Lopettamisen tukiTupakka
Nimimerkki: Joloppi

Apua tupakoinnin lopettamiseen

18v jantteri täällä ja kysymyksenä että miten lopettaa tupakointi? Yli 5-vuotta polttanut päivittäin ja savukkeita menee nykyään sen 10-20 päivässä. Nuuskalla olen saanut pahimpia vierotusoireita pois mutta ei korvaa tupakkaa. Mitä pitäisi tehdä? Vähentää päivittäistä savukkeiden määrää ensin ja sitäkautta lopettaa vai? Olen myös huomannut että poltan paljon ”Huvikseni” eli vaikkei tekisikään paljoa mieli niin menen ihan alitajuisesti tupakalle. Huolestuttaa vaan omien keuhkojen kunto ja siksi haluaisin lopettaa.

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Olet ottanut jo ensimmäisen askeleen tupakasta eroon pääsemisessä, kun olet alkanut pohtia lopettamista ja terveyshaittoja, hienoa! Lopettamispäätöksen tekeminen ja siihen motivaation löytäminen ovat ensimmäiset ja jopa tärkeimmät askeleet lopettamisessa.

Kysyit, miten kannattaa lopettaa. Eri ihmiset kokevat erilaiset tavat toimiviksi. Joillekin toimii lopettaminen kuin seinään mutta joskus voi olla helpompi lopettaa vähentämällä ensin polttamiensa savukkeiden määrää päivässä. Tämä voisi tapahtua käytännössä esimerkiksi niin, että pidennät aikaa polttamiesi savukkeiden välillä ja siten pikkuhiljaa lopetat kokonaan. Vieroitusoireet voivat vaivata aluksi, mutta haluan tsempata ja muistuttaa, että ne helpottavat kyllä päivä päivältä ja loppuvat lopulta kokonaan.

Kerroit viestissäsi, että joskus menet alitajuntaisesti vain tupakalle, vaikkei välttämättä tekisi edes mieli. On melko yleistä, että kauan polttaneilla on muodostunut tavaksi mennä tietyissä tilanteissa tupakalle. Näistä tavoista voi kuitenkin oppia pois. Tilanteet on siis hyvä tunnistaa ja tiedostaa, ja pohtia tupakoinnin tilalle jotain korvaavaa tekemistä. Jotkut lähtevät lenkille, toiset syövät pastilleja tai purkkaa.

Nuuskaaminen ei ole hyvä keino lopettamisen tukena. Nuuskan korkea nikotiinipitoisuus voi jopa voimistaa riippuvuutta ja vaikeuttaa näin tupakasta irti pääsyä. Jos vieroitusoireet tuntuvat sietämättömiltä, kannattaa pohtia ennemminkin, olisiko nikotiinikorvaustuotteista hyötyä. Olet jo täysi-ikäinen, joten voit käydä ostamassa esim. nikotiinipurkkaa apteekista. Nikotiinikorvaustuotteista ja niiden käytöstä kannattaa kuitenkin aina keskustella apteekin henkilökunnan kanssa.

Lisää tietoa ja tukea lopettamiseen löydät Stumppi.fi -sivustolta.

Tsemppiä lopettamiseen, onnistut siinä varmasti!

Oliko vastauksesta hyötyä?