Lopettamisen tukiNikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: vinkitlopetukseen
Ikä: 13-15v

Miten lopettaa vapettaminen?

miten lopettaa vapetus? mul ei oo mitään addiktiota vielä, mut usein mm. ku nään muiden vapettavan alkaa tekee toosi paljon mieli. tai kun ärsyttää, tekis heti mieli vapettaa. vinkkejä lopetukseen?

Moikka!

Huippua, että olet alkanut miettimään lopettamista. Lopettaminen on fiksu päätös, jota et varmasti kadu. Nikotiiniriippuvuus voi olla tosi vahva ja siksi olisikin erittäin tärkeä lopettaa ajoissa, ettei addiktiota kerkeisi syntyä. Nikotiiniriippuvuus on myös siitä ovela, että sen muodostumista ei aina huomaa ja riippuvuuden tasoja on monenlaisia. Fyysinen riippuvuus voi tarkoittaa sitä, että päätä särkee tai ärsyttää kun vapettamisesta on kulunut jo jonkin aikaa. Sosiaalinen riippuvuus taas sitä, että alkaa tehdä mieli vapea silloin kun muut ympärillä käyttävät. Toisinaan siis kuvailemasi ärsytys, ja se että sinun tekee mieli vapettaa tosi paljon vapettajien seurassa, voi olla jo ensimmäinen merkki riippuvuudesta. Joka tapauksessa olisi siis tosi tärkeää, että lopetat vapettamisen mahdollisimman pian ja vältyt addiktiolta.

Joskus lopettaminen voi olla helppoa ja onnistua yksinkertaisesti siten ettet vain enää vapeta. Yleensä lopettamiseen valmistautumisesta on kuitenkin hyötyä. Tässä muutama vinkki, joita voit hyödyntää lopettamisessa:

  1. Tee päätös lopettaa. Ensimmäisenä kannattaa tehdä pysyvä päätös siitä, että lopettaa. Voit pohtia päätöksenteon tueksi sitä, mitä hyötyä lopettamisesta on, mikä auttaa ja motivoi lopettamaan ja mitä haittaa vapettamisen jatkamisesta olisi.
  2. Päätä milloin lopetat. Lopetatko heti, vai lähiviikkoina? Kuulostaa siltä, että et käytä vapea kauhean paljon, mutta jos käytät, kannattaa vähentää pikkuhiljaa kohti lopettamispäivää.
  3. Kerro kavereille. Voit kertoa kavereille, että aiot lopettaa vapettamisen kokonaan. Näin varmistat, että he eivät tarjoa sinulle vapea. Saatat myös saada jonkun muunkin lopettamaan ja voitte lopettaa yhdessä. Mikäli et saa kavereilta tukea lopettamiseen, voit kääntyä myös terveydenhoitajan tai läheisen aikuisen puoleen.
  4. Valmistaudu tulevaan. Pohdi valmiiksi mitkä voivat olla vaikeita hetkiä ja tilanteita olla ilman vapea. Mitä voit tehdä näissä tilanteissa? Millä sanoilla kieltäydyt vapesta, jos joku sinulle sitä tarjoaa?
  5. Hävitä vape-tarvikkeet. Hävitä kaikki nikotiinituotteet itseltäsi niin sinun ei houkutuksen iskiessä ole liian helppo vapettaa.

Lopetusmotivaation kasvattamiseksi voit lukea TikTokin Alsutiikerin artikkelin tai katsoa ZoneVD:n ajatuksia nikotiinittomuudesta.

Kovasti tsemppiä lopetukseen ja onnittelut fiksusta päätöksestä!

Oliko vastauksesta hyötyä?