Kysymys
Seksi
Onni Tarttuvatko seksitaudit suojaamattomassa yhdynnässä? Olen siis mies/poika ja harrastin noin 2 vuotta sitten seksiä naisen kanssa ja nyt 3kuukautta sitten pojan kanssa ja molemmilla kerroilla siis suojaamatonta sukupuoliyhdyntää...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Kerroit viestissäsi harrastaneesi suojaamatonta yhdyntäseksiä ja nyt pohdit, voiko sinulla olla jokin seksitauti. Seksitaudit tarttuvat yleensä suojaamattomassa seksissä limakalvon tai ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. On siis valitettavasti ihan mahdollista, että sinulla voi olla jokin seksitauti.

Seksitautia ei voi päätellä oireista tai oireettomuudesta. Aina, jos seksitaudin mahdollisuus mietityttää, on hyvä hakeutua seksitautitesteihin. Lisätietoa seksitautitestauksesta löydät Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.

Jatkossa on hyvä muistaa suojautua seksissä, jotta siitä voi nauttia ilman huolta seksitaudeista. Lisätietoa aiheesta voit lukea täältä.

Mukavaa alkukesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Rimumu Seksitautien tarttuminen ja testaaminen Hei! Annoin pari päivää sitten suuseksiä miehelle, tämä on molemmille uusi seksisuhde. Suuseksin jälkeen päädyimme suutelemaan. Olemme ennen tätä molemmat saaneet negatiiviset seksitautitulokset virtsanäytteestä....
Fressis

Hei,

Kiitos viestistä, hienoa että mietit asiaa. Se on vastuullista.

Mikäli jommallakummalla teistä tai molemmilla on ollut aiemmin suuseksiä jonkun muun kanssa, on tartunta teoriassa mahdollinen. Seksitaudithan tarttuvat alueille, jossa on limakalvoa ja seksitautinäytteet tulee ottaa niiltä alueilta, johon seksiä on kohdistunut. Monesti seksitautitestauksen yhteydessä kysytään, millaista seksiä on ollut (emätin-penis, anaali-penis, suuseksi jne.), jotta voidaan myös päätellä mistä kaikkialta näyte kannattaa ottaa. Mikäli asia painaa edelleen mieltä tai on oireita, kannattaa siis mennä uudelleen testeihin ja pyytää ne otettavaksi vielä suusta/nielusta.

Myös suuseksissä on suositeltavaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Tietämätön Voiko minulla olla seksitauti vaikka käytin kondomia? Harrastin miehen kanssa seksiä jossa käytettiin kondomia ja suuseksisuojaa itse aktissa kondomi pysyi paikallaan sekä ehjänä koko tapahtuman ajan, onko silti mahdollista että olisin...
Fressis

Hei,

Olette olleet hyvin tunnollsia ehkäisyn suhteen ja toimineet oikein mallikkaasti. Kondomi ja suuseksisuoja ovat hyviä ja samalla ainoita tapoja suojautua mahdolliselta seksitautitartunnalta. Niiden suojateho laskee, jos ne menevät rikki tai lähtevät pois paikoiltaan kesken seksin. Näin teille ei ole käynyt, joten voit olla rauhallisin mielin.

Totta on, että mm. herpes- ja papilloomavirus, eli HPV, voivat tarttua myös ihokosketuksessa, eli seksissä niiden tarttuminen puolin ja toisin on mahdollista. Nämä virukset ovat kuitenkin yleisiä, ja esimerkiksi herpes on n. 20%:lla ja HPV n. 80%:lla seksiä kokeneista, joten niiden tarttumiselta on vaikeaa elämän aikana välttyä. Lisäksi HP-viruksen aiheuttama infektio paranee yleensä itsekseen. Niiden tarttumista seksissä ei kannata erikseen miettiä, jos ja kun käyttää asianmukaisesti suojaa.

