Moikka! Hyvä kysymys!
Pelaamisessa on monia hyviä puolia, kuten pelikaverit tai erilaisten taitojen kehittyminen. Kuten mikä tahansa muukin harrastus, voi pelaaminenkin kuitenkin muuttua liialliseksi. Etenkin kasvuiässä on tärkeää, että arki on tasapainoista ja monipuolista. Hyvinvointia tukeva päivä koostuu koulunkäynnin lisäksi rauhallisista ruokailuhetkistä, itselle tärkeiden ihmisten kanssa vietetystä ajasta, liikkumisesta, riittävästä unesta sekä itselle mieluisten asioiden tekemisestä kuten harrastuksista.
Jokaiseen päivään ei toki mahdu kaikkea, mutta jos useampana päivänä kuluu 10 tuntia pelaamiseen, ei viikon aikana jää riittävästi aikaa muihin tärkeisiin asioihin. Etenkin riittävä uni on tärkeää ja noin hurja määrä pelaamista vaikuttaa siihen varmasti. Pelaaminen kannattaakin aina lopettaa pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta mieli voi rauhoittua. Myös jonkinlaista liikkumista olisi syytä olla jokaisessa päivässä, sillä se edesauttaa kehon tervettä kasvua.
Voit koittaa vähentää pelaamistasi sopimalla sille rajoja. Ne voivat olla esimerkiksi sellaisia, että pelaat vain, kun olet saanut läksyt tehtyä tai pidät tunnin välein tauon, jolloin käyt kävelyllä ulkona, ja että lopetat pelaamisen hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Se että kysyit täältä apua, on hyvä merkki siitä, että hyvinvointisi on sinulle tärkeää. Voisit jutella pelaamisestasi myös joko kotona tai koulun terveydenhoitajan kanssa. Voisitte yhdessä miettiä mikä määrä pelaamista on sinulle sopivaa, jotta se ei vaikuta hyvinvointiisi. Yksin sitä voi olla vaikea arvioida ja kertomalla saat vähentämiseen myös aikuisen tuen.
Tsemppiä yhteisiin keskusteluihin!
Salilla käynti ei ole ainut tapa liikkua
Etkö ole innostunut urheilusta? Eikö kuntosali tunnu yhtä innostavalta, kuin muut saavat sen näyttämään? Sosiaalinen media on täynnä erilaisia salivideoita. Kun ihmisiä kehotetaan liikkumaan, heitä usein kannustetaan salille. Vaikka kuntosali on erittäin hyvä tapa liikkua ja kehittää fyysisiä ominaisuuksia, kannattaa muistaa, ettei se ole ainut tapa liikkumiseen. Joillekin se herättää intoa, joillekin ei. Liian moni […]
Heippa! Kiitos viestistäsi! Ensinnäkin hienoa, että olet löytänyt itsellesi mieluisan harrastuksen jalkapallosta. 😊 Ja ihana että tykkäät pikkusiskostasi ❤
Pohdit mistä jalkapohjiesi kipeät kovettumat voisivat johtua. Kuten itsekin arvelit, voi olla, että juuri liikkuminen ja urheilutossut ovat kovettumien taustalla. On luonnollista, että jalat hikoavat, kun kenkiä pitää pidempään jalassa. Emme ole tämän aiheen asiantuntijoita, mutta esimerkiksi sukkavalinnoilla voi olla mahdollista vaikuttaa asiaan ja mainitsemaasi jalkojen ”muhimiseen”. Kaikista tärkeintä on se, että kengät ovat jaloillesi sopivat ja oikean kokoiset. Joskus myös pohjalliset voivat auttaa, ja toki kovettumien taustalla voi olla myös jalkaterän tai varpaiden asentovirheitä, jotka on hyvä selvittää. Lue lisää aiheesta terveyskirjaston artikkelista.
