Nikotiinituotteet

TikTokin Alsutiikeri: ”Nikotiinituotteiden kanssa nuorena tekemäsi päätös voi vaikuttaa loppuelämääsi”

Helsingissä liiketaloutta opiskeleva Aleksandra Laurila, 19, tunnetaan TikTokissa nimellä Alsutiikeri. Hänen humoristisilla videoillaan on yli 105 000 seuraajaa ja yli kahdeksan miljoonaa tykkäystä. Aleksandra pitää parhaan ystävänsä Anni Taipaleen kanssa myös kuukautisaiheista Menkkapodia. Harva Aleksandran seuraaja kuitenkaan tietää, ettei hän ole koskaan käyttänyt nikotiinituotteita.

TikTokin Alsutiikeri: ”Nikotiinituotteiden kanssa nuorena tekemäsi päätös voi vaikuttaa loppuelämääsi”

”En ole valinnut tiettynä hetkenä, etten koskaan aio kokeilla nikotiinituotteita. En vain ole koskaan polttanut tupakkaa tai käyttänyt nuuskaa. Minulle on täysin normaalia olla ilman niitä.

Muut ihmiset kyselevät enemmän juomattomuudestani kuin siitä, etten käytä nikotiinituotteita.

Nikotiini vaikuttaa haitallisesti terveyteen, mutta minulle isoin syy olla käyttämättä nikotiinituotteita on se, etten vain halua. Tupakka, nuuska ja sähkötupakka eli vape eivät houkuta minua yhtään.

Deittailu ja nikotiinituotteet

Minulta säästyy paljon rahaa, koska en osta nikotiinituotteita. Eikä minun tarvitse stressata siitä, milloin pääsen röökille, tai mennä talvella yksin ulos värjöttelemään ja polttamaan.

Nollatoleranssin hyötyjä on sekin, että deittailumaailmassa joillekin on iso asia, käyttääkö toinen nikotiinituotteita vai ei. Vaikka itse voisin tapailla nikotiinituotteiden käyttäjää, niin kyllähän se kertoo jotain arvomaailmojemme eroista, koska oma elämäni on täysin päihteetöntä. Minulle kynnyskysymys on se, jos toinen käyttää nikotiinituotteita joka päivä.

Osa polttaa tupakkaa tai vapea rentoutuakseen ennen jännittävää tilannetta. Muistutan itseäni, ettei jännittäminen muuta tilannetta, ja on siksi turhaa. Silloin usein rentoudun. Tai jos olen stressaantunut, menen esimerkiksi kävelylle ja yritän ajatella muita asioita. Mitä enemmän esimerkiksi treffejä ja esitelmiä on, sitä helpompia niistä tulee. Ajattelen myös, että kyllä kaikkia muitakin jännittää, joten hermostuneisuutta ei tarvitse hävetä.

Valkoisella sohvalla istuva Aleksandra Laurila eli Alsutiikeri katsoo suoraan kameraan. Taustalla näkyy iso peikonlehtikasvi.

Luon vastuullista sisältöä TikTokissa

Minulle tärkeitä asioita ovat työni lisäksi ystäväni, jotka esiintyvät usein TikTok-videoillani. Tykkään katsella iloisia videoita ja teen sellaisia myös itse. On mukavaa saada katselijoilta palautetta, että olen tuonut heille hyvän mielen.

Minulle on kuitenkin tärkeää olla aito, ja olen välillä jakanut myös videoita, joissa itken. Elämä ei ole aina vain hauskaa.

Uskon, että suosioni salaisuus on se, että osaan kuvata oivalluksia arkipäivän tilanteissa. Lisäksi muutin kanavani julkiseksi hyvään aikaan kesällä 2020, kun TikTok oli vasta kunnolla lyömässä läpi Suomessa.

TikTokissa on omat lieveilmiönsä. Vape trendaa tällä hetkellä siellä isosti. Vapen käyttäminen näytetään coolina, ja siitä luodaan mielikuvaa vaarattomana ja hyvänmakuisena, vaikka vape ei oikeasti ole terveellistä.

Päihteettömyys on coolia!

Minulla on aina ollut vahva itsetunto, joten en ole kokenut hankalana sitä, kun muut ovat yrittäneet saada minua käyttämään nikotiinituotteita.

Yläasteella monet alkavat polttaa, koska ryhmäpaine on niin kova. Yläasteella myös moni ystäväni alkoi käyttää päihteitä, mutta heille oli täysin ok, että kaikki eivät halunneet tehdä samoin.

