Moi Tiitus! Seksuaalinen halu ja seksuaaliset ajatukset alkavat heräillä murrosiässä hormonitoiminnan muutosten myötä. On siis tavallista, että tuolloin alkaa nähdä muita ihmisiä aivan uudella tavalla. Mieleen voi tulla kiihottavia mielikuvia ja haaveita kosketuksista ja seksistä muiden kanssa. Kiihottavat ajatukset voivat kohdistua esimerkiksi ikätovereihin, julkisuuden henkilöihin tai itseä vanhempiin, mahdollisesti auktoriteettiasemassa oleviin henkilöihin.
Suomen laissa on määritelty 16. vuoden suojaikäraja, joka tarkoittaa, että vanhempi henkilö ei saa tehdä seksuaalisia tekoja alle 16-vuotiaalle henkilölle. Lain silmissä alle 16-vuotiaan ei katsota pystyvän antamaan pätevää suostumusta seksiin itseään (selkeästi) vanhemmalle henkilölle, koska lapsen tai nuoren henkinen ja fyysinen kehitys on vielä kesken. Suojaikärajan tarkoituksena on suojella alle 16-vuotiaita kokemuksilta, joihin he eivät välttämättä ole vielä valmiita.
Vanhempi henkilö syyllistyy rikokseen, mikäli hän tekee seksuaalisia tekoja alle 16-vuotiaalle – esimerkiksi pyytää lähettämään seksuaalissävytteisiä kuvia tai videoita, lähettää itsestään paljastavia kuvia, koskettaa nuorta seksuaalisesti tai harrastaa yhdyntää. Suojaikäraja on 18 vuotta niissä tapauksissa, joissa aikuinen on auktoriteettiasemassa nuoreen nähden, kuten vaikkapa opettaja, valmentaja tai sinun tapauksessasi puheterapeutti. Voit lukea suojaikärajasta lisää täältä.
Näin ollen vastauksena kysymykseesi on, että et voi harrastaa puheterapeutin kanssa seksiä, sillä lain mukaan aikuinen syyllistyisi tällöin rikokseen, josta seuraa hänelle rangaistus. Näin on myös silloin, vaikka lapsi tai nuori olisi tehnyt aloitteen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettetkö voisi mielessäsi kuvitella harrastavasi puheterapeutin kanssa seksiä. Seksuaaliset ajatukset ja seksifantasiat ovat vain sinua varten. Osa seksifantasioista on sellaisia, ettei niitä voi toteuttaa tosielämässä, koska niistä voi aiheutua vahinkoa itselle tai muille. Jotkin fantasiat puolestaan kiihottavat nimenomaan vain ajatuksen tasolla, mutta tosielämässä niitä ei halua toteuttaa. Omassa mielessä tapahtuvissa mielikuvissa on kuitenkin lupa kiihottua mistä vain, sillä pelkät ajatukset eivät voi vahingoittaa ketään. Seksifantasioita ajatellessa voi kuitenkin tuottaa itselleen nautintoa itsetyydyttämällä, joka on turvallinen tapa tutustua omaan kehoon ja seksuaalisiin mieltymyksiin.
Moikka “11 vuotias tyttö”,
Ja ensimmäiseksi onneksi olkoon tulevan syntymäpäivän johdosta. Kerrot, että haluaisit snapchatin, mutta et ole uskaltanut pyytää sen lataamiseen lupaa vanhemmiltasi. Mikäli ymmärsin oikein niin edellisellä kerralla, kun olit snäpin ladannut luvatta, vanhempasi olivat käskeneet sinua poistamaan sen.
Vanhempiesi reaktio johtuu todennäköisimmin siitä, että snäpin käyttöikäraja on 13 vuotta ja ikärajat ovat olemassa ihan syystä. Tiedetään, että somessa esiintyy paljon haitallista sisältöä. Somen käyttö myös koukuttaa ja voi yhtäkkiä viedä paljon tilaa myös muilta kaverikohtaamisilta, perheeltä, koululta ja harrastuksilta. Nämä seikat voivat myös mietityttää vanhempiasi.
