Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Joulupukin pöksyt
Ikä: 9-12v
Kiusaamistilanne Mua on alkanut ahdistaa mennä koulukyytiin, koska siellä on yks 6lk tyttö joka on piinannut mua ja mun kaveria syksystä asti. Enää se ei...
Fressis

Heippa Joulupukin pöksyt,

Kiitos tosi hyvästä kysymyksestä. Tosi ikävä kuulla, että sinua ja sinun kavereitasi kiusataan koulukyydissä! Sinulla on ehdottomasti oikeus tulla kouluun ilman minkäänlaista häirintää matkalla.

Tärkeintä tässä tilanteessa on saada apua joltain sinun lähiaikuiseltasi. Suosittelen siis kertomaan asiasta joko vanhemmillesi tai jollekin koulun aikuiselle. Koululta tällaisia aikuisia voi olla esimerkiksi opettaja, kuraattori, kouluterveydenhoitaja tai koulupsykologi. Aikuisina heidän tulisi osata arvioida, miten tilanteeseen kannattaisi puuttua.

Eri kiusaamistilanteissa ei ole aina itsestäänselvää, miten tilanne tulisi ratkaista. Teidän tilanteessanne olisi hyvä päästä juttelemaan kiusaajan kanssa ja saada selvyyttä siihen, miksi hän toimii tällä tavoin.

Kuten sanoin, tärkeintä on kertoa asiasta aikuiselle, joka voi auttaa sinua. Vanhempien lapsien kiusaamista vastaan voi olla yksin tosi vaikea puolustautua.

Jos et kuitenkaan syystä tai toisesta voi olla yhteydessä aikuisiin voit miettiä seuraavaa. Mikäli kyseessä on vain tuo yksi kutosluokkalainen, voisitko saada apua tilanteeseen joltain kivalta kutosluokkalaiselta? Tai voisitteko mennä isommalla porukalla sanomaan tälle kiusaajalle, että lopettaa ikävän käytöksensä?

Toimit oikein, kun laitoit viestiä tänne. Jatka ihmeessä kertomalla myös jollekin tuntemallesi aikuiselle! Toivottavasti tilanteesi ratkeaa hyvin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 8
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, kun luokkalaiseni pyysi harrastamaan seksiä? Onko normaalia että meidänluokan tytöt haluavat panna minua? Yksi pyysi eilen panemaan mitä tehdä.
Fressis

Hei, kiitos viestistäsi!

On normaalia, että seksi alkaa kiinnostaa jo sinun ikäisiäsi nuoria.

Ennen seksin harrastamista toisen henkilön kanssa on kuitenkin tärkeää, että siihen osallistuvien osapuolten keho ja mieli ovat riittävän kehittyneitä ja valmiita seksiin. Kerrot iäksesi 9-12 vuotta. Yleensä tämän ikäiset eivät ole valmiita vielä mielen eikä kehon osalta kokeilemaan esimerkiksi yhdyntäseksiä toisen ihmisen kanssa. Silti seksistä kiinnostuminen ja seksuaalinen kiihottuminen toisen seurassa, tai seksuaalisen nautinnon kokeminen esimerkiksi itsetyydyttäen, voi olla joillekin ok. Mihinkään ei ole kuitenkaan kiire.

Seksiin toisen henkilön kanssa ei pidä suostua, jos ei ole siihen halukas eikä valmis, vaikka ajatus siitä kiinnostaisi tai kiihottaisikin. Seksissä on aina varmistettava molempien suostumus ennen kuin sitä tehdään. Seksi on myös hyvin henkilökohtainen asia, joka kannattaa jakaa itselle tärkeän ja luotettavan ihmisen kanssa. Kannattaa siis kuunnella ja tunnustella kaikessa rauhassa omia fiiliksiä asian suhteen. Voit halutessasi lukea Fressiksen tietopankista lisää seksistä Mitä seksi on? – Fressis ja selata muiden nuorten kysymyksiä ja vastauksia niihin samasta aiheesta.

Jos tällaiset pyynnöt toistuvat, muista että voit pyytää tyttöjä lopettamaan ja kertoa että heidät toimintansa on häiritsevää. Jos he eivät pyynnöstä huolimatta lopeta, voit kertoa asiasta luotettavalle aikuiselle, kuten esimerkiksi opettajalle.

Oliko vastauksesta hyötyä?