen virtsaa ei tule peniksestä seksin aikana, sillä erektio estää virtsan tulemista virtsarakosta, jotta virtsa ei sekoittuisi siemennesteeseen. Siemenneste sen sijaan voi olla koostumukseltaan vesimäistä kuten myös esiliukaste, jota tulee ennen siemensyöksyä. Esiliukasteesta löydät lisää tietoa täältä.

Mikäli olet vakuuttunut, että kyse on nimenomaan virtsasta masturbaation aikana, olisi hyvä ottaa asia puheeksi terveydenhuollossa. Usein helpointa on hakeutua juttelemaan ensin kouluterveydenhoitajan kanssa. Aiheesta keskusteleminen voi tuntua alkuun hankalalta, mutta sen ei kannata antaa estää sinua hakemasta apua terveydenhuollosta silloin, jos koet sitä tarvitsevasi.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jo 15v
Miksi minulla ei ole märkiä unia? Minua harmittaa etten ole nähnyt koskaan märkiä unia. Mistä se johtuu? Eikö niitä vaan ole kaikilla? Vai onko minussa jotakin vikaa? Kaverit kehuu monta...
Fressis

Moi! Mukavaa, että laitoit meille viestiä huolesi kanssa.

Sinussa ei ole mitään vikaa. Monet tosiaan alkavat nähdä murrosiässä niin kutsuttuja märkiä unia eli saada siemensyöksyjä unissaan. Uniin voi liittyä kiihottavia ja/tai seksuaalisia mielikuvia. Suinkaan kaikki eivät kuitenkaan saa unissaan siemensyöksyjä, mutta he voivat laueta itsetyydytyksen yhteydessä, mihin usein liittyy myös orgasmin saaminen. Itsetyydytys on hyvä ja turvallinen tapa tutustua omaan kehoon ja nautintoon sekä saada ihania tuntemuksia itseään hyväilemällä.

Siemensyöksyjen alkaminen on merkki murrosiän etenemisestä ja sukukypsyyden saavuttamisesta eli mahdollisuudesta lisääntyä. Viestistäsi ei ilmene, oletko saanut siemensyöksyjä hereillä ollessasi. Jos olet, voit olla aivan huoletta. Useimmilla siemensyöksyt alkavat 12–15-vuotiaana. Neuvoisinkin, että mikäli tämän jälkeen siemensyöksyt eivät ole vielä alkaneet, olisi hyvä kääntyä (koulu)terveydenhoitajan puoleen murrosiän etenemisen tutkimiseksi.

On ymmärrettävää, että koet jääväsi jostain ihanasta paitsi, kun kuulet kavereiltasi tarinoita heidän näkemistään seksiunista. Jokaisen keho toimii kuitenkin omalla yksilöllisellä tavallaan, samoin jokainen kokee kehonsa tuntemukset yksilöllisesti. Toisille seksiunet ovat kiva ja merkityksellinen juttu, kun taas toiset eivät pidä niitä sen ihmeempänä asiana.

Vaikka et ole vielä nähnyt seksiunia, se ei tarkoita, ettetkö joskus tulevaisuudessa kokisi kiihottumista ja laukeamista nukkuessasi. Myös aikuisena voi nähdä seksiunia, jotka voivat johtaa laukeamiseen tai vähintäänkin tuntua kiihottavilta. Mikäli haluat, omaa mieltä voi halutessaan yrittää virittää seksiunien näkemiseen ennen nukkumaanmenoa esimerkiksi miettimällä kiihottavia asioita ja/tai hyväilemällä itseään hieman. Toisaalta unien hallitseminen on hyvin vaikeaa, eikä kovinkaan monet pysty vaikuttamaan niihin itse.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdintoihisi! Iloista syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Vai niin
Onko normaalia jos ei tule touhutippoja? Onko normaalia jos ei tule touhutippoja?
Fressis

Moikka!

Touhutipat eli esiliukaste on ainetta, jota peniksestä tulee kiihottuessa. Sen tarkoituksena on liukastaa peniksen päätä ja suojata näin peniksen herkkiä limakalvoja. Se vaihtelee, miten paljon esiliukastetta erittyy, mutta kovin paljon sitä ei tule. Voi siis hyvin olla, että sitä on erittynyt, mutta et ole vain huomannut asiaa. Esiliukastetta tulee kiihottuessa väistämättä, mutta siemensyöksyä ei välttämättä joka kerta.

