Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Menkkastressi
Hormonaalinen ehkäisy ja tyhjennysvuodon siirto Syön Diane Novaa epäsäännöllisiin, runsaisiin&pitkäänkestäviin menkkoihin, ne toimivat hyvin. Syön liuskan ja pidän taukoviikon jolloin tulee noin 4 päivän vuoto. Mutta tauko sattuu aina...
Fressis

Hei,

kiitos yhteydenotostasi nimimerkki Menkkastressi!

Dianen Novan pakkausselosteessa kehotetaan toimimaan seuraavasti, jos haluat muuttaa kuukautisten (tyhjennysvuodon) alkamispäivää:

”Jos otat tabletit ohjeiden mukaan, kuukautisesi alkavat suunnilleen samana päivänä 4 viikon välein. Jos haluat muuttaa kuukautisten alkamispäivää, lyhennä (älä koskaan pidennä) seuraavaa taukoa pakkausten välillä. Esimerkiksi jos kuukautisesi alkavat yleensä perjantaina ja haluat niiden vastaisuudessa alkavan tiistaina (3 päivää aikaisemmin), sinun pitää aloittaa seuraava pakkaus 3 päivää tavallista aikaisemmin. Jos pidät hyvin lyhyen tauon tablettien ottamisessa (esim. 3 päivää tai vähemmän), vuoto voi jäädä tulematta tauon aikana. Seuraavan pakkauksen käytön aikana voi esiintyä läpäisy- tai tiputteluvuotoa.” Nämä ohjeet löytyvät Lääkeinfo.fi-verkkopalvelusta ja pillereiden pakkausselosteesta.

Älä jätä siis pilleriliuskan viimeisiä pillereitä syömättä, vaan lyhennä taukoviikkoa yllä olevan ohjeen mukaan. Jos haluat keskustella asiasta lisää niin voit ottaa yhteyttä paikkaan, josta pillerit on sinulle määrätty tai vaikka opiskelijaterveydenhuoltoon.

Mukavaa syksyn jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: vilma
Onko normaalia jos menkat tulevat myöhässä taukoviikolla? Onko normaalia jos menkat tulevat myöhässä taukoviikolla?
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi. Ymmärrän viestistäsi, että käytössäsi on yhdistelmäehkäisy, koska puhut taukoviikkojen pitämisestä. Valitettavasti kysymyksestäsi ei käy ilmi, mitä tarkalleen tarkoitat menkkojen myöhässä tulemisella taukoviikolla.

On kuitenkin täysin normaalia, että pillereiden syönnin taukoviikolla tuleva vuoto alkaa vasta joitakin päiviä viimeisen vaikuttavaa ainetta sisältävän pillerin ottamisen jälkeen. Pillereitä käytettäessä kyse on oikeastaan ”tyhjennysvuodosta”, joka syntyy, kun elimistössä ei enää ole kohdun sisäpintaa ylläpitäviä keltarauhashormoneja. Kestää jonkin aikaa, ennen kuin nämä hormonit ovat viimeisen pillerin syömisen jälkeen hävinneet ja että tyhjennysvuoto tulee.

Et kerro mikä ehkäisyvalmiste sinulla on käytössäsi, mutta valmisteen pakkausselosteessa on kerrottu tarkemmat ohjeet muun muassa taukoviikkojen pitämiseen. Tärkeää on se, että taukoa ei pidä pidempään, kuin mitä pakkausselosteessa on ohjeistettu. Useimmiten tauko saa olla enintään 7 vuorokautta, mutta joissain valmisteissa suositus voi olla lyhyempikin. Jos tauko venähtää yli 7 vuorokauden, täytyy pillereiden käyttäminen ”aloittaa uudestaan” ja käyttää kondomia lisäehkäisynä seuraavan 7 vuorokauden ajan, ennen kuin pillereiden tehoon voi taas luottaa.

