Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Epävarma
Ikä: 13-15v
Onko normaalia, että rinnat ovat muhkuraiset ja niissä tuntuu patteja? Oon 14 tyttö ja oisko joskus 10v vanhana alkanu rinnat kasvaa. Nyt on jo sillee isot, ollut jo jonkin aikaa, ehkä melkee joku 70D,...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Olet huolissasi rintojen muhkuraisuudesta ja pateista. Kuten itsekin toteat, rintarauhaskudos todella on luonnostaan hyvin epätasaista ja muhkuraista. Tässä on myös suurta yksilöllistä vaihtelua. Ikäsi puolesta kysymykseen tulee myös erilaisten hyvänlaatuisten muutosten mahdollisuus, kuten fibroadenooma (aristamaton, hyvin liikkuva patti).

Pahanlaatuisilta muutoksilta olet ikäsi puolesta lähestulkoon täysin suojassa. Esimerkiksi rintasyöpä on alle 30-vuotiailla erittäin harvinainen. Todennäköisyydet ovat siis tässä asiassa puolellasi, ja kyseessä on hyvin luultavasti tavanomainen muhkurainen rintarauhaskudos tai mahdollisesti jokin hyvänlaatuinen muutos.

Kaikki uudet selvästi käsin tuntuvat rintojen kyhmyt tai patit kannattaa kuitenkin kertaalleen arvioida terveydenhuollossa. Kannustan sinua kertomaan asiasta ensin omalle huoltajallesi tai muulle läheiselle aikuiselle, jonka kanssa voitte sitten tarvittaessa yhdessä varata ajan lääkäriin. Lääkäri voi arvioida tarvitaanko esimerkiksi kuvantamistutkimuksia tai muunlaista seurantaa.

Tsemppiä sinulle loppuvuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Luulotautinen
Ikä: 13-15v
Onko normaalia, että mulla on isot rinnat, vaikka mun äidillä on pienet? Onks normaalia, jos minulla on isot tissit, vaikka mun äidillä on pienet?
Fressis

Hei!

Kyllä on, täysin normaalia! Rintojen muotoa ja kokoa määrittävät sekä äidiltä että isältä saadut perintötekijät. Äidin rintojen koko ei siis välttämättä määritä tyttären rintojen kokoa, vaan määräävä tekijä tälle voi tulla myös isän puolen suvusta.

Perintötekijöiden lisäksi nuoruudessa rintojen kokoon vaikuttaa kunkin oma hormonitoiminta, ja kehon muodot ovat muutenkin yksilöllisiä asioita. On lisäksi hyvä muistaa, että rinnat muotoutuvat läpi elämän esimerkiksi painonvaihtelun, raskauden, imettämisen ja ikääntymisen myötä.

Jokaisella meistä on yksilöllinen keho, ja kaikki rinnat ovat yhtä hyviä koosta ja muodosta riippumatta. 😊 Voit halutessasi lukea lisää rinnoista täältä.

Toivottavasti vastaus helpotti oloasi! Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Ikä: 16-18v
Milloin rintani kehittyvät? Olen 16 vuotias, eikä minulla ole vieläkään edes kuppikokoa eivätkä nännini ole kehittyneet laisinkaan. Miksi ja milloin rintani kehittyvät? Olen 165cm pitkä ja painan...
Fressis

Moikka!

Kiitos viestistäsi. On hyvin yleistä, että murrosikä ja siihen liittyvät kehon muutokset aiheuttavat huolta ja pohdintoja. Vaikka useimmilla tytöillä rintojen kasvu alkaa viimeistään 13-vuotiaana, liittyy normaaliin murrosiän kehitykseen aina yksilöllistä vaihtelua. Murrosiän muutokset, mukaan lukien rintojen kehitys, on monimutkaisten hormonitoiminnan muutosten ja aivojen kehityksen aikaansaamia. Kasvun ja kehityksen arviointi koostuu monesta eri tekijästä kuten terveydentilasta, kasvukäyristä ja lähisukulaisten kasvutavasta. Näin ollen pelkän rintojen kehityksen perusteella on haasteellista tehdä luotettavia johtopäätöksiä kokonaistilanteestasi.

