Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Joulupukin pöksyt
Ikä: 9-12v
Kiusaamistilanne Mua on alkanut ahdistaa mennä koulukyytiin, koska siellä on yks 6lk tyttö joka on piinannut mua ja mun kaveria syksystä asti. Enää se ei...
Fressis

Heippa Joulupukin pöksyt,

Kiitos tosi hyvästä kysymyksestä. Tosi ikävä kuulla, että sinua ja sinun kavereitasi kiusataan koulukyydissä! Sinulla on ehdottomasti oikeus tulla kouluun ilman minkäänlaista häirintää matkalla.

Tärkeintä tässä tilanteessa on saada apua joltain sinun lähiaikuiseltasi. Suosittelen siis kertomaan asiasta joko vanhemmillesi tai jollekin koulun aikuiselle. Koululta tällaisia aikuisia voi olla esimerkiksi opettaja, kuraattori, kouluterveydenhoitaja tai koulupsykologi. Aikuisina heidän tulisi osata arvioida, miten tilanteeseen kannattaisi puuttua.

Eri kiusaamistilanteissa ei ole aina itsestäänselvää, miten tilanne tulisi ratkaista. Teidän tilanteessanne olisi hyvä päästä juttelemaan kiusaajan kanssa ja saada selvyyttä siihen, miksi hän toimii tällä tavoin.

Kuten sanoin, tärkeintä on kertoa asiasta aikuiselle, joka voi auttaa sinua. Vanhempien lapsien kiusaamista vastaan voi olla yksin tosi vaikea puolustautua.

Jos et kuitenkaan syystä tai toisesta voi olla yhteydessä aikuisiin voit miettiä seuraavaa. Mikäli kyseessä on vain tuo yksi kutosluokkalainen, voisitko saada apua tilanteeseen joltain kivalta kutosluokkalaiselta? Tai voisitteko mennä isommalla porukalla sanomaan tälle kiusaajalle, että lopettaa ikävän käytöksensä?

Toimit oikein, kun laitoit viestiä tänne. Jatka ihmeessä kertomalla myös jollekin tuntemallesi aikuiselle! Toivottavasti tilanteesi ratkeaa hyvin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
NikotiinituotteetSähkösavuke

Mitä teen, kun kaveri tarjoaa hatseja?

Kaverit saattavat houkutella käyttämään vapea tai muita nikotiinituotteita, ja painostuksen vuoksi siitä voi olla vaikea kieltäytyä. Kannattaa kuitenkin rohkeasti sanoa ei ja pysyä omassa päätöksessä.

Kysymys
Mieli
Nimimerkki: mul on ärsyttävä kaveri
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, kun kaveriporukassa on mukana itseä ärsyttävä tyyppi? Moi! Mulla on sellainen tilanne, että mä oon vaihtanut koulua 6-luokalle ja mä oon saanu täältä pari tosi hyvää kaveria. Kuitenkin alusta alkaen meidän...
Fressis

Moikka! Onpa hienoa, että olet löytänyt uudesta koulusta hyviä kavereita! 😊

Isommissa kaveriporukoissa voi tosiaan tulla tilanteita, joissa kaikkien kanssa ei ole yhtä helppoa olla kaveri. Tällöin voi muodostua tiiviimpiä porukoita ja joku tai jotkut jäävät ulkopuolelle. Pikkuhiljaa tämä voi hajottaa koko ryhmää. Hienoa siis että laitoit viestiä ja kysyit apua. Jos itsellä on joku ajatus – esim. että tämä henkilö yrittää viedä kaverisi – voi helposti käydä niin että ajatus voimistuu pikkuhiljaa ja epäily voi vahvistua sellaisistakin tilanteista, joissa kyse on jostain ihan muusta. Siksi tällaiset ajatukset on tärkeä selvittää ja kysyä niistä suoraan.

