Kysymys
Mieli
Puolisukuvihaaja Haasteita perhe- ja sukulaisuussuhteissa Kysyjä kertoo haasteistaan perhe- ja sukulaisuussuhteissaan. Kysymystä ei poikkeuksellisesti julkaista.
Fressis

Moi! Kiitos viestistäsi, jossa kerrot haasteista perhesuhteissasi. On hienoa, että haet tilanteeseesi apua ja tukea.

Viestistäsi nousee monta asiaa, joista olisi hyvä päästä keskustelemaan kanssasi ja esittämään lisäkysymyksiä, jotta voisimme auttaa sinua tilanteessa eteenpäin. Siksi meistä olisi hyvä, että ottaisit yhteyttä Sekasin-chatiin. Sekasin-chatissä voit jutella mistä tahansa mieltä painavasta aiheesta koulutettujen vapaaehtoisten sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa. Olet kuvannut viestissäsi hienosti näitä vaikeita asioita, ja tunteita, joita kertomasi tilanteet sinussa herättävät. Voit aloittaa keskustelun Sekasin-chatissa esimerkiksi tuolla samalla viestillä, jonka kirjoitit meille.

Kerrot asuvasi tukiasunnossa. Jos sinusta tuntuu, että haluaisit mieluummin jutella näistä asioista jonkun kanssa kasvotusten, voit olla yhteydessä myös asumisohjaajaan, jos sellainen palvelu on saatavilla paikassa, jossa asut.

Paljon tsemppiä ja rohkeutta tilanteeseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Huolestunut kämppis Miten auttaa alakuloista kaveria? Hei. Asumme kämppikseni kanssa opiskelija-asuntolassa ja olemme huonekavereita. Ennen teimme kämppikseni kanssa vaikka mitä yhteistä, mutta nyt hän ei ole jaksanut tehdä mitään. Olen...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Hienoa, että haluat huolehtia kämppiksestäsi. On ymmärrettävää, että olet huolissasi, varsinkin jos tätä on kestänyt jo jonkin aikaa.

Jatkuva puhelimen käyttö ei tietenkään ole hyvä asia, mutta viestisi perusteella kuulostaa ehkä hieman siltä, että ystäväsi saattaa kärsiä alakuloisuudesta/masentuneisuudesta. Tällöin ihminen usein vetäytyy helposti omiin oloihinsa. Hän ei välttämättä jaksa tehdä niitä asioita, joita aiemmin piti mielekkäinä. Hänen voi olla myös vaikea aloittaa asioiden tekemistä. Myös arkisista asioista huolehtiminen voi olla hänelle työlästä.

Voisitko kertoa kämppiksellesi, että olet huomannut, että hän vetäytyy omiin oloihinsa puhelimelleen eikä tee enää kanssasi asioit? Voit kertoa, että olet huolissasi, välität hänestä ja haluat olla hänen tukenaan. Voit myös kysellä häneltä, mitä kuuluu, kaipaisiko hän seuraa ja haluaisiko hän ehkä jutella. Sinun ei tietenkään tarvitse yrittää olla psykologi tai terapeutti, vaan tukena oleminen, kuunteleminen ja kertominen, että välität, riittää. Joskus pelkkä ”mitä kuuluu” voi aukaista toisen kertomaan, miten oikeasti menee.

Jos kämppiksesi tai sinä haluatte jutella enemmänkin mieltä painavista asioista, Sekasin-chat on siihen hyvä kanava: https://sekasin247.fi/

Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
vitun pohjal Mitä tehdä kun on paha olla ja ahdistaa? Mulla on nyt ollu jo aika pitkään ihan kamalaa. Mua ahistaa ja itkettää joka ilta. En oo halunnu, osannu, pystyny tai kehannu puhuu tästä...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi. Oli tosi hienoa, että kerroit tilanteesta tänne, vaikka se ei varmastikaan ole ollut helppoa.

