Kysymys
Seksi
Nimimerkki: mietiskelen vain
Ikä: 16-18v
Sattuuko seksi enemmän, jos menkat eivät ole vielä alkaneet? Mietin tässä että sattuuko seksi enemmän jos menkkoja ei ole vielä edes alkanut?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Sillä ei pitäisi olla vaikutusta seksiin liittyvään kipuun ovatko kuukautiset jo alkaneet vai eivät. Oikeastaan seksin ei kuuluisi koskaan sattua. Toki ensimmäisillä yhdyntäkerroilla voi tuntua hieman kipua, ja silloin onkin tärkeää edetä rauhallisesti. Kipu voi liittyä siihen, ettei ole riittävän kiihottunut ja sitä kautta riittävän kostunut. Liukuvoidetta voi aina käyttää seksissä apuna. Myös jännittäminen voi saada kehoa jäykäksi, jolloin on hyvä löytää keinoja rentoutumiseen, jotta seksissä ei tuntuisi kipua.

Ensimmäisellä yhdyntäkerralla emättimen reunalla oleva rengasmainen immenkalvo voi myös hieman revetä, jonka seurauksena voi tulla vähän verta. Siihen voi tulla repeämää myös esimerkiksi tamponin laiton yhteydessä. Lue lisää immenkalvosta täältä.

Muistathan suojautua kaikenlaisessa seksissä seksitaudeilta käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa seksitavasta riippuen! 😊 Lue lisää turvallisesta seksistä täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Olavii
Ikä: 13-15v
Voiko itsetyydytyksessä käyttää kondomin kanssa öljypohjaista liukuvoidetta? Moro mietin että voiko öljypohjasta liukuvoidetta käyttää kondomin kanssa itsetyydytyksessä. Tiedän kyllä ettei yhdynnässä kortsun kanssa pitäis käyttää öljypohjaista liukkaria mutta itsetyydytyksestä on nyt...
Fressis

Moikka!

Öljypohjainen liukuvoide voi tosiaan haurastuttaa kondomia ja sen vuoksi sitä ei suositella käytettäväksi yhdessä kondomin kanssa yhdynnässä. Itsetyydytyksessä öljypohjaista liukuvoidetta voi hyvin käyttää kondomin kanssa, siitä ei ole mitään haittaa. Lisätietoa liukuvoiteista löydät täältä.

Kivaa alkanutta kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: wentta
Voiko rypsiöljyä käyttää liukuvoiteena? Voiko rypsiöljyä käyttää liukuvoiteena jos ei niin mitä öljyä?
Fressis

Moikka!

Liukuvoiteen tarkoituksena on vähentää kitkaa ja suojata limakalvoja erilaisissa seksitilanteissa. Jos liukuvoidetta ei ole saatavilla, voi rypsiöljyäkin käyttää tarvittaessa liukasteena. Liukasteiksi voivat sopia myös esim. kookosöljy tai ihovoiteet ja-öljyt, kunhan niissä ei ole voimakkaita hajusteita tai väriaineita. Erilaiset öljyt eivät kuitenkaan ole paras valinta liukuvoiteeksi. Öljypohjaiset tuotteet eivät sovi käytettäviksi kondomin kanssa, sillä öljy voi haurastuttaa kondomia, jolloin se voi mennä helpommin rikki. Öljypohjaiset tuotteet voivat myös haurastuttaa mahdollisten seksivälineiden pintamateriaaleja. Lisätietoa liukuvoiteista löydät täältä.

Muistathan, että kondomin käyttö on suositeltavaa kaikenlaisessa seksissä toisen ihmisen kanssa. Lue lisää kondomeista täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: wentta
Millä voi korvata liukuvoiteen? Mikä olisi korvike liukuvoiteelle jos sitä ei ole saatavilla?
Fressis

Moikka!

Liukuvoiteen tarkoituksena on vähentää kitkaa ja suojata limakalvoja erilaisissa seksitilanteissa. Jos liukuvoidetta ei ole saatavilla, voi liukasteena käyttää esimerkiksi ihovoidetta tai -öljyä, kunhan niissä ei ole voimakkaita hajusteita tai väriaineita.

