Moikka ja kiitos viestistäsi! Hienoa, että mietit seksitautien tarttumiseen liittyviä asioita. Se on vastuullista. 😊
Jos ei ole harrastanut minkäänlaista seksiä toisen henkilön kanssa, ei ole voinut saada seksitautia, eikä voi siis ketään muutakaan tartuttaa. On kuitenkin tärkeä huomioida se, että seksi voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, ja siksi asiasta on hyvä jutella huolellisesti kumppanin kanssa, jotta voi olla varma siitä, että toisella ei ole ollut tilanteita, joissa tartunta on voinut tulla. Jos asiasta ei ole varma, kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä seksitautitesteihin.
Seksitaudit tarttuvat sellaisessa seksissä, jota ei ole suojattu kondomilla, ja jossa limakalvot tai iho hankautuvat vastakkain ja eritteet vaihtuvat. Ne voivat tarttua myös esimerkiksi seksivälineiden kautta. Tartunta voi tapahtua seksitavasta riippuen peniksen, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvolle. Voit lukea lisää seksitaudeista ja niiden tarttumisesta täältä.
Jos kuitenkin olette toistenne ensimmäiset seksikumppanit, ei teillä kummallakaan voi olla seksitautia eikä teidän välisessä seksissä ole siten myöskään seksitautiriskiä.
Mukavaa kevättä!
Moikka ja kiitos viestistäsi! Hienoa, että pohdit asiaa 😊
Kyllä, se on mahdollista. Melkeinpä kaikki suojaamattomassa seksissä tarttuvat taudit voivat esiintyä myös suun alueen limakalvoilla. Taudit voivat tarttua sekä sukuelimen limakalvolta suuhun että suusta sukuelimeen. Kondomin tai suuseksisuojan käyttäminen on siis erittäin tärkeää myös suuseksissä.
Seksitautien tarttuminen vaatii toki sen, että jommallakummalla tai molemmilla on seksitauti, koska ne eivät synny tyhjästä. Olisikin erittäin tärkeää, että ennen kuin harrastaa minkäänlaista suojaamatonta seksiä toisen kanssa, olisi seksitautitilanne selvitetty molempien osalta. Seksitautitesteissä käyminen on ainoa keino saada asiaan selvyys. Toki jos ei ole koskaan harrastanut minkäänlaista seksiä kenenkään kanssa, ei silloin ole seksitautejakaan.
Mukavaa kevättä!
Moi!
Hienoa, että olet kiinnostunut ottamaan selvää seksitautien tarttumisesta. Seksitaudit voivat tarttua limakalvokosketuksessa, eritteiden välityksellä tai rikkoutuneiden ihojen hankautuessa toisiaan vasten – toisin sanoen suojaamattomassa seksissä. Erityisen iso riski tartunnan saamiselle on penis-emätinyhdynnässä sekä penis-anaaliyhdynnässä. Lisäksi seksitaudit voivat tarttua mm. suuseksissä ja seksivälineiden välityksellä.
Mietit sitä, tarttuvatko seksitaudit helpommin peräaukon kuin emättimen kautta. Olet luultavasti lukenut tai kuullut jostain, että anaaliseksissä on suurin riski saada seksitauti. Tämä koskee anaaliyhdyntää, jossa peräaukkoon voi tulla helpommin hankaumia ja haavaumia, mikä altistaa suuremmalle riskille saada tartunta. Haavaumien ehkäisemiseksi ja nautinnon lisäämiseksi anaaliseksissä onkin tärkeää käyttää riittävästi liukuvoidetta. Jos kuitenkin toisella on seksitauti, se tarttuu yhtä lailla penis-emätinyhdynnässä. Teidän tilanteessanne, jossa on harrastettu suojaamatonta emätinyhdyntää, mahdollinen seksitauti on voinut tarttua limakalvokosketuksessa tai eritteiden välityksellä kummalle tahansa. Jos siemennestettä on valunut peräaukon päälle, tartunta on voinut tulla myös peräaukkoon. Mikäli haluat saada lisätietoa seksitautien tarttumisesta eri seksitavoissa, Hivpointilla on kattava artikkeli aiheesta.
