Kysymys
MieliRytmi
Nimimerkki: Hömötintti
Ikä: 13-15v
Yöllä heräily ja huolet Kärsin siitä, että heräilen pitkin yötä, enkä saa nukuttua aamuun asti. Yöt on sängyssä pyörimistä. Jos se johtuu hermoista, mikä siihen auttaisi? Ne on...
Fressis

Moikka!

Hyvä että laitoit viestiä. Pidempään jatkuvat uniongelmat voivat aiheuttaa monenlaisia pulmia kun energia ei riitä arjen vaatimuksiin.

Todennäköisimmin syyt ovat muualla kuin patjassa, vaikka toki hyvä patja edesauttaa hyvää unta. Epäilit syyksi myös kireitä hermojasi, ja uskon että osuit siinä naulan kantaan. Unettomuus on luonnollinen reaktio tilanteissa, joissa huolia alkaa kasaantua. Tunnistatko kauanko unettomuus on jatkunut tai onko sen alkaessa tapahtunut jotain erityistä? Voi myös olla, että pienemmistä huolista on kasautunut isompi vyyhti.

Aluksi voikin olla hyvä pysähtyä pohtimaan mikä kaikki aiheuttaa huolta. Näiden asioiden pohtimisen voi aloittaa kirjaamalla asioita ylös paperille. Sen jälkeen voi helpommin miettiä mitä millekin asialle voisi tehdä, mikä onnistuu yksin ja missä voisi kaivata apua. Jos tämä tuntuu vaikealta, voit käydä hakemassa tukea omiin pohdintoihin nimettömästä Sekasin-chatista.

Vinkkaan myös nuorille suunnatun tietosivun, jossa on erilaisia työkaluja sekä huolten että unettomuuden taltuttamiseksi. Löydät sen täältä. Joskus huolten purkamiseen voi nimittäin mennä hetki, joten on hyvä tarkistaa että myös muut hyvän unen edellytykset ovat kunnossa. Näihin saat vinkkejä sivun ”Työkaluja” osiosta.

Mikäli et saa näistä tämän viestin konsteista apua, on huolista syytä jutella myös koulun terveydenhoitajalle. Tärkeintä on, että unettomuutta aiheuttavat huolet saadaan väistymään, jotta ne eivät vaikuta vointiisi enempää.

Toivon sinulle huolettomampia öitä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Pohdiskelija
Ikä: 13-15v
Vaikuttaako stressi negatiivisesti muistiin? Voiko huoli tai stressi poistaa aivoista opittuja tietoja tai taitoja. Tai voiko huoli tai stressi muuten vaan vaikuttaa negatiivisesti pitkä ja lyhytkestoiseen muistiin. En...
Fressis

Moikka ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä.

Mieltä voi ajatella vähän kuin ilmapallona. Jos ilmapallo täyttyy stressistä ja huolista, ei sinne mahdu samalla tavalla tietoa kuin tyhjään mieleen, eli asioita voi tällöin unohtua. Siksi välillä on tärkeä tyhjentää ilmat, eli päästää huolet ulos, jotta tilalle mahtuu muuta – myös niitä hyviä ajatuksia.

Mikäli stressi jatkuu pitkään, voi sillä olla vaikutusta niin fyysiseen (mm. vatsakipu, päänsärky) kuin psyykkiseenkin (mm. ahdistuneisuus, levottomuus) terveyteen. Voimakas, tai pitkäkestoinen stressi voi aiheuttaa myös muistiongelmia, mutta ne ovat ohimeneviä ja muisti palaa normaaliksi, kun stressi helpottaa. Nuoruudessa tapahtuu kuitenkin paljon kehitystehtäviä, jolloin kehon ja mielen voimavaroja tarvitaan kasvuun ja kehitykseen. Pitkäkestoisella tai hyvin voimakkaalla stressillä voi siis olla vaikutuksia kehitykseen. Omista murrosikään ja kehoon liittyvistä huolista onkin tärkeä päästä puhumaan, jotta huolet eivät kasva omassa päässä liian isoiksi.