Öljypohjaiset tuotteet eivät kuitenkaan sovi käytettäväksi kondomin kanssa, sillä öljy voi haurastuttaa kondomia, jolloin se voi mennä helpommin rikki. Lisätietoa liukuvoiteista löydät täältä.

Mukavaa talvea!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: peppu-Laura
Voiko aurinkorasvaa käyttää liukuvoiteena? Kysymystä on muokattu. Kysyjä kertoo harrastaneensa anaaliseksiä ja käyttäneensä liukuvoiteena aurinkorasvaa. Hän on huolissaan siitä, voiko siitä olla hänelle jotain haittaa.
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi.

Emme suosittele aurinkorasvan käyttöä liukuvoiteena. Vaikka sinulle tai kumppanillesi ei ole tullut tuotteesta ärsytysoireita intiimialueen iholle, emme silti suosittele aurinkorasvan käyttöä liukuvoiteena, koska se ei ole siihen käyttöön tarkoitettu tuote. En kuitenkaan usko, että sinun tarvitsee olla huolissasi siitä, että näin pääsi kertaalleen tapahtumaan.

Suosittelemme, että jatkossa käytätte kumppanisi kanssa anaaliseksissä liukuvoidetta, joka on tähän tarkoitukseen tarkoitettu. Niitä on olemassa monenlaisia ja monen hintaisia, ja niitä saa tilattua myös nettikaupoista, jos lähikaupasta ostaminen hävettää, kuten viestissäsi kerroit. Teille sopivimman tuotteen löydätte kokeilemalla. 🙂 Kaikenlaisessa anaaliseksissä erityisen tärkeää on myös huolehtia hygieniasta. Lue lisää liukuvoiteista täältä ja anaaliseksistä täältä.

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Anonyymi
Voiko käsivoidetta käyttää masturboimisessa? Joo, haluisin vaan kysyä, että voiko esim. jotain käsivoidetta käyttää masturboimisessa.
Fressis

Heippa!

Ei ole oikeaa tai väärää tapaa itsetyydyttää, kunhan se tuntuu sinusta hyvältä. Käsivoiteen käyttö on ihan ok, jos se on neutraalia perusvoidetta, eikä sisällä voimakkaita väri- tai hajuaineita. Ne voivat ärsyttää herkkiä ihoalueita. Liukasteena voi käyttää hyvin myös ihoöljyä tai liukuvoiteita. Täältä voit lukea lisää liukuvoiteista.

Kivaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 11v Mikko
Voiko huulirasvaa käyttää liukuvoiteena? Voiko tavan labello huulirasvaa käyttää liukuvoiteena?
Fressis

Moikka!

Liukuvoidetta voidaan käyttää erilaisissa seksitilanteissa ja sen tarkoituksena on vähentää kitkaa ja suojata limakalvoja. Puikkohuulirasva ei välttämättä ole esimerkiksi koostumukseltaan kovin hyvä käytettäväksi liukuvoiteena. Varsinaisia liukuvoiteita on olemassa vesi-, öljy- ja silikonipohjaisia. Öljypohjaisia liukuvoiteita ei kannata käyttää kondomin kanssa, sillä se voi haurastuttaa kondomia, jolloin se voi mennä helpommin rikki.

Liukuvoiteille ei ole olemassa ikärajaa ja sen käyttöä ei tarvitse mitenkään häpeillä, päinvastoin. Liukuvoiteita voi ostaa esimerkiksi ruokakaupoista ja apteekeista tai tilata netistä. Itselle sopivan liukuvoiteen löytää vain kokeilemalla. Voit lukea lisää liukuvoiteista Väestöliiton artikkelista.

Kivaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mimmi
Mikä avuksi kun emättimeni ei kostu? Voinko mistään muusta saada apua kuin liukuvoiteesta? En kostu ikinä. Seksiä kyllä haluan ja pidän poikaystävääni haluttavana. En vaan kostu yhtään. Olisiko mitään lääkitystä?...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kuvaat, että limakalvosi eivät juurikaan kostu seksin aikana, vaikka haluaisitkin seksiä. Koetko, että kehosi on riittävän kiihottunut seksin aikana? Joskus mieli haluaa seksiä, mutta keho ei ole vielä valmis. Entä huomaatko kostumista itsetyydytyksen aikana tai joissain muissa tilanteissa?

Emättimen limakalvoilla on tyypillisesti pieni kosteus, tämä suojaa esimerkiksi tulehduksilta. Kiihottuessa limakalvojen kosteus lisääntyy, mutta kosteuden määrä on hyvin yksilöllistä. Jos kostuminen on vaikeaa, se voi tuottaa kipua varsinkin yhdyntäseksissä. Erilaiset öljyt ja liukuvoiteet ovatkin hyvä apu kostumishaasteissa. Kostuminen voi olla tosiaan hankalaa, jos keho ei ole riittävän kiihottunut tai syynä voi olla hormonitasoista johtuvat muutokset (tämä on usein tyypillisempää ikääntyessä tai esimerkiksi imetyksen aikana). Joskus kostumiseen voi vaikuttaa tupakointi, stressi, tietyt mielialalääkkeet tai vaikka liiallinen alapään peseminen.

Jos limakalvosi ovat jatkuvasti kuivat ja arat, apteekissa on myynnissä limakalvoja hoitavia valmisteita. Suosittelisin sinua kuitenkin alkuun varaamaan aikaa gynekologille, jotta saadaan selville mahdollinen syy kuiviin limakalvoihin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jkkdjjdu
Voiko anaaliseksissä käyttää liukuvoiteen sijasta sylkeä? Onko anaaliseksissä pakko käyttää liukuvoidetta? Käykö sen tilalle esim. Sylki
Fressis

Hei!

Sylki on ok, mutta anaaliseksin apuna suositellaan liukuvoidetta sen vuoksi, että sylki kuivuu nopeasti. Jatkuva kosteuden ylläpito on anaaliseksissä tärkeää sekä käyttömukavuuden että limakalvojen hyvinvoinnin vuoksi. Kuivuus voi aiheuttaa haavaumia ja kipua seksin aikana.

Kondomin kanssa sopii parhaiten vesipohjainen liukuvoide, mutta vaihtoehtoina on myös öljy- ja silikonipohjaisia liukuvoiteita. Liukuvoiteita on hyvin monenlaisia, joten kannattaa kokeilla erilaisia valmisteita, jotta löytää juuri itselleen sopivan.

Ihanaa kesän odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: keke
Onko liukuvoiteet turvallisia? onko liukuvoiteet turvallisia.
Fressis

Moikka!

Lähtökohtaisesti Suomessa myytävät liukuvoiteet ovat yleensä ihan turvallisia. Osa liukuvoiteista on merkitty CE-tunnuksella, mikä tarkoittaa, että voiteiden valmistajien täytyy vastata siitä, että tuote noudattaa terveydenhuollon laitteille ja tarvikkeille asetettuja vaatimuksia. Tällaisia voiteita voi ostaa etenkin apteekista.

Jotkut silikonipohjaiset liukuvoiteet saattavat sisältää yhdisteitä, jotka voivat olla haitallisia erityisesti ympäristölle. Näitä silikoneja tutkitaan Euroopan kemikaalivirastossa ja pohditaan niiden käytön rajoittamista kosmetiikkatuotteissa. Joidenkin liukuvoiteiden sisältämät raaka-aineet voivat myös aiheuttaa esimerkiksi pientä limakalvoärsytystä, etenkin jos on allerginen tai herkkä kosmetiikalle. Mitään suurempaa haittaa liukuvoiteista ei pitäisi aiheutua.

Mikäli liukuvoiteen turvallisuus tai valinta mietityttävät sinua, suosittelen keskustelemaan asiasta esimerkiksi apteekkihenkilökunnan kanssa. He osaavat varmasti neuvoa sopivat tuotteet.

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?