Kertomasi tilanne ”kaverisi” kanssa kuulostaa tosi ikävältä, eikä ole yhtään ihme, että se on tuntunut pahalta. Tapahtunut on jo yksinään riittävän iso asia, jotta siihen voi hakea tukea. Ilmeisesti tapahtuneen lisäksi on kuitenkin vielä muitakin kuormittavia asioita, joten ei ole mitään syytä ajatella, ettet ansaitsisi apua. Moni odottaa turhan pitkään ennen kuin puhuu muille ja silloin ongelmat alkavat herkästi kasaantua tai muuttua syvemmiksi. Yksin ei kuitenkaan ajatusten kanssa kannata jäädä, ja jokainen meistä tarvitsee joskus muiden tukea.

Kurja kuulla, että ajatus kuraattorille puhumisesta tuntuu sinusta siltä, että se pahentaa asioita. Onko koulussa joku muu sellainen aikuinen, jolle voisit puhua? Se voi olla kuraattorin sijaan myös esimerkiksi opettaja tai terveydenhoitaja. Jos et tiedä kenen puoleen kääntyä, tai puhuminen jännittää, voisitko harjoitella sitä ensin nuorille tarkoitetussa Sekasin-chatissa tai Lasten ja nuorten chatissa täällä? Nimettömänä voi olla helpompi kertoa omista ajatuksistaan ja sitä myöten rohkaistua kertomaan niistä tutullekin aikuiselle. Mitä pikemmin saat huolistasi puhuttua, sitä todennäköisemmin asiat lähtevät ratkeamaan.

Sinä ansaitset voida hyvin, joten älä jää ajatustesi kanssa yksin. Rohkeutta ja valoisampaa kevättä ja lähestyvää kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
tyttö :( Mitä tehdä kun haluaisin viillellä mutta en uskalla? Mitä mun pitäs tehä ku viiltely houkuttelee mutten uskalla kokeilla etten jää koukkuun? Onko viiltely vaarallista tai jääkö siihen helposti koukkuun?
Fressis

Hei! Pohdit isoja asioita ja hyvä kun laitoit viestiä.

Et kertonut syistä haluusi kokeilla viiltelyä, joten olisi hyvä selvittää mistä halu syntyy. Viiltely aiheuttaa fyysistä kipua, joka siirtää ajatuksen pois psyykkisestä kivusta ja usein sitä kokeillaan, kun halutaan päästä pois pahasta olosta. Onko elämässäsi tapahtunut asioita, jotka aiheuttavat sinulle pahaa oloa, kuten riitoja kotona tai ystävien kanssa, tai muita ikäviä kokemuksia?

Vaikka viiltely koetaan selviytymiskeinona, on se hyvin vahingollinen keino. Alkuun voi tulla olo, että olo helpottaa, mutta viiltely aiheuttaa muita ongelmia, kuten häpeää ja syyllisyyttä, sekä ahdistusta kun jälkiä koetetaan piilotella. Pitkällä aikavälillä oma olo saattaa siis mennä vielä huonommaksi. Viiltelyä voi olla myös vaikea lopettaa, jos siitä on tullut tapa purkaa pahaa oloa. Myös toleranssi kasvaa, eli pidempään jatkuva viiltely ei tuotakaan enää helpotusta oloon samalla tavalla kuin ehkä alussa.

Joskus viiltelyä kokeillaan uteliaisuudesta. On kuitenkin hyvä muistaa, että arpia ei saa välttämättä kokonaan pois ja jäljet voivat harmittaa myöhemmin. Viiltelyn sijaan voi kokeilla samantyyppisen, fyysisen kivun ja sen aiheuttaman hetkellisen mielihyvän tunteen herättämiä asioita, kuten ihon hivelyä jääpalalla, chilikarkkien syömistä tai kumilenkin napsauttamista ihoa vasten.

Mikäli syy haluun kokeilla viiltelyä on paha olo, on tärkeää selvittää mistä olo johtuu. Usein omiin ajatuksiin saa selkeyttä, kun niistä juttelee ystävien tai aikuisten kanssa. Jos et tiedä kenen puoleen kääntyä, käy juttelemassa olostasi turvallisten aikuisten kanssa nimettömänä nuorten chatissa. Avoinna olevat chatit löydät täältä: https://www.netari.fi/avoimet-chatit/ Älä jää ajatustesi kanssa yksin, vaan ota asia rohkeasti esille ennen kesäloman alkua, jotta voit viettää kesälomaasi huolettomammin.