Mikäli sinua huolettaa seksitaudit, tai koet niiden oireita, voit hakeutua testeihin esimerkiksi oman terveysaseman tai alueen sukupuolitautien poliklinikan kautta. Sinuna en olisi tilanteesta kuitenkaan huolissani. 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Böö Täytyykö seksitautitesteissä käydä vaikka olisi neitsyt? Onko aina fiksua käydä seksitautitestissä ennen kuin aloittaa seksielämän uuden kumppanin kanssa? Mietin että jos kumpikin on neitsyt, niin tarvitseeko käydä? Voiko ihminen olla...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Seksitaudit tarttuvat seksissä limakalvon tai rikkoutuneen ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. Jos ei ole ollut seksikontaktissa (esim. suuseksi, yhdyntä, anaaliseksi), ei voi olla seksitautiakaan. Seksitaudit eivät siis synny ns. tyhjästä. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että toisen ihmisen seksihistoriasta ei voi koskaan olla täysin varma ja kukin saattaa määritellä seksin harrastamisen hieman eri tavoin.

Jos on ollut seksikontaktissa toisen kanssa ja yhtään epäilee seksitaudin tarttumisen mahdollisuutta, on aina hyvä käydä seksitautitesteissä. On hyvä muistaa, että seksitauti ei välttämättä oireile millään tavalla. Lisäksi on hyvä huolehtia seksitautien ehkäisystä käyttämällä kondomia (tai suuseksisuojaa). Mikäli kumppani on jossain vaiheessa vakituinen ja kondomin käytöstä halutaan luopua, on molempien hyvä käydä seksitautitesteissä.

Pohdit myös, voiko ihminen saada syntymän yhteydessä jonkin taudin äidiltä. Seksitaudit voivat aiheuttaa haittaa sikiölle ja raskaana olevalta otetaankin alkuraskauden terveystarkastuksen yhteydessä hänen suostumuksellaan verinäyte vastasyntyneen lapsen tartuntatautien ehkäisemiseksi. Tauteja tosiaan seulotaan niin, että ne voidaan hoitaa äidiltä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Lapselle ei pitäisi aiheutua niistä mitään pysyvämpää haittaa, eikä taudin tartuttaminen ole myöhemmin mahdollista, koska se on hoidettu tuolloin. Hoito ja seuranta tapahtuu neuvolassa ja perusterveydenhuollossa. Lisätietoa aiheesta löydät täältä.

Kivaa alkanutta kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Tyhmä kysymys Voiko seksitauti tarttua omasta emättimestä peräaukkoon Hei, minua on alkanut mietityttämään että jos emättimessä on hpv, klamydia tai tippuri ja pyyhkii vessassa käydessä edestä taakse, niin voivatko nämä taudit levitä...
Fressis

Hei,

Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan! 🙂

Seksitaudit ovat joko bakteeri- tai virusinfektioita ja ne tarttuvat ja oireilevat eri tavoin. Esimerkiksi klamydia ja tippuri ovat bakteerien aiheuttamia, ja HPV on tietysti virus (HP-virus). Niille yhteistä on se, että ne tarttuvat joko suoraa limakalvoille tai eritteen tai välineen kautta. Limakalvoa on ihmisen kehossa useassa kohtaa ja niihin kaikkiin paikkoihin voi seksitauti tarttua. Teoriassa on siis mahdollista, että erilaiset bakteerit ja virukset kulkeutuvat esimerkiksi peräaukosta emättimeen tai emättimestä peräaukkoon, kun vessassa käydessä pyyhkii seksitautia sisältävää eritettä jompaan kumpaan suuntaan.

Mikäli sinulla on huolta seksitautien kanssa, sinun kannattaa mennä testeihin. Helpoiten sinne pääset oman terveysaseman tai paikkakuntasi sukupuolitautien poliklinikan kautta. Voit lukea Fressiksestä lisää seksitaudeista  ja niiden testauksesta.