Hienoa että isoimmat huolet ovat jo takana ja mikäli huolet olisivat vaikuttaneet sinuun pitkäkestoisemmin, olisit sen varmasti huomannut. Jos jokin vielä alkaa huolettaa, niin käy juttelemassa asioista nimettömässä chatissa aikuisen kanssa. Hienoa että kirjoitit tänne, sillä tärkeintä on että huolten kanssa ei jää yksin. Toivon sinulle huoletonta loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: P
Ikä: 13-15v
Mistä ahdistava rintakipu johtuu? Minua on sattunut rintaan 2 päivää putkeen, pahenee kun ajattelen sitä ja loppuu melkein kokonaan, kun on jotain muuta tekemistä. Ahdistaa todella paljon, niin...
Fressis

Moikka P, ja kiitos kysymyksestäsi!

Kerroit, että sinua on sattunut rintaan kaksi päivää putkeen. Ymmärrän hyvin, että rintakipu on pelottava asia ja saa ajattelemaan vakavia sairauksia. Siksi onkin tosi hyvä, että laitoit meille viestiä ❤ Rintakipu tai ahdistava tunne rinnassa saattaa ikäiselläsi johtua tosi usein psyykkisistä syistä, esimerkiksi ahdistuksesta, masennuksesta tai paniikkihäiriöstä. Jo pelkästään sairauden pelko voi aiheuttaa kipua ja puristavaa tunnetta rinnassa. Luulen, että tämän tyyppisistä asioista voisi olla sinun kohdallasi kyse, sillä kerroit että tunne pahenee, kun sitä ajattelee, ja loppuu kun on muuta tekemistä. Mikäli rintakipu johtuu ahdistuksesta ja stressistä, tilanteessa ei ole mitään vaarallista: se johtuu kehon reaktiosta stressaavaan tilanteeseen, eikä ole merkki mistään sairaudesta.

Sinuna pohtisinkin nyt, onko elämässäsi jotain stressiä tai murheenaihetta, mikä olisi voinut käynnistää rintakivun? Se voi olla jotain ihan pientä, tai suurempaa. Joskus jo pelkkä puhuminen jollekin turvalliselle henkilölle auttaa lievittämään ahdistusta. Voi olla, että oletkin jo puhunut asiasta jonkun kanssa ja oireet ovat toivottavasti myös loppuneet. Tai kenties tämä vastaus tuo mielenrauhaa ja oireet helpottavat. Jos et kuitenkaan ole puhunut asiasta vielä kenenkään luotettavan aikuisen kanssa, haluan rohkaista sinua siihen. Voit myös jutella asiasta nimettömästi lasten ja nuorten chat-palveluissa, jotka löydät Netarista.

Jos rintakipu ja puristava tunne ei ole vielä mennyt ohi, kun luet tätä viestiä, kannattaa siihen kysyä vielä myös lääkärin tai hoitajan arviota. Hoitajat ja lääkärit osaavat sulkea pois mahdolliset muut syyt kivulle. Ota siis rohkeasti yhteyttä asiasta oman alueesi terveysasemaan.

Hyvinvoinnista huolehtiminen ja stressin tai ahdistuksen hallinta on tärkeää ihan kaikille. Pidäthän itsestäsi hyvää huolta ja huomioi, että hyvinvoinnin peruspilarit eli riittävä uni, säännöllinen syöminen ja liikunta ovat arjessasi kunnossa. Ne auttavat hallitsemaan stressiä ja ahdistusta. Myös mieluisat harrastukset, luovuus ja hauskanpito sekä läheisten ihmisten kanssa vietetty aika rentouttavat ja saavat ajatukset pois ahdistavista asioista. Vaali siis näitä, sillä niin kuin kuvasitkin, kipu helpottaa, kun keskittyy johonkin ihan muuhun. Lisäksi lepohetket ja joutenolokin silloin tällöin ovat todella tärkeitä, koska mieli ja keho tarvitsevat lepotaukoja arjen kiireen keskellä.

