Seksi

Näin suojaudut seksitaudeilta eri seksitavoissa

Kondomi ja suuseksisuoja ovat ainoat ehkäisymenetelmät, jotka suojaavat ei-toivotun raskauden lisäksi seksitaudeilta. Lue tästä vinkit taudeilta suojautumiseen eri seksitavoissa!

Näin suojaudut seksitaudeilta eri seksitavoissa

Seksitaudit voivat tarttua limakalvokosketuksessa, rikkoutuneen ihon hankautuessa vastakkain tai eritteiden välityksellä. Näin ollen tarve seksitaudeilta suojautumiseen koskee aivan jokaista riippumatta seksin osapuolten sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, terveydentilasta tai mistään muustakaan henkilökohtaisesta ominaisuudesta tai taustoista. Olemme koonneet tähän artikkeliin ehkäisymenetelmät, joiden avulla voi suojautua seksitaudeilta erilaisissa seksin harrastamisen muodoissa.

Penis-emätinyhdyntä ja anaaliyhdyntä

perinteinen kondomi TAI sisään asetettava kondomi (“naisten kondomi”)

Yhteisten seksivälineiden käyttö

välineen pesu käyttäjän vaihtuessa TAI välineen suojaaminen perinteisellä kondomilla TAI sisään asetettava kondomi TAI suuseksisuoja (välineestä riippuen)

Suuseksi penikselle

kondomi

Suuseksi vulvalle tai peräaukolle

suuseksisuoja TAI halkaistu kondomi

Sukuelinten hierominen toisiaan vasten

suuseksisuoja TAI kondomi

Sukuelinten hyväily käsillä

kertakäyttöiset kumihanskat TAI käsienpesu

HPV:tä ja hiviä voi ennaltaehkäistä

HPV:ta voi ehkäistä rokotuksella, jonka kaikki 5.-6.-luokkalaiset lapset saavat halutessaan. Rokote tehoaa parhaiten ennen seksielämän aloittamista.

Lisäksi on olemassa hiviltä ennaltaehkäisevä lääkitys prep, joka on maksuton. Sen voivat saada seksuaalisesti aktiiviset henkilöt, joilla ei ole hiv-tartuntaa. Sitä suositellaan henkilöille, joiden tartuntariski on suuri.

Voit myös katsoa Kesäkumin TikTokista videot, kuinka seksitaudeilta voi suojautua vulvallisten välisessä seksissä ja peniksellisten välisessä seksissä.

Haluatko saada lisää tietoa seksuaaliterveydestä? Seuraa Kesäkumia Instagramissa ja TikTokissa!

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Poika
Ikä: 13-15v
Onko normaalia saada yöllä nukkuessaan vain orgasmi, eikä aina siemensyöksyä? Saan toisinaan yöllisiä siemensyöksyjä nukkuessani. Välillä taas saan orgasmin, mutta en siemensyöksyä. Onko normaalia siis saada yöllä nukkuessaan vain orgasmi, eikä aina siemensyöksyä.
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moi! Kiitos yhteydenotostasi!

Pohdit viestissäsi, onko normaalia saada orgasmi ilman siemensyöksyä. Kyllä, tämä on täysin normaalia! 😊 Orgasmi ja siemensyöksy ovat toisistaan erillisiä prosesseja, vaikka tapahtuvat monesti suhteellisen samanaikaisesti. Voit lukea aiheesta lisää Hyvä kysymys sivuston artikkelista.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnassasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: A
Ikä: 13-15v
Voiko 13-vuotias ostaa liukuvoidetta? Moikka! Oon 13v tyttö ja haluisin ostaa liukkaria mutta saanko mä ostettua sitä?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Liukuvoiteen ostamiselle ei ole olemassa mitään ikärajaa, eli voit hyvin ostaa sitä. Liukuvoiteita löytyy esimerkiksi apteekeista ja päivittäistavarakaupoista. Myös joistain verkkokaupoista voi ostaa liukuvoidetta, mutta verkkokauppoihin tarvitsee usein maksuvälineenä esimerkiksi pankkikortin.

Jos kaipaat vielä lisätietoa aiheesta, voit käydä lukemassa Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelun artikkelin.

Aurinkoista kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Vempu
Ikä: 13-15v
Kysymyksiä pippelistä Miten usein pitäisi pestä esinahan alta? Olen myös huolestunut pippelin koosta, kun se on vaan 12 cm pitkä erektiossa. Voiko se kasvaa siitä enää?...
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi. Pippeli on hyvä pestä päivittäin lämpimällä vedellä ilman pesuainetta. Esinahan alta riittää, että pesee sen verran, mihin saakka esinahka liikkuu. Lue lisää täältä.

Kertomasi iän puolesta olet sen ikäinen, että pippelisi saattaa hyvinkin vielä kasvaa. Pippelin kasvu alkaa yleensä murrosiän alkuvaiheessa noin vuosi sen jälkeen, kun kivekset ovat alkaneet kasvaa. Kasvu kestää yleensä puolesta vuodesta muutamaan vuoteen ja lopullisen kokonsa pippeli saavuttaa 14 ja 20 ikävuoden välillä – tämä on yksilöllistä. Voit lukea lisää pippelistä täältä.

Jokaisen pippelin koko ja muoto on yksilöllinen, eli ei ole olemassa yhtä oikean kokoista tai näköistä pippeliä. Ympäröivä kulttuuri, kaverit ja porno voivat luoda vääränlaisia mielikuvia siitä, millainen pippelin tulisi olla. Todellisuudessa jokainen pippeli on hyvä juuri omanlaisenaan. Eli jos joku joskus nauraa pippelillesi, ei se ole oikein tehty. Tällaisen henkilön kohdalla tilannetta voi miettiä siitä näkökulmasta, että jos hän ei osaa kohdata ja kohdella sinua kunnioittavasti, onko hän ylipäätään sellainen henkilö, jonka kanssa haluat läheisyyttä ja jakaa intiimejä asioita.

Jos pippeliin liittyvät asiat vielä mietityttävät sinua, kannattaa aiheesta keskustella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Jutella voit myös anonyymisti Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä tai ottamalla yhteyttä Poikien puhelimeen.

Oliko vastauksesta hyötyä?