Kerrot, että sinulla on ulkopuolinen olo, kun kaikilla kavereillasi on jo snapchat. Mietin, onko tämä tosiaan totta, että ihan kaikilla kavereilla se on jo käytössä? Jos tosiaan tuntuu siltä, että se on kaikkien sinun kavereidesi käytössä, niin asia varmasti harmittaa sinua paljon. Ilman sitä voi tosiaan jäädä paitsi jostain kavereiden jutuista. Olettekohan jutelleet asiasta kavereidesi kanssa? Samanlaista keskustelua ja kuvien vaihtoahan voi käydä myös muissa keskustelusovelluksissa. Oletko kokeillut lähtisivätkö kaverisi siihen mukaan, että jakaisittekin kuvia ja arkipäiväisiä asioita jossain muussa viestisovelluksessa kuten vaikka Whatsapissa?
Haluaisin myös rohkaista sinua vielä juttelemaan asiasta myös vanhempiesi kanssa. Näin voit itse ymmärtää paremmin heidän näkökulmaansa asiaan ja he sinun. Joskus jännittävistä asioista kertominen vanhemmille voi tuntua hankalalta. Asian voi koittaa ilmaista heille myös kirjoittamalla sen lapulle, tai kertomalla että haluaisit jutella heidän kanssaan yhdestä asiasta, mutta sinua pelottaa heidän reaktionsa.
En sinuna kuitenkaan lataisi snapchatiä, varsinkaan ilman vanhempien lupaa. Silloin sinun voi olla myös vaikeampi pyytää apua tai kertoa jos snäpissä kävisikin jotain ikävää. Vanhempien tehtävänä on huolehtia sinusta ja hyvinvoinnistasi, joten olisi tosi tärkeää, että he tietävät mitä puhelimella teet. On totta, että he saattavat myös kieltää snäpin käytön, mutta muista, että he eivät tee sitä ollakseen ikäviä vaan suojellakseen sinua.
Rohkaisisin sinua kuitenkin ottamaan asian puheeksi vanhempien kanssa ja keskustelemaan milloin ja millä ehdoilla heidän mielestään voisit saada snäpin käyttöösi. Voitte myös yhdessä etsiä netistä tietoa snäpistä ja sen rajoittamisen ja yksityisyydensuojan mahdollisuuksista. Voit myös näyttää kysymyksesi ja tämän viestin vanhemmillesi keskustelun pohjaksi.
Tässä vielä pari teille mahdollisesti hyödyllistä linkkiä, joihin voitte vanhempiesi kanssa tutustua:
–Mikä on perhekeskus? – Snapchat-tuki
Kivaa kesän odotusta sinulle!
Heippa, kiitos kysymyksestäsi Keira:)! Voi olla jännittävää ja vähän pelottavaakin, kun tykkää jostakusta, mutta ei ole varma, mitä toinen ajattelee. Tämä on aivan normaali tunne, jota lähes kaikki ovat varmasti kokeneet. Et ole siis tunteidesi kanssa yksin!
Ensinnäkin, on hienoa, että olet tunnistanut omat tunteesi ja haluat puhua niistä. Se osoittaa rohkeutta ja kypsyyttä! Ehkä voisit yrittää viettää enemmän aikaa tämän pojan kanssa ja katsoa, miten hän siihen reagoi? Jos vaikuttaa siltä, että hän viihtyy seurassasi, voi se olla merkki siitä, että hän tykkää sinusta ainakin ystävänä.
Sanoit myös, että haluaisit puhua hänen kanssaan asiasta, mutta et oikein uskalla. Puhuminen voikin tuntua pelottavalta, mutta se on usein paras tapa saada selvyys tilanteeseen. Voisit aloittaa vaikka kertomalla, että tykkäät hengailla hänen kanssaan ja kysyä, mitä hän ajattelee teidän suhteestanne.
Muista, että on täysin ok, jos et ole vielä valmis puhumaan tästä pojan kanssa. Tunteiden kanssa ei tarvitse kiirehtiä. Joka tapauksessa on tärkeää, ettet jää tunteidesi kanssa yksin! Voi olla hyvä idea puhua tästä jollekin muulle, kuten ystävälle tai luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa sinua miettimään, mitä haluat tehdä tai miten lähestyä poikaa.