Viestistäsi ei käy ilmi, oletko osallistunut 8. luokalla tehtävään koululääkärin tarkastukseen. Tuossa tarkastuksessa arvioidaan oppilaan murrosiän kehitystä kattavasti sekä annetaan ohjausta ja tukea pulmatilanteissa. Joskus on hyvä poissulkea mahdollisesti kehitykseen vaikuttavia terveydentilaa koskevia asioita kuten keliakia tai kilpirauhasen toimintahäiriö. Ajattelen, että olisi hyvä ottaa tämä mieltäsi painava asia vielä puheeksi koulu- tai opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajan kanssa. Hän osaa varmasti auttaa ja tukea sinua eteenpäin tässä tilanteessa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Turvonnut
Ikä: 13-15v
Turvonneet nännit Oon tyttö 14v. Miksi nännit ovat aina ihan turvonneet vaahtokarkkien näköiset putket? Kylmettyneenä ne näyttävät normaaleilta, mutta palaavat taas heti takaisin turvoksiin. Onko tämä...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi,

Kun tytöllä alkaa rintojen kehitys murrosiässä, alkuun vain nänni on yleensä koholla. Sen jälkeen rintarauhaskudosta alkaa muotoutua, itse rinta kohota ja nännin ympärillä oleva nännipihakin usein suurenee.

Rinnoille ja nänneille ei ole olemassa mitään yhtä oikeanlaista muotoa tai kokoa, vaan niitä on oikeastaan olemassa niin paljon erilaisia kuin on tyttöjä/naisiakin. Kuten viestissäsi kerroitkin, nännit myös usein reagoivat lämpötilan vaihteluihin. Rinnoissa ja nänneissä tapahtuu usein paljonkin muutoksia elämän eri vaiheissa. Sinullakin niiden kehitys voi olla vielä kesken ja niiden ulkonäkö voi muuttua vielä paljonkin.

Sinun ei siis tarvitse olla asiasta mitenkään huolissasi 😊 Mikäli asia kuitenkin vielä mietityttää sinua, suosittelen keskustelemaan asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa tai esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: milo
Ikä: Yli 18v
Rintojen ja nännien kehitys Hei, olen jo parikymppinen nainen ja koen ettei kehoni ole kehittynyt ns ”loppuun asti” rintojen osalta. Sairastin nuorena anoreksian ja pelkään että se on...
Fressis

Moikka! Kiitos viestistäsi! Kuulostaa siltä, että sinulla on paljon huolta aiheeseen liittyen. Siksi suosittelen, että hakeutuisit keskustelemaan asiasta ammattilaisen kanssa. Voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Sexpon neuvontapalveluihin.

On luonnollista, että omaa kehoa vertailee toisten kehoihin. Haluaisin sen sijaan kuitenkin kannustaa sinua pohtimaan niitä asioita, joista pidät kehossasi ja mitä kaikkea hienoa oma kehosi sinulle mahdollistaa. Jokaisella ihmisellä on omat epävarmuutensa omaan kehoon liittyen, ja esimerkiksi uimahalli voi monelle olla sellainen paikka, jossa ajattelee vain omaa kehoaan – eikä siksi tule edes huomioineeksi toisten kehoja. Yhtä lailla joku toinen saattaa myös ajatella sinun kehostasi juuri siten kuin sinä muiden kehoista, ja ihailla sen piirteitä.

