Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moikka
Ikä: 16-18v
Seksitautien mahdollisuus, jos kummallakaan ei ole aiempia seksikumppaneita Eikös se ole niin että jos seksissä kumpikin osapuoli on neitsyitä, ei seksitaudeille ole vaaraa. Olen tähän mennessä poikaystäväni kanssa aina harrastanut yhdyntää kondomin...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Juuri näin, olet käsittänyt oikein. Jos kumpikaan ei ole harrastanut seksiä (suuseksi tai emätin-/anaaliyhdyntä) aikaisemmin, seksitauteja ei voi tartuttaa.

Jos oikein tarkkoja ollaan, synnytyksen yhteydessä äiti voi tartuttaa syntyvään vauvaan esimerkiksi herpeksen tai hiv:n. Suomessa äitiysneuvolassa kuitenkin seulotaan ja hoidetaan mahdolliset seksitaudit jo raskauden aikana tai nämä otetaan huomioon synnytystavassa.

Oikein käytettynä hormonaalinen ehkäisy suojaa ei-toivotuilta raskauksilta hyvin. Uskoisin siis, että viestisi tietojen perusteella voitte turvallisin mielin jättää kondomiehkäisyn pois.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mietityttää
Tuleeko ehkäisykapseli poistaa, jos on vuotohäiriöitä? Olen käynyt ottamassa Nexplanon ehkäisykapselin tammikuun alussa. Minulla on kokoajan kuukautiset ja eletään jo maaliskuuta, voiko kuukautiset jäädä vielä pois vai kannattaisko vain käydä...
Fressis

Moikka!

Kiitos kysymyksestäsi. Kysy asiantuntijalta -palvelun ohjeistuksessa kerromme, ettemme enää vastaa lääkkeitä ja hormonaalista ehkäisyä koskeviin kysymyksiin. Suosittelen, että otat suoraan yhteyttä paikkaan, jossa kapseli on sinulle asetettu. He tuntevat tilanteesi ja käyttämäsi ehkäisyvalmisteen parhaiten, joten saat sieltä parhaan mahdollisen avun.

On kuitenkin tavallista, että ehkäisykapselin asettamisen jälkeen esiintyy vuorohäiriöitä. Valmisteen käyttöohjeissa asiasta kirjoitetaan näin:

”Kuukautisvuoto voi muuttua Nexplanonin käytön aikana. Kuukautiset voivat jäädä kokonaan pois, vuoto voi olla epäsäännöllistä, tulla harvemmin tai tiheämmin, vuodon kesto voi pitkittyä tai vuoto voi poikkeuksellisesti muuttua runsaaksi. Vuotoprofiili ensimmäisten 3 käyttökuukauden aikana antaa usein viitettä tulevasta vuotoprofiilista implantaatin käytön aikana.”

Voi olla, että vielä on aikaista arvioida sitä, sopiiko kapseli sinulle vai ei. On hyvä huomioida myös se, ettei tiheän/runsaan kuukautisvuodon ehkäisykapselin kanssa tarvitse välttämättä tarkoittaa sitä, ettei kapselia voisi käyttää. Runsaita vuotoja voidaan myös hallita eri keinoin. Joskus jopa käytetään samanaikaisesti minipillereitä kuuriluontoisesti pitämään vuotoa poissa.

Mutta ole tosiaan tästä asiasta yhteydessä paikkaan, jossa kapseli on sinulle asetettu, jotta voit keskustella näistä vaihtoehdoista ammattilaisen kanssa tarkemmin. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tiedoton
Hormonaalinen ehkäisy ja tiputteluvuoto Moi! Voinko olla raskaana ku oon syöny pillereitä nyt yli puolvuotta ja nyt syön kahta laattaa putkeen ja kuukautiset pitäs alkaa ihan parin päivän...
Fressis

Moikka!

Tilanteessasi saattaa olla kyse siitä, että pillereiden vuotokontrolli ei enää riitä, jos olet syönyt kahta pillerilaattaa putkeen. Emme kuitenkaan voi ottaa asiaan sen suuremmin kantaa, vaan sinun täytyy olla asiasta yhteydessä paikkaan, josta ehkäisy on sinulle määrätty. Kysy asiantuntijalta -palvelun ohjeissa kerromme, ettemme valitettavasti vastaa enää lääkitystä koskeviin kysymyksiin.

Muistuttaisin myös siitä, että kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa myös seksitautitartunnoilta. Jos sinulla on ollut kondomilla suojaamatonta seksiä, suosittelen sinua hakeutumaan seksitautitesteihin. Myös ne voivat oireilla epämääräisenä vuotona.