Ja jos et keksi ketään, kelle puhua, muista että on olemassa paikkoja, joissa sinua autetaan mielellään. Tässä muutama linkki, joista saatat saada apua:
Mikäli poika on kiinnostunut myös sinusta, niin hieno juttu! Mikäli taas homma ei hänen kanssaan kuitenkaan etene niin kuin toivoisit, niin muista olla armollinen itsellesi pettymyksistä huolimatta. Jokainen meistä kohtaa pettymyksiä ja ne ovat osa elämää. Olet arvokas ja tärkeä, pettymyksistä huolimatta ❤
Toivottavasti tästä oli sinulle apua! Tsemppiä tilanteeseesi!
Moi, kiitos kysymyksestä!
Rintojen kasvu on hyvin yksilöllistä ja niiden kokoon tai kasvuun ei voi itse vaikuttaa. Rintojen kasvu alkaa keskimäärin 10 – 13 vuoden iässä ja kehitys kestää noin 3 – 5 vuotta. Toki iän myötä ja läpi elämän keho voi muuttua, ja sen myötä myös rintojen koossa ja muodossa tapahtua vielä muutoksia.
Rintojen kokoon vaikuttavat suurimmaksi osaksi perintötekijät äidin ja isän puolelta, eli se, millaisia sinun äiti ja isäsi ovat, sekä yksilöllinen hormonitoiminta. Rinnat koostuvat pääosin rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta ja rintojen koko liittyy usein rasvakudoksen määrään. Jos rasvakudosta on kehossa vähän, usein rinnat ovat pienemmät kuin henkilöllä, jonka kehossa on enemmän rasvakudosta. Lue lisää rinnoista Hyvä kysymys -sivun artikkelista.
On hyvin luonnollista, että vertaa omaa kehoaan muihin ikätovereihin. Vertaaminen ja murehtiminen voi olla kuitenkin hyvin kuluttavaa ja lisätä epävarmuuden tunteita. Joillakin rinnat ovat luontaisesti pienemmät ja toisilla rinnat kasvavat kookkaammiksi. Omaan ihanaan kehoon onkin hyvä opetella suhtautumaan myötätuntoisesti ja hyväksymään se sellaisena kuin se on ❤
Moikka,
Tosi hyvä, että kirjoitit meille, etkä jäänyt pohtimaan sinua vaivaavaa asiaa yksin.
Joskus hieman epämukavista asioista kertominen vanhemmille voi tuntua hankalalta. On myös luonnollista, että vanhempien reaktio jännittää sinua. Vanhempien tehtävänä on kuitenkin huolehtia sinusta ja hyvinvoinnistasi, joten olisi tosi tärkeää, että voisit puhua heille sinua huolettavista asioista. Esimerkiksi vapeen ja siitä aiheutuviin haittoihin voikin liittyä monenlaista pohdittavaa. Usein juttelu jonkun luotettavan aikuisen, kuten vanhemman, kanssa helpottaa omaa oloa.
Jos kertominen kasvotusten tuntuu liian vaikealta, voisitko ehkäpä kirjoittaa heille alkuun vaikka viestin, jossa kerrot asiasta? Voit myös näyttää heille vaikkapa tämän meille kirjottamasi viestin ja kertoa, että sinua jännittää, että he suuttuvat. Näin he pystyvät ottamaan tunteesi paremmin huomioon, ja sen jälkeen myös juttelu aiheesta voi olla helpompaa.
Kerroit myös, että sinua kiusataan. Todella harmi kuulla, että tällaista tapahtuu. Kiusaaminen ei ole missään tilanteessa ok. Jotta kiusaaminen loppuisi, olisi siitä myös hyvä kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle, kuten esimerkiksi koulussa opettajalle. Aikuisten tehtävä on puuttua kiusaamiseen. Ethän jää yksin asian kanssa, vaan kerrot siitä aikuiselle ❤
Jos keskustelu oman vanhemman kanssa tuntuu vielä mahdottomalta ajatukselta, voit hakea vielä rohkaisua ja jutella sinua mietityttävistä asioista nimettömästi esimerkiksi lasten ja nuorten chatissa.
Tsemppiä tilanteeseesi!