Aurinkoa kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Mieli

Näin lisäät hyvää mieltä

Tiedätkö miten voit itse vaikuttaa mielen hyvinvoinin kohentamiseen ja ylläpitämiseen?

Kysymys
Mieli
Cutter Kuinka voisin sietää pahaa oloa ilman viiltelyä? Haluan alkaa taas viillellä. Mutta en halua tuoreita arpia, haluan olla nätti lyhythihaisissa mekoissa kesällä. Miten sietäisin pahaa oloa ilman että satutan itseäni? Joskus...
Fressis

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi!

Viiltely on vahingollinen tapa purkaa pahaa oloa ja on tosi hienoa, että olet lähtenyt etsimään vaihtoehtoisia keinoja. Viiltelyssä tuotetaan fyysistä kipua, jotta päästään irti, tai voidaan vältellä psyykkistä kipua. Mekanismi toimii, sillä keho tuottaa mielihyvähormoneja tuntiessamme kipua, ja se auttaa kestämään ikävän tilanteen yli. Viiltely on siis ns. selviytymiskeino, mutta hyvin haitallinen sellainen. Lyhyellä aikavälillä voi tulla olo, että viiltely helpottaa, mutta tosiasiassa pitkällä aikavälillä se lisää ahdistusta ja stressiä, kun jälkiä pitää piilotella, tai koetaan häpeää, syyllisyyttä tai tarvetta salailuun.

Saadaksesi samanlaisen mielihyvän tunteen, voit kokeilla viiltelyimpulssin herätessä esim. upottaa kätesi kylmään veteen, käydä kylmässä suihkussa tai laittaa pakastepussin niskaan. Voit pidättää hengitystä samalla 30 sekunnin ajan, niin teho voimistuu. Myös fyysinen ponnistus voi helpottaa, esim. punnerrukset tai haarahypyt. Voit kokeilla myös esim. chilikarkkien syömistä. Eli oikeastaan mitä vain, joka saa aikaan voimakkaita tuntemuksia kehossa. Keinot toimivat siksi, että ne ovat niin fyysisiä, että niiden aikana kyky ajatella heikkenee ja ahdistus vähenee samalla.

Vaikka löytäisit näistä keinoista itsellesi sopivamman, on tärkeää päästä kuitenkin kiinni siihen, mikä ahdistusta aiheuttaa alun perin. Kerroit myös itsemurha-ajatuksistasi. Kuten itse viestissäsi kerroit, pystyt pahasta olosta huolimatta näkemään tulevaisuudessa jotain odottamisen arvoista. Se on tosi tärkeä, omaa jaksamista tukeva asia. Se ei kuitenkaan yksinään välttämättä riitä, vaan nyt olisi tosi tärkeää, että saisit tukea omien ajatustesi kanssa työskentelyyn.

Voisitko ajatella ottavasi yhteyttä esim. Sekasin-chattiin? Siellä voit jutella nimettömänä aikuisen kanssa ja pohtia mikä voisi olla sellainen taho, josta saisit lisää tukea, tai sitä, mikä elämässäsi oli sellaista, joka sai sinut lopettamaan viiltelyn viimeksi. Juttelun pohjalta voisit saada ehkä myös muita vinkkejä tähän tilanteeseen, jos esim. yllä mainitut keinot eivät toimi. Voit käydä myös tutustumassa Vapaaksi viiltelystä -oma-apuohjelmaan täällä.

Sinä ansaitset voida hyvin ja nauttia ilman huolta sekä tulevasta kesästä että myös niistä kivoista asioista, joita väistämättä on edessäsi tulevaisuudessa. Hae siis rohkeasti apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Pelokas Mikä avuksi kun pelkään sotaa ja ahdistaa? Kysymys on yksityiskohtainen kuvaus sodan pelosta ja sen aiheuttamasta ahdistuksesta, joka häiritsee tavallista elämää.
Fressis

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi!

Ukrainan tapahtumat aiheuttavat monessa pelkoa ja huolta ja pieni määrä huolta on ihan luonnollista. Kertomasi kaltainen pelko ja ahdistus on kuitenkin sellaista, joka kuulostaa haittaavan päivittäistä toimintaasi ja vie jatkuvasti voimia. Siihen on siis syytä saada nyt kunnolla apua. Mikäli olet koulussa, olisi peloistasi hyvä käydä juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa, tai mikäli et, voit käydä terveyskeskuksessa. Voit näyttää tämän kirjoittamasi viestin, olet siinä kuvannut tosi hienosti tunteitasi. Myös vanhempiesi on tärkeää tietää, miten syvällä pelko sinussa on.