Kysyit myös, voiko peräaukon kautta tulla raskaaksi. Raskaaksi voi tulla ainoastaan emättimen kautta, kun siemennestettä päätyy emättimen sisälle. Jos anaaliyhdynnässä laukeaa peräaukkoon, spermaa voi kyllä valua ulos ja päätyä emättimen suuaukolle, mutta raskaaksi tulemisen todennäköisyys on suhteellisen pieni. Voidakseen hedelmöittää munasolun siittiöiden pitäisi päästä kulkeutumaan emättimen sisälle asti. Joka tapauksessa suosittelen sisälle laukeamisen jälkeen, että käyt pesemässä valuneen sperman pois peräaukon ja pimpin päältä ihan jo hygienian vuoksi.
Minulle tulee mieleen kolme kysymystä, jotka eivät selviä viestistäsi ja jotka voi olla tärkeää ottaa huomioon. Niistä ensimmäinen koskee ehkäisyä. Kerroit, että teillä ei ollut kondomia käytössä, mutta käytättekö jotakin muuta ehkäisyä (esim. ehkäisypillereitä, ehkäisylaastaria tai ehkäisyrengasta)? Mikäli lapsen hankkiminen ei ole vielä ajankohtaista, tulisi yhdessä päättää, mitä ehkäisyä haluatte käyttää. Voitte lukea erilaisista ehkäisymenetelmistä Ehkäisynetti-sivustolta. Ehkäisyn saa hankittua helposti ottamalla yhteyttä koulu-/opiskeluterveydenhuoltoon, ehkäisyneuvolaan, nuorisoneuvolaan tai omaan terveysasemaan. Jos teillä on jo ehkäisy käytössä, voit jättää tämän kohdan huomiotta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta.
Toinen kysymykseni liittyy mahdolliseen ehkäisyn puuttumiseen. Mikäli harrastetaan suojaamatonta seksiä tai ehkäisy pettää, raskauden alkamisen voi pyrkiä ehkäisemään käyttämällä jälkiehkäisyä. Tämä on kuitenkin vain hätätapausten varalle, eikä jälkiehkäisypilleriä tule käyttää pääasiallisena ehkäisymenetelmänä. Pilleri tulee ottaa viimeistään 3–5 vuorokauden kuluttua suojaamattomasta seksistä, joten teidän kohdallanne tämä on jo liian myöhäistä. Mikäli teillä ei ole ollut ehkäisyä käytössä ja kuukautisesi ovat myöhässä, suosittelen tekemään raskaustestin kolmen viikon kuluttua suojaamattomasta seksistä.
Viimeisenä kysyn, oletteko käyneet seksitautitesteissä ja varmistuneet siitä, ettei kummallakaan ole seksitauteja? Jos toisella tai molemmilla on ollut aiemmin seksiä jonkun muun kanssa (esim. yhdyntää tai suuseksiä), ainoa tapa saada tietoa mahdollisesta tartunnasta on hakeutua seksitautitesteihin. Oireettomuudesta ei voi päätellä omaa tartuntatilannetta, koska seksitaudit ovat usein oireettomia. Testeihin pääsee helposti ja maksuttomasti ottamalla yhteyttä kotipaikkakunnan terveysasemaan, sukupuolitautien poliklinikkaan tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Seksitaudit tulee testata käytettyjen seksitapojen mukaan, jolloin näytteet otetaan tarvittaessa sukuelimistä/virtsasta, peräaukosta ja/tai nielusta.
Toivottavasti sait vastauksestani tietoa sinua askarruttaneisiin kysymyksiin. Mikäli ehkäisyyn, seksitauteihin tai seksuaalisuuteen liittyvät asiat mietityttävät enemmänkin, voit halutessasi keskustella asiasta lisää Väestöliiton maksuttomassa seksuaalineuvonnassa.
Toivotan sinulle mukavaa talven jatkoa!