Moikka nimimerkki peterpan?,
Ymmärrän tunteesi. Ihmisillä on monesti sellainen olo, ettei haluaisi vanheta. On luonnollista ja täysin ymmärrettävää tuntea näin. Minäkin olen toisinaan miettinyt samaa! Joskus sellainen olo on lapsena, kun haluaisi vielä säilyttää lapsuuden mukavat asiat, ja tuntemattomampi elämänvaihe on edessä. Moni nuori puolestaan kipuilee aikuisuuteen siirtymistä ja siihen liittyviä vastuita. Myös aikuiset pohtivat toisinaan kysymystä vanhenemisesta. Ikääntyminen on siis hyvin tavallinen pohdiskelun aihe monissa keskusteluissa erityisesti elämän taitekohdissa kuten syntymäpäivillä.
Vanheneminen liittyy elämään oleellisena osana ja edellisestä elämänvaiheesta luopuminen on yksi osa sitä. Se on tunne, joka tulee varmasti kaikilla vastaan jossain vaiheessa elämää. Anna itsellesi lupa surra ja käsitellä asiaa omalla tavallasi. Ajan kanssa luopumiseen liittyvä kipu helpottaa.
Luopuminen ei ole ainoa tunne joka vanhenemiseen liittyy. Se että edellinen elämänvaihe jää pikkuhiljaa taakse, vai harmittaa, sillä se voi tarkoittaa että monet edellisen vaiheen kivat asiatkin jäävät taakse. Samalla ei välttämättä näe, mitä mukavaa uusi elämänvaihe voi tuoda tullessaan. Joskus uusi vaihe voi jännittää, toisinaan innostaa. Myös ahdistus tulevasta on hyvin normaalia.
Jokaiseen elämänvaiheeseen liittyy myös omat hyvät ja huonot puolensa. Yksi keino helpottaa oloasi voi olla kysyä vanhemmiltasi tai muilta aikuisilta, minkälaisia mukavia muistoja heillä on esimerkiksi nuoruudesta tai varhaisesta aikuisuudesta. Ehkä heidän tarinat ja kertomuksensa saavat sinut suhtautumaan tulevaan elämänvaiheeseen osittain myös innokkaasti!
Ja onneksi muutos ei tule yhtäkkiä. Useimmiten muutos tapahtuu hitaasti päivien ja viikkojen kuluessa. Erilaiset siirtymäriitit kuten koulun vaihtamiset ja vaikka rippikoulu saattavat toki havainnollistaa ajan kulkua. Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla valmis mihinkään, mihin et ole! Jos sinua nyt ahdistaa aikuisuuteen liittyvät asiat, niin ei hätää, se on normaalia. Ei sinun tarvitsekaan vielä olla valmis aikuisuuteen. Ei edes lukioon! Sitten kun sen aika on, olet ehtinyt kasvaa taas paljon ja ajatukset sen suhteen voivat olla erilaiset. Iässäsi tapahtuu hyvin paljon muutamassa vuodessa. Hyvä uutinen on myös se, että suurin osa ihmisistä pitää nykyistä elämänvaihettaan parhaimpana. 🙂 Sinullakin on siis varmasti vielä monenlaisia hienoja elämänvaiheita edessä!
Tämän yhden saman neuvon sanon melkein aina. Älä jää tunteidesi ja ajatustesi kanssa yksin! Tänne kirjoittaminen oli jo tosi hieno alku, mutta kannustan sinua kertomaan kokemuksestasi myös muille. Ehkä voit kertoa asiasta jollekin ystävällesi tai luotettavalle aikuiselle? Heiltä saat toivottavasti tukea tunteillesi. Puhuminen helpottaa! Myös netissä on paikkoja, joiss voit kertoa ajatuksistasi ja tunteistasi, ja keskustella niistä luotettavan aikuisen kanssa. Tällaisia hyviä paikkoja ovat esimerkiksi Netari ja Nuortennetti.
Kaikkea hyvää sinulle! Toivottavasti vastauksestani oli sinulle apua!
Moi ja hyvä kun laitoit viestiä, etkä jäänyt pohtimaan asiaa pidempään yksin.
Yläasteelle siirtymisen aikaan monissa kaverisuhteissa saattaa tapahtua kertomasi kaltaisia muutoksia. Se on nimittäin murrosiän kannalta se aika, jolloin aletaan miettiä hieman enemmän sitä, mitä itse elämältään haluaa ja mitkä asiat itseä kiinnostaa. Tällöin kaverisuhteissa voi tapahtua muutoksia ja kavereiden tarpeet voivat olla erilaisia kuin omat.