Jos kertominen tuntuu vaikealta, voit hakea rohkaisua juttelemalla tunteistasi ensin muiden samaa kokevien kanssa, esim. nimettömässä chat-palvelussa. Tukinetissä järjestetään erilaisia, nuorille aikuisille tarkoitettuja keskusteluita, joissa voit vaihtaa ajatuksia. Löydät ne täältä. Toisena vaihtoehtona on Sekasin-Discord-alusta, jossa voit jutella myös tai Sekasin-chat, jossa voit jutella suoraan nimettömänä aikuisen kanssa kahden kesken.

Tärkeintä on, että et jää ajatustesi kanssa yksin, sillä huolet, epävarmuus ja pelko kasvavat isommiksi, jos niitä ei jaa. Uutisten katsomista ei kannata ehkä ihan kokonaan lopettaa, sillä se saattaa herättää myös epätietoisuutta, joka voi lisätä huolta entisestään. Uutisten seuraamisen rajoittaminen sen sijaan on tärkeää. Riittää, että uutiset katsoo esim. kerran päivässä. Vaihtoehtoisesti voitte myös sopia vanhempiesi kanssa, että he pitävät sinut ajan tasalla tapahtumista.

Suomeen ei ole kohdistunut suoraa sodan uhkaa, joten syytä suurempaan huoleen ei tässä kohtaa ole. Sodat eivät myöskään syty hetkessä, vaan tilanteet kehittyvät pidempien aikojen kuluessa. Mikäli viitteitä siitä olisi, että Suomessa olisi sodan uhka, saamme tästä hyvissä ajoin tietoa ja toimintaohjeita, sillä Suomessa turvallisuusasiat ovat hyvin hoidossa ja meillä varaudutaan jo ennakkoon.

Syytä huoleen ei siis ole, mutta omissa ajatuksissa huolet voivat tosiaan kasvaa valtaviksi. Käy siis jakamassa ajatuksiasi muiden kanssa, vaikka jo tänään. Pyri myös löytämään sellaista tekemistä, jossa saat ajatuksiasi muualle. On tärkeää, että mieli saa myös levätä ja päivässä on huoletontakin aikaa. Muuten on vaarana, että voimavarasi ehtyvät. Vinkkejä pelon käsittelyyn löydät esimerkiksi täältä. Hae rohkeasti apua tunteidesi käsittelyyn, älä jää yksin.

Sinä ansaitset voida hyvin ja elää ilman pelkoa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Tympääntynyt Miksi minulle aina käy huonosti? Miksi mulle käy aina huonosti?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi.

Kysymyksesi on kovin laaja, enkä pysty siitä päätellä, millaisista asioista tarkemmin puhut. Kysymystäsi sävyttää kuitenkin jonkinlainen alakuloisuus ja pettymys sinulle tapahtuneisiin asioihin ja se herättää huolen tunnetta.

Erilaiset mielialan vaihtelut kuuluvat elämään ja ovat myös osa nuoruusiän kehitystä. Ajoittainen alakuloisuus on siis normaalia tunnemaailmaa ja on myös ihan ok olla välillä pahalla mielellä, tuntea itsensä surulliseksi tai ärtyneeksi ja pyöriä siinä tunteessa hetken. Usein onkin niin, että alakulon keskeltä on ylipäätään hankala havaita elämässä tapahtuvia hyviä asioita, kun mieli on vaipunut huomaamaan kaiken negatiivisen. Kun omille tunteilleen antaa tilaa ja sallii niiden olemassaolon voi se jo helpottaa tilannetta.

