Seksi

Näin suojaudut seksitaudeilta eri seksitavoissa

Kondomi ja suuseksisuoja ovat ainoat ehkäisymenetelmät, jotka suojaavat ei-toivotun raskauden lisäksi seksitaudeilta. Lue tästä vinkit taudeilta suojautumiseen eri seksitavoissa!

Näin suojaudut seksitaudeilta eri seksitavoissa

Seksitaudit voivat tarttua limakalvokosketuksessa, rikkoutuneen ihon hankautuessa vastakkain tai eritteiden välityksellä. Näin ollen tarve seksitaudeilta suojautumiseen koskee aivan jokaista riippumatta seksin osapuolten sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, terveydentilasta tai mistään muustakaan henkilökohtaisesta ominaisuudesta tai taustoista. Olemme koonneet tähän artikkeliin ehkäisymenetelmät, joiden avulla voi suojautua seksitaudeilta erilaisissa seksin harrastamisen muodoissa.

Penis-emätinyhdyntä ja anaaliyhdyntä

perinteinen kondomi TAI sisään asetettava kondomi (“naisten kondomi”)

Yhteisten seksivälineiden käyttö

välineen pesu käyttäjän vaihtuessa TAI välineen suojaaminen perinteisellä kondomilla TAI sisään asetettava kondomi TAI suuseksisuoja (välineestä riippuen)

Suuseksi penikselle

kondomi

Suuseksi vulvalle tai peräaukolle

suuseksisuoja TAI halkaistu kondomi

Sukuelinten hierominen toisiaan vasten

suuseksisuoja TAI kondomi

Sukuelinten hyväily käsillä

kertakäyttöiset kumihanskat TAI käsienpesu

HPV:tä ja hiviä voi ennaltaehkäistä

HPV:ta voi ehkäistä rokotuksella, jonka kaikki 5.-6.-luokkalaiset lapset saavat halutessaan. Rokote tehoaa parhaiten ennen seksielämän aloittamista.

Lisäksi on olemassa hiviltä ennaltaehkäisevä lääkitys prep, joka on maksuton. Sen voivat saada seksuaalisesti aktiiviset henkilöt, joilla ei ole hiv-tartuntaa. Sitä suositellaan henkilöille, joiden tartuntariski on suuri.

Voit myös katsoa Kesäkumin TikTokista videot, kuinka seksitaudeilta voi suojautua vulvallisten välisessä seksissä ja peniksellisten välisessä seksissä.

Haluatko saada lisää tietoa seksuaaliterveydestä? Seuraa Kesäkumia Instagramissa ja TikTokissa!

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: 13-15v
Onko normaalia, jos kuukautiset eivät ole vielä alkaneet vaikka on kohta 16-vuotias? Täytän pian 16 vuotta eikä kuukautiseni ole vieläkään alkaneet. Minulla on tullut kuitenkin valkovuotoa 11 vuotiaasta lähtien. Tarkoittaako tämä, että kuukautiseni ovat vielä kuitenkin...
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Kerroit, että sinulla on alkanut valkovuoto 11-vuotiaana, mutta kuukautisia ei ole vielä kuulunut. Voikin olla hämmentävää, kun ei ole tietoa onko omassa kehossa kaikki ok ja mietityttää, että alkavatko kuukautiset lainkaan. Hyvä siis että laitoit meille kysymyksen! 🙂

Tavallisesti kuukautiset alkavat 10-16 ikävuoden välillä, eli kuukautisesi voivat hyvin olla vielä tulossa, ei hätää. Koska olet kuitenkin kohta 16 vuotta, voisi asiasta olla hyvä käydä juttelemassa esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolla. He pystyvät arvioimaan murrosiän kehitystäsi ja teettämään tarpeellisia tutkimuksia tilanteesi mukaisesti. Välttämättä kyse ei ole mistään sairaudestakaan, koska kuukautisten alkamiseen vaikuttavat monet muutkin asiat, kuten esimerkiksi perintötekijät tai liikunnan tai stressin määrä.

