Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 13V poika
Ikä: 9-12v
Onko normaalia, jos saa siemensyöksyn alushousujen hankauksesta? Hei Onko normaalia jos saa siemensyöksyn vain alushousujen hankauksesta?
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Kyllä, tämä on täysin normaalia. 😊 Erektio, eli pippelin jäykistyminen, ja sen seurauksena myös siemensyöksy, voi tapahtua pippelin hankautumisesta esimerkiksi housuihin. Erektio ja siemensyöksyt voivat todella yllättää murrosiässä, sillä hormonitoiminta aiheuttaa isoja muutoksia koko kehoon ja mieleen. Usein etenkin siemensyöksyt voivat päästä murrosiässä vähän yllättämään, kun ne tulevat ensimmäisiä kertoja yöllä, unen aikaisina siemensyöksyinä.

Erektio on usein seurausta seksuaalisesta kiihottumisesta, mutta se ei aina tarkoita sitä, että haluaisi tai ajattelisi seksiä. Joskus erektio voi tulla myös esimerkiksi silloin, jos on kova virtsaamisen tarve, tai jos jännittää tai on innoissaan jostain asiasta. Tai juuri mainitsemastasi housujen hankauksesta. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Seksuaalinen kiihottuminenkin voi saada alkunsa ihmisestä riippuen periaatteessa mistä tahansa: kosketuksesta, puheesta tai kuvasta. On siis normaalia, että esimerkiksi yhdistettynä johonkin kiihottavaan ajatukseen, pienikin kosketus tai peniksen saama ärsyke (esimerkiksi alushousujen hankauksesta) saa aikaan pippelin jäykistymisen ja edelleen siemensyöksyn.

Murrosiässä tapahtuva kehon, ajatusten ja tunteiden myllerrys aiheuttaa monella hämmennystä, joten et ole yksin pohdintojesi kanssa. Mikäli asia vielä mietityttää tai häiritsee sinua, tai haluat kysyä muista seksuaalisuuteen liittyvistä asioista voit myös lähettää viestin Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: mietiskelen vain
Ikä: 16-18v
Sattuuko seksi enemmän, jos menkat eivät ole vielä alkaneet? Mietin tässä että sattuuko seksi enemmän jos menkkoja ei ole vielä edes alkanut?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Sillä ei pitäisi olla vaikutusta seksiin liittyvään kipuun ovatko kuukautiset jo alkaneet vai eivät. Oikeastaan seksin ei kuuluisi koskaan sattua. Toki ensimmäisillä yhdyntäkerroilla voi tuntua hieman kipua, ja silloin onkin tärkeää edetä rauhallisesti. Kipu voi liittyä siihen, ettei ole riittävän kiihottunut ja sitä kautta riittävän kostunut. Liukuvoidetta voi aina käyttää seksissä apuna. Myös jännittäminen voi saada kehoa jäykäksi, jolloin on hyvä löytää keinoja rentoutumiseen, jotta seksissä ei tuntuisi kipua.

Ensimmäisellä yhdyntäkerralla emättimen reunalla oleva rengasmainen immenkalvo voi myös hieman revetä, jonka seurauksena voi tulla vähän verta. Siihen voi tulla repeämää myös esimerkiksi tamponin laiton yhteydessä. Lue lisää immenkalvosta täältä.

Muistathan suojautua kaikenlaisessa seksissä seksitaudeilta käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa seksitavasta riippuen! 😊 Lue lisää turvallisesta seksistä täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: lumipallo
Ikä: 13-15v
Emättimen kostuminen onko normaali että emätin kostuu kun lukee jotain eroottista vähän pitempää tekstiä, esim. kirjaa tms?
Fressis

Heippa nimimerkki lumipallo,

kiitos kysymyksestä. Emättimen kostuminen eroottista tekstiä, esimerkiksi kirjaa, lukiessa on normaalia. Todennäköisesti kiihotut lukemastasi seksuaalisesti, jolloin emättimen kostuminen on luonnollinen kehon toimintaan liittyvä ilmiö. Voit lukea kiihottumisesta lisää Väestöliiton artikkelista.

Voit halutessasi myös keskustella asiasta lisää Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa, jonka löydät täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Epätoivoinen
Mikä avuksi kun en saa koskaan orgasmia? Olen itsetyydyttänyt 2 vuotta mutta en ole koskaan saanut. Vaikka kuinka yritän. Mikä avuksi?
Fressis

Kiitos kysymyksestäsi!