Kysymyksesi laajuus on kuitenkin valtava ja siksi haluaisin painottaa sinulle, että mikäli negatiiviset tunteet ja ahdistus valtaavat liikaa aikaa päivästäsi, olisi sinun hyvä kertoa niistä luotettavalle aikuiselle. Kasvotusten sinulla on mahdollisuus puhua esimerkiksi koulusi aikuisille: kuraattorille tai terveydenhoitajalle. Jos kasvotusten puhumisen aloittaminen tuntuu haastavalta, kannattaa sinun kääntyä Sekasin-chatin puoleen. Sekasin-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Toinen hyvä paikka, jossa voi jutella, on MLL:n lasten ja nuorten chat.

Ahdistuksen ja huolen tunteet helpottavat, kun saat jakaa niitä pois itseltäsi. Muistathan, että sinä ansaitset voida hyvin <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimetön Kuinka päästä eroon vinoutuneesta kehonkuvasta? Mitkä keinot auttavat selviämään dysmorfisesta kehonkuvahäiriöstä?
Fressis

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi.

Nuoruuteen liittyy luonnollisena osana oman kehon tarkkailu ja vertailu muihin. Joskus tarkkailu muuttuu kuitenkin liialliseksi joko nuoruudessa, tai myöhemmin. Kehonkuvahäiriöllä tarkoitetaan tilaa, jossa oma ulkonäkö – tai jokin osa omassa kehossa – koetaan vahvasti vialliseksi ja rumaksi. Mikäli tilanne haittaa vahvasti arkea ja mielenterveyttä, voi kyseessä olla diagnosoitavissa oleva mielenterveyden häiriö, eli dysmorfinen ruumiinkuvahäiriö. Taustalla voi olla erilaisia itsetuntoon ja itsekuvaan liittyviä ongelmia, jotka johtuvat esim. elämänkokemuksista kuten kiusaamisesta. Lisäksi sekä persoonallisuus ja psykologiset seikat, kuten esimerkiksi alhainen itsetunto ja vaativuus itseään kohtaan, täydellisyyden tavoittelu ja epävarmuus hyväksytyksi tulemisesta voivat olla taustasyitä.

Kielteinen ja vinoutunut kehonkuva voi vaikeuttaa ihmissuhteita, koska ahdistuneisuus omasta kehosta vie valtavasti voimia ja pelko arvostelluksi tulemisesta voi aiheuttaa eristäytymistä ja sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Itsellä voi olla olo, että on yhtä kuin oma, viallisena koettu keho ja silloin on riski, että oma minäkuva vinoutuu ja muuttuu negatiiviseksi. Tilanne voi johtaa myös masennukseen tai ahdistuneisuushäiriöihin. Niinpä asiaan on syytä suhtautua vakavasti.

Omia negatiivisia asenteita voi olla vaikea muuttaa yksin, sillä usein omaan ulkomuotoon liittyy voimakkaita tunteita, kuten häpeää, syyllisyyttä ja itseinhoa. Omia ajatuksia omasta kehosta voi kuitenkin kokeilla kirjata ylös ja jokaisen kohdalla kysyä itseltään, että mistä tiedän, että tämä on totta? Moni kirjattu asia on nimittäin vain ajatus, ei totuus. Myös tapaan puhua omasta kehosta on syytä kiinnittää huomiota ja pyrkiä lopettamaan oman kehon haukkuminen. Ethän puhuisi inhottavasti ystävien kehoista, miksi siis omastasi? Myös kehon irrottaminen muusta minuudesta on tärkeää – mitä muuta olet kuin kehosi? Mitä osaat? Missä asioissa onnistut?

Olisi tärkeää, että omaa oloa pääsisi käsittelemään itselle läheisten ihmisten kanssa. Ystävä tai perheenjäsen voi auttaa huomaamaan niitä muita, ulkonäöstä irrallisia piirteitä, jotka tekevät sinusta ainutlaatuisen ja merkityksellisen. Joskus läheisille puhuminen voi olla kuitenkin hankalaa, ja rohkaisua voi tällöin hakea esim. nuorille tarkoitetusta Sekasin-chatista. Voit jutella siellä nimettömänä aikuisen kanssa ja saada apua lisäpohdintoihin. Nyt on tärkeää, että et jää asian kanssa yksin, vaan ymmärrät asian vakavuuden ja haet rohkeasti apua. Sinä ansaitset voida hyvin ja mitä pikemmin saat asiaan tukea, sitä nopeammin pääset nauttimaan nuoruudestasi ja omasta, ainutlaatuisesta itsestäsi.

