Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Normaali frenulum?
Ikä: 16-18v
Onko frenulumini normaali? Hei! Olen ajatellut että onko penikseni frenulum normaali. Saan esinahan vedettyä terskan taakse mutta jos vedän vielä siitä taaksepäin frenulum tuntuu tiukalta ja vetää...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Kerroit viestissäsi, että saat vedettyä esinahan terskan taakse, mutta frenulum tuntuu tiukalta. Joillakin miehillä frenulum eli esinahan jänne voi tosiaan olla kireä, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi kipua erektion aikana.

Mikäli koet, että kireä frenulum aiheuttaa sinulle vaivaa, voit käydä keskustelemassa asiasta esimerkiksi terveydenhoitajan, koululääkärin tai oman terveysaseman lääkärin kanssa. Kireään jänteeseen voi saada apua pienellä toimenpiteellä. Lääkäri osaa antaa sinulle oikeanlaiset neuvot tilanteeseen sekä arvioi tarvitseeko jonkinlainen toimenpide tehdä.

Mikäli kireä jänne ei aiheuta vaivoja, ei asialle tarvitse tehdä mitään.

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: esinahka
Ikä: 9-12v
Mitä pojilla on esinahan alla? Mitä pojilla on esinahan alla?
Fressis

Moi! Hyvä kysymys!

Esinahkan alla on peniksen varsi ja peniksen pää, jota kutsutaan terskaksi. Kaikilla esinahka ei peitä terskaa kokonaan. Jokaisen penis onkin yksilöllinen ja erilainen kuin toisten. Voit lukea lisää peniksestä Hyvä kysymys -sivuston artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: V
Ikä: 13-15v
Miksi esinahkani on kiinni peniksen päästä tavallaan pienellä narulla? Miksi esinahkani on kiinni peniksen päästä tavallaan pienellä narulla?
Fressis

Heippa ja kiitos kysymyksestä!

Esinahka kiinnittyy terskaan eli peniksen päähän ihopoimulla, joka voi muistuttaa vähän narua. Tätä peniksen alapuolella kulkevaa ihopoimua kutsutaan frenulumiksi. Se on siis ihan normaali penikseen kuuluva rakenne. Lisätietoa aiheesta löydät Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelun artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 14 Mikaela
Ikä: 13-15v
Kysymyksiä seksin aloittamiseen liittyen Olen miettinyt seksiin liittyviä asioita, jotka ovat ehkä omallakin kohdalla pian edessä. Voiko poika olla yhdynnässä, jos esinahka on niin tiukka, ettei sen alta...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Yhdyntäseksi kyllä onnistuu, vaikka esinahka on tiukka. Jotkut kokevat, että kondomin laittaminen voi tuntua hieman vaikeammalta tai kokea, ettei kondomi pysy hyvin, jos esinahkaa ei saa vedettyä kunnolla taakse. Kondomeja on kuitenkin erilaisia ja kondomin voi laittaa myös esinahan päälle tarvittaessa. Tiukkaa esinahkaa voi yrittää venytellä päivittäin kevyesti ja varovasti. Ei kuitenkaan niin, että se tuottaa kipua. Tässä voi apuna käyttää esimerkiksi perusvoidetta/ rasvaa tai liukuvoidetta. Suihku on esimerkiksi hyvä paikka liikutella esinahkaa.

On hyvä kuulla, että pohdit hygienia-asioita ja peniksen hygieniasta onkin hyvää pitää huolta, muutenkin kuin seksiin liittyen. Pohdit voiko penistä pestä liian usein. Vesipesu/huuhtelu on hyvä tehdä päivittäin. Mietoa pesuainetta (pH alle 7) voi toki käyttää, mutta joillakin se kuivattaa ihoa turhaan – kuten myös, jos penistä pesee monta kertaa päivässä. Peniksen hygieniasta huolehtimiseen riittää useimmiten vesipesu kerran päivässä.

Lähtökohtaisesti genitaalialueet on hyvä pestä ennen ja jälkeen seksin, se on hygienia-asia, mutta myös mukavuusasia. Joskus tilanne voi olla sellainen, ettei pesuille pääse tai ehdi, mutta tämä ei ole vaarallista tai haitallista.

Pohdit myös, mistä tietää, että tyttö on valmis yhdyntäseksiin. Paras tapa on varmasti kysyä asiasta ja varmistaa, että se on asia, jota molemmat haluavat. Suosittelen että tutustut vielä tähän artikkeliin suostumuksesta. Kun emätin on kiihottunut, se myös tuntuu märältä ja liukkaalta, jolloin yhdyntäseksi onnistuu paremmin. Tässä voi käyttää apuna myös liukuvoidetta tarpeen mukaan. Kaikista tärkeintä on kuitenkin asiasta keskustelu seksikumppanin kanssa! 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ikuinen kipu
Ikä: Yli 18v
Paraneeko peniksessä oleva patti itsestään vai pitääkö mennä lääkäriin? Hei, olen nyt tässä vähän reilun kuukauden mietiskellyt että mikö mahtaa olla syynä kun, terskassa esinahan ja terskan välisessä jänteessä on pieni vaalea patti....
Fressis

Moikka!