Vastaan sinulle nyt siitä näkökulmasta, että tarkoitat ”saamisella” orgasmin kokemista. Ihmiskehot ovat siitä mielenkiintoisia ja kiehtovia, että jokainen niistä toimii omalla tavallaan. Toisille orgasmien saaminen on helppoa, kun taas joillekin se on vaikeaa ellei jopa mahdotonta. Toiset saavat orgasmin itsetyydytyksessä ja toiset seksissä jonkun toisen kanssa, jotkut molemmilla tavoilla. Siksi itselleen kannattaakin olla armollinen: jokaisen keho ja sen reaktiot ovat yksilöllisiä ja ainutlaatuisia.

Orgasmissa on kyse suuresta nautinnon tunteesta, johon rentoutuminen, voimakas kiihottuminen sekä halun ja nautinnon kokeminen voivat johtaa. Orgasmia kutsutaan myös laukeamiseksi, mikä kuvastaa sitä aika hyvin: nautinto ikään kuin saavuttaa korkeimman pisteensä ja leviää koko kehoon sukuelinten samalla supistellessa. Orgasmeja on kuitenkin hyvin erilaisia ja niiden voimakkuus, kesto ja tuntemukset voivat vaihdella kerrasta toiseen. Joskus voi olla myös vaikea tunnistaa, saiko orgasmin vai ei.

Joillakin oman orgasmin löytämisessä voi kestää pitkäänkin, ja se voi tapahtua joko yksin tai jonkun toisen kanssa. Kerroit, että olet kovasti yrittänyt saada orgasmia, mutta et ole sitä vielä saanut. Ymmärrän, että orgasmin saaminen tuntuu sinusta tärkeältä. Toisaalta on tärkeää osata nauttia itse matkasta, ei vain mahdollisesta päämäärästä. Itsetyydytyksen kuuluisi jo itsessään tuottaa nautintoa, hyvää oloa ja rentoutumista. Joskus voi myös olla, että orgasmin tavoittelu alkaa tuntua suoritukselta, mikä lisää paineita ja stressiä. Tämä puolestaan vie nautintoa pois ja ajaa orgasmin saavuttamisen vain kauemmas.

Pyysit neuvoja tilanteeseen, joten seuraavaksi annan muutaman vinkin, joilla voit yrittää edesauttaa orgasmin saavuttamista. Ensimmäinen askel on ottaa rohkea ja avoin asenne omaan kehoon ja seksuaalisuuteen tutustumiseen, johon itsetyydytys onkin erinomainen tapa. Kun itsetyydytät, keskity kuuntelemaan kehoasi: Miltä erilaiset kosketukset tuntuvat ja miten kehosi niihin reagoi? Millaista kosketusta kehosi kaipaa? Minkä kehonosien koskettelu tuntuu hyvältä? Lisäksi kannattaa opetella tarkkailemaan kehosi tuntemuksia: Oletko joskus ollut lähellä orgasmia? Miltä kehossasi tuntuu, kun orgasmi alkaa lähestyä? Mitä kehosi tällaisessa hetkessä janoaa lisää? Voit lukea lisää itsetyydytyksestä Hyvä Kysymys -sivuston artikkelista.

Monesti kuitenkaan mitkään tekniset kikat eivät yksistään auta, vaan tarvitaan mieltä mukaan. Nautinto ja orgasmi nimittäin edellyttävät, että on kiihottunut sekä fyysisesti että henkisesti. Kannattaa pohtia, millaiset ajatukset, mielikuvat ja fantasiat lisäävät haluasi ja kiihottumistasi. Entä koetko, että sinulla on riittävästi rauhaa itsetyydytykseen – toisin sanoen voitko olla hetkessä täysin rentoutunut?

Kolmanneksi on hyvä kiinnittää huomiota siihen, miten suhtaudut kehoosi ja seksuaalisuuteesi sekä seksiin ja itsetyydytykseen. Lempeys ja ymmärtäväisyys itseä kohtaan vapauttavat nauttimaan itsetyydytyksestä, kun taas vaativuus ja itsensä syyllistäminen vievät nautintoa pois. Voit ottaa ilon irti niistä mielihyvän tuntemuksista, joita itsetyydytys sinulle antaa joko orgasmin kera tai ilman sitä. Onkin tärkeää muistaa, että orgasmi ei määritä, onko seksi nautinnollista vai ei. Itsetyydytys on sinun oma hetkesi, jolloin voit rauhassa uppoutua kehosi tuntemuksiin ja mielesi kiihottaviin maailmoihin.