Lempeää alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
RytmiYleinen
Huolestunut Olenko ylipainoinen? Olen 14v tyttö ja minua mietityttää että olenko ylipainoinen koska painan 77.3kg ja olen 162cm pitkä
Fressis

Moikka! Kiva kun laitoit meille viestiä.

Kerrot, että sinua mietityttää se, oletko ylipainoinen. Mikähän on saanut sinut pohtimaan asiaa? Oletko kenties ollut koulun terveystarkastuksessa, jossa painostasi olisi keskusteltu? Vai oletko verrannut itseäsi muihin?

Olet kasvuiässä, ja saatat hyvinkin kasvaa vielä pituutta. Kehosi kehitys on muutenkin vielä kesken, ja kehonkoostumuksessasi voi tapahtua vielä kovastikin muutoksia murrosiän myötä. Kasvuiässä on tärkeää huolehtia siitä, että syö riittävästi, monipuolisesti ja säännöllisesti päivän aikana, jotta keholla on käytössä tarpeeksi energiaa ja ravintoaineita, joita se tarvitsee kasvuun ja kehittymiseen. Jos syö liian vähän, keho ei voi hyvin. Huonosti syöminen myös vaikuttaa jaksamiseen, keskittymiseen ja mielialaan.

Tärkeää hyvinvoinnin kannalta on myös riittävä liikunta ja lepo. Liikutko päivisin kuinka paljon? Harrastatko kenties jotain liikuntalajia, tai voisitko aloittaa sellaisen? Liikkuminen, ulkoilu ja lepo lisäävät hyvää oloa tuottavia hormoneja ja auttavat sinua pitämään itsestäsi huolta. Voisit vaikka mahduttaa jokaiseen päivään 30 minuutin kävelylenkin ulkona ja pyrkiä syömään säännöllisesti viisi kertaa päivässä. Tiedäthän, että herkuttelu on myös sallittua. Lue täältä, miten sen voi tehdä hallitusti.

On luonnollista olla kiinnostunut, ja joskus jopa huolissaankin omasta painosta. Vaa’alla käymisen ja ylipainon mittaamisen sijaan voisi olla hyvä, että keskittyisit edellä mainittuihin terveellisiin ja säännöllisiin elintapoihin ja sellaisiin arjen rutiineihin, jotka tuottavat sinulle hyvää mieltä ja tukevat jaksamistasi. Painoa ei kannata tarkkailla ainakaan päivittäin: oma jaksaminen ja olo muutenkin ovat huomattavasti parempia mittareita omalle hyvinvoinnille, kuin numerot puntarissa. Oman painon tarkkailu ja ylipainon murehtiminen vie myös paljon energiaa ja aiheuttaa pahaa mieltä, etenkin jos sitä tekee vertaamalla itseään muihin. Ruumiinrakenteet ovat yksilöllisiä ja jokaisella meistä on omat juttumme, joihin emme ole kehossamme tyytyväisiä, eikä siksi vertailua kannata tehdä. Moni ikäisesi pohtii paljon omaa kehoaan ja kokee sen suhteen epävarmuutta. Et ole tämän asian kanssa siis yksin.

Jos haluat keskustella aiheesta lisää, voisi olla hyvä, että kävisit juttelemassa ajatuksistasi kehoosi ja painoon liittyen esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Hän osaa tukea sinua kehosi hyvinvoinnin, monipuolisen ruokavalion ja liikkumisen suhteen. Voit myös jutella niistä nimettömästi luotettavan aikuisen kanssa esimerkiksi MLL:n lasten ja nuorten chatissä. Avoinna olevat nuorten chatit löydät Netarista. Voisit myös koittaa listata itsellesi asioita, joihin olet kehossasi tyytyväinen ja joista muutenkin pidät itsessäsi. Ne voivat olla mitä tahansa, eikä niiden tarvitse liittyä ulkonäköön. Tämä auttaa sinua näkemään itsessäsi puolia, joista voit iloita! Niitä on varmasti monia. <3

Nappaa täältä vielä talteen Fressiksen vinkit liikkumiseen ja lue lisää myös säännöllisestä ateriarytmistä.

Kivaa joulunodotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?