Moi nimimerkki Jaakko,
kiitos yhteydenotosta, jossa pohdit seksitautien tarttumisen mahdollisuutta. Bakteeriperäiset seksitaudit (klamydia, tippuri ja kuppa) voivat tarttua, jos bakteeria sisältävää eritettä pääsee esimerkiksi käsien välityksellä peniksen limakalvoille. Seksitaudit voivat tarttua myös limakalvojen hangatessa toisiaan vasten ja joskus myös syljen välityksellä.
Suosittelen sinua käymään seksitautitesteissä, joka on luotettavin tapa selvittää, onko seksitautitartunta tapahtunut. Seksitautitestauksesta voit lukea lisää Väestöliiton artikkelista ”Mihin voi mennä seksitautitesteihin?” Hivpointin verkkosivuilta voit puolestaan lukea miesten välisestä seksistä ja siinä suojautumisesta.
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Ilmoittamasi iän perusteella olet vielä hyvin nuori, joten pyytäisin sinua vielä pohtimaan, koetko varmasti olevasi valmis ja halukas seksiin toisen ihmisen kanssa. Suostumus, luottamus ja vapaaehtoisuus on tärkeää myös tyttöjen välisessä seksissä. Ennen seksiä on myös tärkeää yhdessä keskustella, millaisia toiveita ja rajoja teillä on. Ennen seksiä toisen kanssa on usein myös hyvä tutustua itseensä ja tapoihin saada nautintoa esimerkiksi itsetyydytyksen avulla.
Ehkäisy on kuitenkin hyvä pitää mielessä, jos ja kun seksi toisen tytön kanssa tulee ajankohtaiseksi. Hienoa että haluat huolehtia asiasta. Myös tyttöjen välisessä seksissä seksitautien tarttuminen on nimittäin mahdollista seksitavasta riippuen. Teidän kannattaakin jutella kumppanisi kanssa siitä, onko riskiä siihen, että jommallakummalla tai molemmilla teistä voisi olla seksitauti ja milloin olette käynyt viimeksi seksitautitesteissä. Jos kumpikaan ei ole koskaan harrastanut minkäänlaista seksiä, ei seksitautiriskiä ole. Jos taas teillä ei ole varmuutta seksitaudeista, kannattaa testeihin mennä ennen seksin harrastamista yhdessä ja kiinnittää ehkäisyyn erityistä huomiota.
Käsiseksissä tai sormettamisessa, eli sukuelinten tai peräaukon koskettelemisessa tai sormien työntämisessä emättimeen/peräaukkoon, on tärkeää, että kädet pestään huolellisesti ennen ja jälkeen. Kädet tulee pestä myös, jos toisen hyväilyn jälkeen aikoo hyväillä myös itseä tai välillä vaihtaa aukosta toiseen. Tämä on tärkeää ihan perushygieniankin puolesta.
Suuseksissä, eli sukuelinten hyväilyssä huulilla tai kielellä, kannattaa käyttää suuseksisuojaa. Suuseksisuojia saa nykyään hyvin varustelluista apteekeista ja erotiikkaliikkeistä, ja sellaisen voi tehdä myös itse kondomista. Suuseksisuoja on hyvä vaihtoehto laittaa väliin myös silloin, jos sukuelinten limakalvot ovat kosketuksissa toisiinsa. Jos seksin aikana on yhteiskäytössä seksivälineitä, tulee käyttää kondomia ja vaihtaa kondomi aina hyväiltävän vaihtuessa, tai pestä väline eri käyttäjien välissä. Kondomin vaihto tai pesu tulee tehdä myös vaihtaessa välinettä emättimestä peräaukkoon.
Jos haluat lisää tietoa tyttöjen välisestä seksistä, voit lukea siitä lisää täältä.
Mukavaa alkuvuotta!
Hei nimimerkki Epätietoinen!