Jos olet käyttänyt pillereitä oikeaoppisesti niiden pakkausselosteessa olevien käyttöohjeiden mukaisesti, on raskauden mahdollisuus todella pieni. Mikään ehkäisymenetelmä ei kuitenkaan yksinään ehkäise 100% raskaudelta, joten jos on syytä epäillä raskautta, ainoa keino varmistaa asia on tekemällä raskaustesti.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
E-pillerit ja raskauden mahdollisuus Minulta hävisi neljännen viikon eka hormonaalinen pilleri ja olin ennen sitä yhdynnässä jossa oli kondomi käytössä. Olen jatkanut nyt epillereiden syöntiä normaalisti (otin puuttuvan...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Pohdit, onko kertomassasi tilanteessa riskiä raskaudelle. Kun pillereiden lisäksi sinulla on ollut käytössä ehkäisynä kondomi, ei raskaudesta pitäisi olla huolta. Jos oikein ymmärrän viestistäsi, sinulla ei ole ollut yhtään päivää, jolloin et olisi ottanut e-pilleriä? Senkään puolesta sinulla ei pitäisi olla syytä huoleen.

Oletkohan muuten tarkistanut pillereiden pakkausselosteesta, miten tällaisessa tilanteessa tulisi toimia? Pakkausselosteessa on yleensä olemassa hyvät ohjeet myös tällaisiin tilanteisiin (tarvitseeko esim. käyttää lisäehkäisyä jne.). Jos jatkossa siis pohdit vielä, miten olisi hyvä toimia, jos esimerkiksi pilleri unohtuu, kannattaa katsoa pakkausselosteen ohje. 🙂 Tarvittaessa voit myös kysyä neuvoa apteekista tai paikasta, josta pillerit on sinulle määrätty.

Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Veretön
Onko siitä haittaa jos kuukautisia ei tule? Lopetin yhdistelmäehkäisypillerit pari kk sitten. Kuukautiset eivät ole vieläkään tulleet, enkä voi olla raskaanakaan. Pillereiden kanssa pidin jokaisen liuskan välissä viikon tauon jolloin tuli...
Fressis

Hei,

Ei ole lainkaan tavatonta, että kuukatiskierron käynnistymisessä kestää joitain kuukausia ehkäisyvalmisteen lopettamisen jälkeen. Kuukautisten puuttumiseen voi myötävaikuttaa muutkin asiat, kuten paino, liikuntamäärät ja ihan kovasti stressaaminenkin. Raskauden mahdollisuuden olitkin jo sulkenut pois. Mikäli terveydentilasi on muuten ok, niin odottelisin aivan rauhassa vuotojen alkamista puolisen vuotta. Jos vuotoja ei siinä ajassa kuulu, niin voisit hakeutua arvioon terveydenhuoltoon. Huolestumiselle en tällä tietoa näe syytä. Haittaa tästä tilanteesta ei näin lyhyellä ajalla myöskään ole, voit olla siis huoletta. 🙂

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ..
Voiko hormonaalisella ehkäisyllä olla vaikutusta rintojen kehittymiseen? Luin joltain amerikkalaiselta terveyssivulta, että ehkäisypillerien ottaminen nuorelle jolla alkoi juuri kuukautiset voi vaikuttaa rintojen kasvuun, onko se totta? Mulla alotettiin minipillerit muutaman kuukauden...
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti on vaikea ottaa kantaa lukemasi verkkojutun paikaansapitävyyteen tutustumatta siihen tarkemmin. Lähtökohtaisesti hormonaalisen ehkäisyn ei pitäisi vaikuttaa rintojen kehittymiseen ja kasvuun. Tiedetään, että naissukuhormoni estrogeeni voi aiheuttaa käytön aikana rintojen turvotusta. Sinulla on käytössä pelkkää keltarauhashormonia sisältävä valmiste ja sen haittana voi yleisesti esiintyä rintojen arkuutta, mutta rintojen lopulliseen kokoon sillä ei pitäisi olla vaikutusta.

