Nikotiinituotteet

TikTokin Alsutiikeri: ”Nikotiinituotteiden kanssa nuorena tekemäsi päätös voi vaikuttaa loppuelämääsi”

Helsingissä liiketaloutta opiskeleva Aleksandra Laurila, 19, tunnetaan TikTokissa nimellä Alsutiikeri. Hänen humoristisilla videoillaan on yli 105 000 seuraajaa ja yli kahdeksan miljoonaa tykkäystä. Aleksandra pitää parhaan ystävänsä Anni Taipaleen kanssa myös kuukautisaiheista Menkkapodia. Harva Aleksandran seuraaja kuitenkaan tietää, ettei hän ole koskaan käyttänyt nikotiinituotteita.

TikTokin Alsutiikeri: ”Nikotiinituotteiden kanssa nuorena tekemäsi päätös voi vaikuttaa loppuelämääsi”

”En ole valinnut tiettynä hetkenä, etten koskaan aio kokeilla nikotiinituotteita. En vain ole koskaan polttanut tupakkaa tai käyttänyt nuuskaa. Minulle on täysin normaalia olla ilman niitä.

Muut ihmiset kyselevät enemmän juomattomuudestani kuin siitä, etten käytä nikotiinituotteita.

Nikotiini vaikuttaa haitallisesti terveyteen, mutta minulle isoin syy olla käyttämättä nikotiinituotteita on se, etten vain halua. Tupakka, nuuska ja sähkötupakka eli vape eivät houkuta minua yhtään.

Deittailu ja nikotiinituotteet

Minulta säästyy paljon rahaa, koska en osta nikotiinituotteita. Eikä minun tarvitse stressata siitä, milloin pääsen röökille, tai mennä talvella yksin ulos värjöttelemään ja polttamaan.

Nollatoleranssin hyötyjä on sekin, että deittailumaailmassa joillekin on iso asia, käyttääkö toinen nikotiinituotteita vai ei. Vaikka itse voisin tapailla nikotiinituotteiden käyttäjää, niin kyllähän se kertoo jotain arvomaailmojemme eroista, koska oma elämäni on täysin päihteetöntä. Minulle kynnyskysymys on se, jos toinen käyttää nikotiinituotteita joka päivä.

Osa polttaa tupakkaa tai vapea rentoutuakseen ennen jännittävää tilannetta. Muistutan itseäni, ettei jännittäminen muuta tilannetta, ja on siksi turhaa. Silloin usein rentoudun. Tai jos olen stressaantunut, menen esimerkiksi kävelylle ja yritän ajatella muita asioita. Mitä enemmän esimerkiksi treffejä ja esitelmiä on, sitä helpompia niistä tulee. Ajattelen myös, että kyllä kaikkia muitakin jännittää, joten hermostuneisuutta ei tarvitse hävetä.

Valkoisella sohvalla istuva Aleksandra Laurila eli Alsutiikeri katsoo suoraan kameraan. Taustalla näkyy iso peikonlehtikasvi.

Luon vastuullista sisältöä TikTokissa

Minulle tärkeitä asioita ovat työni lisäksi ystäväni, jotka esiintyvät usein TikTok-videoillani. Tykkään katsella iloisia videoita ja teen sellaisia myös itse. On mukavaa saada katselijoilta palautetta, että olen tuonut heille hyvän mielen.

Minulle on kuitenkin tärkeää olla aito, ja olen välillä jakanut myös videoita, joissa itken. Elämä ei ole aina vain hauskaa.

Uskon, että suosioni salaisuus on se, että osaan kuvata oivalluksia arkipäivän tilanteissa. Lisäksi muutin kanavani julkiseksi hyvään aikaan kesällä 2020, kun TikTok oli vasta kunnolla lyömässä läpi Suomessa.

TikTokissa on omat lieveilmiönsä. Vape trendaa tällä hetkellä siellä isosti. Vapen käyttäminen näytetään coolina, ja siitä luodaan mielikuvaa vaarattomana ja hyvänmakuisena, vaikka vape ei oikeasti ole terveellistä.

Päihteettömyys on coolia!