Voisitko ajatella että kysyisit asiasta tältä ihmiseltä? Kertoisit samat huolet kuin tässä viestissä, eli sen että sinusta tuntuu että teillä ei ole yhteistä, ja että pelkäät että hän vie kaverisi. Se että puhutte yhdessä tilanteesta voi auttaa selvittämään mahdollisia väärinymmärryksiä ja samalla ehkä tutustutte toisiinne paremmin. Joskus voi nimittäin olla että yhteinen juttelu paljastaa toisesta jotain sellaista, joka yhdistääkin teitä. Kaikkien kanssa ei tarvitse olla paras kaveri, mutta isommassa ryhmässä on hyvä yrittää löytää tapoja tulla kaikkien kanssa toimeen. Kun kysyt niin kerro että kysyt koska haluat selvittää tilanteen ja varmistaa että koko kaveriporukka voi hyvin jatkossakin. Tällaisesta keskustelun avauksesta harvoin seuraa mitään pahaa.

Toivon että asia ratkeaa parhain päin, tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, kun ei uskalla kertoa kavereille, että kuukautiset ovat alkaneet? Moi! Oon 11-vuotias ja minulla on alkanut jo kuukautiset. Niiden alusta ei ole kauaa mutta kaikki on hyvin. Kaverini kuitenkin usein puhuvat koulussa murrosiästä...
Fressis

Moi nimimerkki Huolestunut!

On ymmärrettävää, että sinun iässäsi murrosikä ja siihen liittyvät muutokset mietityttävät ja puhututtavat ikätovereiden kesken. Toisilla murrosikä alkaa aiemmin ja toisilla myöhemmin, minkä lisäksi jokainen kehittyy omaan tahtiinsa ja omalla tavallaan. Joka tapauksessa olette kaikki uuden äärellä. Sekä oma että muiden kehittyminen voi ihmetyttää, innostuttaa, jännittää tai jopa pelottaa tai nolostuttaa. Murrosiästä puhuminen sekä mietteiden jakaminen yhdessä kavereiden kanssa voi myös lievittää jännitystä ja tarjota vertaistukea.

Kuukautiset ovat täysin luonnollinen naistyypillisen kehon toiminto, ja on hyvä, että aiheesta voi puhua avoimesti. Se on kuitenkin eri asia, haluaako aiheesta puhua yleisellä tasolla vai omakohtaisesti. Kuukautiset ja muut murrosiän tuomat muutokset omassa kehossa voivat tuntua hyvin yksityisiltä, eikä niitä välttämättä halua jakaa muille. Onkin täysin ok olla kertomatta kuukautisten alkamisesta kavereille, jos ei niin halua tehdä. Voit myös pohtia, millaista reaktiota pelkäät saavasi kavereiltasi ja onko pelko realistinen. Voi myös olla, että kuukautisten alkaminen jännittää heitä ja he kaipaavat tietoa joltakulta, jolla ne ovat jo alkaneet.

Loppupeleissä kuitenkin sinä itse päätät, mitä asioita haluat itsestäsi jakaa muille ja mitä et. 😊 Mikäli haluat, voit lukea yksin tai yhdessä kavereidesi kanssa Fressiksen artikkelin kuukautisista, sillä siitä voitte saada vastauksia mielessä pyöriviin kysymyksiin. Entä oletko kertonut äidillesi tai muulle luotettavalle aikuiselle kuukautisten alkamisesta? Häneltä voi saada tietoa ja tukea kuukautisia ja muita murrosiän muutoksia koskevissa pohdinnoissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: Nimimerkki
Ikä: 9-12v
Onko keholle hyväksi, jos koittaa valvoa väkisin pitkään? Onko se hyväksi keholle jos valvoo väkisin koska minulle tulee aina oksetus olo kun koitan valvoa pitkään?
Fressis

Moikka!