Lisää tietoa mielen hyvinvoinnista löydät esimerkiksi Nuorten mielenterveystalon sivuilta. Sieltä löytyy myös harjoituksia stressin lievittämiseen ja voimavarojen ylläpitämiseen sekä tietoa esimerkiksi luonnon hyvinvointivaikutuksista.

Kivaa ja rentouttavaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: 16-18v
Kuinka yleinen raskaudenpelko on ja miten siitä voi päästä eroon? kuinka yleinen raskaudenpelko on ja mitä se kertoo minusta? miten sen saa kuriin sekä jos ammattilaiselle puhuisi asiasta miten hän minua osaisi auttaa, jos...
Fressis

Moi!

Raskauden pelko itsessään ei kerro sinusta mitään. Sen sijaan olisi hyvä selvittää, mistä tämä pelko sinun kohdallasi johtuu, millä tavoin pelko ilmenee ja millaisia seurauksia pelolla on elämääsi. Kun pelon juurisyyt saadaan ammattilaisen avustuksella selville, voitte lähteä yhdessä myös lievittämään pelkoa sinulle soveltuvin menetelmin. 😊

Et suinkaan ole ainoa raskauden pelon kanssa kamppaileva. Fressiksessä on vastattu aihetta sivuaviin kysymyksiin esimerkiksi täällä ja täällä.

Suosittelen sinua hakemaan keskusteluapua esimerkiksi (koulu)terveydenhoitajalta, lääkäriltä, psykologilta tai seksuaaliterapeutilta. He osaavat myös antaa sinulle vinkkejä esimerkiksi erilaisista rentoutumisharjoituksista ja muista tavoista hallita pelkoa, jolloin avun ei tarvitse jäädä vain puhumisen varaan. Voit olla yhteydessä myös Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatiin.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: itsensäviiltelijä
Ikä: 9-12v
Kuinka saisi peitettyä viiltelyjäljet ja mistä saisi apua masennukseen? Kuinka saisin peitettyä viiltelyjäljet ja mistä saisin apua masennukseen kun en vanhemmillekkaa uskalla kertoa
Fressis

Moi nimimerkki itsensäviiltelijä,

Ikävä kuulla, että olet masentunut! On erittäin tärkeää, että saat apua masennukseen. Et ole asian kanssa yksin ja on olemassa ihmisiä ja palveluita, jotka haluavat ja voivat auttaa sinua ❤ Hienoa, että kirjoitit asiasta tänne. Moni muukin kärsii samanlaisista ongelmista, joten vastauksesta voi olla hyötyä myös muille!

Masennus on sairaus, ja siihen on olemassa apua. Samoin kuin ollessamme fyysisesti sairaita, ja menemme lääkärin luo, tulee mielenterveysongelmien kohdalla kääntyä psykologin tai terveydenhoitajan puoleen. Oletkohan käynyt juttelemassa asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai -psykologin vastaanotolla? On tärkeä tietää, että masennukseen ja viiltelyyn on saatavilla monenlaista apua ja niistä on mahdollista päästä eroon. Koulupsykologin kanssa juttelu voisi olla ehkä sinun kohdallasi tärkein seuraava askel avun hakemisessa. Ole siis yhteydessä häneen vielä ennen koulujen loppumista.

Viiltely voi aiheuttaa monenlaisia tunteita ja on täysin ymmärrettävää, että asiasta on vaikea kertoa eteenpäin. Viiltely on kuitenkin vakava asia, joka kertoo siitä, että sinulla on paljon kipua sisälläsi. Ymmärrän, että haluat peitellä asiaa, mutta jos suinkin mahdollista, vanhempiesi tai jonkun muun luotettavan aikuisen olisi hyvä tietää asiasta, jotta he voivat tarjota sinulle apua. Jos koet, että et halua puhua vanhemmillesi, kannattaa sinun kääntyä jonkun muun aikuisen puoleen. Valitse joku aikuinen johon luotat. Hän voi olla myös edellä mainittujen kouluterveydenhoitajan tai -psykologin lisäksi esimerkiksi opettajasi, koulukuraattori tai nuorisotyöntekijä. He voivat auttaa sinua saamaan tarvitsemasi avun. Jos aikuisille kertominen tuntuu vaikealta, ota ystävä avuksi. Yhdessä voi olla helpompi kertoa asiasta.