Aurinkoista helmikuuta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Kääk Voiko seksitauti tarttua alusvaatteiden välityksellä? Moikka! Voiko seksitauti tarttua alusvaatteista? Stringit olivat pojan boksereitten päällä jotka olivat käytetyt. Voiko seksitauti tarttua stringeihin ja sitä kautta minuun, kun käytin niitä?...
Fressis

Hei,

Olet huolissasi mahdollisesta seksitaudin tarttumisesta kuvaamassasi tilanteessa. Voit heti alkuun heittää huolesi pois, sillä seksitaudit edellyttävät suoraa limakalvokontaktia tai erite-limakalvokontaktia, joita erilaiset seksitilanteet ovat. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi penis-emätinyhdyntä, anaaliyhdyntä, suuseksi sekä käsi- tai välineseksi, jossa kosketellaan ensin toisen sukuelimiä ja heti välittömästi samalla kädellä tai välineellä toisen sukuelimiä.

Mietit, voiko juuri alusvaatteissa oleva mahdollinen erite tarttua toiseen alusvaatteeseen ja sitä kautta tarttua toiseen ihmiseen. Tällaisessa tilanteessa erite ja mahdollinen seksitaudin aiheuttaja ehtii jo kuivua ja kuolla. Tartunta vaatii aina välittömän ja suoran kontaktin limakalvolle.  Päällekkäin olleiden alusvaatteiden välityksellä siis ei varmuudella ole mahdollista saada seksitautia. Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta Fressiksestä.

Hauskaa helmikuuta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Mietityttää Seksitautien tarttuminen ja raskauden alkaminen Jos pojan siemennestettä menee suuhuni, voinko tulla sitä kautta raskaaksi tai saada seksitauteja? En ole varma menikö, poikaystäväni tuli käteeni ja en pessyt kättä,...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Raskaus alkaa tavallisimmin penis-emätinyhdynnässä, jossa ei käytetä mitään ehkäisymenetelmää. Suuseksistä (tai siemennesteen kulkeutuessa suuhun) ei voi tulla raskaaksi, joten kuvaamassasi tilanteessa ei siis ole raskauden mahdollisuutta. Raskauden alkamisesta voit lukea lisää täältä.

Seksitaudit sen sijaan voivat tarttua suuseksissä limakalvojen hankautuessa ja eritteiden vaihtuessa. Siksi myös suuseksissä olisi aina hyvä käyttää kondomia/suuseksisuojaa. Kuvaamassasi tilanteessa ei kuitenkaan ole varsinaisesti kyse suuseksistä. Kerroit, että käteesi on saattanut jäädä siemennestettä ja sitä olisi myöhemmin saattanut kulkeutua suuhun, mikä ei kuitenkaan liene kertomasi perusteella todennäköistä. Tällaisessa tilanteessa seksitautitartunta ei ole todennäköinen. Sinulla ei siis pitäisi olla syytä huoleen. Seksitautien tarttumisesta löydät lisätietoa täältä.

Mikäli seksitautitartunnan mahdollisuus kuitenkin joskus jossain yhteydessä vielä mietityttäisi sinua, kannattaa hakeutua seksitautitesteihin.

Tsemppiä alkaneeseen vuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Huolissaan Näkyykö seksitauti testeissä jos sen on saanut 3 vuotta sitten? Voiko hoitamaton seksitauti näkyä vielä vuosien jälkeen testeissä ? Eli jos olen saanut seksitaudin 3 vuotta sitten tietämättäni, voiko se vielä näkyä testeissä.
Fressis

Hei,

Jos olet saanut seksitaudin 3 vuotta sitten, etkä ole saanut hoitoa,  sinulla voi hyvin olla aktiivinen, tarttuva seksitauti edelleen. Osa seksitaudeista saattaa parantua itsekseen, osa ei tee sitä juuri koskaan. Osaan (erityisesti herpekseen) ei ole olemassa hoitoa, jolla koko taudin hävittäisi. Jos on syytä epäillä seksitautia, kannattaa mennä matalalla kynnyksellä seksitautitesteihin ja kertoa siellä omasta tilanteesta ja siitä minkälaista seksiä on ollut, jotta näytteet osataan ottaa oikeasta paikasta. Lue lisää testauksesta täältä.

Hyvää alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Skeptinen Voivatko seksitaudit tarttua suutelemalla? Hei! Harrastin uuden kumppanin kanssa seksiä. Käytin kondomia. Kesken aktin kumppanini otti minulta suihin, jonka jälkeen suutelimme heti. Onko minulla nyt riskiä saada tartunta...
Fressis

Moikka! Hienoa, että käytitte kumppanisi kanssa kondomia.

