Kysymys
Seksi
entiedäonkonormaalia Mitä on epämääräinen vuoto yhdynnän jälkeen? Menetin neitsyyteni reilu puoli vuotta sitten poikaystävälleni, kipuja tai verenvuotoa ei ole ensimmäisen yhdyntä kerran jälkeen ollut. Syön e-pillereitä ja muuta ehkäisyä ei ole...
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestä.  Kysyt asiasta, josta on kirjoitettu aika vähän. Kun nainen kiihottuu, emätin alkaa erittää nestettä, jota kutsutaan lääkärikielellä transsudaatiksi. Kyse on nesteestä, jota joillakin erittyy enemmän, toisilla vähemmän, ja joka on täysin normaalia. Todennäköistä lienee, että yhdynnän jälkeen emättimestäsi valuvassa eritteessä on sekä tätä transsudaattia että spermaa. Eritteen punerrus johtuu todennäköisesti punasoluista (eli verestä), jotka ovat peräisin kohdun suulta.

Kohdun sisällä on runsaasti hyvin verekästä, verenvuotoherkkää limakalvoa. Toisinaan tämä verekäs limakalvo ulottuu kohdun suulle asti ja silloin puhutaan ektopiasta. Sananmukaisesti ektopialla tarkoitetaan kudosta, jota kasvaa epätavallisessa paikassa.  Se on normaali ilmiö, jota esiintyy etenkin nuorilla naisilla.  Ektopia on siinä mielessä kurja juttu, että se infektoituu helposti ja jos tarjolle tulee pienikin määrä klamydiaa tai muita pöpöjä, nämä tarttuvat helposti ja aiheuttavat taudin. Koska pojilla ei ole vastaavaa herkkää kudoskohtaa, seksitaudit tarttuvat yleensä helpommin pojalta tytölle kuin tytöltä pojalle.

Varsin todennäköisesti kyseessä on siis vaaraton ilmiö. Jos sinä ja kumppanisi olette toisillenne ensimmäiset, seksitaudin riskiä ei ole, ja voit olla siltäkin osin ihan huoletta. Jos taas ette ole toisillenne ensimmäiset, on olemassa seksitaudin mahdollisuus, jos seksiä on harrastettu ilman kondomia – riippumatta siitä onko aiemmilla kumppaneilla ollut oireita vai ei. Siinä tilanteessa ehdottaisin hakeutumista gynekologiseen tutkimukseen kysymyksenasettelulla ja pyynnöllä: ”Onko minulla ektopiaa, näyttääkö kohdunsuuni tulehtuneelta ja otettaisiinko seksitautitutkimukset”.

Lue lisää seksitautien testaamisesta Hyvä kysymys -sivun artikkelista.

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
... Mistä johtuu verinen vuoto yhdynnän jälkeen? Mulla on minipillerit ollu huhtikuusta asti ja keskiviikkona harrastin seksiä, ja aloin sen aikana vuotamaan verta ja vuosin torstaina ja perjantaina ihan kunnolla verta...
Fressis

Hei, oikeassa olet, minipillerit eivät ehkäise seksitautitartuntaa. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta.

Jos sinulla on syytä epäillä seksitautitartuntaa, sinun kannattaa hakeutua seksitautitesteihin. Ajankohtaisimman tiedon oman asuinkuntasi seksitautitestauksesta saat soittamalla terveysasemallesi tai ottamalla yhteyttä ehkäisyneuvolaasi. He osaavat neuvoa sinua eteenpäin. Terveysasemilla ja sukupuolitautien poliklinikalla tehtävät seksitautitestit eivät maksa mitään.

Minipillereiden aikana veristä vuotoa voi tulla vähän miten sattuu. Osalla naisista minipillerit lopettavat vuodot kokonaan, mutta osalla jatkuu pieni tiputtelu. Joillakin vuotoja tulee epäsäännöllisesti, ja pienellä osalla vuodot voivat olla myös melkein yhtä runsaita kuin ilman pillereitä. En usko, että sinulla on siis siltä osin syytä huoleen.

Joskus yhdynnän jälkeinen verenvuoto voi kuitenkin olla merkki tulehduksesta tai seksitaudista, ja siksi testeihin kannattaa hakeutua. Yhdynnän jälkeinen verenvuoto voi aiheutua myös esimerkiksi limakalvoille yhdynnän aikana syntyneestä nirhaumasta. Tällaisessa tapauksessa apuna voi toimia liukuvoiteen käyttö. Jos seksin jälkeinen vuoto alkaa toistua, eikä kyseessä ole seksitauti, kannattaa varata aika lääkärille, jotta vuodon syy saadaan selvitettyä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
... Maksaako seksitautitesteihin meneminen? Moikka! Tarvitseeko sukupuolitautitestaukseen mitään lähetettä vai riittääkö, että varaan järjestelmästä ajan, haluan siis veri ja virtsakokeen toimipisteelle. Netissä oli sellainen, mutta ei eroteltuna mikä...
Fressis

Moi!

