Seksi
Nimimerkki: Enymmärrä

Mistä vuoto ja kivut johtuvat e-pillereiden syönnin taukoviikolla?

Moi! Mulla on käytössä yhdistelmäehkäisypillerit. Katsoin juuri googlesta, että näitä käyttäessä ovulaatiota ei pitäisi tapahtua. Mietin vain, että kun siinä väliviikolla tulee kuitenkin vuotoa melko runsaasti ja jonkin verran kipujakin, niin mistä ne johtuu? Olin ymmärtänyt että kivut johtuvat juuri siitä munasarjan tapahtumista tai jostain siihe liittyvästä, en oikein osaa selittää. Unohduksia ei ole tapahtunut siis myöskään lainkaan, joten ehkäisyteho ok täysin. Kysymyksenä siis, mistä kivut ja vuoto johtuu jos ovulaatiota ei tapahdu?

Kiitos kysymyksestä!

Vuotoa tulee pillereiden väliviikolla, koska elimistössä ei ole keltarauhashormonia joka pitäisi kohdun limakalvoa paikoillaan. Pillereissä tätä keltarauhashomonia on. Ovulaation kanssa tällä ei siis ole tekemistä.

On kohdulle hyväksi uusia sisälimakalvoaan aika ajoin. Jos ei käytä hormonaalista ehkäisyä, kohdun limakalvo paksunee tosi paljon, ja silloin on hyvä, että vuotaa vähintään kerran kuukaudessa. Pillereitä syödessä limakalvo paksunee vain pikkuisen, ja vuodon voi antaa tapahtua vaikka vain kerran puolessa vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että pitää pilleritaukoa. Oli kyseessä sitten kuukautiset tai e-pillereiden taukoviikon tyhjennysvuoto, vuotoon voi liittyä kipua, joka johtuu siitä, että kohtu hieman kramppaa ja siten ”puristaa” tuon sisälimakalvon ulos. Kipua voi hoitaa tavallisilla tulehduskipulääkkeillä, jotka auttavat parhaiten, kun ne ottaa silloin, kun kivut ovat vasta alkamassa.

Jos et siis halua vuotaa joka kuukausi, älä pidä väliviikkoa. Jotkut syövät useammankin levyn pillereitä yhteen putkeen. Joidenkin elimistö kuitenkin ”haluaa vuotaa” tiheämmin kuin toisten ja silloin tiputteluvuoto voi alkaa itsestään jo kolmannen tai neljännen levyn aikana. Niinkin voi tehdä, että pitää pilleritauon vasta kun tiputteluvuoto alkaa. Tuolloinkin tauko saa olla korkeintaan 7 vrk ilman ehkäisytehon kärsimistä.

Jos haluat tällä tavalla siirtää vuotoja useamman kuukauden, olisi sinun hyvä jutella asiasta vielä sen terveydenhuollon tahon kanssa, josta e-pillerit on sinulle määrätty. Heidän puoleensa voit muutenkin kääntyä, jos sinulla ilmenee vielä muuta kysyttävää e-pillereiden käyttöön liittyen.

Aurinkoista viikkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?