Pohdit onko keholle hyväksi, jos koittaa valvoa väkisin pitkään. Kerroitkin viestissäsi, että sinulle valvomisesta on tullut oksettavaa oloa. Ehkäpä jo siitä huomaakin, että väkisin valvominen ei ole keholle hyväksi. Kun valvoo pitkään, keho ei saa tarvitsemaansa lepoa, mikä voi näkyä juuri esimerkiksi pahoinvointina. Tällaisten valvomisen aikana tuntuvien ”oireiden” lisäksi valvomisen huonot vaikutukset näkyvät usein myös seuraavana päivänä esimerkiksi väsyneenä olona. Väsyneenä ei jaksa tehdä asioita normaaliin tapaan ja keskittyminen vaikkapa koulutehtäviin voi olla hankalaa.

Pääsääntöisesti olisi siis hyvä välttää valvomista ja mennä hyvissä ajoin nukkumaan, jotta saa riittävästi unta. Kun nukkuu riittävästi jaksaa touhuta päivän aikana koulussa ja vapaa-ajalla itselleen mieluisten asioiden parissa. Kysymyksestäsi ei käy ilmi miksi olet koittanut valvoa pitkään. Joskus esimerkiksi kavereiden kanssa voi tehdä mieli valvoa vähän pidempään. Muistathan kuitenkin, että sinun ei tarvitse niin tehdä, jos et halua. Hyvät kaverit eivät myöskään painosta tekemään jotain sellaista, mitä ei halua tehdä. 🙂

Lisätietoa aiheesta voit lukea Fressiksen tietopankista.

Kivaa syksyn alkua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: 1.oma
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä kun kaverit jättävät ulkopuolelle? Mitä tehdä, mitä mun pitää tehä ku kamut vetää välei poikki ja jättää ulkopuolelle tekosyyn avulla?
Fressis

Moikka! Kiva kun laitoit meille viestiä!

Kaverisuhteissa tapahtuu monesti nuoruudessa muutoksia. Voi olla, että jotkut kaverisuhteet ovat hetken aikaa katkolla ja tiivistyvät sitten taas myöhemmin uudelleen, tai joskus katkeavat kokonaan. Ei ole kuitenkaan koskaan kiva, jos joutuu jätetyksi ulkopuolelle ilman kunnon selitystä. Se ei ole myöskään reilua toimintaa.

Paras vaihtoehto tällaisessa tilanteessa on yleensä yrittää kasvokkain jutellen selvittää mistä on kyse. Oletko kysynyt kavereiltasi mitä on tapahtunut, tai oletko toiminut heidän mielestään jotenkin väärin? Voisit samalla kertoa heille, että sinusta tuntuu, että heidän antamansa syyt eivät ole oikeita ja toivoisit saavasi kunnon selityksen. Tämä voisi rohkaista heitä kertomaan mahdollisen oikean syyn, josta voisitte sitten jutella. Voi olla, että kyse on väärinkäsityksestäkin. Asiasta voisi olla hyvä jutella myös kotona, jotta siellä tiedetään mikä sinua huolettaa. Voit saada kodin aikuisilta myös vinkkejä siihen, miten he lähtisivät asiassa toimimaan.

Vaikka kaverisuhteiden mahdollinen tauko tai päättyminen ei tunnukaan kivalle, on se myös mahdollisuus rohkaistua tutustumaan aktiivisemmin uusiin kavereihin. Kesäloma on itse asiassa hyvä aika viettää aikaa ulkona ja pyrkiä rohkeasti menemään juttelemaan uusienkin ihmisten kanssa. Voi myös olla, että tilanne kavereidesi kanssa on mennyt ohi kesän aikana ja koulujen taas alettua tuntuu luontevalta olla jälleen kavereita. Jos koulujen alettua olosi kuitenkin on yksinäinen, on siitä tärkeä puhua opettajan kanssa. Opettaja voi auttaa sinua tutustumaan muihin esimerkiksi teettämällä ryhmätöitä ja helpottamalla sitä kautta tutustumista.

