Nikotiinituotteet

TikTokin Alsutiikeri: ”Nikotiinituotteiden kanssa nuorena tekemäsi päätös voi vaikuttaa loppuelämääsi”

Helsingissä liiketaloutta opiskeleva Aleksandra Laurila, 19, tunnetaan TikTokissa nimellä Alsutiikeri. Hänen humoristisilla videoillaan on yli 105 000 seuraajaa ja yli kahdeksan miljoonaa tykkäystä. Aleksandra pitää parhaan ystävänsä Anni Taipaleen kanssa myös kuukautisaiheista Menkkapodia. Harva Aleksandran seuraaja kuitenkaan tietää, ettei hän ole koskaan käyttänyt nikotiinituotteita.

TikTokin Alsutiikeri: ”Nikotiinituotteiden kanssa nuorena tekemäsi päätös voi vaikuttaa loppuelämääsi”

”En ole valinnut tiettynä hetkenä, etten koskaan aio kokeilla nikotiinituotteita. En vain ole koskaan polttanut tupakkaa tai käyttänyt nuuskaa. Minulle on täysin normaalia olla ilman niitä.

Muut ihmiset kyselevät enemmän juomattomuudestani kuin siitä, etten käytä nikotiinituotteita.

Nikotiini vaikuttaa haitallisesti terveyteen, mutta minulle isoin syy olla käyttämättä nikotiinituotteita on se, etten vain halua. Tupakka, nuuska ja sähkötupakka eli vape eivät houkuta minua yhtään.

Deittailu ja nikotiinituotteet

Minulta säästyy paljon rahaa, koska en osta nikotiinituotteita. Eikä minun tarvitse stressata siitä, milloin pääsen röökille, tai mennä talvella yksin ulos värjöttelemään ja polttamaan.

Nollatoleranssin hyötyjä on sekin, että deittailumaailmassa joillekin on iso asia, käyttääkö toinen nikotiinituotteita vai ei. Vaikka itse voisin tapailla nikotiinituotteiden käyttäjää, niin kyllähän se kertoo jotain arvomaailmojemme eroista, koska oma elämäni on täysin päihteetöntä. Minulle kynnyskysymys on se, jos toinen käyttää nikotiinituotteita joka päivä.

Osa polttaa tupakkaa tai vapea rentoutuakseen ennen jännittävää tilannetta. Muistutan itseäni, ettei jännittäminen muuta tilannetta, ja on siksi turhaa. Silloin usein rentoudun. Tai jos olen stressaantunut, menen esimerkiksi kävelylle ja yritän ajatella muita asioita. Mitä enemmän esimerkiksi treffejä ja esitelmiä on, sitä helpompia niistä tulee. Ajattelen myös, että kyllä kaikkia muitakin jännittää, joten hermostuneisuutta ei tarvitse hävetä.

Valkoisella sohvalla istuva Aleksandra Laurila eli Alsutiikeri katsoo suoraan kameraan. Taustalla näkyy iso peikonlehtikasvi.

Luon vastuullista sisältöä TikTokissa

Minulle tärkeitä asioita ovat työni lisäksi ystäväni, jotka esiintyvät usein TikTok-videoillani. Tykkään katsella iloisia videoita ja teen sellaisia myös itse. On mukavaa saada katselijoilta palautetta, että olen tuonut heille hyvän mielen.

Minulle on kuitenkin tärkeää olla aito, ja olen välillä jakanut myös videoita, joissa itken. Elämä ei ole aina vain hauskaa.

Uskon, että suosioni salaisuus on se, että osaan kuvata oivalluksia arkipäivän tilanteissa. Lisäksi muutin kanavani julkiseksi hyvään aikaan kesällä 2020, kun TikTok oli vasta kunnolla lyömässä läpi Suomessa.

TikTokissa on omat lieveilmiönsä. Vape trendaa tällä hetkellä siellä isosti. Vapen käyttäminen näytetään coolina, ja siitä luodaan mielikuvaa vaarattomana ja hyvänmakuisena, vaikka vape ei oikeasti ole terveellistä.

Päihteettömyys on coolia!