Rintoja ja nännejä on olemassa yhtä paljon erilaisia kuin on ihmisiäkin ja siksi jokainen keho on hyvä ja kaunis juuri sellaisena kuin se on <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tuijottaja
Ikä: 9-12v
Rannalle meneminen ja alastomuus hei! me ollaan menossa perheen kaa ulkomaille sellaseen paikkaan jossa on monta rantaa ja varmaan ollaan siellä paljon. mä kuulin yheltä kaverilta joka on...

Moikka! Kiva että otit meihin yhteyttä 😊

Voin kuvitella, että aihe mietityttää sinua paljon, ja on itseasiassa hyvin luonnollista ja hyväkin juttu, että pohdit asiaa. Murrosiässä kehossa ja mielessä tapahtuu paljon monenlaisia muutoksia, ja muiden ihmisten kehot alkavat uudella tavalla kiinnostaa. Myös keho saattaa herkemmin reagoida siihen, mitä ympärillä näkee, esimerkiksi juuri tuolla tavalla, että tulee erektio, vaikka sitä ei haluaisikaan. Se on hyvin luonnollista, eikä millään tavalla hävettävä asia. Ymmärrän tietenkin, että julkisella paikalla se voi tuntua sinusta kiusalliselta.

Kerrot, että et tiedä mitä ajattelet siitä ajatuksesta, että rannalla näkyy puolialastomia ihmisiä. Tämä on myös hyvä pohdinta, eikä kenenkään tarvitsekaan nähdä sellaista, mikä tuntuu itsestä jollain tavalla ikävältä, tai mitä ei ole muuten valmis tai halukas näkemään. Kerrot, että paikassa, johon matkustatte, on monta rantaa. Koska en tiedä mihin matkustatte, on minun vaikea arvioida sitä, millaisia rantoja kyseisellä alueella on, mutta entä jos kävisit katsomassa ovatko jotkut rannat sellaisia, joissa ei ehkä ole niin paljoa ihmisiä puolialasti? Uskon, että näissä on eroja eri rantojen välillä, ja jotkut rannat ovat varmasti ”perhe- ja lapsiystävällisempiä”, joissa ihmiset ovat uikkarit päällä.

Miltä sinusta tuntuisi ajatus siitä, että juttelisit tästä asiasta vielä jonkun luotettavan aikuisen kanssa? Näin saisit tukea pohdintoihisi. Voi olla, että esimerkiksi omien vanhempien kanssa voi tuntua haastavalta ottaa asia puheeksi, mutta entä jokin toinen luotettava aikuinen? Myös siitä voi olla apua, että juttelet asiasta kaverisi kanssa, jos hänellä on näistä paikoista kokemusta. Netarista löydät lapsille ja nuorille suunnattuja chat-palveluita, joissa voit jutella asiasta myös nimettömästi.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle jotain apua ja pystyt myös nauttimaan matkastanne! 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Ikä: 9-12v
Miksi rintani ovat isommat kuin luokkalaisillani? Moi! Minua mietityttää se että minulla on isommat rinnat kuin muilla luokkalaisilla. Olen 4.lk
Fressis

Hei nimimerkki “Huolestunut” ja kiitos kysymyksestäsi.

Murrosikä ja sen tuomat muutokset herättävät luonnollisesti paljon tunteita ja ajatuksia. On todella ymmärrettävää, että murrosiässä pohtii omaa kehitystä ja vertailee myös välillä itseään muihin. Murrosikä etenee jokaisella omaan tahtiin ja muutokset kehossa tapahtuvat yksilöllisesti. Toisilla murrosikä alkaa aiemmin ja toisilla myöhemmin. Viestisi perusteella vaikuttaa siltä, että murrosiän kehityksesi etenee täysin normaalisti. Sinulla saattaa olla vain murrosikään kuuluva rintojen kasvu alkanut hieman aiemmin muihin luokkakavereihin verrattuna.