Murrosiän kehityksen aikataulu on hyvin yksilöllinen. Jos rinnoissa ei ole tapahtunut lainkaan muutoksia (nännit koholla ja kasvaneet, vähän rintakudosta), niin ajattelen, että voisit ottaa yhteyttä koulun terveydenhoitajaan ja pyytää arvioimaan kehityksesi vaihetta. Jos mahdollista, voisi olla hyödyllistä myös selvittää läheisten murrosiän kehityksen aikataulua, koska siitä saa usein jotain suuntaa-antavaa arviota myös oman kehityksen etenemiseen. En kuitenkaan usko että sinun tarvitsisi olla asian suhteen huolissasi. 🙂

Jos sinulla ilmenee muuta kysyttävää käyttämääsi hormonaaliseen ehkäisyyn liittyen, suosittelen sinua olemaan yhteydessä paikkaan, josta ehkäisy on sinulle määrätty.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Näppy
Hormonaalinen ehkäisy, akne ja kuukautiset Jouduin juuri lopettamaan vuosia syömäni yhdistelmäehkäisypillerit. Pillerit olivat PCOS:n ja aknen takia. Kuukautiset toimivat säännöllisesti ja harmittomasti pillerien avulla, ja akne meni tosi lieväksi,...
Fressis

Moikka ja hyvää uutta vuotta!

Ikävä kuulla, että olet joutunut lopettamaan sinulle hyvin toimineen yhdistelmäehkäisyvalmisteen. Joskus näitä tilanteita valitettavasti tulee ja sitten yritetään keksiä jokin korvaava ratkaisu. Valitettavasti tilanteesi jatkon ennustaminen on hyvin hankalaa ja oikeastaan lähes mahdotonta. Aknella on taipumusta helpottaa iän myötä ja on toki mahdollista, että se ei enää ainakaan aivan samassa mittakaavassa palaa, mutta tätä en toki uskalla luvata. Koska taustalla on PCOS, voi sekin aiheuttaa aknea.

Aknen hoitoon on muitakin vaihtoehtoja ja usein jokin aknen paikallishoitovalmiste (eli iholle levitettävä lääkevoide) kannattaakin aloittaa jo mahdollisten ensimmäisten näppyjen palatessa. Tarvittaessa lääkärin vastaanotolla voidaan arvoida myös antibioottihoidon tarvetta, jos akne äityisi pahaksi.

Jos PCOS:n myötä oli ennen pillereitä epäsäännölliset vuodot, on mahdollista, että ne palaavat. Samoin suotuisat vaikutukset vuodon määrään voivat pillerin loppumisen myötä kadota. Onkohan tilanteesi sellainen, että myöskään keltarauhashormonivalmisteita ei voi käyttää? Jos ne sopivat, drospirenonipilleriä (kauppanimeltä Slinda) voisi kokeilla vuotojen säännöllistämiseen ja vuodon määrän hillitsemiseen. Se tosin voi pahentaa aknea, mutta joillakin ihovaikutus on ollut jopa suotuisa. Tämä selviää parhaiten kokeilemalla. Ihon huolellisesta puhdistamisesta toki kannattaa myös huolehtia. Farmaseutti osaa tarvittaessa neuvoa puhdistus- ja ihonhoitotuotteiden valinnassa.

Jos minipillerit eivät myöskään sovi sinulle, tai et halua niitä käyttää, niin joissain tapauksissa on mahdollista käytettää myös lyhyissä sykleissä keltarauhashormonivalmistetta kohdun limakalvon hyperplasian hoitoon. Jos siis vuodot muodostuvat ongelmaksi, suosittelen että hakeudut lääkärin arvioon, jotta pääset keskustelemaan erilaisista hoitovaihtoehdoista ammattilaisen kanssa tarkemmin.

Toivottavasti tilanteeseesi löytyy ratkaisu!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: A
Voiko runsas valkovuoto johtua hormonikierukasta? Onko normaalia että hormonikierukan laiton jälkeen valkovuoto on runsasta? Noin vuosi laitosta. Vuoto joka päiväistä ja joudun aina käyttämään pikkuhousunsuojia.
Fressis

Hei,

Hormonikierukoiden yleinen haittavaikutus on valkovuoto. Jos siihen ei liity muita oireita (kirvelyä, kutinaa, kipuja, kuumeilua, pahaa hajua, koostumuksen selkeää muutosta esim kokkareiseksi tai kuplivaksi, vihertäväksi), niin lisääntynyt valkovuoto voi sopia kierukan aiheuttamaksi. Jos edellä mainittuja oireita esiintyy, kannattaa hakeutua lääkärin arvioon emätintulehduksen poissulkemiseksi. Tarvittaessa kannattaa myös poissulkea seksitaudit. Lähetteen seksitautitesteihin saa pyytämällä sitä julkisesta terveydenhuollosta ja tutkimukset ja mahdollinen hoito ovat maksuttomia. Lue lisää seksitautitesteihin hakeutumisesta täältä.