Toivottavasti saat näiden vinkkien avulla apua ja toivoa tilanteeseesi. Mikäli asia kovasti vaivaa sinua jatkossakin, voit halutessasi ottaa yhteyttä Väestöliiton tai Sexpon maksuttomaan seksuaalineuvontaan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: HTS
Miksi minua alkaa pissattaa itsetyydytyksen aikana? Mistä oikein johtuu, että minua alkaa aina pissittää, jos teen itsetyydytystä? Itsetyydytys tuntuu hyvältä, ja tekisin sitä illalla ennen nukkumaan käyntiä. Se pitää kuitenkin...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

On luonnollista pohtia tätä asiaa, enkä usko että olet pohdinnoissasi yksin. Kehossasi ei kuitenkaan ole mitään vikaa, jos sinua alkaa itsetyydytyksen aikana pissattamaan. Joskus kiihottuminen voi saada aikaan tarvetta pissaamiselle.

Kyse voi olla myös siitä, että kun laukeaminen ja orgasmi on lähellä, se tuntuu samankaltaiselta kuin tarve pissata. Viestistäsi ei käy ilmi sukupuoltasi, mutta henkilöillä, joilla on penis, eturauhasen stimulointi voi saada aikaan sen, ettei tiedä pissattaako vai onko juuri laukeamassa. Henkilöillä, joilla on vulva, puolestaan klitoris turpoaa kiihottuessa ja voi antaa virtsaputkelle ”väärän ajatuksen” pissahädästä. Heillä tuntemus voi liittyä myös ejakulointiin/ ”squirttaamiseen”. Siinä erittyy nestettä orgasmin aikana tai kiihottuessa, ja sitä voi tulla runsaasti, mutta kyse ei kuitenkaan ole virtsasta.

Suosittelen myös käymään vessassa ennen itsetyydytyksen aloittamista, jolloin varmistat että virtsarakko on tyhjä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: >:D
Miksi en saa enää samanlaista orgasmia kuin ennen? Moi! Oon 11 vuotias tyttö. Olen itsetyydyttänyt useasti. Nykyään, kun itsetyydytän en saa samanlaista orgasmia kuin ennen. En tiedä mistä se johtuu. Olen siis...
Fressis

Moi!

Hienoa, että laitoit meille viestiä huolestasi! Kerrot, että orgasmi ei tunnu enää yhtä nautinnolliselta kuin ennen ja pohdit, mistä tämä voisi johtua. Monet tekijät voivat vaikuttaa orgasmien voimakkuuteen, kuten elämäntilanne, mieliala, tunnetilat, stressi, senhetkiset huolet tai kyky rentoutua. Myös jotkin lääkkeet voivat heikentää orgasmin voimakkuutta tai sen saamista. Rentoutuminen, riittävä kiihottuminen, itsensä tunteminen sekä hyväksyvä ja armollinen suhtautuminen itseä ja omaa kehoa kohtaan edesauttavat orgasmin saamista. Täältä voit lukea lisää orgasmeista.

On hyvä tiedostaa, että orgasmeja on monenlaisia. Orgasmien kesto, voimakkuus ja niiden synnyttämät tuntemukset ja reaktiot voivat vaihdella eri kerroilla. Toisinaan orgasmi voi olla hyvin voimakas, joskus hyvin laimea ja joskus jotain siltä väliltä. Aina sille ei ole mitään selkeää syytä, miksi orgasmi jää vaisuksi. Yksi vaihtoehto on kokeilla erilaisia tapoja itsetyydyttää ja ottaa aikaa omaan kehoon ja nautintoon tutustumiseen. Voit pohtia esimerkiksi näitä asioita: miltä erilaiset kosketukset eri puolilla kehoasi tuntuvat? Entä millaiset ajatukset voimistavat kiihottumistasi ja mielihyvän tunnetta? Joskus orgasmi voi jäädä vaimeaksi, vaikka kaikki asiat olisivatkin kohdallaan. Tässäkin lempeä ja utelias suhtautuminen itseensä ja omiin orgasmeihin voi auttaa: tänään kehosi toimi tällä tavalla ja ensi kerralla luvassa saattaa olla jotain muuta.

Orgasmi ei ole mitta nautinnolliselle seksille. Itsetyydytystä ei kannata mieltää suoritukseksi, jonka tavoitteena on tuottaa orgasmi. Vaikka orgasmin saaminen voi tuntua tärkeältä, itsetyydytyksen kuuluisi jo itsessään tuottaa kiihottumisen tuntemuksia, nautintoa ja kivaa oloa. Olet vielä nautintosi löytämisen alkutaipaleella, joten ehdit elämäsi aikana kokea vielä monenlaisia upeita tuntemuksia, joita kehosi sinulle antaa.