Seksitautinäytteitä otetaan terveysasemilla, sukupuolitautien poliklinikoilla ja yksityisillä lääkäriasemilla. Näistä terveysasemien ja sukupuolitautien poliklinikalla tehtävät seksitautitestit eivät maksa mitään. Testauskäytännöt vaihtelevat kunnittain, joten ajankohtaisimman tiedon oman asuinkuntasi seksitautitestauksesta saat soittamalla terveysasemallesi. He osaavat neuvoa sinua eteenpäin.

Hienoa, että olet menossa testeihin! Seksitautitesteihin on hyvä mennä matalalla kynnyksellä aina, jos on syytä epäillä seksitautitartuntaa. Lue lisää aiheesta Hyvä kysymys -sivun artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
kyselijä Voinko saada seksitaudin jos minulle on annettu suuseksiä? Jos minulle on annettu suuseksiä voinko saada sukupuolitaudin suuseksiä antavalta?
Fressis

Moi! Kiitos hyvästä kysymyksestä.

Vastaus kysymykseesi on kyllä, voit saada seksitaudin sinulle suuseksiä antavalta henkilöltä. Seksitaudit tarttuvat pääasiassa suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä tai suuseksissä rikkoutuneen ihon tai limakalvojen hankautuessa vastakkain ja tartuttavien eritteiden (kuten siemennesteen, esiliukasteen, emätineritteen tai veren) vaihtuessa. Eli jos suuseksiä sinulle antavalla henkilöllä on suun limakalvoilla tai nielussaan seksitauti, ja harrastatte suojaamatonta seksiä, voi se tarttua sinulle genitaalialueen limakalvoille.

Aina, jos seksitautia vähänkään epäilee, on hyvä käydä seksitautitesteissä. On myös tärkeää muistaa käyttää ehkäisyä (suuseksisuoja tai kondomi) myös suuseksissä. Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta ja seksitautitesteihin menemisestä Hyvä kysymys -palstalta.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Testit Seksitautien testaus ennen seksiä uuden kumppanin kanssa Onko ok vaatia uutta kumppania käymään seksitautitesteissä ja näyttämään tulos jos itse tekee samoin ja näyttää tuloksen hänelle, siis ennen kuin aletaan yhteinen seksielämä?...
Fressis

Hei!

Hyvä kysymys! Kyllä, sinulla on oikeus vaatia seksitautitestausta ja sitä myötä varmistaa, ettei tartuntariskiä ole. Sinulla on oikeus päättää omasta kehostasi, myös siitä, että et halua seksitauteja ja että et halua tartuttaa niitä toiselle. Testaus on järkevää ja suositeltavaa ennen seksiä toisen kanssa. Ei kannata ottaa tietoista riskiä tartunnasta!

On kuitenkin hyvä muistaa, että seksitaudit tarttuvat myös muussa kuin penis-emätinseksissä. Siksi seksitautitestit pitää ottaa sieltä osasta kehoa, missä seksiä on kohdistunut: suusta, jos on ollut suojaamatonta suuseksiä tai peräaukosta, jos on ollut suojaamatonta anaaliseksiä. Seksitautitesteihin voi hakeutua oman terveysasemalle tai esim. oman kaupungin sukupuolitautien poliklinikalle. Lisätietoa testauspaikoista löydät täältä.

Seksitautien tarttumisesta voit lukea lisää Hyvä Kysymys -palvelusta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Apua Seksitautien testaus suusta Harrastin suojaamatonta seksiä uuden kumppanin kanssa ja hakeuduin sen jälkeen seksitautitesteihin. Testi otettiin sukupuolielimistä, mutta ei suusta, vaikka harrastimme myös suuseksiä. Jos sukupuolielimistä otettu...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Hienoa, että hakeuduit testeihin! Olet aivan oikeassa, suojaamattoman suuseksin jälkeen seksitauti tulisi testata myös suun limakalvoilta. Seksitaudeista tippuri, klamydia, kuppa, herpes- ja papilloomavirus sekä HI-virus voivat tarttua suuseksin välityksellä suuhun.

Suosittelen olemaan vielä yhteydessä tahoon, missä testisi on tehty ja kysymään neuvoa/ lähetettä uuteen testiin, ainakin klamydia- ja tippuritestiin. Muiden seksitautien suhteen tilannetta mietitään aina tapauskohtaisesti.

Aurinkoista syksyä – ja muistathan ensi kerralla kondomin/ suuseksisuojan myös suuseksissä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Susku Voiko seksitautitesteihin mennä kuukautisten aikana? Voiko sukupuolitautitesteihin (virtsanäyte ja verinäyte) mennä kuukautisten aikana
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Niin veri- kuin virtsanäytteetkin voi ottaa kuukautisten aikana. Ainoa testi, jossa kuukautiset voivat olla ongelma, on papa-näyte, eli kohdunsuulta otettava irtosolunäyte. Silloinkaan niukka vuoto ei ole ongelma, mutta runsas vuoto saattaa vaikeuttaa näytteen tutkimista.