On tärkeä muistaa, että myös esiliukasteen seassa voi olla hedelmöityskykyisiä siittiöitä ja myös sen kautta voi levittää seksitautia. Sen vuoksi kondomin käyttö on tärkeää alusta loppuun kaikenlaisessa seksissä, jossa on limakalvokontakti toisen henkilön kanssa.

Voit halutessasi lukea lisää touhutipoista täältä. Jos haluat jatkaa aiheesta juttelua, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Poikien Puhelimen palveluihin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Sellane ihminen
Ikä: 9-12v
Voiko seksiä harrastaa vaikka ei tule vielä siemennestettä? Voiko panna vaikka ei tule siemennestettä
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Seksi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, mutta yleensä se määritellään ajatuksiksi, tunteiksi ja toiminnaksi, joka tuottaa seksuaalista kiihottumista ja mielihyvää. Lyhyt vastaus kysymykseesi on, että seksin harrastaminen ei ole siitä kiinni, tuleeko siemennestettä vai ei.

Sen sijaan olet kertomasi iän perusteella sen ikäinen, ettet muulta kehitykseltäsi ole välttämättä vielä valmis seksiin toisen henkilön kanssa. Toki se on kunkin oma, henkilökohtainen kokemus, eikä sitä voi täysin arvioida iän mukaan. Tähän kokemukseen vaikuttaa se, missä vaiheessa oma murrosiän kehitys on, mutta myös se, mitä on henkisesti valmis ja halukas kehollaan tekemään ja mitä haluaa omalle keholleen tehtävän.

Ennen seksin harrastamista toisen henkilön kanssa on tärkeää se, että molempien osapuolten keho ja mieli ovat riittävän kehittyneitä ja valmiita seksiin. Jos mielessä on paljon ratkaisemattomia kysymyksiä seksiin liittyen, voi olla hyvä vielä odottaa. 9-12 -vuotias ei ole useinkaan valmis vielä mielen eikä kehon osalta kokeilemaan esimerkiksi yhdyntäseksiä toisen ihmisen kanssa, mutta seksuaalinen kiihottuminen toisen seurassa, tai seksuaalisen nautinnon kokeminen esimerkiksi itsetyydyttäen, voi hyvinkin olla jo tuttua.

Seksiin toisen henkilön kanssa ei tarvitse siis kiirehtiä. Kannattaa kuunnella ja tunnustella kaikessa rauhassa sinun omia tuntemuksiasi. Seksiin on todennäköisesti sitten valmis, kun ajatus siitä kiinnostaa ja kiihottaa enemmän kuin pelottaa tai ahdistaa. Voit halutessasi lukea Fressiksen kysymyspalstalta asiantuntijoiden vastauksia muiden nuorten esittämiin kysymyksiin esimerkiksi ekasta kerrasta.

Toivottavasti vastauksestani on sinulle apua. Jos haluat keskustella asiasta lisää, voit ottaa yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin. Muita Väestöliiton seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä artikkeleita löydät täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Poika 10v
Ikä: 9-12v
Onko sperman tuleminen normaalia? Olen reilu 10v poika ja halusin kysyä onko normaalia että mult tulee spermaa? Pari kaveriani on samanikäisiä ja heiltä ei tule spermaa. Sit on...
Fressis

Hei nimimerkki Poika 10v,

kiitos viestistäsi! Hyvä, että otat selvää mieltä askarruttavasta asiasta. Useimmiten siemensyöksyt alkavat sinua vanhempana, mutta ei ole silti epänormaalia, että sinunkin ikäiselläsi niitä jo tulee. Siemensyöksyt alkavat kaikilla hieman eri aikaan, sillä myös murrosikä alkaa yksilöllisen aikataulun mukaan. Siemensyöksyt alkavat usein murrosiän alkupuolella. Joku saa ensimmäisen siemensyöksyn itsetyydytyksellä, kun taas toinen saa sen unen aikana. Voit lukea aiheesta lisää Väestöliiton artikkelista Mitä siemenneste eli sperma on?

Jos haluat keskustella asiasta lisää, niin voit ottaa asian puheeksi kouluterveydenhoitajan kanssa, tai olla yhteydessä Poikien puhelimen palveluihin tai Väestöliiton Seksuaalineuvontachattiin.