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä (suuseksi, emätin- tai anaaliyhdyntä) limakalvojen ja rikkoutuneen ihon kautta, jossa vaihtuvat mahdollisesti tartuttavat eritteet, kuten siemenneste, miehen esiliukaste (ns. touhutipat), emätinerite tai veri. Seksitaudin voi saada niin genitaalialueen kuin suun limakalvoille.

Seksitaudit eivät tartu suutelemalla, vaikka teoriassa tartunta on mahdollinen, jos tartuttavia eritteitä on sen kautta päässyt tuoreeltaan limakalvoille. On muutenkin hyvä huolehtia hygieniasta vaihdettaessa seksitavasta toiseen. Näkisin, että kuvailemassasi tilanteessa riski seksitaudeille on pieni, mutta jos asia yhtään mietityttää, kannattaa mennä matalalla kynnyksellä seksitautitesteihin. Lue lisää seksitautien testaamisesta täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Pelaaja Pelitilanne, jossa seksitautien tarttumisen mahdollisuus Alkuperäistä kysymystä muokattu kysyjän ja mukana olleiden kavereiden yksityisyyden suojelemiseksi. Kysyjä kertoo viettäneensä poikien kanssa iltaa muutaman oluen kanssa ja menneensä sitten saunaan. Saunassa kysyjä...
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestä!  Nostan nyt alkuun pari muuta tärkeää näkökulmaa varsinaisen kysymyksesi ulkopuolelta. Kuvaat tilannetta, jossa olet ollut mukana oletettavasti omasta halustasi. Tällaisissa tilanteissa, joihin liittyy alastomuutta, seksuaalisia tekoja, sekä muun porukan mahdollista painostusta, on tärkeää, että pystyy itse määritellä, haluaako siinä olla mukana vai ei ja mitä haluaa tehdä ja mitä ei. Tällaisissa tilanteissa siis kaikilla täytyy olla mahdollisuus antaa suostumuksensa tai kieltäytyä osallistumasta tilanteeseen.

Lisäksi kerroit kysymystä jättäessäsi olevasi selkeästi alaikäinen (13 – 15v) ja tilanteeseen liittyneen alkoholin käyttöä. Alkoholi, varsinkin hyvin nuorena ja ensimmäisiä kertoja käytettynä, voi vaikuttaa kaikkien mukana olevien päättely- ja vastuunottokykyyn niitä heikentävästi, jolloin voi tulla tehtyä asioita, joita ei ehkä oikeasti haluaisikaan tehdä. Myös oma ja muiden turvallisuus saattaa jäädä huomiotta, kuten kuvailemassasi tilanteessa teille kävi. Alkoholi aiheuttaa erilaisia haittoja ja sen vaikutuksen alaisena saattaa olla hankalaa pitää omia puoliaan ja jälkeenpäin omat teot saattavat kaduttaa – ilman alkoholia näiltä voidaan välttyä.

Kuitenkin olet ollut tässä tilanteessa ja kuvaat siinä pelattua peliä, johon liittyy seksitautien tarttumisen riski. Seksitaudit voivat tarttua limakalvojen (joita on mm. sukuelimissä ja suussa) sekä kehon eritteiden kautta. Kuvailemassasi tilanteessa on siis olemassa teoreettinen mahdollisuus seksitautien tarttumiselle, mikäli jollain tilanteeseen osallistuneella osapuolella on ollut aiempia seksikokemuksia jonkun kanssa, kenellä on ollut seksitauti, eikä seksissä ole käytetty kondomiehkäisyä.

Mikäli epäilet seksitautia, kannattaa sinun olla yhteydessä terveysasemaasi tai oman paikkakuntasi sukupuolitautien poliklinikkaan ja käydä seksitautitesteissä. Voit vielä myös jutella tilanteesta ja sitä kautta selvittää tarkemmin tarttumisriskiä esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Mukavaa joulua!

Oliko vastauksesta hyötyä?