Valitettavasti tilannettasi on vaikea arvioida näin yhden viestin välityksellä. Viestistäsi ei käy ilmi, minkä kokoinen mainitsemasi patti on. On tavallista, että peniksen ihossa on pieniä näppylöitä, jotka voivat olla helmiäisnystyjä, joille ei tarvitse tehdä mitään, tai esimerkiksi talirauhasia. Tukkeutunut/tulehtunut talirauhanen voi olla myös kipeä. Koska voin vain arvailla tilannetta, suosittelen lämpimästi, että olet asiasta yhteydessä vielä terveydenhoitajaan tai lääkäriin, jotka pystyvät arvioimaan pattia paremmin. Myös seksitaudit voivat aiheuttaa ihomuutoksia, joten jos sinulla on ollut kondomilla suojaamatonta seksiä, suosittelen, että hakeudut myös seksitautitesteihin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: En tiiä
Ikä: 13-15v
Onko normaalia, että esinahka rullautuu? Onko normaalia, että kun vedän esinahkan taakse se rullaantuu eikä pysy takana erektiossa. ja kondoomin kanssa se vaan rullaantuu peniksen ja esinahkan väliin. Kun...
Fressis

Moi nimimerkki En tiä,

kiitos viestistä. Kertomasi perusteella esinahkasi vaikuttaa normaalilta. Usein esinahkan liikkuvuus lisääntyy murrosiässä, mikä helpottaa muun muassa terskan ja esinahan alta pesemistä.

Esinahkat ja niiden toiminallisuus eroavat eri ihmisten välillä. Eroja on muun muassa siinä, kuinka ”paljon” esinahkaa on ja kuinka liikkuva se on. Sekin on tavallista, että esinahkaa voi liikutella peniksen päällä, vaikka se on erektiossa. Tähän liittyy sinulla ehkä jotain pulmaa, mutta en saa täysin ajatuksistasi kiinni, mitä viestilläsi tarkoitat. Suosittelinkin sinua ottamaan yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, josta voit keskustella asiasta tarkemmin seksuaalineuvojan kanssa. Voit keskustella asiasta myös Poikien Puhelimessa.

Jos esinahkaa on runsaasti ja kondomi on puolestaan liian iso, voi ongelmaksi tulla kondomin paikoillaan pysyminen. Usein siihen voi vaikuttaa hankkimalla napakamman, ympärysmitaltaan pienemmän kondomin. Hieman tiukempi kondomi estää paremmin esinahkan liikkumisen ja kondomin pois rullaantumisen seksin aikana. Hienoa, että olet käyttänyt seksissä kondomia!

Toivottavasti vastauksesta on sinulle apua. Jos haluat jutella asiasta lisää, se onnistuu edellä mainituissa Väestöliiton nuorille suunnatuissa palveluissa.

Mukavaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Poika 12v
Ikä: 9-12v
Esinahan taakse vetäminen Onko normaalia että kun vedän esinahan taakse niin se ei ihan mene kokonaan taakse asti vaan jää terskan pinalle tai kun kaverit kertoivat että...
Fressis

Moi! Esinahan kireys mietityttää monia muitakin ikäisiäsi nuoria, joten olipa hyvä, että laitoit meille viestiä!

Esinahalla on tärkeä tehtävä, sillä se auttaa suojaamaan terskaa mm. bakteereilta, lämpötilojen vaihtelulta ja hankaukselta. Lisäksi esinahka auttaa pitämään terskan kosteana ja tuntoherkkänä. Penikset ja esinahat ovat hyvin yksilöllisiä: ihmisestä riippuen esinahka voi peittää koko terskan, osan siitä tai terska voi olla kokonaan näkyvillä.

Kaikilla pienillä lapsilla esinahka on vielä kireä, mutta yleensä se alkaa väljentyä viimeistään murrosiän alussa tai sen aikana. Tuolloin esinahan ja terskan väliset kiinnikkeet alkavat häipyä, jolloin esinahkaa pystyy liikuttamaan ja vetämään taaksepäin. Sinä olet vielä suhteellisen nuori, 12-vuotias, joten voi olla, että esinahan ja terskan väliset kiinnikkeet eivät ole vielä täysin poistuneet ja asia muuttuu murrosiän edetessä pidemmälle.