Jos kaipaat kesäksi uusia kavereita, voit käydä kokeilemassa vaikka Netarin Momiota. Pyri tekemään kesällä asioita, joista pidät, jotta saat muutakin mietittävää kuin tämä kaveriasia. Se toivottavasti ratkeaa parhain päin viimeistään koulujen taas alettua. Rohkeutta ja tsemppiä sinulle <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: koulukas
Ikä: 13-15v
Mitä tehdä, kun koulussa käyminen on alkanut ärsyttää? mitä kannattaisi tehdä, kun koulu on alkanut ärsyttää? en oikein tiedä mikä siinä on, en vain jaksaisi millään mennä. kokeita on koko ajan liikaa...
Fressis

Moi ja hyvä kun laitoit viestiä, etkä jäänyt pohtimaan asiaa pidempään yksin.

Yläasteelle siirtymisen aikaan monissa kaverisuhteissa saattaa tapahtua kertomasi kaltaisia muutoksia. Se on nimittäin murrosiän kannalta se aika, jolloin aletaan miettiä hieman enemmän sitä, mitä itse elämältään haluaa ja mitkä asiat itseä kiinnostaa. Tällöin kaverisuhteissa voi tapahtua muutoksia ja kavereiden tarpeet voivat olla erilaisia kuin omat.

Jos nykyiset kaverit eivät enää tunnu siltä, että heidän kanssaan on hyvä olla, voi olla hyvä pohtia löytyisikö koulusta tai harrastuksista uusia kavereita. Myös some on nykyään hyvä paikka tähän, oletko kuullut esimerkiksi Netarista? Se on verkossa toimiva nuorisotalo, jossa voi jutella itseä kiinnostavista asioista muiden nuorten kanssa ja löydät sen täältä.

Kerroit myös, että et ehdi tehdä niitä asioita, joita oikeasti haluaisit tehdä. Se, että kerrot haluavasi vain olla kotona tekemättä mitään, kuulostaa hieman huolestuttavalta. Murrosiässä on luonnollista, että oma mieliala on välillä maassa, ja mikään ei kiinnosta. Mutta jos olo jatkuu pidempään, tai ennen kiinnostaneet asiat – kuten harrastukset – eivät enää kiinnosta, on tilanteen äärelle syytä pysähtyä. Se, että kirjoitit tänne, on jo valtavan hieno alku ja kertoo siitä, että haluat tilanteeseen muutosta.

Muutosta on usein hankala lähteä tekemään yksin, ja siksi usein näissä tilanteissa kannustetaan juttelemaan asiasta aikuisen kanssa kotona tai koulussa. Jos koulupsykologille meno kuitenkin tuntuu ahdistavalta, niin mitä jos kävisit ensi alkuun juttelemassa nuorille tarkoitetussa chatissa? Chatit ovat nimettömiä, joten niissä voi olla helpompi jutella aikuisen kanssa omasta tilanteesta. Eri chatteja löydät täältä.

Tärkeintä on, että saisit mahdollisimman pian avattua omia ajatuksiasi ja sitä kautta pääsisit tilanteessa eteenpäin. Kertomasi tilanne on nimittäin raskas kannatella yksin ja voi pidemmän päälle alkaa vaikuttaa myös kouluusi ja sitä kautta tulevaisuuteesi. Usein jo yksi keskustelu voi auttaa itseä eteenpäin, joten älä jää tilanteesi kanssa yksin ❤

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: ok
Mitä tehdä kun kaverit ovat alkaneet ärsyttää? Mitä pitäisi tehdä kun kaverit alkaa ärsyttää ihan hirveästi ja ne on muuttunut tosi paljon?
Fressis

Moikka nimimerkki ok ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

Kaverisuhteet tuovat paljon sisältöä elämään ja ikävä kyllä ilon lisäksi usein myös monenlaisia murheita.