Jos nykyiset kaverit eivät enää tunnu siltä, että heidän kanssaan on hyvä olla, voi olla hyvä pohtia löytyisikö koulusta tai harrastuksista uusia kavereita. Myös some on nykyään hyvä paikka tähän, oletko kuullut esimerkiksi Netarista? Se on verkossa toimiva nuorisotalo, jossa voi jutella itseä kiinnostavista asioista muiden nuorten kanssa ja löydät sen täältä.
Kerroit myös, että et ehdi tehdä niitä asioita, joita oikeasti haluaisit tehdä. Se, että kerrot haluavasi vain olla kotona tekemättä mitään, kuulostaa hieman huolestuttavalta. Murrosiässä on luonnollista, että oma mieliala on välillä maassa, ja mikään ei kiinnosta. Mutta jos olo jatkuu pidempään, tai ennen kiinnostaneet asiat – kuten harrastukset – eivät enää kiinnosta, on tilanteen äärelle syytä pysähtyä. Se, että kirjoitit tänne, on jo valtavan hieno alku ja kertoo siitä, että haluat tilanteeseen muutosta.
Muutosta on usein hankala lähteä tekemään yksin, ja siksi usein näissä tilanteissa kannustetaan juttelemaan asiasta aikuisen kanssa kotona tai koulussa. Jos koulupsykologille meno kuitenkin tuntuu ahdistavalta, niin mitä jos kävisit ensi alkuun juttelemassa nuorille tarkoitetussa chatissa? Chatit ovat nimettömiä, joten niissä voi olla helpompi jutella aikuisen kanssa omasta tilanteesta. Eri chatteja löydät täältä.
Tärkeintä on, että saisit mahdollisimman pian avattua omia ajatuksiasi ja sitä kautta pääsisit tilanteessa eteenpäin. Kertomasi tilanne on nimittäin raskas kannatella yksin ja voi pidemmän päälle alkaa vaikuttaa myös kouluusi ja sitä kautta tulevaisuuteesi. Usein jo yksi keskustelu voi auttaa itseä eteenpäin, joten älä jää tilanteesi kanssa yksin ❤
Tsemppiä sinulle!
Moikka! Kysyit, onko ok olla 13- ja 14-vuotiaina yhdynnässä. Sinänsä se on ihan ok. Nuorten väliselle seksille ei ole varsinaista ikärajaa. Nuorten välisissä suhteissa tärkeää on, että seksiin ryhdytään molempien suostumuksesta ja molemmat kokevat olevansa valmiita siihen. Seksin aloittamisessa olisi tärkeää, että keho ja mieli on tarpeeksi kehittynyt seksin harrastamista varten. Kehon valmius seksiin tarkoittaa pojilla esimerkiksi sitä, että penis kasvaa ja kiihottuessa saavuttaa erektion. Siemensyöksyjen alkaminen on myös osa kehon valmistautumista. Molempien osapuolten tulisi myös olla tietoisia seksiin liittyvistä vastuista, kuten raskauden ja seksitautien ehkäisystä. Ehkäisystä olisi tärkeää pystyä keskustelemaan kumppanin kanssa ennen seksiin ryhtymistä. Lisäksi kumppanin kanssa olisi hyvä pystyä keskustelemaan myös muista seksiin liittyvistä asioista, esimerkiksi siitä, mitä itse tai kumppani toivoo seksiltä, ja missä sinun ja kumppanisi rajat menevät.
Kysymyksessäsi ei käy suoraan ilmi, käytittekö yhdynnässä ehkäisyä. Jos olette olleet yhdynnässä ilman ehkäisyä seksitaudin tarttumisen ja raskauden riski on olemassa. Vaikka yhdynnän aikana ei saisi siemensyöksyä, kiihottuessa peniksen päästä erittyy esiliukastetta (touhutipat), jonka seassa voi olla siittiöitä.
Kysyit, mitä pitäisi tehdä. Kuinkakohan kauan tapahtumasta on? Jälkiehkäisyn teho on paras, kun se otetaan mahdollisimman pian suojaamattomasta yhdynnästä. Jos yhdynnästä on yli viisi vuorokautta, ei jälkiehkäisyä kannata ottaa ja täytyy odotella seuraavia kuukautisia. Jos seksikumppanisi kuukautiset ovat epäsäännölliset, tai jos niiden edellisestä ajankohdasta ei ole tietoa, raskaustesti tulee tehdä kolme viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen. Jos jommallakummalla on ollut aikaisempia seksikumppaneita (suuseksi, emätin- tai anaaliyhdynnässä), olisi myös hyvä käydä seksitautitesteissä.