Minulla on aina ollut vahva itsetunto, joten en ole kokenut hankalana sitä, kun muut ovat yrittäneet saada minua käyttämään nikotiinituotteita.

Yläasteella monet alkavat polttaa, koska ryhmäpaine on niin kova. Yläasteella myös moni ystäväni alkoi käyttää päihteitä, mutta heille oli täysin ok, että kaikki eivät halunneet tehdä samoin.

Olen onnekseni tiennyt, että jos en ota tupakkaa, nuuskaa, vapea tai alkoholia, se ei tee minusta tylsää eikä epäcoolia. Kukaan ei myöskään enää aikuisena ajattele, että onpa coolia vaikka polttaa tupakkaa.

Se päätös, minkä teet nikotiinituotteiden kanssa nuorena, vaikuttaa koko loppuelämääsi. Nikotiiniriippuvuus ei ole sen arvoista, että saa lyhyen aikaa arvostusta koulussa koulun tupakkapaikalla.”

 

Teksti Elisa Helenius, kuvat Petri Mulari

Katso myös

Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: <3
Ikä: 13-15v
Kuinka kauan nikotiini tai kotiniini näkyy veressä? Kauan nikotiini tai kotini näkyy veressä?
Fressis

Moikka!

Nikotiinin aineenvaihduntatuote kotiniini poistuu verestä noin 1-10 päivän jälkeen. Toki tässä voi olla myös yksilöllisiä eroja. Viestistäsi ei käy ilmi, miksi asiaa pohdit, mutta tiedoksesi, että kotiniinia harvoin määritetään verinäytteestä, ellei sitä nimenomaisesti etsitä. Jos siis käytät itse nikotiinituotteita ja olet menossa tavallisiin verikokeisiin, sinun ei tarvitse kantaa huolta siitä, että se paljastaisi nikotiinituotteiden käyttöä.

Haluamme täällä Fressiksessä myös kannustaa sinua pohtimaan, voisitko lopettaa nikotiinituotteiden käytön? Millaista hyvää tai huonoa se toisi elämääsi? Tukea lopettamiseen löydät tarvittaessa Fressiksestä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteetSeksi
Nimimerkki: Huolestunut
Ikä: 16-18v
Näkyykö nikotiini klamydiatestissä? Näkyykö nikotiini klamydia testissä että jos nyt luovutan sen testin nii huomaakone että käytän nikotiiniä?
Fressis

Moikka!

Nikotiinia, tai tarkemmin sen aineenvaihduntatuotetta kotiniinia, ei määritetä virtsanäytteestä, ellei sitä nimenomaisesti jostain syystä etsitä. ”Vahingossa” nikotiininkäyttö ei siis virtsanäytteestä paljastu. Voit siis olla huoletta ja käydä antamassa virtsanäytteen klamydian testaamista varten.

Hienoa, että huolehdit seksuaaliterveydestäsi käymällä seksitautitesteissä. Muistathan suojautua seksissä kondomilla tai suuseksisuojilla, niin mitä todennäköisimmin vältyt seksitautitartunnalta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet
Nimimerkki: Niksaseulat tulossa
Ikä: Yli 18v
Kauanko kotiniini näkyy virtsassa? Hei, kauanko kotiini näkyy virtsassa? Onko poistumisessa eroa jos on käyttänyt 10 vuoden ajan. Olen kolme viikkoa ollut ilman nikotiinia mutta testit näyttävät edelleen...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kotiniini, eli nikotiinin aineenvaihduntatuote poistuu virtsasta noin 3-4 päivän jälkeen nikotiinituotteen käytön lopettamisesta. En usko, että poistumisessa on eroa sen mukaan, kuinka monta vuotta nikotiinituotteita on käyttänyt, mutta toki poistumiseen kuluvassa ajassa on yksilöllisiä eroja.

Mahtava juttu, että olet ollut kolme viikkoa ilman nikotiinia! Se on hieno onnistuminen ja haluammekin lämpimästi kannustaa sinua pysymään tässä päätöksessäsi olla käyttämättä nikotiinituotteita.

Oliko vastauksesta hyötyä?