Joillakin esinahka kuitenkin jää kireäksi, eli sitä ei saa vedettyä terskan taakse. Tämä itsessään ei ole haitaksi, mutta jos ahtaasta esinahasta aiheutuu esimerkiksi tulehduksia esinahan alle tai kipua peniksen jäykistyessä tai itsetyydytyksen aikana, tarvitaan hoitoa. Pohdit sitä, tarvitseeko sinulle tehdä ympärileikkausta eli esinahan poistamista. Suomessa kyseistä toimenpidettä ei nykyään tehdä kovinkaan herkästi, vaan ensiksi suositellaan esinahan kireyden hoitamista itse. Itsehoidossa esinahkaa voi yrittää löystyttää venyttelemällä sitä varovasti ja hellästi terskan taakse esimerkiksi suihkun tai itsetyydytyksen yhteydessä mietoa perusvoidetta tai liukuvoidetta apuna käyttäen. Venyttelyn ei kuulu sattua, joten oman kehon kuunteleminen on tärkeää. Jos venyttelystä ei ole apua ja esinahan kireys aiheuttaa sinulle kipua, tulehduksia tai muuta haittaa, kannattaa varata aika esimerkiksi kouluterveydenhoitajalle tai lääkärille, joka osaa auttaa sinua asiassa eteenpäin.

Jos haluat, voit käydä lukemassa lisää esinahan kireydestä, venyttelystä ja hoidosta Sexpon artikkelista. Viestisi perusteella kuitenkin vaikuttaa siltä, että ainakin näin aluksi voit rauhassa vielä seurailla tilanteen etenemistä ja halutessasi välillä venytellä esinahkaasi.

Hauskaa alkavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Nahkiainen
Ikä: 13-15v
Uusiutuuko peniksen ja esinahan iho kuten muukin iho? Hei! Uusiutuuko peniksen ja esinahan iho kokoajan niinkuin muukin kehon iho?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Peniksen ja esinahan iho on yhtä lailla uusiutuvaa kuin muukin iho. Esimerkiksi pienet nirhaumat ja haavat peniksessä paranevat yleensä hyvin itsekseen. On kuitenkin hyvä hakeutua lääkäriin, jos mahdollisessa haavaumassa on tulehduksen merkkejä, kuten kipua, kuumotusta tai märkimistä.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jore
Onko outoa pestä pippeli huolellisesti liikkatunnin jälkeen? Onko jotenkin outoa, kun pesen liikkatuntien jälkeen suihkussa aina pippelini myös esinahan alta? En ole huomannut kenenkään muun tekevän niin, jota ihmettelen. Ikään kuin...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Ei ole yhtään outoa, vaan toimit mallikkaasti ja täysin oikein pestessäsi pippelin myös esinahan alta, näin se kuuluukin tehdä.

Pohdinnassasi siitä, mikseivät kaikki näin toimi, voi olla myös perää. Jotkut voivat kokea liikkatunnin jälkeisen suihkutilanteen kiusalliseksi tai noloksi, ja siksi käyvät vain pikaisesti suihkussa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö he pesisi pippeliä koskaan esinahan alta. Saattaa olla, että perusteellisempi pippelin pesu on joillekin mukavampi tehdä kotona 🙂 Kaikilla ei myöskään välttämättä liiku esinahka kunnolla taakse, ja silloin pesu riittää sinne mihin asti esinahka liikkuu ja vesi pääsee.

Intiimihygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää, ja tyttöystäväsikin sitä varmasti arvostaa 🙂 On siis todella hienoa, että pidät siitä hyvää huolta. Jatka samaan malliin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: dflkgjdk
Mitä tehdä jos tulee kivulias erektio? Mitä tehdä jos tulee todella kivulias erektio?
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Siihen on tosin hieman haastava vastata pystymättä keskustelemaan asiasta kanssasi tarkemmin.

Lähtökohtaisesti erektion ei tulisi olla kivulias. On kuitenkin mahdollista, että erektio voi esimerkiksi pitkittyessään aiheuttaa kipua. Myös ahdas/kireä esinahka voi aiheuttaa kipua peniksen jäykistyessä. Kireän esinahkan tunnistaa siitä, että esinahkaa ei saa kunnolla vedettyä terskan taakse. Esinahka irtoaa terskasta ja tulee väljemmäksi murrosiän kehityksen myötä, mutta on tavallista, että joillain esinahka on kireämpi kuin toisilla. Asialle ei useimmiten tarvitse tehdä mitään, koska esinahan liikkuvuus kyllä helpottaa ajan kanssa, mutta jos se aiheuttaa toistuvaa haittaa (kuten mainitsemaasi kipua erektiossa tai vaikeuksia pestä penistä), tulisi siitä hakeutua lääkäriin.

Pohdit mitä tulisi tehdä, jos tulee todella kivulias erektio. Suosittelisin, että koitat yrittää saada erektion silloin laskemaan. Siihen voi auttaa esimerkiksi kylmässä suihkussa käyminen tai jonkinlainen liikkuminen, kuten portaissa kävely. Myös terskasta puristaminen saattaa auttaa erektion laskemiseen.

Tärkeää on myös pohtia sitä, ovatko erektiosi kivuliaita useinkin? Jos ovat, olisi hyvä, että asiaa tutkittaisiin ja siksi kehotankin sinua hakeutumaan siitä lääkäriin, tai edes kouluterveydenhoitajan vastaanotolle. On luonnollista, että erektio tuntuu voimakkaana paineena, mutta todella kivulias erektion ei kuitenkaan kuuluisi olla.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?