Vaikka seksi onkin ihana asia, ei sen pariin suinkaan ole kiire. Tutustukaa rauhassa toisiinne sekä omiin kehoihinne. Myös avoin keskustelu seksuaalisuuteen liittyvistä tarpeista ja rajoista luo hyvän pohjan intiimin suhteen kehittymiselle.
Lisää ehkäisystä voit lukea täältä, seksin aloittamisesta täältä ja seksitautien testaamisesta täältä.
Hei! Hienoa, että laitoit viestiä. Nuoruudessa monella on ajanjaksoja, jolloin mieli on hyvinkin maassa ja olo on toivoton. Usein kyse on kuitenkin ohi menevistä hetkistä, mutta mikäli olo jatkuu pitkään, on siihen syytä saada apua. Kerroit olevasi huolissasi omasta tilanteestasi. Asioita ei kannata jäädä pohtimaan liian pitkään yksin ja nyt olisi hyvä, että kävisit juttelemassa olostasi ja ajatuksistasi esimerkiksi koulun terveydenhoitajan kanssa. Jos mahdollista, olisi hyvä kertoa olostasi myös kotona. Kun otat asiat puheeksi nyt, ehdit saada omaan oloon tukea ennen kesälomia.
Kertomista ei kannata jännittää, sillä aikuiset kyllä ymmärtävät, että nuoruus ja kasvaminen ei ole aina helppoa ja välillä kaipaa tukea omaan jaksamiseen. Voit myös näyttää tämän tänne kirjoittamasi viestin, jos et tiedä mistä aloittaa. Jos kertominen kuitenkin jännittää, voit käydä juttelemassa omasta olostasi ja saamassa rohkaisua ensin nimettömänä aikuisen kanssa Nuortennetin chatissa tai Sekasin-chatissa. Tärkeintä on, että et nyt jää ajatustesi kanssa yksin, jotta ne eivät pääse paisumaan isommiksi. Sinä ansaitset voida hyvin ja nauttia tulevasta kesälomasta tietäen, että asiat kääntyvät parhain päin. Rohkeutta sinulle! ❤
Hei ja kiitos todella tärkeästä viestistäsi!
Hienoa, että otit yhteyttä, etkä jäänyt pohtimaan asiaa pidempään yksinäsi. Kavereista huolehtiminen on todella arvokasta ja hienoa, mutta kääntöpuolena voi olla juurikin se, että samalla kuormittuu itse. Itsetuhoisuus on iso asia kannateltavaksi kenelle tahansa ja sellainen asia, johon on ehdottomasti saatava aikuisen tuki. Voisitko kertoa kavereillesi, että olet huolissasi heistä ja ehdottaa, että menisitte yhdessä juttelemaan aikuisen, kuten koulun terveydenhoitajan tai opettajan kanssa? Voitte hakea myös lisärohkaisua juttelemalla ensin nimettömässä nuorten chatissa (esim. MLL:n Lasten ja nuorten chat tai Sekasin-chat) – voitte jutella vaikka yhdessä, tai voit mennä juttelemaan huolestasi myös yksin.
On ymmärrettävää, että et halua pettää kavereidesi luottamusta kertomalla asioista ilman heidän lupaansa, mutta joskus kaveruuteen kuuluu myös hankalien päätösten tekemistä. Nyt on nimittäin ensisijaisen tärkeää, että et kuormitu itse enempää, vaan vastuun kavereidesi hyvinvoinnista kantavat jatkossa aikuiset – et sinä. Jotta et kuormittuisi enempää, niin pyri tietoisesti keskittymään niihin asioihin, joita sinun omassa elämässäsi on hyvin ja jotka tuovat sinulle hyvää mieltä. On tärkeää, että et kuormita itseäsi jatkuvasti muiden huolilla, vaan pidät ensisijaisesti huolta omasta hyvinvoinnistasi. Siten jaksat olla tukena kavereillesi myös jatkossakin. Pidä siis huoli itsestäsi jakamalla taakka aikuisten kanssa. Rohkeutta sinulle ja kavereillesi asian puheeksi ottoon!