Kuinka hoidat näitä kipeitä kovettumia? Jalkojen pesun ja huolellisen kuivaamisen jälkeinen päivittäinen rasvaaminen jalkavoiteella voi auttaa pehmentämään kovettumia, ja pitämään kovettumat joustavina. Tällöin niihin ei myöskään satu yhtä paljon.
Suosittelen sinua menemään vielä kouluterveydenhoitajan vastaanotolle juttelemaan asiasta lisää. Voitte pohtia hänen kanssaan, voisitko hyötyä esimerkiksi jalkaterapeutilla käymisestä. Lisää vinkkejä kovettumien hoitoon saat apteekin henkilökunnalta.
Moi ja kiitos viestistäsi, jossa ollaan tärkeiden kysymysten äärellä!
Treenaaminen kuukautisten aikana pohdituttaa sinun lisäksesi monia muitakin, eikä kenenkään pitäisi jäädä aiheeseen liittyvien kysymysten kanssa yksin. Esimerkiksi nimimerkki apuaaa on ollut samankaltaisessa tilanteessa.
Mainitset viestisi alussa epäsäännöllisistä kuukautisistasi. On täysin tavallista, että kuukautisvuodon määrä, kuukautisten kesto ja kuukautiskierron pituus vaihtelevat. Etenkin murrosiässä epäsäännölliset kuukautiset ovat yleisiä ja joillakin myös aikuisena. Tästä syystä on hyvä pitää varmuuden vuoksi kuukautissuojia mukanaan esimerkiksi koulussa, yökyläillessä tai treeneissä, jos kuukautiset sattuvatkin alkamaan juuri silloin.
Kerrot tamponin käyttöön liittyvästä pelostasi, minkä vuoksi käytät sidettä, joka kuitenkin tuntuu sinusta epämiellyttävältä. Jotkut tykkäävät käyttää kuukautissidettä treeneissä, mutta ymmärrän, että se voi tuntua hankalalta ja hangata inhottavasti. Jos haluat, voit kokeilla erilaisia siteitä tai vaikkapa kankaista kestosidettä, jos tällä tavoin löytäisit sinulle sopivan kuukautissiteen. Monet urheilijat suosivat tamponia, koska se ei näy läpi eikä hankaa alushousuissa. Tamponin asettaminen ensimmäistä kertaa voi pelottaa, mutta loppupeleissä se ei ole kovinkaan vaikeaa. Jos haluat ja uskallat kokeilla tamponia, kannattaa aloittaa pienimmästä koosta ja katsoa, kuinka sen imukyky riittää. Runsaan vuodon aikaan sitä voi joutua vaihtamaan useammin. Nykyään on olemassa myös kuukautisalushousuja, joissa on hyvä imukyky ja jotka pysyvät myös hyvin päällä. Niitä saa tavallisista vaatekaupoista ja hyvin varustelluista marketeista. Voit lukea lisää erilaisista kuukautissuojista täältä.
Kuten itsekin mainitsit, kuukautisside tulisi vaihtaa vähintään 4–8 tunnin välein, jotta side ei ehdi tulla liian täyteen verta. Sidettä tulisi vaihtaa riittävän usein myös hygienian takia, sillä siteessä muhiva veri on otollinen kasvualusta bakteereille. Siteen vaihdon yhteydessä kannattaa muistaa pestä alapää vedellä. Samoin tamponi tulisi vaihtaa vähintään 8 tunnin välein. Sanoit kuitenkin, ettet pääse joka päivä vaihtamaan kuukautissuojaa näin usein. Jokaisen ihmisen kuitenkin tarvitsee välillä päästä vessaan, joten jos tarve siteen vaihtamiselle tulee vaikkapa kesken treenin, sinulla on oikeus mennä vessaan ilman sen suurempia selittelyjä.