Minulla on aina ollut vahva itsetunto, joten en ole kokenut hankalana sitä, kun muut ovat yrittäneet saada minua käyttämään nikotiinituotteita.

Yläasteella monet alkavat polttaa, koska ryhmäpaine on niin kova. Yläasteella myös moni ystäväni alkoi käyttää päihteitä, mutta heille oli täysin ok, että kaikki eivät halunneet tehdä samoin.

Olen onnekseni tiennyt, että jos en ota tupakkaa, nuuskaa, vapea tai alkoholia, se ei tee minusta tylsää eikä epäcoolia. Kukaan ei myöskään enää aikuisena ajattele, että onpa coolia vaikka polttaa tupakkaa.

Se päätös, minkä teet nikotiinituotteiden kanssa nuorena, vaikuttaa koko loppuelämääsi. Nikotiiniriippuvuus ei ole sen arvoista, että saa lyhyen aikaa arvostusta koulussa koulun tupakkapaikalla.”

 

Teksti Elisa Helenius, kuvat Petri Mulari

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: En haluu kertoo
Ikä: 13-15v
Kuinka paljon nikotiinia on 50mg/ml? Kuinka paljon nikotiinia on 50mg/ml
Fressis

Moikka!

Kiitos kysymyksestäsi! Vastaus kysymykseesi on, että 50mg/ml nikotiinia on paljon. Nikotiinineste, joka sisältää tämän verran nikotiinia, on vahvaa nikotiininestettä.

Sähkösavukkeiden nikotiininesteiden osalta käytetään joskus nikotiinin vahvuuden neliportaista asteikkoa, jossa:

  • matala sisältää alle 10mg/ml
  • keskivahva 10–15mg/ml
  • vahva tai korkea 16–20mg/ml
  • hyvin vahva yli 20mg/ml.

Suurimmat pitoisuudet ovat tasoa 35–40 mg/ml. Tämänkin asteikon mukaan 50mg/ml olisi siis todella paljon nikotiinia. On hyvä huomioida myös se, että aina pakkauksesta ei käy ilmi se, paljonko tuotteessa on nikotiinia, ja määrä voi olla myös suurempi kuin mitä luulee.

Kannattaa muistaa, että nikotiini on todella myrkyllinen aine ja myrkytysoireita voi saada jo paljon pienemmistäkin määristä nikotiinia, mikäli keho ei ole tottunut nikotiiniin. Vaikka keho olisi siihen tottunut, voi myrkytysoireita tulla myös silloin, jos saa kerralla suuren annoksen nikotiinia. Lievemmät myrkytysoireet, kuten pahoinvointi, huimaus ja oksentaminen, helpottavat yleensä itsekseen, kun nikotiini poistuu elimistöstä. Suuresta määrästä nikotiinia voi saada vakavampia myrkytysoireita kuten hengenahdistusta, kouristelua ja rytmihäiriöitä. Jos tällaisia oireita saa, on hakeuduttava välittömästi sairaalahoitoon tai soittaa hätänumeroon 112.

Toivon, että kysyit asiaa vain mielenkiinnosta. Nikotiinituotteiden myyminen tai antaminen alaikäiselle on lailla kiellettyä. Mikäli olet saanut noin vahvaa nikotiinituotetta haltuusi, niin joku on kyllä toiminut todella vastuuttomasti ja väärin ja kannattaa ehdottomasti jättää neste käyttämättä. Nikotiini on erityisen haitallista kehittymisvaiheessa olevan nuoren elimistölle ja aivoille ja siksi on hyvä pysyä nikotiinituotteista kokonaan erossa – oli kyseessä sitten vahva tai miedompi tuote. Voit lukea lisää sähkösavukkeiden terveyshaitoista täältä ja nikotiinin haitoista täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: M.P
Ikä: 16-18v
Kuinka kauan kestää, että keuhkot palautuvat ennalleen sähkösavukkeen käytön lopettamisen jälkeen? Elikkä olen polttanut sähkötupakkaa 8 kuukautta ja olen päättänyt lopettaa miten kauan suunnilleen että keuhkot palautuvat ennalleen olen myös aloittanut urheilemaan enemmän.
Fressis

Moikka M.P!