Rintojen kasvu on yksi ensimmäisistä murrosiän merkeistä syntymässä tytöiksi määritellyillä. Rintojen kasvu ja kehitys tapahtuu hyvin yksilöllisesti eikä niiden kokoon tai kasvuun voi itse oikein vaikuttaa. Rintojen kasvu alkaa keskimäärin 10–13 vuoden iässä ja kehitys kestää noin 3–5 vuotta. Toki iän myötä ja läpi elämän keho muuttuu, ja sen myötä myös rintojen koossa ja muodossa voi tapahtua muutoksia. Jokainen meistä on oma ainutlaatuinen yksilönsä myös rintojen suhteen ja siksi omaan kehoon ja itseen kannattaa suhtautua lempeästi ja hyväksyvästi. Ne juuri sinulle ominaiset piirteet tekevät sinusta kauniin ja erityisen.

Jos sinua jäi vielä jokin mietityttämään ja haluat lukea lisää rinnoista ja niiden kehityksestä, niin luotettavaa tietoa löytyy lisää täältä.

Oikein ihanaa kesänjatkoa sinulle 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: peruna nainen
Ikä: 9-12v
Milloin rinnat alkavat kasvaa? moikka! Mä oon 10v ja mua jännittää milloin mun tissit kasvaa kun todella monella mun luokkalaisella tytöllä on alkanut jo niin osaatteko sanoa milloin...
Fressis

Moi, kiitos kysymyksestä!

Rintojen kasvu on hyvin yksilöllistä ja niiden kokoon tai kasvuun ei voi itse vaikuttaa. Rintojen kasvu alkaa keskimäärin 10 – 13 vuoden iässä ja kehitys kestää noin 3 – 5 vuotta. Toki iän myötä ja läpi elämän keho voi muuttua, ja sen myötä myös rintojen koossa ja muodossa tapahtua vielä muutoksia.

Rintojen kokoon vaikuttavat suurimmaksi osaksi perintötekijät äidin ja isän puolelta, eli se, millaisia sinun äiti ja isäsi ovat, sekä yksilöllinen hormonitoiminta. Rinnat koostuvat pääosin rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta ja rintojen koko liittyy usein rasvakudoksen määrään. Jos rasvakudosta on kehossa vähän, usein rinnat ovat pienemmät kuin henkilöllä, jonka kehossa on enemmän rasvakudosta. Lue lisää rinnoista Hyvä kysymys -sivun artikkelista.

On hyvin luonnollista, että vertaa omaa kehoaan muihin ikätovereihin. Vertaaminen ja murehtiminen voi olla kuitenkin hyvin kuluttavaa ja lisätä epävarmuuden tunteita. Joillakin rinnat ovat luontaisesti pienemmät ja toisilla rinnat kasvavat kookkaammiksi. Omaan ihanaan kehoon onkin hyvä opetella suhtautumaan myötätuntoisesti ja hyväksymään se sellaisena kuin se on ❤

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ...
Ikä: 9-12v
Rintojen kehittyminen Mä oon 11 ja mulla on pulma. Oon huomannu että tyyliin kaikilla meidän luokan tytöillä on isot rinnat. Mulla taas alko rintoja aristaa 10-vuotiaana,...
Fressis

Moi! Onpa harmillista, että olet tuntenut inhoa omaa kehoasi kohtaan. Hienoa kuitenkin, että et jäänyt murheidesi kanssa yksin ja laitoit meille viestiä!

Jokaisen keho kehittyy murrosiässä omaan tahtiinsa: toisilla murrosikä alkaa aiemmin ja toisilla myöhemmin. Tämän lisäksi jokaisen keho muuttuu omalla yksilöllisellä tavallaan. Viestisi perusteella kuulostaa siltä, että murrosiän kehityksesi etenee täysin normaalisti, eikä syytä huoleen ole. Rintojen kehitys kestää yleensä 3–5 vuotta, ja yleensä ne ovat täysin kehittyneet viimeistään täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Toisaalta rinnat eivät koskaan ole ”valmiit”, sillä ne muuttuvat läpi elämän esimerkiksi painonvaihtelun, ikääntymisen, raskauksien ja imettämisen myötä. Voit lukea rinnoista ja niiden kehityksestä lisää täältä.