Toivottavasti tästä vastauksesta on sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ebin
Ikä: 9-12v
Itsetyydytys ja siemensyöksy Onko normaalia kun itsetyydyttää ja lopettaa juuri ennen siemensyöksyä ja seuraavalla kerralla pitää itsetyydyttää kauemmin että siemensyöksy tulee?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Ei kuulosta mitenkään huolestuttavalta, enkä usko, että tästä on sinulle mitään haittaa. Monet haluavat pitkittää nautinnon kokemusta ja lopettavat seksin ennen siemensyöksyn tulemista eli laukeamista. On siis ihan ok, jos näin haluaa tehdä. 😊

Viestistäsi ei käy ilmi, millainen ero laukeamisen ajassa on. Jos tuntuu, että seuraavalla kerralla laukeaminen on vaikeaa verraten keskeytettyyn kertaan, kyse voi enemmänkin olla siitä, että oma mieli alkaa liikaa tarkkailemaan kehon reaktioita itsetyydytyksen aikana. Siemensyöksyä alkaa ikään kuin odottamaan tai metsästämään, jolloin kiihottuneessa mielentilassa on vaikea pysyä. Sekin on hyvin tavallista, että joskus laukeaminen tapahtuu herkästi ja toisinaan siihen voi mennä pidempi aika ilman mitään erityistä syytä. Sinun ei siis tarvitse olla asiasta huolissasi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Toukkis
Yölliset siemensyöksyt ja lakanoiden pyykkääminen Minulla on alkanut olla märkiä unia niin usein, että äiti on välillä vihainen, kun tulee pyykkiä. Hän sanoi, että minun pitäisi laittaa illalla kondomi,...
Fressis

Moi!

Hienoa, että laitoit meille viestiä mieltäsi askarruttavasta asiasta. Ihan ensiksi haluan sanoa, että jokaisella ihmisellä iästä ja mistään muustakaan ominaisuudesta riippumatta on oikeus päättää omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan. Kerroit äitisi ehdottaneen kondomin pitämistä öisin lakanoiden kastumisen estämiseksi, mutta et halua näin tehdä. Koska kyse on sinun kehostasi, sinulla on täysi oikeus kieltäytyä tästä ehdotuksesta. Kondomi ei muutenkaan välttämättä pysyisi yöllä kovinkaan hyvin päällä, minkä lisäksi kondomin pitäminen pitkään voisi alkaa tuntua epämukavalta ja haitata yöunia.

Märät unet eli yölliset siemensyöksyt ovat yleisiä murrosiässä. Niiden alkaminen kertoo siitä, että kivekset ovat alkaneet tuottaa siemennestettä. Yöllisiin siemensyöksyihin ei voi itse vaikuttaa, vaan ne ovat tavallista peniksellisen kehon toimintaa. Ajan kuluessa märät unet kuitenkin yleensä vähenevät, eli lakanoiden jatkuva pyykkääminen ei jatku loputtomiin saakka.

On harmi kuulla, että äitisi on ollut sinulle vihainen asian vuoksi. Se on toki ymmärrettävää, että ylimääräinen siivoaminen aiheuttaa hänessä turhautumista, mutta toisaalta märille unille ei voi mitään. Voisiko pyykkäämistä helpottaa esimerkiksi se, että laittaisit yön ajaksi pyyhkeen lantiosi alle? Tällöin mahdollinen yöllinen siemensyöksy ei kastelisi lakanaa, vaan päätyisi pyyhkeelle, joka vie vähemmän tilaa pesukoneesta (eli pyykkiä tarvitsee pestä harvemmin). Tai jos toistuva pyykkääminen väsyttää äitiäsi, pystyisitkö sinä välillä pesemään kastuneet lakanat? Mikäli pesukoneen käyttö ei ole vielä sinulle tuttua, voisitte vaikka yhdessä opetella sitä. Toivottavasti onnistutte löytämään teille sopivan ratkaisun.

Hyvä Kysymys -sivustolla on kiinnostava artikkeli murrosiän muutoksista, johon voit halutessasi tutustua yksin tai äitisi kanssa. Oletteko voineet keskustella murrosiästäsi ja sen tuomista kehollisista ja henkisistä muutoksista äitisi kanssa? Tai onko sinulla jotain toista turvallista ja luotettavaa aikuista, jonka kanssa keskustella murrosiästä ja saada tarvittaessa tukea? Mikäli kaipaat keskustelutukea, Väestöliitto tarjoaa nuorille ilmaista seksuaalineuvontaa seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Leila
Suuseksi ja herkkä kohta peniksessä Olemme kokeilleet äskettäin suuseksiä poikaystävän kanssa muutamia kertoja. Lienee normaalia, että hän ei kestä sitä kuin vähän aikaa, kun saa siemensyöksyn. Viime viikolla löysin...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Kuulostaa täysin normaalilta. Tietyt kohdat peniksessä, kuten terska, voivat tosiaankin olla erittäin herkkiä alueita. Näiden alueiden kosketus voi aiheuttaa siemensyöksyn hyvinkin nopeasti, varsinkin ensimmäisillä kerroilla.