Suosittelen sinulle myös Mielenterveystalon omahoito-ohjelmaan tutustumista. Voit käyttää sitä sillä välin kun haet muuta apua. Löydät sen täältä. Omahoito-ohjelmassa on paljon hyödyllistä tietoa masennuksesta. Täältä löydät myös viiltelyn omahoito-ohjelman, joka sisältää tietoa viiltelystä ja voi auttaa löytämään muita keinoja kanavoida pahaa oloa.

Tässä myös muita linkkejä, joista voi olla apua asian puheeksi ottamiseen luotettavan aikuisen kanssa:

Lopuksi vielä lyhyesti viiltelyarvista: Viiltelyarpia on tärkeää hoitaa, että ne eivät pääse tulehtumaan. Haavojen hoitoon kannattaa kysyä apua esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta tai apteekista. Haavojen peittäminen voi olla haastavaa kesähelteillä, mutta ohuet pitkähihaiset paidat voivat toimia tällöin.

Tosi paljon tsemppiä tilanteeseesi! Toivottavasti saat pian apua ❤

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Mietteliäs
Ikä: Yli 18v
Millä eri tavoin mielenterveys voi näkyä kehossa? Millä eri tavoin mielenterveys voi näkyä kehossa? Esim stressi ja ahdistus.
Fressis

Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä!

Keho ja mieli ovat yhteydessä toisiinsa, eli se miten mieli voi, voi näkyä kehossa ja toisinpäin. Kehon reaktiot ovat yksilöllisiä, mutta stressi ja usein siihen liittyvä ahdistus voivat näyttäytyä esimerkiksi lihasjännityksenä, päänsärkynä tai vatsan oireiluna. Joillain hengitys voi muuttua pinnalliseksi ja on olo, ettei henki kulje. Sydän voi sykkiä normaalia nopeammin ja olo olla levoton. Pidempään jatkuva stressi voi aiheuttaa niin sanotun stressivatsan, sillä stressillä on yhteys suolen toimintaan ja kipuärsytysten aistimuksiin. Vatsa voi siis reagoida monin tavoin, kuten turvotuksella, mahakipuna tai jopa ärtyneen suolen oireyhtymänä.

Ohimenevinä ahdistus ja stressi kuuluvat lähes jokaisen elämään ja ovat luonnollisia reaktiota elämän haastaviin tilanteisiin. Pitkäkestoisena niihin on kuitenkin syytä puuttua ihan tietoisesti. Joskus oma-apuna riittää, kun tunnistaa ne ja siten pyrkii vähentämään stressin ja ahdistuksen aiheuttavia tilanteita. Apua voi saada myös erilaisista hengitys- ja rentoutusharjoituksista, sekä tarkastelemalla omia ajatusmalleja erilaisten omahoito-ohjelmien kautta.

Nopein apukeino sellaisessa hetkessä, kun tuntuu, että ahdistus alkaa nousta pintaan, on keskittyä hengitykseen. Nyrkkisääntö on, että hengittää ulos pidempään kuin sisään. Eli laskien esimerkiksi neljään sisään hengittäessä (nenän kautta) ja ulos hengittäessä kuuteen (suun kautta), ja toistaa tämän muutamia kertoja. Tärkeää on, että hengityksen rytmi on itselle sopiva, eli ei pakotettu. Hengitys rentouttaa mielen lisäksi usein myös lihaksia ja siten vaikuttaa myös kehon vointiin.

Jos ahdistus tai stressi on pitkäkestoista ja nämä vinkit eivät tunnu auttavan, on asiasta syytä jutella terveydenhuollossa, jotta tilanteet eivät turhaan pitkity tai aiheuta riskiä mielenterveyden häiriöihin sairastumiseen.

