Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Mielipaskana
Ikä: 13-15v
Miksi ahdistus ja yksinäisyys tuntuvat fyysisenä kipuna? Moi, Miksi ahdistus, yksinäisyys, jne tuntuu fyysisenä kipuna, esimerkiksi rinnassa?
Fressis

Moikka ”Mielipaskana”, ja kiitos erittäin hyvästä kysymyksestä!

Ahdistus ja muut tunnetilat voivat tosiaankin aiheuttaa erilaisia fyysisiä oireita. Olemme kehollisia olentoja, ja tunteilla on aina fysiologiset vasteensa. Jos tunne on voimakas, myös kehollinen tuntemus on usein voimakas.

Mainitsemasi tunteet ovat eräänlaisia stressitilanteita elimistölle. Stressi tarkoittaa koettua uhkaa. Esimerkiksi lähestyvä koe voi aiheuttaa stressiä, sillä se on potentiaalinen uhka meidän tavoitteillemme.

Kun tunnemme ahdistusta tai stressiä, kehomme aktivoi ”taistele tai pakene” -järjestelmän. Tämä on peräisin ajoilta, jolloin fyysiset uhat olivat yleisiä, ja kehomme tarvitsi keinon reagoida nopeasti vaarallisiin tilanteisiin. Tässä tilassa kehomme tuottaa lisää adrenaliinia, mikä saa sydämen lyömään nopeammin, verenpaineen nousemaan ja lihakset jännittymään. Kaikki tämä valmistaa meidät toimimaan nopeasti. Tällainen reagointi on tietysti tarpeetonta, jos pitäisi pystyä keskittymään esimerkiksi kokeeseen. Mutta jos sinun täytyisi väistää nopeasti kohti tulevaa autoa, se on hyvin tarpeellista.

Fyysiset reaktiot voivat joskus tuntua kivulta tai epämukavuudelta esimerkiksi rinnassa, vatsassa tai päässä. Vahvasti yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että kivun tai huonon olon päätarkoituksena on kiinnittää ihmisen huomio siihen, että jokin on pielessä ja tilanteelle pitäisi tehdä jotain. Tunteet ovat kuin auton mittarivaloja, ne osoittavat autolla olevan jokin tarve, kuten esimerkiksi että täytyy lisätä bensaa. Samoin tunteet osoittavat ihmisen tarpeisiin: jos on yksinäinen olo, tarvitsee seuraa ja yhteyttä.

Yksinäisyys tai suru voivat siis myös aiheuttaa fyysisiä oireita, koska ne ovat emotionaalisesti kuormittavia tiloja ja saavat kehomme reagoimaan samalla tavalla kuin stressiin.  On tärkeää ymmärtää, että tällaiset kehon reaktiot ovat normaaleja reaktiota erilaisiin tunteisiin. Tunteita on myös hyvä osata tunnistaa kehossa, kuten hienosti olet jo tunnistanutkin. Missä kohtaa yksinäisyys minussa tuntuu ja miten? Entä pelko?

Ikävä kuulla, että sinulla on tällaisia tunteita! Nimimerkistäsi päättelen, että kärsit näistä tunteista ehkä enemmänkin. Sinulle olisi tässä tilassa erittäin tärkeää etsiä apua ja tukea. Voit puhua luotettavalle aikuiselle tai ottaa yhteyttä mielenterveyspalveluihin, jotta saat apua tilanteeseesi. Esimerkiksi koulupsykologi, koulukuraattori tai terveydenhoitaja varmasti voivat auttaa sinua. Tunteiden kanssa ei kannata missään nimessä jäädä yksin. Jos edellä mainitut tahot vaikuttavat vaikeilta paikoilta lähestyä, voit olla myös yhteydessä netistä löytyviin nuorille suunnattuihin keskustelupalstoihin kuten Netariin tai Sekasin-chattiin.

Mielenterveystalolla on myös hyvää tietoa ahdistuksesta ja muista mielenterveyden ongelmista. Voit halutessasi tutustua niihin täällä.

Vaikka ikävät tunteet ovatkin oleellinen ja normaali osa elämää, sinulla on kuitenkin myös oikeus voida hyvin, sekä fyysisesti että henkisesti. Apua on saatavilla. Tsemppiä tunteiden kanssa, toivottavasti tästä viestistä oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?