Jos nopea tuleminen häiritsee, voi suuseksissä ainakin alkuun välttää hyväilemästä juuri siitä herkimmästä kohdasta. Voi olla, että ajan kuluessa poikaystäväsi tottuu ja sietää kielikosketusta tällä alueella paremmin. Voitte myös kokeilla, jos kondomin käyttäminen auttaisi asiassa. Kondomin käyttäminen on muutenkin suositeltavaa myös suuseksissä, koska se suojaa myös mahdollisten seksitautien tarttumiselta.

Jos haluat jutella aiheesta lisää, voit ottaa yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Mukavaa joulua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Heik
Kivesten kipu ja masennus Onko mahdollista että kiveksiä rupee sattumaan jos on ollut kauan tulematta? (Nyt siis noin kuukausi) Tiukat vaatteet ja istumasento on välillä tuskaa. Olen myöskin...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kiveksiin voi alkaa sattumaan tai niissä voi tunea pakottavaa ja epämiellyttävää tunnetta, jos laukeamisesta on pitkä aika. Tiukat vaatteet ja istuma-asento voivat lisätä kivun tunnetta. Toisaalta keho myös tottuu siihen, jos laukeamista ei tapahdu säännöllisesti. Kipu hellittää ajan kanssa.  Terveydellisesti siitä ei ole haittaa, enemmänkin juuri se epämiellyttävä tunne. Onko sinulla sellainen olo, että laukeaminen voisi helpottaa kiputuntemusta? Joskus kiveksiin liittyvä kipu voi johtua myös muista tekijöistä, kuten kiveksen kiertymisestä tai tulehduksesta. Nämä toki ovat harvinaisia ja kipu voi olla voimakasta. Jos kipu ei hellitä, suosittelen olemaan yhteydessä lääkäriin.

Kerrot myös masennuksestasi. On ymmärrettävää, että masentuneena kiinnostus seksiin voi jäädä taka-alalle. Jäin pohtimaan oletko saanut riittävästi tukea ja hoitoa masennukseen liittyen? Onko lähipiirissäsi ihmistä, kenen kanssa olet voinut jutella asiasta? Oletko päässyt juttelemaan siitä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa?

On tärkeää, että et jäisi masennuksesi kanssa yksin. Yksin on hyvin hankala selvittää isoja asioita, kuten masennusta. Omasta olosta kertominen saattaa joskus tuntua mahdottomalta ajatukselta, mutta se on kuitenkin tarpeen, jotta voi alkaa voida paremmin. Apua saat esimerkiksi opiskelu- tai työterveyshuollosta, mutta jos suoraan heidän puoleensa kääntyminen tuntuu vaikealta, voit hakea rohkaisua myös nuorille ja nuorille aikuisille tarkoitetusta Sekasin-chatista. Voit jutella chatissa nimettömänä aikuisen kanssa ja saada sekä tukea, että vinkkejä siihen miten edetä.

Ota siis rohkeasti yhteyttä edellä mainittuihin auttaviin tahoihin. Sinä ansaitset voida hyvin <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ruutu
Onko normaalia jos siemenneste on kellertävää? Onko normaalia jos siemenneste on kellertävää eikä valkoista, ja milloin se muuttuu valkoiseksi?
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestä, hienoa että pohdit asiaa!

Väritykseltään siemenneste voi olla vaaleaa, kellertävää tai vähän harmahtavaakin. Siemensyöksyjen tiheys voi vaikuttaa asiaan. Myös sperman koostumus voi vaihdella paljonkin. Välillä se voi olla juoksevaa ja välillä taas paksumpaa. Mikäli siemenneste alkaisi haista pahalta tai muuttuisi väriltään poikkeavaksi (kuten punertavaksi tai rusehtavaksi), voi se olla merkki tulehduksesta. Tällöin tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Jos jäit vielä pohtimaan asiaa ja haluat keskustella ammattilaisen kanssa, voit myös jutella anonyymisti Väestöliiton seksuaalineuvonta-chatissa tai Poikien Puhelimen palveluissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?