Sinun iässäsi ihmisessä tapahtuu paljon erilaisia muutoksia ja samalla myös kaverisuhteet voivat olla murroksessa. Kaverit saattavat muuttua eri suuntaan tai eri tahtiin kuin itse. Mielenkiinnon kohteet ja elämäntyyli saattavat vaihdella. Kaikki tämä hankaloittaa kaverisuhteiden ylläpitämistä. Toki muutokset voivat tuoda myös paljon hyvää tullessaan.

On normaalia, että murrosiässä kaverisuhteet vaihtuvat ja välillä haluaa viettää aikaa toisten kavereiden kanssa. Tämän ei tarvitse tarkoittaa ystävyyden loppumista, vaan yhteinen sävel voi löytyä kuukausien tai jopa vuosienkin päästä uudelleen. Suosittelen ottamaan muutokset puheeksi erityisesti lähimpien ystävien kanssa, mikäli se on mahdollista. Voit kertoa heille esimerkiksi, mikä sinua erityisesti harmittaa heidän tekemisissään tai olemisessa ja kuulla mitä mieltä he taas ovat asiasta.

Kavereiden muuttuessa kannattaa myös miettiä, mikä itselle on tärkeää. Kaikkeen ei tarvitse, tai kannata mennä mukaan, mikäli itsestä ei siltä tunnu. Ymmärrän, että toisinaan joutuu tasapainoilemaan kaverisuhteiden ylläpitämisen ja itselle tärkeiden asioiden kanssa. Aina valintatilanteet eivät ole yksinkertaisia, mutta kannattaa kuitenkin pitää kiinni omista periaatteista.

Sanoit myös, että kaverit ärsyttävät sinua. En tiedä, onko kyseessä kiusaamista vai se, että toisen käytös ärsyttää. Jos kavereiden käyttäytyminen ärsyttää, suosittelen ottamaan asian puheeksi. Kerro heille, minkälainen käytös sinua harmittaa, ja minkälaisen tunteen se sinussa herättää. Voit myös esittää toiveen siitä, mitä kaverit mieluummin voisivat tehdä. Jos kyseessä taas on kiusaamista, suosittelen olemaan yhteydessä opettajaan, vanhempiin tai muihin luotettuihin aikuisiin, jotta siihen voidaan puuttua.

Toisinaan voi olla myös niin, että ärsyynnymme helposti toisten tekemisistä, vaikka siihen ei olisi sen suurempaa syytä. Tällöin kannattaa miettiä, mikä ärsytyksen itsessä laukaisee? Taustalla voi olla usein monenlaisia asioita kuten stressi, väsymys, huonosti syöminen tai huolet. Jos ärsyyntymistä on ylipäätään paljon, kannattaa siitä jutella terveydenhoitajan kanssa.

Kaikista näistä voi ja kannattaa jutella myös lisää joko kavereiden, luotettujen aikuisten tai vaikka netistä löytyvien keskustelukanavien kautta. Hyviä paikkoja keskusteluun ovat esimerkiksi Nuortennetti sekä Netari.

Toivottavasti sait tästä viestistä apua pohdintoihisi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Nikotiinituotteet
Nimimerkki: 14v
Nikotiinituotteiden käyttö, pituuskasvu ja sosiaalinen paine Onko pituuskasvuni pysähtynyt jos käytän nikotiinia silloin tällöin koska olen melko lyhyt mutta en ole ikinä ollut koukussa joskus käytän vain sen takia kun...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Tupakoinnin osalta tiedetään, että se voi vaikuttaa haitallisesti pituuskasvuun. Syy voi olla tupakan sisältämissä yhdisteissä, kuten nikotiinissa, mutta on kuitenkin hyvin vaikea sanoa, kuinka paljon nikotiini voi yksistään hidastaa pituuskasvua. Pituuskasvun ja murrosiän kehityksen eteneminen on yksilöllistä. Murrosiän kehityksen vaihe vaikuttaa oleellisesti kasvunopeuteen ja siihen, kuinka paljon kasvua vielä on mahdollisesti jäljellä. Pituuskasvuun vaikuttaa olennaisesti myös esimerkiksi perimä eli vanhempien ja muidenkin lähisukulaisten pituus ja kasvutapa.