Levollista ja keveää kevään jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Iiris
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, kun yliajattelee ja ahdistuu helposti? Mä oon tosi kova yliajattelia ja ahdistun helposti, en tiiä miten selvitän ajatukset, en haluais kertoo vanhemmille enkä kellekään kuraattorille tai muulle
Fressis

Moikka ja kiitos tärkeästä viestistäsi. Hienoa, että kirjoitit meille, etkä jäänyt ajatustesi kanssa yksin.

Yliajattelu voi aiheuttaa ahdistuksen tunteita ja yksi ratkaisu voi olla ajatusten jakaminen muille. Niin kuin nytkin hienosti teit. Tällöin ne eivät ole vain oman pään sisällä, sillä siellä ajatuksista voi tulla paljon isompia kuin ne todellisuudessa ovatkaan. Usein omia ajatuksia ruokitaan myös huolipuheella, mikä voi lisätä ahdistuneisuutta. Huolipuhe menee yksinkertaisuudessaan näin: ”Tämä tapahtuma johtaa siihen ja se johtaa tuohon ja se taas tuohon…”. Kun seuraavan kerran huoliajatus tulee mieleen, ja meinaat lähteä ruokkimaan sitä jatkoajatuksilla, koita pysähtyä ja haastaa ajatusta. Jos esimerkiksi ajattelet, että ”En uskalla sanoa, mitä ajattelen, koska kaverini nauraisivat eivätkä enää pitäisi minusta”, kysy itseltäsi mistä tiedät, että näin on? Kaverisi ovat varmasti itsekin sanoneet sinulle asioita, joista olet ollut eri mieltä, mutta silti olette kavereita.

Voit myös kokeilla sanoa huoliasi ääneen itsellesi, tai kirjoittaa niitä ylös. Sekin saattaa saada sinut heräämään siihen, että huoli saattoi olla turha. Voit myös kokeilla kuvitella miten reagoisit, jos joku tuttusi kertoisi sinulle samoja asioita, kuin mitä itse yliajattelet. Miten rauhoittaisit häntä? Lisää vinkkejä löydät täältä.

Omien ajatusten rauhoittaminen voi olla aluksi vaikeaa, mutta helpottuu harjoittelemalla. Toivottavasti tämä viesti antoi jo jotain vinkkejä, mutta voisit käydä myös juttelemassa aikuisen kanssa nimettömänä nuorille suunnatussa chatissa. Voit aloittaa viestittelyn samalla lailla kuin mitä tänne kirjoitit. Jos Momio on sinulle tuttu alusta, löydät sieltä Netarin ohjaajat ma, ti ja to. Voit käydä myös Lasten ja nuorten chatissa, joka on avoinna joka päivä klo 17-20.

Koska keskustelu on nimetön, ei sinun tarvitse olla huolissasi siitä, että kukaan saa tietää. Ehkä keskustelu voisi tuoda myös rohkaisua jutella asiasta kotonakin? Kokemasi asiat ovat nimittäin hyvin tavallisia. Kun tarkemmin asiaa mietit, saatat myös hoksata, että asioiden kertomisesta tuskin seuraa mitään kamalaa, vaan päinvastoin olo voi helpottua ja vanhempasi voivat auttaa sinua pääsemään eteenpäin. Yliajattelu nimittäin vie paljon voimia ❤

Toivon sinulle mukavaa ja huolettomampaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tyttö
Ikä: 9-12v
Voiko raskaaksi tulla, jos harrastaa seksiä vaatteet päällä saman sukupuolen kanssa? moi! mietin tässä voiko raskaaksi tulla jos harrastaa seksiä vaatteet päällä ja saman sukupuolen kanssa yhdessä leikissä? Minua huolettaa se enkä halua vauvaa vielä...
Fressis

Moikka nimimerkki tyttö!

Sinulla ei ole syytä huoleen, kuvaamassasi tilanteessa ei ole raskauden mahdollisuutta. Raskaus alkaa tavallisimmin penis-emätinyhdynnässä, jossa ei käytetä mitään ehkäisymenetelmää. Raskaaksi ei siis voi tulla esimerkiksi kahden tytön välisestä seksistä. Lisää raskauden alkamisesta voit lukea täältä ja ehkäisystä täältä.