E-pillereiden ehkäisyteho on erinomainen, kun niitä käytetään oikein. Jos unohduksia ei tapahdu, eikä oksentelu ja ripuli, tai muut lääkeaineet, sekoita vaikuttavien aineiden imeytymistä, niin raskauden todennäköisyys on tosi pieni. Jos tyhjennysvuotoa ei kuitenkaan kuulu, ja on ollut penis-emätinyhdynnässä ilman kondomia, on ainoa tapa varmistaa se, onko raskaana, tekemällä raskaustesti

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Enymmärrä
Mistä vuoto ja kivut johtuvat e-pillereiden syönnin taukoviikolla? Moi! Mulla on käytössä yhdistelmäehkäisypillerit. Katsoin juuri googlesta, että näitä käyttäessä ovulaatiota ei pitäisi tapahtua. Mietin vain, että kun siinä väliviikolla tulee kuitenkin vuotoa...
Fressis

Kiitos kysymyksestä!

Vuotoa tulee pillereiden väliviikolla, koska elimistössä ei ole keltarauhashormonia joka pitäisi kohdun limakalvoa paikoillaan. Pillereissä tätä keltarauhashomonia on. Ovulaation kanssa tällä ei siis ole tekemistä.

On kohdulle hyväksi uusia sisälimakalvoaan aika ajoin. Jos ei käytä hormonaalista ehkäisyä, kohdun limakalvo paksunee tosi paljon, ja silloin on hyvä, että vuotaa vähintään kerran kuukaudessa. Pillereitä syödessä limakalvo paksunee vain pikkuisen, ja vuodon voi antaa tapahtua vaikka vain kerran puolessa vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että pitää pilleritaukoa. Oli kyseessä sitten kuukautiset tai e-pillereiden taukoviikon tyhjennysvuoto, vuotoon voi liittyä kipua, joka johtuu siitä, että kohtu hieman kramppaa ja siten ”puristaa” tuon sisälimakalvon ulos. Kipua voi hoitaa tavallisilla tulehduskipulääkkeillä, jotka auttavat parhaiten, kun ne ottaa silloin, kun kivut ovat vasta alkamassa.

Jos et siis halua vuotaa joka kuukausi, älä pidä väliviikkoa. Jotkut syövät useammankin levyn pillereitä yhteen putkeen. Joidenkin elimistö kuitenkin ”haluaa vuotaa” tiheämmin kuin toisten ja silloin tiputteluvuoto voi alkaa itsestään jo kolmannen tai neljännen levyn aikana. Niinkin voi tehdä, että pitää pilleritauon vasta kun tiputteluvuoto alkaa. Tuolloinkin tauko saa olla korkeintaan 7 vrk ilman ehkäisytehon kärsimistä.

Jos haluat tällä tavalla siirtää vuotoja useamman kuukauden, olisi sinun hyvä jutella asiasta vielä sen terveydenhuollon tahon kanssa, josta e-pillerit on sinulle määrätty. Heidän puoleensa voit muutenkin kääntyä, jos sinulla ilmenee vielä muuta kysyttävää e-pillereiden käyttöön liittyen.

Aurinkoista viikkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: MissN
E-pillerit ja tyhjennysvuotojen siirtäminen Syön Diane Novaa. En tarvitse ehkäisyä koska olen aseksuaali, se on polykystisten munasarjojen takia. Minulla on niin inhottavasti että taukoviikko sattuu siten että menkat...
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestä! Harmi, että koet, ettei sinulla ole ketään, keneltä kysyä neuvoa. E-pillereistä voi aina olla yhteydessä paikkaan, josta ne on itselle määrätty. Silloin saa varmasti parhaimman mahdollisen avun niihin liittyen. 😊

Lyhyt vastaus kysymykseesi on: voit ”siirtää” vuotoja jättämällä taukoviikon kokonaan väliin.

Keskeiset säännöt ovat:

  1. Syö pillereitä aina vähintään 21 päivää = 3 viikkoa.
  2. Tauko saa olla korkeintaan 7 vuorokautta.

Voit siis aloittaa uuden levyn heti edellisen perään. Tuolta toiselta levyltä voit syödä niin monta pilleriä kuin haluat ja pitää sitten tauon, joka voi olla 3-7vrk. Tauon aikana sinulla alkaa vuoto, jonka ei tarvitse olla päättynyt, kun aloitat jälleen uudelta täydeltä levyltä.  Säilytä se osittain syöty levy vastaisen varalle – kaikki Diane Nova -pillerit ovat samanlaisia, joten niitä voi syödä minkä päivän kohdalta haluaa.