En voi siis tarkalleen sanoa, onko nikotiinin käyttäminen vaikuttanut pituuskasvuusi, mutta sen tiedän, ettei se ainakaan tee hyvää kehityksellesi. Suosittelisinkin ehdottomasti nikotiinin käytön lopettamista kokonaan. Olet vielä nuori, joten ehdit nauttia koko loppuelämäsi ajan nikotiinittoman elämän hyödyistä ja mikä parasta, sinun ei tarvitse stressata sen mahdollisia haittavaikutuksia! 😊  Lopettamiseen tukea saat täältä ja Erovirasto -sovelluksesta.

Kerrot viestissäsi, että et oikeastaan itse halua käyttää nikotiinia, vaan käytät koska haluat kuulua joukkoon. Kavereiden kanssa kannattaa aina muistaa, että porukkaan kuulumisen edellytyksenä ei voi olla se, että tekee jotain, mitä ei itse halua. Olipa sitten kysymys päihteiden käytöstä tai mistä tahansa muusta asiasta. Hyvä ystävät eivät pakota toisiaan tekemään asioita. On hieno asia, jos haluaa olla käyttämättä nikotiinituotteita ja kannattaa tehdä täysin omat valinnat sen suhteen. Kieltäytymisen syyksi riittää hyvin se, ettei halua käyttää. Mikäli päätöstään kuitenkin haluaa perustella, voi kertoa, että nuoren aivot ja koko elimistö ovat vielä vahvasti kehitysvaiheessa ja näihin kehittyviin rakenteisiin kaikki päihteet vaikuttavat hyvin negatiivisella tavalla. Niistä voit halutessasi lukea lisää täältä.

Tsemppiä syksyysi, ole rohkeasti oma itsesi <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Ko.
Kuinka tutustua uusiin ihmisiin? Moi olen mies minua mietityttää että kuin lähteä tutustumaan uusiin ihmisiin?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Usein on helpointa tutustua ihmisiin, joiden kanssa on jotain yhteistä, kuten esim. sama kiinnostuksen kohde, harrastus tai tausta. Keskustelun aloittaminen vaatii hieman rohkeutta, ja hyvänä paikkana harjoitella uusiin ihmisiin tutustumista ja keskusteluun osallistumista on mm. erilaiset verkkoryhmät.

Nuorille aikuisille löytyy eri teemaisia ryhmä-chatteja esimerkiksi Tukinetistä. Lisäksi Sekasin Discord -alustalla on monia eri teemaisia ryhmiä ja keskusteluita, joihin voit nimettömänä liittyä. Näillä keskustelualustoilla tiedät, että sinulla on jo lähtökohtaisesti jotain yhteistä muiden samaan teemakeskusteluun kirjoittavien kanssa, joten keskustelun aloittaminen voi olla helpompaa.

Näiltä alustoilta on mahdollista myös löytää ihmisiä, joiden kanssa voi tavata kasvokkain, mutta hyvänä alustana sille voi toimia myös Kaverisovellus. Se on tarkoitettu ystävien etsimiseen, eli jokainen sinne kirjoittava on samassa tilanteessa kuin sinä ja jo se voi helpottaa keskustelun aloittamista. Jos puolestaan haluat tutustua suoraan kasvokkain uusiin ihmisiin, on hyvä paikka oman kunnan nuorisotoimen järjestämät palvelut tai harrastustoiminta. Paikkakunnasta riippuen palveluja on usein 29-vuotiaille asti, ja oman kunnan tilanteen ja yhteystiedot löydät kunnan nettisivuilta.

Toivottavasti löydät näistä palveluista itsellesi sopivan ja pääset tutustumaan uusiin ihmisiin.

Rohkeutta ja tsemppiä syksyysi!

Oliko vastauksesta hyötyä?