Kerroit viestissäsi myös, että kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet. Kuukautisten alkaminen on tärkeä osa murrosiän kehitystä ja merkki siitä, että tyttökehosta on tullut sukukypsä. Se tarkoittaa sitä, että on kehollisesti valmis lisääntymään. Tavallisesti kuukautiset alkavat 10–16-vuotiaana. Kuukautisten alkamiseen ei pysty itse mitenkään vaikuttamaan, eli voit ihan rauhassa odotella kuukautisten alkamista. Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta löydät lisätietoa kuukautisista.

Viestistäsi kävi ilmi, että sinulla on ollut esimerkiksi pahoinvointia. Joskus, kun oikein kovasti jännittää jotakin asiaa tai jokin asia huolettaa, voi se myös aiheuttaa erilaisia oireita kuten pahoinvointia ja sydämentykytyksiä. Tällaisessa tilanteessa oloa voi rauhoittaa, jos pystyy jakamaan itseään huolettavan asian esimerkiksi jonkun läheisen aikuisen kanssa. Voisitko ehkä jutella vielä sinua mietityttävistä asioista jollekin läheiselle? Jos juttelu läheisen kanssa tuntuu hankalalta, voit myös jutella asiasta nimettömästi nuorille tarkoitetussa chatissa.

Hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista voi hyvin käydä juttelemassa myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Suosittelen keskustelemaan terveydenhoitajan kanssa myös, jos pahoinvointisi ei tunnu helpottavan.

Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: koulukas
Ikä: 13-15v
Mitä tehdä, kun koulussa käyminen on alkanut ärsyttää? mitä kannattaisi tehdä, kun koulu on alkanut ärsyttää? en oikein tiedä mikä siinä on, en vain jaksaisi millään mennä. kokeita on koko ajan liikaa...
Fressis

Moi ja hyvä kun laitoit viestiä, etkä jäänyt pohtimaan asiaa pidempään yksin.

Yläasteelle siirtymisen aikaan monissa kaverisuhteissa saattaa tapahtua kertomasi kaltaisia muutoksia. Se on nimittäin murrosiän kannalta se aika, jolloin aletaan miettiä hieman enemmän sitä, mitä itse elämältään haluaa ja mitkä asiat itseä kiinnostaa. Tällöin kaverisuhteissa voi tapahtua muutoksia ja kavereiden tarpeet voivat olla erilaisia kuin omat.

Jos nykyiset kaverit eivät enää tunnu siltä, että heidän kanssaan on hyvä olla, voi olla hyvä pohtia löytyisikö koulusta tai harrastuksista uusia kavereita. Myös some on nykyään hyvä paikka tähän, oletko kuullut esimerkiksi Netarista? Se on verkossa toimiva nuorisotalo, jossa voi jutella itseä kiinnostavista asioista muiden nuorten kanssa ja löydät sen täältä.

Kerroit myös, että et ehdi tehdä niitä asioita, joita oikeasti haluaisit tehdä. Se, että kerrot haluavasi vain olla kotona tekemättä mitään, kuulostaa hieman huolestuttavalta. Murrosiässä on luonnollista, että oma mieliala on välillä maassa, ja mikään ei kiinnosta. Mutta jos olo jatkuu pidempään, tai ennen kiinnostaneet asiat – kuten harrastukset – eivät enää kiinnosta, on tilanteen äärelle syytä pysähtyä. Se, että kirjoitit tänne, on jo valtavan hieno alku ja kertoo siitä, että haluat tilanteeseen muutosta.

Muutosta on usein hankala lähteä tekemään yksin, ja siksi usein näissä tilanteissa kannustetaan juttelemaan asiasta aikuisen kanssa kotona tai koulussa. Jos koulupsykologille meno kuitenkin tuntuu ahdistavalta, niin mitä jos kävisit ensi alkuun juttelemassa nuorille tarkoitetussa chatissa? Chatit ovat nimettömiä, joten niissä voi olla helpompi jutella aikuisen kanssa omasta tilanteesta. Eri chatteja löydät täältä.