Jos nyt siis pillerilevysi pillerit on syöty loppuun esim. keskiviikkona ja vuotosi alkaa perjantaina, voit seuraavan kerran jatkaa toiselta levyltä pillereitä vaikkapa kolme pilleriä. Näin vuotosi siirtyy kolme päivää eteenpäin. Tauon jälkeen aloita uusi täysi levy.

Jos et halua vuotaa joka kuukausi, on mahdollista syödä vaikkapa kolme levyllistä pillereitä pitämättä taukoa. Jotkut syövät pillereitä yhteen putkeen tätäkin pidempään ja pitävät tauon vasta kun elimistö alkaa pistää hanttiin, eli alkaa tiputteluvuoto. Tämäkin on ihan ok. On tutkittu, ettei terveyshaittoja tule, vaikka pillereitä söisi vuoden ajan pitämättä taukoa. Tähän ei kuitenkaan moni tuon läpäisyvuodon ilmaantumisen vuoksi pysty.

Toivottavasti tämä selvensi! Jos sinulla ilmenee lisää kysyttävää e-pillereiden käyttöön liittyen, ole rohkeasti yhteydessä paikkaan josta olet ne hankkinut. 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Diane
Hormonaalinen ehkäisy ja tyhjennysvuodot Onko normaalia että menkat alkavat Diane Nova -pillerien taukoviikolla vasta kolmen vuorokauden päästä tauon alkamisesta? Luulin että ne alkaisivat suunnilleen samantien. Kuukautiseni ovat myös...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

On täysin normaalia, että vuoto alkaa vasta joitakin päiviä viimeisen pillerin ottamisen jälkeen. Pillereitä käytettäessä kyse on oikeastaan ”tyhjennysvuodosta”, joka syntyy, kun elimistössä ei enää ole kohdun sisäpintaa ylläpitäviä keltarauhashormoneja. Kestää jonkin aikaa, ennen kuin nämä hormonit ovat viimeisen pillerin syömisen jälkeen hävinneet.

Tyhjennysvuoto on pääsääntöisesti niukempi ja lyhyempi kuin normaali kuukautisvuoto. Tämä johtuu syömäsi lääkkeen vaikutusmekanismista. Yhdistelmäehkäisytabletit kuten Diane Nova sisältävät estrogeenia ja kertarauhashormonia. Ne vaikuttavat aivojen keskuksiin, joista normaalisti erittyisi munasarjojen puskuhormoneja, FSH:ta ja LH:ta. Käytännössä aivot siis käsittävät asian niin, että koska elimistössä on jo estrogeenia ja keltarauhashormonia, niiden ei tarvitse komentaa munasarjoja tuotttamaan niitä. Niinpä FSH:ta ja LH:ta erittyy vain vähän, ja kun niitä on verenkierrossa vain vähän, munasarjat menevät ikään kuin lepoon. Silloin munasolu ei kypsy eikä munarakkula puhkea. Syömiesi hormonien ansioista kohdun limakalvo kuitenkin paksunee jonkin verran. Lääkkeen sisältämä estrogeeni korvaa sen estrogeenin, jota munasarjat eivät nyt eritä.

Jos tämä selitys kuulostaa turhan monimutkaiselta, niin tärkeintä on se, että ymmärrät, että on ihan normaalia, että vuodot lyhenevät ja niukkenevat, kun syö yhdistelmäehkäisytabletteja. Niukemmat vuodot ovat joillain yhdistelmäehkäisyn käyttäjillä myös nimenomainen syy sille, miksi he lääkettä käyttävät. 🙂

Mukavaa alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: hmmmmmm
E-pillerit ja tyhjennysvuoto onko totta, että jos käyttää e pillereitä mutta olisi silti tullut raskaaksi, voisi silti välivuoto tulla edelleen säännöllisesti? nimittäin olen kuullut että e-pillerien välivuoto...
Fressis

Moikka!