Iloista alkavaa talvea!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: kääk
Mikä avuksi kun itsetyydytys ei tunnu miltään? Sellaista tänne tulin kysymään, että onko normaalia jos sormettaminen ei tunnu yhtään miltään? Olen kyllä testaillut kehoani paljon, mutta en tunnu saavan mitään nautintoa...
Fressis

Moikka!

Ompa hienoa, että olet aloittanut tutustumisen kehoosi ja nautintoosi! Sooloseksi on mainio tapa tuottaa itselle hyvää oloa. Se auttaa myös tunnistamaan, millaisista asioista nautit ja mistä et.

Kuvailemasi tilanne kuulostaa varsin tavalliselta. Ihan ensiksi onkin hyvä tiedostaa, että seksuaalinen nautinto lähtee ensisijaisesti aivoista. Toisin sanoen pelkkä emättimen fyysinen stimulaatio ei välttämättä tunnu juuri miltään, vaan ensiksi sekä mieli että keho tulisi saada kiihottuneeseen tilaan. Tällöin myös emätin on vastaanottavaisempi nautintoa tuottavalle kosketukselle.

Kiihottuneisuutta voi lisätä esimerkiksi ajattelemalla sinua kiihottavia asioita. Lisäksi voit kosketella itseäsi eri puolilta kehoa ja siten valmistella myös emätintäsi kosketukselle. Siinä voi auttaa, jos hyväilet samanaikaisesti klitorista tai muita kehonosia, kuten rintoja, sisäreisiä, kaulaa tai vatsaa. Kiihottuneisuuden lisäksi on tärkeää, että emättimessä on riittävästi kosteutta, koska se valmistaa emätintä nautinnon vastaanottamiselle ja tekee muutenkin kosketuksesta miellyttävämpää. Tähän kannattaakin ottaa liukuvoide avuksi. Emätintä hyväillessä kannattaa rauhassa tunnustella, millainen liike, kosketus ja sormien asento/kulma tuntuvat juuri sinusta juuri sillä hetkellä hyvältä.

Kannattaakin antaa itsellesi ja kehollesi aikaa antautua nautinnolle, ja yrittää päästää irti ajatuksesta, että tietynlaisen kosketuksen pitäisi tuntua joltakin. Muutenkaan seksissä, olipa sitä itsensä tai toisen kanssa, ei ole mikään kiire.  Kehoa ei voi pakottaa saamaan nautintoa, vaan se tapahtuu rentoutumisen ja kiihottumisen myötä. Vaikka et juuri tällä hetkellä saisi nautintoa siitä, että laitat sormet tai jotain muuta emättimeen, tulevaisuudessa tilanne voi olla toinen.

Suosittelen myös puhumaan tulevan seksikumppanisi kanssa siitä, että sinun on ollut vaikeaa saada nautintoa emättimen stimuloinnista. Näin hän osaa ottaa asian huomioon, ja voitte halutessanne yhdessä rauhassa tutkailla, miltä se mahdollisesti tuntuisi hänen kanssaan. Kannattaa myös avoimesti kertoa, millaiset asiat tuottavat sinulle nautintoa ja mitkä taas ei.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle apua. Ihanaa tutkimusmatkaa kehosi nautintoihin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Karo
Tarvitseeko seksissä puhua tuhmia? Poikaystävä on kertonut, että olisi kiihottavaa, jos puhuisin ns. tuhmia. Se tuntuu minusta vaikealta. En ole tottunut käyttämään sellaisia sanoja. Minusta seksi on kaunis...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Ihmiset kiihottuvat ja syttyvät seksiin erilaisista asioista. Voisit kysyä poikaystävältäsi kuinka tärkeä asia tämä on hänen mieltymyksissä ja mitä hänelle tuhmia puhuminen oikeastaan tarkoittaa. Ketään ei voi pakottaa tekemään sellaisia asioita, joista ei pidä. Se, että on seksuaalisesti utelias ja avoin pitää sisällään myös sen, että tietää missä omat rajat menevät. On hyvä kuitenkin muistaa, että jotkut asiat seksissä voivat alkuun tuntua vierailta, mutta näitäkin asioita voi halutessaan harjoitella.

Voi olla, että sinulle seksin ilmaisu on parhaimmillaan juuri kaunista ja herkkää. Kumppanin mieltymyksiä on hyvä kuunnella ja kannustan keskustelemaan yhdessä, miksi joku asia on esimerkiksi ehdottomasti ei seksin aikana ja mitkä asiat tuntuvat enemmänkin vierailta. Jos haluat kokeilla tuhmien puhumista, voisit kokeilla sitä ensin muussa kuin seksitilanteessa, tai voit esimerkiksi puhua yksikseen ääneen, jotta löydät itsellesi sopivia sanoja.