Älä siis ole asiasta vielä huolissasi, mutta käy silti rohkeasti kouluterveydenhoitajan tai lääkärin puheilla.  Jos jokin asia kuukautisten alkamiseen liittyen vielä mietityttää, voit jutella aiheesta lisää myös nimettömästi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Epätoivoinen henkilö
Ikä: 13-15v
Huoli siitä, että emättimen aukkoa ei löydy Moi mulla on huoli aihe semmoisesta asiasta että, en löydä emättimen aukkoa millään ja olen huolestunut koska kohta minulla on edessä mahdollisesti ensimmäinen seksi...
Fressis

Moi!

Kiitos viestistäsi. Kuulostaa pulmalliselta tilanteelta, mutta ei hätää, uskon emättimen aukon kyllä löytyvän! 😊  Viestistäsi käy ilmi, että kuukautisesi ovat jo alkaneet, eli aukko varmastikin siellä on olemassa, koska kuukautisvuoto valuu emättimen aukosta ulos.

Hienoa, että olet jonkin verran tutustunut oman kehosi anatomiaan. Oletkohan tutkiskellut asiaa peilin kanssa? Se voisi auttaa vulvan anatomian hahmottamisessa, koska aina emättimen aukko ei erotu kovinkaan selkeästi. Voit tutustua vulvan anatomiaan piirroskuvan avulla täällä. Emättimen aukko sijaitsee sisempien häpyhuulten välissä hieman klitoriksen ja virtsaputken suun alapuolella. Kun levität sisempiä häpyhuulia, emättimen aukon voi mahdollisesti erottaa selvemmin peilistä. Emättimen voi löytää myös tunnustelemalla vulvaa sormin. Voit liu’uttaa sormeasi sisempien häpyhuulten välissä ja painaa sormea hellästi vulvaa kohti, jolloin emättimen aukko voi löytyä.

Mainitset viestissäsi myös ensimmäisestä seksikerrasta, joka on mahdollisesti lähestymässä. Tietämättä tilanteestasi tämän enempää, ja sitä, mitä tällä ensimmäisellä seksikerralla tarkalleen tarkoitat, haluaisin rohkaista sinua tutustumaan omaan kehoosi rauhassa ensin itse, ennen seksiin ryhtymistä toisen henkilön kanssa. Ennen seksiä toisen henkilön kanssa on tosi tärkeää pohtia, ovatko oma keho ja mieli ylipäätään kehityksellisesti valmiita seksiin.

Myös seksiin liittyvistä tunteista, rajoista ja toiveista on tärkeää pystyä puhumaan ennen kuin ryhtyy tekoihin. Itsetyydytys on hyvä ja turvallinen tapa tutustua siihen, mikä juuri sinusta tuntuu hyvältä. Sen myötä oppii rauhassa tuntemaan sen, missä menevät omat rajat seksissä, ja mitä on omalla keholla halukas tekemään. Rajoja on kuultava ja kunnioitettava molemminpuolisesti ja puhuminen on tärkeä taito seksiä ennen, sen aikana ja seksin jälkeen.

Suosittelenkin että tutustut vielä näihin sisältöihin ennen tuota mainitsemaasi ensimmäistä seksikertaa:

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Saara
Ikä: 13-15v
Mitä valkovuoto on ja miksi sitä tulee? Hei! Olen miettinyt pitkään kuukautisia ja valkovuotoa. Mitä tarkoittaa valkovuoto ja miksi sitä tulee? Minulla on tullut alushousuun valkoista joka päivä, mutten tiedä mitä...
Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestäsi.

Valkovuoto on emättimen eritettä, jonka tarkoitus on kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Se koostuu kohdunkaulan rauhasten erittämästä limasta ja limakalvojen pinnasta irtoavista kuolleista soluista.

Viestistäsi ei käy ilmi, ovatko kuukautisesi jo alkaneet, mutta valkovuodon määrä, väri ja koostumus voi jonkin verran vaihdella kuukautiskierron vaiheen mukaan. Valkovuodon alkaminen murrosiässä kertoo siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Tutustu myös muihin kysymyksiin ja Fressiksen vastauksiin valkovuodosta ja kuukautisista.

Oliko vastauksesta hyötyä?