Jatkuva pikkuhousunsuojan käytön tarve on tietysti tylsää ja pahimmillaan se voi myös osittain ylläpitää ongelmaa. Joskus apteekista ilman reseptiä saatavat emättimen  paikallishoitovalmisteet, esimerkiksi maitohappobakteeri, voivat myös auttaa. Farmaseutti osaa neuvoa niistä lisää, kun kerrot mikä ongelmasi on.

Terveyskirjaston sivuilla on hyvää tietoa itsehoidosta. Ehdotan kuitenkin, että käyt kertaalleen arviossa lääkärillä vaivan vuoksi.

Toivottavasti ratkaisu löytyy!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Pupu
E-pillerin unohtaminen ja yhdyntä ilman kondomia Oon alottanu just melkeen kaks kuukautta sitten e-pillerit. Oon ottanut ne aina ajallaan, mjtta yhden kerran unohtunut, otin kuitenkin heti kun heräsin, siinä siis...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Valitettavasti en pysty tarkkaan ottamaan kantaa asiaan. Yleisesti e-pillereitä käytettäessä olisi tärkeää muistaa ottaa ne mahdollisimman samaan aikaan joka päivä, jotta ehkäisyteho säilyy hyvänä. Myös sillä on merkitystä, missä vaiheessa pilleriliuskan syömistä unohdus tapahtuu. Jos pillerin unohtaa ottaa, on aina varminta käyttää kondomia tuplahkäisynä viikon ajan sen jälkeen.

Arvelisin kuitenkin ettei raskaus olisi tuon muutaman tunnin unohduksen vuoksi kovinkaan todennäköinen. Hyvä että otit pillerin heti kun sen muistit. Aina jos raskauden mahdollisuus mietityttää, on hyvä varmistaa asia tekemällä raskaustesti kolme viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen.

Suosittelen kuitenkin vielä, että tarkistaisit pillereiden pakkausselosteesta, miten sinun tulisi toimia, jos pillerin ottaminen viivästyy. Sieltä pitäisi myös selvitä, milloin valmisteen ehkäisyteho voi heikentyä ja täten mahdollisesti raskauden riski olla olemassa. Jatkossa kannattaa myös kysyä e-pillereihin liittyen neuvoja paikasta, josta pillerit on sinulle määrätty, sillä he tuntevat tilanteesi ja käyttämäsi valmisteen paremmin.

Mukavaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Menkkastressi
Hormonaalinen ehkäisy ja tyhjennysvuodon siirto Syön Diane Novaa epäsäännöllisiin, runsaisiin&pitkäänkestäviin menkkoihin, ne toimivat hyvin. Syön liuskan ja pidän taukoviikon jolloin tulee noin 4 päivän vuoto. Mutta tauko sattuu aina...
Fressis

Hei,

kiitos yhteydenotostasi nimimerkki Menkkastressi!

Dianen Novan pakkausselosteessa kehotetaan toimimaan seuraavasti, jos haluat muuttaa kuukautisten (tyhjennysvuodon) alkamispäivää:

”Jos otat tabletit ohjeiden mukaan, kuukautisesi alkavat suunnilleen samana päivänä 4 viikon välein. Jos haluat muuttaa kuukautisten alkamispäivää, lyhennä (älä koskaan pidennä) seuraavaa taukoa pakkausten välillä. Esimerkiksi jos kuukautisesi alkavat yleensä perjantaina ja haluat niiden vastaisuudessa alkavan tiistaina (3 päivää aikaisemmin), sinun pitää aloittaa seuraava pakkaus 3 päivää tavallista aikaisemmin. Jos pidät hyvin lyhyen tauon tablettien ottamisessa (esim. 3 päivää tai vähemmän), vuoto voi jäädä tulematta tauon aikana. Seuraavan pakkauksen käytön aikana voi esiintyä läpäisy- tai tiputteluvuotoa.” Nämä ohjeet löytyvät Lääkeinfo.fi-verkkopalvelusta ja pillereiden pakkausselosteesta.

Älä jätä siis pilleriliuskan viimeisiä pillereitä syömättä, vaan lyhennä taukoviikkoa yllä olevan ohjeen mukaan. Jos haluat keskustella asiasta lisää niin voit ottaa yhteyttä paikkaan, josta pillerit on sinulle määrätty tai vaikka opiskelijaterveydenhuoltoon.

Mukavaa syksyn jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?