Nikotiinituotteet
Nimimerkki: 14v

Nikotiinituotteiden käyttö, pituuskasvu ja sosiaalinen paine

Onko pituuskasvuni pysähtynyt jos käytän nikotiinia silloin tällöin koska olen melko lyhyt mutta en ole ikinä ollut koukussa joskus käytän vain sen takia kun kaveritkin ja haluan kuulua joukkoon olen tehnyt tätä noin kesästä lähtien ja jatkuuko pituuskasvu jos lopettaa?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Tupakoinnin osalta tiedetään, että se voi vaikuttaa haitallisesti pituuskasvuun. Syy voi olla tupakan sisältämissä yhdisteissä, kuten nikotiinissa, mutta on kuitenkin hyvin vaikea sanoa, kuinka paljon nikotiini voi yksistään hidastaa pituuskasvua. Pituuskasvun ja murrosiän kehityksen eteneminen on yksilöllistä. Murrosiän kehityksen vaihe vaikuttaa oleellisesti kasvunopeuteen ja siihen, kuinka paljon kasvua vielä on mahdollisesti jäljellä. Pituuskasvuun vaikuttaa olennaisesti myös esimerkiksi perimä eli vanhempien ja muidenkin lähisukulaisten pituus ja kasvutapa.

En voi siis tarkalleen sanoa, onko nikotiinin käyttäminen vaikuttanut pituuskasvuusi, mutta sen tiedän, ettei se ainakaan tee hyvää kehityksellesi. Suosittelisinkin ehdottomasti nikotiinin käytön lopettamista kokonaan. Olet vielä nuori, joten ehdit nauttia koko loppuelämäsi ajan nikotiinittoman elämän hyödyistä ja mikä parasta, sinun ei tarvitse stressata sen mahdollisia haittavaikutuksia! 😊  Lopettamiseen tukea saat täältä ja Erovirasto -sovelluksesta.

Kerrot viestissäsi, että et oikeastaan itse halua käyttää nikotiinia, vaan käytät koska haluat kuulua joukkoon. Kavereiden kanssa kannattaa aina muistaa, että porukkaan kuulumisen edellytyksenä ei voi olla se, että tekee jotain, mitä ei itse halua. Olipa sitten kysymys päihteiden käytöstä tai mistä tahansa muusta asiasta. Hyvä ystävät eivät pakota toisiaan tekemään asioita. On hieno asia, jos haluaa olla käyttämättä nikotiinituotteita ja kannattaa tehdä täysin omat valinnat sen suhteen. Kieltäytymisen syyksi riittää hyvin se, ettei halua käyttää. Mikäli päätöstään kuitenkin haluaa perustella, voi kertoa, että nuoren aivot ja koko elimistö ovat vielä vahvasti kehitysvaiheessa ja näihin kehittyviin rakenteisiin kaikki päihteet vaikuttavat hyvin negatiivisella tavalla. Niistä voit halutessasi lukea lisää täältä.

Tsemppiä syksyysi, ole rohkeasti oma itsesi <3

Oliko vastauksesta hyötyä?