Nikotiinituotteet

TikTokin Alsutiikeri: ”Nikotiinituotteiden kanssa nuorena tekemäsi päätös voi vaikuttaa loppuelämääsi”

Helsingissä liiketaloutta opiskeleva Aleksandra Laurila, 19, tunnetaan TikTokissa nimellä Alsutiikeri. Hänen humoristisilla videoillaan on yli 105 000 seuraajaa ja yli kahdeksan miljoonaa tykkäystä. Aleksandra pitää parhaan ystävänsä Anni Taipaleen kanssa myös kuukautisaiheista Menkkapodia. Harva Aleksandran seuraaja kuitenkaan tietää, ettei hän ole koskaan käyttänyt nikotiinituotteita.

TikTokin Alsutiikeri: ”Nikotiinituotteiden kanssa nuorena tekemäsi päätös voi vaikuttaa loppuelämääsi”

”En ole valinnut tiettynä hetkenä, etten koskaan aio kokeilla nikotiinituotteita. En vain ole koskaan polttanut tupakkaa tai käyttänyt nuuskaa. Minulle on täysin normaalia olla ilman niitä.

Muut ihmiset kyselevät enemmän juomattomuudestani kuin siitä, etten käytä nikotiinituotteita.

Nikotiini vaikuttaa haitallisesti terveyteen, mutta minulle isoin syy olla käyttämättä nikotiinituotteita on se, etten vain halua. Tupakka, nuuska ja sähkötupakka eli vape eivät houkuta minua yhtään.

Deittailu ja nikotiinituotteet

Minulta säästyy paljon rahaa, koska en osta nikotiinituotteita. Eikä minun tarvitse stressata siitä, milloin pääsen röökille, tai mennä talvella yksin ulos värjöttelemään ja polttamaan.

Nollatoleranssin hyötyjä on sekin, että deittailumaailmassa joillekin on iso asia, käyttääkö toinen nikotiinituotteita vai ei. Vaikka itse voisin tapailla nikotiinituotteiden käyttäjää, niin kyllähän se kertoo jotain arvomaailmojemme eroista, koska oma elämäni on täysin päihteetöntä. Minulle kynnyskysymys on se, jos toinen käyttää nikotiinituotteita joka päivä.

Osa polttaa tupakkaa tai vapea rentoutuakseen ennen jännittävää tilannetta. Muistutan itseäni, ettei jännittäminen muuta tilannetta, ja on siksi turhaa. Silloin usein rentoudun. Tai jos olen stressaantunut, menen esimerkiksi kävelylle ja yritän ajatella muita asioita. Mitä enemmän esimerkiksi treffejä ja esitelmiä on, sitä helpompia niistä tulee. Ajattelen myös, että kyllä kaikkia muitakin jännittää, joten hermostuneisuutta ei tarvitse hävetä.

Valkoisella sohvalla istuva Aleksandra Laurila eli Alsutiikeri katsoo suoraan kameraan. Taustalla näkyy iso peikonlehtikasvi.

Luon vastuullista sisältöä TikTokissa

Minulle tärkeitä asioita ovat työni lisäksi ystäväni, jotka esiintyvät usein TikTok-videoillani. Tykkään katsella iloisia videoita ja teen sellaisia myös itse. On mukavaa saada katselijoilta palautetta, että olen tuonut heille hyvän mielen.

Minulle on kuitenkin tärkeää olla aito, ja olen välillä jakanut myös videoita, joissa itken. Elämä ei ole aina vain hauskaa.

Uskon, että suosioni salaisuus on se, että osaan kuvata oivalluksia arkipäivän tilanteissa. Lisäksi muutin kanavani julkiseksi hyvään aikaan kesällä 2020, kun TikTok oli vasta kunnolla lyömässä läpi Suomessa.

TikTokissa on omat lieveilmiönsä. Vape trendaa tällä hetkellä siellä isosti. Vapen käyttäminen näytetään coolina, ja siitä luodaan mielikuvaa vaarattomana ja hyvänmakuisena, vaikka vape ei oikeasti ole terveellistä.

Päihteettömyys on coolia!

Minulla on aina ollut vahva itsetunto, joten en ole kokenut hankalana sitä, kun muut ovat yrittäneet saada minua käyttämään nikotiinituotteita.

Yläasteella monet alkavat polttaa, koska ryhmäpaine on niin kova. Yläasteella myös moni ystäväni alkoi käyttää päihteitä, mutta heille oli täysin ok, että kaikki eivät halunneet tehdä samoin.

Olen onnekseni tiennyt, että jos en ota tupakkaa, nuuskaa, vapea tai alkoholia, se ei tee minusta tylsää eikä epäcoolia. Kukaan ei myöskään enää aikuisena ajattele, että onpa coolia vaikka polttaa tupakkaa.

Se päätös, minkä teet nikotiinituotteiden kanssa nuorena, vaikuttaa koko loppuelämääsi. Nikotiiniriippuvuus ei ole sen arvoista, että saa lyhyen aikaa arvostusta koulussa koulun tupakkapaikalla.”

 

Teksti Elisa Helenius, kuvat Petri Mulari

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: Joku
Ikä: Yli 18v
Onko tupakka haitallinen, jos se ei sisällä nikotiinia tai muita haitallisia aineita? Onko tupakka haitallinen jos se ei sisällä nikotiinia tai muita haitallisia aineita. Jos siitä vedetään vaan palavan paperin savua läpi
Fressis

Moikka nimimerkki Joku!