E-pillereitä käytettäessä tuleva ”tyhjennysvuoto” on periaatteessa samaa tavaraa kuin kuukautiset. Kohdun limakalvo siis vuotaa pois kuukautisten tapaan. Verrattuna normaaliin kuukautiskiertoon, e-pillereitä käytettäessä ei kuitenkaan tapahdu ovulaatiota, eli munarakkula ei kypsy eikä munasolu irtoa.

Pohdit, voisiko jonkinlaista vuotoa tulla myös silloin, jos olisi raskaana. Varsinaisia kuukautisia ei tule raskauden aikana, mutta tosiasia on, että joskus raskauden aikana voi ilmetä vuotoa. Useimmiten vuoto on tällöin kuitenkin niukkaa ja normaalia kuukautisvuotoa vaaleampaa.

Mikäli ehkäisypillereitä käyttää ohjeen mukaan, on hyvin epätodennäköistä, että tulisi raskaaksi. Valitettavasti tässäkään asiassa ei kuitenkaan ole 100% varmuutta. Eli jos alat huomaamaan raskauden oireita (pahoinvointi, rintojen turpoaminen jne.) ja/tai tyhjennysvuoto ei tulisi normaalisti ja tiedät olleesi yhdynnässä viimeisen kierron aikana, kannattaa tehdä raskaustesti.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: mietteliäs
E-pillerit, tyhjennysvuoto ja raskaus Hei! Tässä mietin sitä, että ovatko ns. ”tavalliset” kuukautiset sama asia tai samanlaiset kuin E-pillereiden tyhjennysviikolla tulevat vuodot? Olen kuullut, että nämä E-pillereiden vuodot...
Fressis

Hei, kysymyksesi on oikein hyvä!

E-pillereitä käytettäessä tuleva ”tyhjennysvuoto” on periaatteessa samaa tavaraa kuin kuukautiset (limakalvo vuotaa pois kuukautisten tapaan). Pohdit myös, voisiko jonkinlaista vuotoa tulla, jos olisi raskaana. Varsinaisia kuukautisia ei tule raskauden aikana, mutta tosiasia on, että joskus raskauden aikana voi ilmetä vuotoa. Useimmiten vuoto on tällöin kuitenkin niukkaa ja normaalia kuukautisvuotoa vaaleampaa.

Mikäli käytät ehkäisypillereitä ohjeen mukaan, on hyvin epätodennäköistä, että tulisit raskaaksi. Valitettavasti tässäkään asiassa ei kuitenkaan ole 100% varmuutta. Eli jos alat huomaamaan raskauden oireita (pahoinvointi, rintojen turpoaminen jne.) ja tiedät olleesi yhdynnässä viimeisen kierron aikana, kannattaa tehdä raskaustesti.

Hyvää syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Huolestunut
E-pillerit ja tyhjennysvuoto Hei, käytän ehkäisypillereitä mutta tyhjennysvuotoa ei ole tullut nyt kahteen kertaan kun sen olisi pitänyt tulla. Tein raskaustestin ja se näytti negatiivista. Onko aivan...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Matalahormonisia e-pillereitä (eli pillereitä, joissa on matala estrogeenipitoisuus) käytettäessä tyhjennysvuodot voivat jäädä kokonaankin pois. Usein vuoto ainakin niukkenee ja mahdolliset kuukautiskivutkin helpottuvat.

Hyvä, että teit raskaustestin! Koska raskaustesti oli negatiivinen, voit hyvin seurata tilannetta. Siitä ei ole haittaa, jos pillereiden vuoksi ei tule tyhjennysvuotoja. Pillereitä voi myös syödä useamman liuskan putkeen, niin että jättää lumepillerit tai taukoviikon pois, jos haluaa siirtää tai välttää tyhjennysvuotoja.

Jos vuotojen poisjäänti häiritsee sinua tai olet tilanteesta vielä epävarma, voit olla hyvin olla yhteydessä myös koulu-, opiskelu- tai työterveyshuoltoon tai omaan terveyskeskukseesi kysyäksesi asiasta lisää. Joissakin kunnissa on myös oma ehkäisyneuvola, jonne voi ottaa yhteyttä. Usein terveydenhoitajat osaavat hyvin auttaa ehkäisyasioissa, mutta lääkärillekin voi varata ajan.

Kivaa kesän odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?