Tupakka
Nimimerkki: poika14v

Jatkuuko murrosiän kehitys normaalisti tupakoinnin lopettamisen jälkeen?

minua mietityttää että jatkuuko murrosiän kehitys normaalisti tupakoinnin lopettamisen jälkeen olen polttanut 1 vuoden ja yritän tupakoinnin lopettamista

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Ensinnäkin on tosi hienoa, että haluat lopettaa tupakoinnin.

Nuorten kehossa tapahtuu murrosiässä valtavasti muutoksia. Nuoren kehittyvät aivot ovat myös herkkiä nikotiinin haittavaikutuksille, minkä takia tupakoinnin lopettamispäätös kannattaa tehdä ja pitää siitä kiinni. Sitä et tule koskaan katumaan. Älä kuitenkaan ole liian huolissasi. On erittäin todennäköistä, että murrosikäsi kehitys jatkuu normaalina, kun päätät tässä vaiheessa jättää tupakan ja muut nikotiinituotteet taaksesi.

On totta, että tupakointi voi haitata muun muassa pituuskasvua. Ei kuitenkaan ole mahdollista sanoa tarkkaan, mikä määrä tupakointia jo vaikuttaa pituuskasvuun. Pituuskasvuun vaikuttaa myös perimä eli vanhempien, sisarusten ja muiden lähisukulaisten pituus ja pituuskasvu. Jos haluat oppia lisää siitä, miten tupakointi voi vaikuttaa elimistöön ja kehoon, voit tutkia asiaa esimerkiksi Röökikroppa-sivustolla.

Olet vielä kasvava ja kehittyvä nuori. Tupakoinnin lopettamisen lisäksi terveellisillä elintavoilla, kuten monipuolisella ravitsemuksella ja riittävillä yöunilla pystyt luomaan hyvät edellytykset normaalille kasvulle ja kehitykselle.

Jos kaipaat tupakoinnin lopettamiseen lisätukea, voit kokeilla Fressiksen Erovirasto-sovellusta.

Tsemppiä syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?