Tärkeintä on, että saisit mahdollisimman pian avattua omia ajatuksiasi ja sitä kautta pääsisit tilanteessa eteenpäin. Kertomasi tilanne on nimittäin raskas kannatella yksin ja voi pidemmän päälle alkaa vaikuttaa myös kouluusi ja sitä kautta tulevaisuuteesi. Usein jo yksi keskustelu voi auttaa itseä eteenpäin, joten älä jää tilanteesi kanssa yksin ❤

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Parkkipirkko
Ikä: Yli 18v
Mistä saisin apua masennukseen? Haluaisin masennukseen apua. Mistä saisin apua masennukseen?
Fressis

Moikka ja kiitos tärkeästä kysymyksestäsi!

Ikävä kuulla, että olet masentunut. Masennus on valitettavan yleistä ja tätä pohtii varmasti moni muukin nuori. Hienoa kuitenkin, että haluat hakea siihen apua. Tänne kysymyksen lähettäminen onkin hyvä askel matkalla kohti parempaa mielialaa. Avun hakeminen on tärkeää, sillä masennuksesta ei kannata kärsiä yksin. Sen hoitoon on olemassa monenlaisia keinoja.

Ensimmäiseksi neuvoisin sinua pyytämään apua joltain läheiseltäsi. Avun hakeminen yksin voi tuntua vaikeammalta kuin jonkun toisen kanssa. Ystävän kanssa jutteleminen on myös tärkeä apu ennen kuin pääset ammattiavun piiriin. Olisiko sinulla on joku luotettu ystävä, sukulainen tai muu aikuinen, jolle voisit kertoa asiasta? Pyydä häntä auttamaan sinua hakemaan ammattiapua masennukseen. Voitte yhdessä miettiä, mikä olisi sinulle paras paikka hakea apua.

Seuraavaksi helpoin askel on hakeutua juttelemaan oman oppilaitoksen oppilashuollon kanssa. Mikäli olet jonkun koulun tai korkeakoulun oppilas, ota yhteyttä oppilashuollon henkilökuntaan. He auttavat sinut varmasti tarvittavan avun luokse. Mikäli olet vakituisessa työssä, helpointa on olla yhteydessä omaan työterveyteen.

Mikäli oppilashuolto tai työterveys ei tule kysymykseen sinun kohdallasi, kaupunkisi tai kuntasi alueella toimii varmasti jonkinlainen mielenterveyspalvelu. Yhteystiedot tähän löydät helpoiten hakemalla Googlesta oman asuinpaikkasi nimi ja ”mielenterveyspalvelut”. Sitä kautta löytyy useimmiten ohjeet mielenterveyspalveluihin hakeutumiseen ja yhteystiedot. Jos tämä tuntuu vaikealta, yritä pyytää joltain ystävältäsi apua.

Kunnan tai kaupungin lisäksi apua tarjoavat toisinaan erilaiset järjestöt kuten mielenterveysseurat ja seurakunnat. Nuorisotalot ohjaavat myös avun piiriin, ja heillä on hyvä tieto paikallisista palveluista. Lisätietoa näistä löydät hakemalla tietoa internetistä. Voit halutessasi tutustua myös masennuksen omahoito-ohjelmaan Mielenterveystalon sivuilta. Vaikka tämä onkin hyvä matalan kynnyksen apu, kannustan silti hakeutumaan myös ammattiavun piiriin.

Muista että aina on olemassa myös matalan kynnyksen jutteluapua sekä netissä, että puhelimitse. Mieli ry:n kriisipuhelin palvelee ympäri vuorokauden. Sekasin-chat on nuorille suunnattu chat-kanava netissä, jossa voit puhua tilanteestasi. Nuorten netti on myös paikka, jonne nuoret voivat ottaa yhteyttä.

Tärkeintä on, ettet jää yksin masennuksesi kanssa <3 Masennuksen hoitoon on olemassa paljon keinoja, eikä kenenkään kuulu jäädä kamppailemaan masennuksen kanssa ilman apua. Hienoa, että olet tunnistanut tilanteesi ja haluat hakea apua. Toivottavasti löydät sitä näiden vinkkien avulla!

Kaikkea hyvää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?