Kyselit, onko tupakka haitallinen, jos se ei sisällä nikotiinia tai muita haitallisia aineita. Emme Fressiksessä ole törmännyt tallaiseen tupakkatuotteeseen. Tarkoititkohan esimerkiksi ns. paperitupakan polttamista, eli rullalle käärityn paperin polttamista? Vai leikittelitkö vain ajatuksella tupakasta, josta olisi poistettu kaikki vaarallinen ja jäljelle jäisi paperi, jota poltetaan?

Joka tapauksessa kaikessa palamisessa syntyvässä savussa on paljon vaarallisia aineita, kuten häkää, joka haittaa elimistön normaalia toimintaa. Savu voi ärsyttää hengityselimiä, aiheuttaa päänsärkyä sekä tekee olosta huonovointisen. Hyvä siis, että laitoit kysymystä asiasta.

Mikäli olet törmännyt tupakkatuotteeseen, jota mainostetaan jotenkin turvallisena, niin kannattaa olla varovainen. Tupakkatuotteissa ei ole usein tuoteselosteita. Jos haluaa oikeasti tietää, millaisia ainesosia tupakassa on, kannattaa tarkistaa tupakkafirmojen nettisivuilta tuotteiden ainesosaluettelot. Tutkimustyö voi osoittautua hankalaksi, jos kyseessä on ulkomailta ja varsinkin EU:n ulkopuolelta hankittu tuote. Silloin tuoteselosteita ei välttämättä löydy firmojen nettisivuiltakaan. Lisäksi suurin osa tupakassa ja myös esimerkiksi sähkösavukkeiden nesteissä käytettävistä aineista voi kuulostaa listalla harmittomilta. Samoja aineita kun käytetään myös elintarvikkeissa ja esimerkiksi kosmetiikassa. Vaikka nämä aineet olisivatkin ihan turvallisia syödä tai käyttää iholla, niin kuumentuessaan ja höyrystyessään niistä muodostuu terveydelle haitallisia yhdisteitä. Niitä ei siis kannata hengitellä keuhkoihinsa.

Valitettavasti mikään tupakka- tai nikotiinituote ei siis ole haitaton. Ja varsinkin kysymyksesi mukaisen paperin palamisessa syntyvän savun hengittäminen ei ole terveydelle hyväksi.

Kannattaa siis suosiolla pysyä erossa tupakka- ja nikotiinituotteista, jotta välttyy niihin liittyviltä haitoiltakin. Mitä muuta uutta, kivaa ja jännää voisi keksiä tupakkatuotteiden käytön tilalle?

Toivottavasti sait tästä vastauksen kysymykseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Datsi
Ikä: 13-15v
Jääkö 2kk vapen käytöstä jotain haittoja? Moro! oon käyttäny puffia/vapea nyt n.2kk niin mietin vaan että jos nyt neljän viikon päästä lopetan niin pääsenkö pälkähästä eli jääkö siitä mitään haittoja?
Fressis

Moro Datsi!

Onpas kiva, että mietit vapen käytön lopettamista. Vapen eli sähkösavukkeen käytön pitkäaikaisista tai pysyvistä haitoista ei valitettavasti vielä voida sanoa kovinkaan tarkasti, koska niistä ei ole vielä tarpeeksi tutkimustietoa. Siksi kaikki vapea käyttävät ovat ikään kuin koekaniinineja näille haitoille. En siis valitettavasti pysty sanomaan että “pääsetkö pälkähästä”, mutta hienoa on, ettei käyttösi ole vielä jatkunut tämän pidempään ja että mietit lopettamista.

Se, mitä vapen haitoista pystytään sanomaan on ettei sen käyttäminen tee sinulle hyvää lyhyelläkään aikavälillä. Lyhytaikainenkin käyttö voi aiheuttaa nielun ja hengitysteiden ärsytystä, limaisuutta ja yskää sekä aiheuttaa keuhkoihin tulehdustilaa. Lisäksi vapetus voi koukuttaa eli aiheuttaa riippuvuuden hyvinkin nopeasti. Jotkut vapenesteet sisältävät huolestuttavan paljon nikotiinia ja nikotiinimyrkytysoireita voi siksi ilmaantua jo “vähäisestäkin” käytöstä. Tavallisia oireita ovat esimerkiksi päänsärky, pahoinvointi ja huimaus.  Oletko huomannut, että jo 2kk käyttö olisi aiheuttanut jotain tällaista? Voit halutessasi lukea lisää vapen haitoista tästä.

Luultavasti muutamien kuukausien käyttö ei ole aiheuttanut sinulle vielä mitään pysyvää haittaa. Kukaan ei kuitenkaan osaa sanoa, kuinka pitkään tuotteita pitää käyttää, jotta haittoja alkaa ilmetä. Suosittelen siis vahvasti, että pysyt päätöksessäsi ja lopetat käytön viimeistään tuon mainitsemasi neljän viikon päästä.

Uskon, että sinulla on jo motivaatiota ja olet pohtinut miksi lopettaminen kannattaa. Se auttaa pitkälle ja varmasti myös onnistut, kunhan pysyt päätöksessäsi lopettaa.

Jos kaipaat lisää inspiraatiota lopettamiseen niin voit lukea esimerkiksi tämän artikkelin: 3 syytä miksi vape on turhake ja tutustua vapen käytön lopettamisen polkuun tästä. Voit myös aina laittaa meille uuden kysymyksen, jos jokin asia lopettamisessa mietityttää tai kaipaat lisää tukea.

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Video
Nikotiinituotteet

Nikotiini haittaa urheilussa kehittymistä ja aiheuttaa riippuvuutta

Akseli Puukko (Suomi U19) ja Markus Halsti (35 A-maaottelua) sanovat ”ei” nikotiinituotteille. Sano sinäkin!

Fressis