Kiitos viestistäsi ja hyvä, että selvität mieltä askarruttavaa asiaa. Nielutippuria sairastavien henkilöiden syljen on todettu sisältävän runsaasti gonokokkeja eli taudin aiheuttajan bakteeria. Huonolla tuurilla tippuri voi siis tarttua syljen välityksellä. Syljen vaihtumisen lisäksi, kielisuudelmissa kohdistuu limakalvoille mekaanista hankausta, joka voi lisätä tartunnan mahdollisuutta. Jos epäilee saaneensa tippuritartunnan nieluun, kannattaa hakeutua tippurinäytteeseen aikaisintaan viikon kuluttua tartuntatilanteesta. Nielun tippuritulehdus on usein oireeton, mutta joskus se aiheuttaa kurkkukipua ja suun kirvelyä. Muutoinkin on hyvä muistaa se, että seksitautitesteihin on helppoa ja maksutonta hakeutua, ja siksi niin kannattaa tehdä, jos asia yhtään mietityttää.
Voit lukea lisää tippurista Duodecimin artikkelista. Seksitautien testauspaikoista voit lukea tarkemmin Väestöliiton artikkelista.
Hyvää jatkoa sinulle!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Seksitauti voi tarttua suojaamattomassa seksissä limakalvokontaktin kautta, jos limakalvolle pääsee mahdollisesti tartuttavia eritteitä, kuten siemennestettä, miehen esiliukastetta, emätineritettä tai verta.
Sylki ei ole otollinen seksitautien elinalusta, eivätkä virukset pysy kovinkaan pitkään toimintakykyisinä elimistön ulkopuolella. Seksitaudin tarttuminen suusta sukuelimeen vaatii melko intensiivisen limakalvokontaktin ja kontaktissa tulisi aiheutua hankausta. Tippuri on seksitaudeista ainoa, joka voisi teoriassa tarttua syljen välityksellä, jos henkilöllä on todettu nielutippuri ja tämän henkilön sylkeä on käytetty liukasteena. Tässäkin tapauksessa tarvittaisiin kuitenkin intensiivinen limakalvokontakti ja hankausta. Aktiivinen herpes voi tarttua suusta, jos suussa on rakkuloita, mutta tämänkin tarttuminen vaatii yleensä suoran kontaktin.
Kuvaamassasi tilanteessa ei ole siis käytännössä seksitaudin tarttumisen riskiä tai riski on hyvin pieni. Jos seksitaudin mahdollisuus kuitenkin joskus mietityttää, ainoa tapa varmistua asiasta on hakeutua seksitautitesteihin.
Mukavaa syksyn jatkoa!
Moikka!
Seksitaudit tarttuvat seksissä limakalvon tai rikkoutuneen ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. Jos ei ole ollut seksikontaktissa (esim. suuseksi, yhdyntä, anaaliseksi) henkilön kanssa, jolla on seksitauti, ei voi olla seksitautiakaan. Seksitaudit eivät synny ns. tyhjästä. Sinulla ei siis voi olla seksitautia, jos et ole koskaan harrastanut seksiä toisen ihmisen kanssa, joten sinun ei tarvitse olla asiasta huolissasi.
Lue lisää seksitaudeista Fressiksen tietopankista.
Hei nimimerkki Kookos,
Kiitos yhteydenotosta. Seksitaudit voivat tarttua emätineritteen välityksellä. Jos miettii tartunnan mahdollisuutta, niin asia kannattaa poissulkea seksitautesteillä. Se on varmin tapa saada vastaus asiaan. Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta tästä Väestöliiton artikkelista ja seksitautitesteihin hakeutumisesta täältä.
Hyvää kesää sinulle!
Hei ja kiitos kysymyksestä!
Kerroit viestissäsi harrastaneesi suojaamatonta yhdyntäseksiä ja nyt pohdit, voiko sinulla olla jokin seksitauti. Seksitaudit tarttuvat yleensä suojaamattomassa seksissä limakalvon tai ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. On siis valitettavasti ihan mahdollista, että sinulla voi olla jokin seksitauti.
Seksitautia ei voi päätellä oireista tai oireettomuudesta. Aina, jos seksitaudin mahdollisuus mietityttää, on hyvä hakeutua seksitautitesteihin. Lisätietoa seksitautitestauksesta löydät Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.
Jatkossa on hyvä muistaa suojautua seksissä, jotta siitä voi nauttia ilman huolta seksitaudeista. Lisätietoa aiheesta voit lukea täältä.
Mukavaa alkukesää!