Kerroit kokevasi huonommuutta muihin luokkasi tyttöihin, joilla on isommat rinnat kuin sinulla. Lisäksi olet alkanut vertailla itseäsi uimahallissa toisiin naisiin. Muiden kehoja näkemällä olet saattanutkin huomata, että rintoja on yhtä monenlaisia kuin on ihmisiäkin. Rintojen muoto, koko ja kiinteys vaihtelevat yksilöstä toiseen. Kaikki rinnat ja kehot ovat kuitenkin hyviä, arvokkaita ja ainutlaatuisia juuri sellaisina kuin ne ovat. Sinun ei tarvitse kokea huonommuutta muihin nähden, sillä rintojen koko ei millään tavalla määritä sitä, kuinka upea ja rakastettava olet ihmisenä.

Ymmärrän silti, että rintojen koko aiheuttaa monille paineita muun muassa kulttuurimme ja mediassa näkyvien kuvien takia. Lisäksi meille ihmisille on luontaista vertailla itseämme muihin, mutta pidemmän päälle se voi tuntua kuormittavalta. Todellisuudessa sinulla on lupa olla kehostasi ylpeä jo nyt, sillä sinun arvosi ei ole sidoksissa ulkoiseen olemukseesi. Pystyisitkö suhtautumaan rintoihisi, kehoosi ja murrosiän muutoksiisi lempeydellä ja uteliaisuudella? Ihmisten kehot ovat niin paljon muutakin kuin vain sitä, miltä ne näyttävät. Ennen kaikkea kehomme ovat toiminnallisia, sillä ne mahdollistavat erilaisten asioiden tekemisen ja kokemisen. Lopulta kehoa tärkeämpää on kuitenkin se, millaisia olemme sisältä ja miten kohtelemme itseämme ja muita.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 9-12v
Onko normaalia, että toisessa rinnassa on alkanut tuntumaan kipua? Onko normaalia kun mun toinen tissi on alkanut olla aika kipeä, ja tuntuu kuin siinä ois joku pallo? Toinen tissi on ihan normaali. Oon...
Fressis

Heippa nimimerkki Tyttö,

Kiitos kysymyksestäsi. Sinua mietityttävät rintojesi muutokset. Kuvailemasi rinnan arkuus ja rinnassa tuntuva ”pallo” kuulostaa kuitenkin täysin normaalilta murrosiän tuomalta muutokselta. En olisi siitä siis huolissani. 😊 Murrosiän alussa on myös hyvin tavallista, että muutokset rinnoissa alkavat hieman eri tahtiin. Rinnat voivat olla keskenään eri kokoisia tai nännit ja nännipihat eri muotoisia.

Rinnat kasvavat ja kehittyvät hiljalleen murrosiän myötä ja muuttuvat vielä moneen kertaan elämän aikana. Rintojen kehitys, lopullinen muoto ja koko ovat aina yksilöllisiä. Jokaisella meistä on oma ainutlaatuinen kehomme ja sen ominaiset piirteet, joista kannattaa olla ylpeä, koska ne tekevät meistä persoonallisia. Jos haluat lukea lisää rinnoista ja niiden kehittymisestä, niin luotettavaa tietoa löytyy täältä.

On hienoa, että olet kiinnostunut kehossasi tapahtuvista muutoksista ja kysyt rohkeasti mieltä askarruttavasta asiasta. Murrosikä ja sen tuomat muutokset herättävät usein monenlaisia kysymyksiä ja tunteita. Jos haluat vielä kasvokkain jutella aiheesta, niin esimerkiksi kouluterveydenhoitajalle voi aina mennä juttelemaan. Voit halutessasi jutella aiheesta lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Aurinkoista kevään jatkoa 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?