Nikotiinituotteet

TikTokin Alsutiikeri: ”Nikotiinituotteiden kanssa nuorena tekemäsi päätös voi vaikuttaa loppuelämääsi”

Helsingissä liiketaloutta opiskeleva Aleksandra Laurila, 19, tunnetaan TikTokissa nimellä Alsutiikeri. Hänen humoristisilla videoillaan on yli 105 000 seuraajaa ja yli kahdeksan miljoonaa tykkäystä. Aleksandra pitää parhaan ystävänsä Anni Taipaleen kanssa myös kuukautisaiheista Menkkapodia. Harva Aleksandran seuraaja kuitenkaan tietää, ettei hän ole koskaan käyttänyt nikotiinituotteita.

TikTokin Alsutiikeri: ”Nikotiinituotteiden kanssa nuorena tekemäsi päätös voi vaikuttaa loppuelämääsi”

”En ole valinnut tiettynä hetkenä, etten koskaan aio kokeilla nikotiinituotteita. En vain ole koskaan polttanut tupakkaa tai käyttänyt nuuskaa. Minulle on täysin normaalia olla ilman niitä.

Muut ihmiset kyselevät enemmän juomattomuudestani kuin siitä, etten käytä nikotiinituotteita.

Nikotiini vaikuttaa haitallisesti terveyteen, mutta minulle isoin syy olla käyttämättä nikotiinituotteita on se, etten vain halua. Tupakka, nuuska ja sähkötupakka eli vape eivät houkuta minua yhtään.

Deittailu ja nikotiinituotteet

Minulta säästyy paljon rahaa, koska en osta nikotiinituotteita. Eikä minun tarvitse stressata siitä, milloin pääsen röökille, tai mennä talvella yksin ulos värjöttelemään ja polttamaan.

Nollatoleranssin hyötyjä on sekin, että deittailumaailmassa joillekin on iso asia, käyttääkö toinen nikotiinituotteita vai ei. Vaikka itse voisin tapailla nikotiinituotteiden käyttäjää, niin kyllähän se kertoo jotain arvomaailmojemme eroista, koska oma elämäni on täysin päihteetöntä. Minulle kynnyskysymys on se, jos toinen käyttää nikotiinituotteita joka päivä.

Osa polttaa tupakkaa tai vapea rentoutuakseen ennen jännittävää tilannetta. Muistutan itseäni, ettei jännittäminen muuta tilannetta, ja on siksi turhaa. Silloin usein rentoudun. Tai jos olen stressaantunut, menen esimerkiksi kävelylle ja yritän ajatella muita asioita. Mitä enemmän esimerkiksi treffejä ja esitelmiä on, sitä helpompia niistä tulee. Ajattelen myös, että kyllä kaikkia muitakin jännittää, joten hermostuneisuutta ei tarvitse hävetä.

Valkoisella sohvalla istuva Aleksandra Laurila eli Alsutiikeri katsoo suoraan kameraan. Taustalla näkyy iso peikonlehtikasvi.

Luon vastuullista sisältöä TikTokissa

Minulle tärkeitä asioita ovat työni lisäksi ystäväni, jotka esiintyvät usein TikTok-videoillani. Tykkään katsella iloisia videoita ja teen sellaisia myös itse. On mukavaa saada katselijoilta palautetta, että olen tuonut heille hyvän mielen.

Minulle on kuitenkin tärkeää olla aito, ja olen välillä jakanut myös videoita, joissa itken. Elämä ei ole aina vain hauskaa.

Uskon, että suosioni salaisuus on se, että osaan kuvata oivalluksia arkipäivän tilanteissa. Lisäksi muutin kanavani julkiseksi hyvään aikaan kesällä 2020, kun TikTok oli vasta kunnolla lyömässä läpi Suomessa.

TikTokissa on omat lieveilmiönsä. Vape trendaa tällä hetkellä siellä isosti. Vapen käyttäminen näytetään coolina, ja siitä luodaan mielikuvaa vaarattomana ja hyvänmakuisena, vaikka vape ei oikeasti ole terveellistä.

Päihteettömyys on coolia!

Minulla on aina ollut vahva itsetunto, joten en ole kokenut hankalana sitä, kun muut ovat yrittäneet saada minua käyttämään nikotiinituotteita.

Yläasteella monet alkavat polttaa, koska ryhmäpaine on niin kova. Yläasteella myös moni ystäväni alkoi käyttää päihteitä, mutta heille oli täysin ok, että kaikki eivät halunneet tehdä samoin.