Olen onnekseni tiennyt, että jos en ota tupakkaa, nuuskaa, vapea tai alkoholia, se ei tee minusta tylsää eikä epäcoolia. Kukaan ei myöskään enää aikuisena ajattele, että onpa coolia vaikka polttaa tupakkaa.

Se päätös, minkä teet nikotiinituotteiden kanssa nuorena, vaikuttaa koko loppuelämääsi. Nikotiiniriippuvuus ei ole sen arvoista, että saa lyhyen aikaa arvostusta koulussa koulun tupakkapaikalla.”

 

Teksti Elisa Helenius, kuvat Petri Mulari

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetNuuska
Moi Nuuska, suun terveys ja nuuskaamisen lopettaminen Nuuskaa olen käyttänyt silloin tällöin noin 6 kk sisällä välillä en kuukauteen välillä useamman kerran viikossa, varmaan 3-5 kiekkoa silti mennyt ja otan sitä...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hyvä että mietit suun terveyttä. Ikenet voivat vetäytyä monesta syystä, joista yksi on nuuskan aiheuttama mekaaninen rasitus. Siinä ienrajan kulku muuttuu ja hampaan kaula voi paljastua muutamia millejä. Hampaan kaulan paljastuminen voi näyttää esteettisesti ikävältä ja joskus vihloa, mutta mitään varsinaista vaaraa se ei aiheuta. Ikenen vetäytyminen on muutos joka ei palaudu. Muut nuuskan aiheuttamat muutokset kuten värjäymät on sen sijaan mahdollista hoitaa hyvällä puhdistuksella ja tarvittaessa hampaiden valkaisulla. Paras mitä voit itse tehdä haittojen ehkäisemiseksi, on puhdistaa hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella ja harjata hampaat hellästi mutta napakasti sähköharjalla ja fluoritahnalla.

Me täällä Fressiksellä kannustamme nuuskaamattomuuteen. Mitä pidempään sitä jatkaa, sen vaikeammaksi lopettaminen käy. Hienoa, että oletkin päättänyt lopettaa nuuskaamisen kokonaan! Tukea lopettamiseen saat Fressiksestä ja Erovirasto-sovelluksesta. Tsemppiä lopettamiseen, pystyt siihen varmasti!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetTupakka
Nii Vaikuttaako tupakointi pituuskasvuun? Vaikuttaako tupakointi aikuispituuteen vai hidastaako se kasvua itse olen polttanut vuoden ja koitan lopettaa
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kysymykseesi on valitettavasti vaikea antaa ihan tarkkaa vastausta. Tupakoinnin osalta tiedetään, että se voi jossain määrin haitata pituuskasvua. On olemassa esimerkiksi joitakin tutkimuksia, joissa nuorena tupakoineet tai jatkuvasti tupakansavulle altistuneet nuoret ovat saattaneet jäädä lyhyemmiksi verrattuna niihin nuoriin, jotka eivät ole tupakoineet. On kuitenkin vaikea arvioida tarkkaan, mikä määrä tupakointia voi vaikuttaa pituuskasvuun.

Pituuskasvuun vaikuttaa lisäksi myös esimerkiksi geeniperimä eli vanhempien ja muiden lähisukulaisten pituus ja pituuskasvu. On myös hyvä muistaa, että pituuskasvun eteneminen on hyvin yksilöllistä. Murrosiän kehityksen vaihe vaikuttaa oleellisesti kasvunopeuteen sekä siihen, kuinka paljon kasvua on mahdollisesti vielä jäljellä. Ikäsi puolesta on hyvin mahdollista, että kasvat vielä pituutta.

Tosi hienoa, että yrität lopettaa tupakoinnin! Mitä nopeammin tupakoinnin lopettaa, sitä vähemmän mitään pysyvää haittaa siitä ehtii aiheutua. Tupakoinnin lopettaminen on fiksu teko oman hyvinvointisi ja kehityksesi kannalta. Mikäli kaipaat apua tupakoinnin lopettamiseen, tutustu ihmeessä Fressiksen lopettamisen tuen sisältöihin. Voit myös ladata puhelimeesi Erovirasto-sovelluksen, joka kannustaa ja tukee tupakoinnin lopettamisessa.

Jos pituuskasvusi vielä kovasti huolettaa sinua, voit ottaa asian esille esimerkiksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla. Hänen kanssaan voitte yhdessä katsoa kasvukäyriäsi ja keskustella kehityksestäsi.

Tsemppiä alkaneeseen vuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Amin Asikainen: ”Kadun, että käytin nuorena nikotiinituotteita”

Entinen ammattinyrkkeilijä Amin Asikainen katuu, että käytti nuorena nikotiinituotteita. Niistä ei onneksi jäänyt pysyvää haittaa, koska hän lopetti ajoissa.