Ensinnäkin aivan mahtavaa, että aiot lopettaa sähkötupakoinnin! Se on varmasti päätös, jota sinun ei tarvitse katua. Lisäksi mieli, keho ja kukkaro kiittävät!

Käyttäessä sähkötupakkaa eli sähkösavuketta sisäänhengityksen kautta päätyy monenlaisia haitallisia yhdisteitä keuhkoihin. Keuhkojen limakalvoilta yhdisteet pääsevät verenkiertoon ja siten vaikuttavat keuhkojen terveyden lisäksi koko kehoon. Pohdit kuinka nopeasti keuhkot palautuvat ennalleen lopettamisen jälkeen. Valitettavasti sähkösavukkeen käyttöä, sen haittoja tai lopettamisen hyötyjä on voitu tutkia vielä aika vähän. Tämän vuoksi emme osaa antaa sinulle nyt ihan tarkkaa vastausta. On kuitenkin syitä olettaa, että lopettamisen hyödyt ovat samankaltaisia, kun perinteisen tupakoinnin.

Tupakoinninkin lopettamisen jälkeen keuhkot alkavat puhdistua nopeasti. Jo ensimmäisten päivien aikana, kun käytön lopettaa, haitalliset aineet, kuten nikotiini poistuvat kehosta. Tämän seurauksena sydämen syke tasaantuu, ja verenpaine alenee normaalille tasolle. Kehon stressitila siis vähenee. Jo kahden viikon jälkeen lopettamisesta verenkierto, keuhkojen toiminta sekä fyysinen suorituskyky palautuvat ja keuhkosairauksien riski pienenee. Tämä video havainnollistaa vielä lopettamisen hyötyjä.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa käytön siis lopettaa, sen parempi. Lopettamalla nyt puhdistat keuhkot ja kehon kaikista sähkösavukkeen haitallisista aineista. Varsinkin nyt kun olet alkanut urheilemaan enemmän, lopettamisesta on sinulle varmasti paljon hyötyä. Sähkösavukkeiden sisältämä nikotiini on nimittäin urheilijalle tosi haitallista. Nikotiini heikentää lihasten toimintaa, kehittymistä, palautumista sekä altistaa vammoille.

Tsemppiä lopettamiseen! Mikäli kaipaat siihen tukea, lue vinkkejä lopettamiseen Fressiksen sivuilta: Näin lopetat sähkösavukkeen käytön.

 

Kivaa höyrytöntä syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Emt
Ikä: 13-15v
Onko vaarallista, jos astmaatikko käyttää vapea? Onko vaarallista jos astmaatikko käyttää vapea? Olen itse käyttäny noin puoli vuotta.
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Vapessa eli sähkösavukkeessakin on hengitysteille haitallisia aineita, jotka lisäävät riskiä astmaoireiluun muun muassa aiheuttamalla tulehdusta keuhkoissa. Sähkösavukkeita ja sähkösavukenesteitä on markkinoilla hyvin monenlaisia, joten niiden haittavaikutusten tutkiminen ja tutkimustulosten yleistäminen on kuitenkin hankalaa.

On hyvä tietää, että tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettaminen voi ohimenevästi pahentaa astmaoireilua. Tämä johtuu limannousun lisääntymisestä keuhkojen puhdistuessa. Joka tapauksessa tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö kannattaa lopettaa myös astman vuoksi, sillä jo muutamassa viikossa keuhkojen toiminta paranee ja astman oireet lievittyvät. Lopettamisen myötä limaisuus, infektiot ja astman pahenemisvaiheet vähentyvät, lääkkeiden teho kasvaa ja suorituskyky paranee. Lopettaminen siis todella kannattaa!

Jos lopettaminen tuntuu vaikealta, voit pyytää pyytää apua perheeltä tai ystäviltä – tai myös ammattilaisilta. Voit esimerkiksi kääntyä kouluterveydenhoitajan puoleen tai ottaa yhteyttä Stumppi-palveluun. Stumppiin voi ottaa yhteyttä anonyymisti ja siellä vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset.

Jos haluat, Fressiksen tietopankista voit lukea lisätietoa sähkösavukkeen haitoista sekä käytön lopettamisesta.

Hyvää syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?