Jännität myös sitä, jos kuukautisvuoto tulee läpi kisapukuun tai jos joukkuekaverit näkevät sinun laittavan siteen. Todellisuudessa kuukautisissa ei ole yhtään mitään hävettävää: kuukautiset ovat kehon luonnollista toimintaa, ja lähes jokaisella pimpillisellä on ne ainakin jossakin vaiheessa elämäänsä. On toki ymmärrettävää, että olet tarkka yksityisyydestäsi ja haluat vaihtaa kuukautissuojan rauhassa. Tähän sinulla on oikeus, mutta esimerkiksi siteen rapinaa vessassa ei tarvitse yhtään nolostella. Veren tulemista kuukautissuojan läpi puolestaan voi yrittää ehkäistä vaihtamalla suojan riittävän usein ja varmistamalla välillä, että suoja on pysynyt paikoillaan. Toisaalta ohivuotoja voi sattua kenelle tahansa, eikä sille aina voi mitään. Siinäkään ei ole mitään noloa.
Oletko voinut keskustella kuukautisista luotettavan aikuisen, esimerkiksi huoltajasi tai jonkun sukulaisesi kanssa? Myös kouluterveydenhoitaja osaa vastata mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. Lisäksi olisi hyvä, jos voisit jutella treenaamisen ja kuukautisten yhdistämisestä valmentajasi kanssa, joka toivottavasti osaa neuvoa ja tukea sinua asiassa. Voit jutella aiheesta lisää nimettömästi myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.
Kaunista kevään alkua!
Moi ja hyvä kun laitoit viestiä, etkä jäänyt pohtimaan asiaa pidempään yksin.
Yläasteelle siirtymisen aikaan monissa kaverisuhteissa saattaa tapahtua kertomasi kaltaisia muutoksia. Se on nimittäin murrosiän kannalta se aika, jolloin aletaan miettiä hieman enemmän sitä, mitä itse elämältään haluaa ja mitkä asiat itseä kiinnostaa. Tällöin kaverisuhteissa voi tapahtua muutoksia ja kavereiden tarpeet voivat olla erilaisia kuin omat.
Jos nykyiset kaverit eivät enää tunnu siltä, että heidän kanssaan on hyvä olla, voi olla hyvä pohtia löytyisikö koulusta tai harrastuksista uusia kavereita. Myös some on nykyään hyvä paikka tähän, oletko kuullut esimerkiksi Netarista? Se on verkossa toimiva nuorisotalo, jossa voi jutella itseä kiinnostavista asioista muiden nuorten kanssa ja löydät sen täältä.
Kerroit myös, että et ehdi tehdä niitä asioita, joita oikeasti haluaisit tehdä. Se, että kerrot haluavasi vain olla kotona tekemättä mitään, kuulostaa hieman huolestuttavalta. Murrosiässä on luonnollista, että oma mieliala on välillä maassa, ja mikään ei kiinnosta. Mutta jos olo jatkuu pidempään, tai ennen kiinnostaneet asiat – kuten harrastukset – eivät enää kiinnosta, on tilanteen äärelle syytä pysähtyä. Se, että kirjoitit tänne, on jo valtavan hieno alku ja kertoo siitä, että haluat tilanteeseen muutosta.
Muutosta on usein hankala lähteä tekemään yksin, ja siksi usein näissä tilanteissa kannustetaan juttelemaan asiasta aikuisen kanssa kotona tai koulussa. Jos koulupsykologille meno kuitenkin tuntuu ahdistavalta, niin mitä jos kävisit ensi alkuun juttelemassa nuorille tarkoitetussa chatissa? Chatit ovat nimettömiä, joten niissä voi olla helpompi jutella aikuisen kanssa omasta tilanteesta. Eri chatteja löydät täältä.
Tärkeintä on, että saisit mahdollisimman pian avattua omia ajatuksiasi ja sitä kautta pääsisit tilanteessa eteenpäin. Kertomasi tilanne on nimittäin raskas kannatella yksin ja voi pidemmän päälle alkaa vaikuttaa myös kouluusi ja sitä kautta tulevaisuuteesi. Usein jo yksi keskustelu voi auttaa itseä eteenpäin, joten älä jää tilanteesi kanssa yksin ❤
Tsemppiä sinulle!