Jos sinulla on vielä kysymyksiä esimerkiksi seksitautien testaukseen liittyen, voit aina olla yhteydessä paikkaan, jossa testit otetaan (esimerkiksi oma terveysasema) ja kysyä sieltä tarvittaessa lisätietoja.

Iloista kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Ocean Kondomin käyttö ja seksitautien tarttuminen Moi! Voiko kuppa tarttua tilanteessa naiseen, jossa kondomia on rullattu peniksen päälle ensin vahingossa väärinpäin ja sitten sen jälkeen vain käännetty kondomi oikein päin,...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Seksitaudin tarttuminen tuossa tilanteessa vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä. Tautien tarttuminen vaatisi eritteiden vaihtumista ja limakalvon/ihon kontaktia. Toki jos haluaa pelata aivan varman päälle jatkossa, kannattaa väärin päin rullattu kondomi heittää roskiin ja ottaa uusi käyttöön. Hyvä, että olet käynyt testeissä, joissa on tutkittu yleisin seksitauti eli klamydia. Muut tutkimukset eivät kuvailemasi tilanteen perusteella ole välttämättömiä.

Seksitautien tarttuminen on mietityttänyt Fressiksessä myös mm. nimimerkkiä Terve.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Epäselvyys Klamydia- tai tippuritartunnan testaus Jos on saanut klamydia- tai tippuritartunnan suuseksissä, näkyykö tartunta virtsanäytteessä? Virtsanäytteeni oli puhdas.
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hyvä, että olet käynyt seksitautitesteissä etenkin, jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä. Klamydia ja tippuri todetaan yleensä ensisijaisesti ensivirtsatestillä, jolloin on täytynyt olla virtsaamatta kaksi tuntia, jotta näyte on luotettava. Jotta voi olla varma siitä, ettei ole saanut suuseksissä tartuntaa, on varminta, että nielusta otetaan vielä tikkunäyte. Virtsanäytteen lisäksi klamydia- ja tippuritartunta voidaan todeta ottamalla tikkunäyte kohdunkaulalta, peräsuolesta tai nielusta, riippuen siitä, minkälaista seksiä on harrastettu.

Seksitaudit voivat olla oireettomia ja silloin taudin kantaja voi tietämättään levittää seksitautia eteenpäin, jos seksin aikana ei ole käytetty suojaa. Sen vuoksi uuden kumppanin kanssa on aina tärkeää käyttää kondomia, joka samalla suojaa myös raskaudelta. Kondomista voi tehdä myös suuseksisuojan.

Jos tämä asia on jäänyt vielä mietityttämään sinua, voit olla yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan, terveysasemalle tai alueesi ehkäisyneuvolaan.

Mukavaa joulun odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Hattarapää Seksitaudit ja niiden testaus Hei. Olen nuori,aikuinen nainen ja haluaisin nyt selvittää tilanteeni koska asia on vaivannut minua ja näin jälkiviisaana,monen vuoden jälkeen olen ottanut asian vakavammin tutkinnan alle. Suojaamattoman...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Et kertonut viestissäsi, mitä testejä sinulta otettiin 5 vuotta sitten ja mistä ne otettiin. Viestistäsi ei myöskään käynyt ilmi missä vaiheessa testit otettiin, eli kuinka paljon aikaa oli kulunut mahdollisesta tartuntatilanteesta. Jos testit on otettu oikea-aikaisesti ja oikeista paikoista, ne ovat olleet luotettavia, eikä sinulla ole tässä vaiheessa syytä pelätä sairautta tai tehdä uusia kokeita.

Klamydia on seksitaudeista ylivoimaisesti yleisin ja se tutkitaan virtsanäytteestä aikaisintaan noin viikon kuluttua riskitilanteesta. Samassa näytteestä otetaan usein myös tippuritesti. Joskus näytteet otetaan myös nielusta tai peräsuolesta, jos harrastettu seksitapa sitä edellyttää. Muut seksitaudit ovat huomattavasti harvinaisempia ja niiden testausta ei aina katsota välttämättömäksi. Näiden sairauksien, kuten hivin, kupan ja hepatiittien, testit ovat verikokeita ja niitä ei voi ottaa pian mahdollisen tartuntatilanteen jälkeen, vaan osan kohdalla tarvitaan jopa kuukausien viive ennen kuin tulokseen voidaan luottaa.

Tarkempi vastaus kysymykseesi edellyttäisi siis tietoja siitä, mitä testejä sinulta otettiin, koska ja mistä. Lähtökohta kuitenkin on se, että sinulla ei ole syytä epäillä, että sinulla olisi ollut jokin seksitauti kaikkien näiden vuosien ajan. Mikäli asia sinua kuitenkin huolestuttaa, on suositeltavaa hakeutua keskustelemaan asiasta lääkärin tai terveydenhoitajan luokse.

Tsemppiä syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?