Olen onnekseni tiennyt, että jos en ota tupakkaa, nuuskaa, vapea tai alkoholia, se ei tee minusta tylsää eikä epäcoolia. Kukaan ei myöskään enää aikuisena ajattele, että onpa coolia vaikka polttaa tupakkaa.

Se päätös, minkä teet nikotiinituotteiden kanssa nuorena, vaikuttaa koko loppuelämääsi. Nikotiiniriippuvuus ei ole sen arvoista, että saa lyhyen aikaa arvostusta koulussa koulun tupakkapaikalla.”

 

Teksti Elisa Helenius, kuvat Petri Mulari

Katso myös

Artikkeli
MieliNikotiinituotteetSeksi

Tukea on saatavilla kesäisinkin!

Kesäterkkarit kiertävät Helsingissä kesäisin kohtaamassa nuoria. Heille voi tulla juttelemaan matalalla kynnyksellä mistä vain.

Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: Nuuskis
Ikä: Yli 18v
Nikotiini ja pahoinvointi Kokeilin ekaa kertaa koskaan nikotiinia ja nyt oksettaa. Onko normaalia vai pitääkö huolestua?
Fressis

Moikka Nuuskis,

Hyvä, että laitoit meille viestiä. Ymmärrän, että oksettava olo heti nikotiinipussin kokeilun jälkeen nostaa huolen pintaan. Nikotiinihan on myrkky ja oksettava olo kuulostaa siltä, että olet saanut lievän nikotiinimyrkytyksen. Nikotiinimyrkytysoireet kuten oksettava olo on kehon suojamekanismi, jonka avulla se yrittää viestiä sinulle, ettei nikotiini tee sinun kehollesi hyvää. Lievä nikotiinimyrkytys menee onneksi itsestään ohi, kunhan nikotiini poistuu elimistöstä. Luultavasti sinunkin olosi on jo helpottanut.

Nikotiinista voi koitua myös vakavia myrkytysoireita kuten hengityksen lamaantuminen. Silloin on päästävä pian sairaanhoidon piiriin. Nikotiini on monella muullakin tavalla terveydelle haitallista ja aiheuttaa myös vakavaa riippuvuutta. Tästä syystä tietysti suosittelen lämpimästi jättämään nikotiinipussikokeilut väliin. ❤

Voit halutessasi lukea nikotiinin haitoista lisää Fressiksen tietopankista.

Kivaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: Roni
Ikä: 9-12v
Mitä tapahtuu ensimmäisestä nikotiinipussista? Mitä tapahtuu ensimmäisestä.nikotiini pussista
Fressis

Moi Roni! Hyvä kysymys!

Nikotiinipussit sisältävät usein hyvin runsaita määriä nikotiinia, ja niiden haittavaikutukset liittyvätkin juuri nikotiiniin ja sen imeytymiseen elimistöön. Nikotiinipussin käyttö nostaa välittömästi sitä käyttävän henkilön sydämen sykettä ja verenpainetta ja rasittaa siten kehoa. Myös lihasten hapen ja ravintoaineiden saanti heikkenee, eivätkä lihakset toimi täten parhaalla mahdollisella tavalla tai kehity treeniä vastaavasti. Nikotiini aiheuttaa eräänlaisen stressitilan elimistöön, jolloin myös palautuminen heikkenee.

Nikotiini aiheuttaa myös helposti riippuvuutta, joka johtaa siihen, että esimerkiksi nikotiinipussien käyttö saattaa jatkua vähän huomaamattakin. Tällöin myös erinäisiä terveyshaittoja alkaa kertyä enemmän. Pidemmällä aikavälillä nikotiinipussien käyttö voi aiheuttaa nuorilla muutoksia aivojen toimintaan heikentäen esimerkiksi oppimista, sekä vaikuttaa suun terveyteen. Lisää nikotiinipusseista ja niiden haittavaikutuksista voit lukea täältä

Nikotiinipusseja myydään usein houkuttelevissa pakkauksissa ja mainostetaan erilaisten makuvaihtoehtojen avulla, mutta vaarattomia tuotteet eivät missään tapauksessa ole. Nikotiinipussien sisältämä nikotiini on riippuvuutta aiheuttava myrkky, jolla on useita haittavaikutuksia. Parasta onkin olla aloittamatta tällaisten tuotteiden käyttöä ollenkaan. Vain pysymällä erossa nikotiinipusseista ja muista nikotiinituotteista voi välttyä myös niiden aiheuttamilta haittavaikutuksilta. Ei kuitenkaan hätää, jos olet yhden kerran kokeillut nikotiinipussia, haluamme kannustaa ja rohkaista sinua jatkossa pysymään nikotiinipusseista erossa! 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?