Seksuaalineuvojan ei koskaan tarvitse puhua ronskisti asiakkaiden kanssa. Joskus on tarpeen käyttää samoja sanoja mitä asiakas käyttää, mutta sekään ei ole välttämätöntä. Koulutuksessa perehdytään laajasti seksuaalisuuden eri teemoihin ja koulutuksen aikana seksistä ja seksuaalisuudesta puhuminen helpottuu. Opintojen aikana tutkitaan myös omaa seksuaalihistoriaa ja kun on tietoinen omista asioista, on huomattavasti helpompi ottaa vastaan asiakkaiden asioita.

Hae siis vain rohkeasti neuvojaopintoihin, jos ala sinua kiinnostaa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Kähis
Kauanko tulee hyväillä ennen etenemistä yhdyntään? Mistä tietää milloin hyväilyjä on jatkettu riittävän pitkään, ja voidaan edetä yhdyntään? Pojan näkökulmasta on vähän ongelmallista, kun itse olisi valmis yhdyntään heti kun...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Riittävän hyväilyn kestoa on vaikea määritellä. Ihmiset kiihottuvat eritavoin ja eri tahtiin. Joskus pelkkä ajatus tai tietynlainen kosketus saa kiihottumaan. Toisinaan yhteys toiseen, läheisyys ja kiintymyksen tunne toiseen saa kehon reagoimaan ja haluamaan seksiä. Seksikerrat ovat myös erilaisia, vaikka kumppani olisikin sama: joskus ei tarvitse yhtään hyväilyä ja toisinaan eritavoin kehon hyväily on molemmin puolin nautinnollista. Yhdyntäseksin ei tarvitse aina olla seksin päämäärä.

Kostuminen voi tapahtua fyysisestä koskettamisesta tai pelkistä ajatuksista. Joillakin genitaalialueen koskettaminen kiihottaa voimakkaammin, toiset taas kokevat suoran koskettamisen epämiellyttävänä. Näistä voi ja kannattaa aina jutella seksikumppanin kanssa ja pikkuhiljaa ajan kanssa sitä oppii tuntemaan toisen kehoa paremmin. Seksikumppanin kanssa on muutenkin tärkeää keskustella vastavuoroisesti siitä, mikä tuntuu itsestä hyvältä ja mikä taas ei, ja missä menevät omat rajat.

Kiihottuessa emätin kostuu, laajenee ja avartuu. Kiihottuminen voi tapahtua tosiaan monin tavoin. Lepotilassa emättimen pituus on noin 7-12cm, mutta kiihottuessa emättimen elastisuus lisääntyy, joten peniksen sisään työntäminen kokonaan onnistuu usein hyvin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Kuumottaa
Miksi kiveksiäni kuumottaa ilman kiihottumista? Tutustuin tyttöön, ja päädyimme sänkyyn, mutta emme harrastaneet seksiä. Molemmat halusivat, mutta halusimme kunnolla tutustua ensin…Silloin olin koko yön kovana ja kiveksiin sattui. Näin...
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestä! Hyvä että laitoit meille viestiä, koska asia vaikuttaa huolettavan sinua kovasti. On  myös hienoa, että olette kumppanisi kanssa halunneet tutustua toisiinne kunnolla ennen seksin harrastamista.

Kuvailemasi kuumotus ja erektion äkillinen, poikkeava heikkous ei kuulosta vaaralliselta.  Eri asia on, jos jokin alue on sekä kuumottava, punoittava että aristava. Silloin pitää mennä lääkäriin. Oletettavaa on, että oire helpottaa päivässä parissa. Ehkä se on jo helpottanut, kun tämä vastaus sinut tavoittaa.

Ota siis rauhassa äläkä turhaan stressaa. Asian jännittäminen voi yhtä lailla vaikuttaa erektion voimakkuuteen. Tuolle ihanalle tytölle kannattaa tietysti kertoa, jos on tuollaisia huolia. Hän on varmastikin hyvin ymmärtäväinen ja ymmärtää kertomastasi, että hän on kiihottava ja merkityksellinen ja että sinä luotat häneen. Muistattehan käyttää seksissä kondomiehkäisyä, joka suojaa paitsi raskaudelta myös seksitaudeilta. 😊

Jos kuumotus jatkuu, ja asia sinua edelleen pelottaa, ja etenkin jos muita oireita ilmenee, ole vain rohkeasti yhteydessä omaan terveysasemaasi ja varaa aika lääkärille.

Tsemppiä tilanteeseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?