Kysymys
Mieli
Nimimerkki: 7luokkalainen
Ikä: 13-15v
Mitä tehdä, kun koulu tuntuu ahdistavalta eikä ole motivaatiota? Mitä tehdä kun koulu tuntuu jostain syystä ahdistavalta eikä ole motivaatiota?
Fressis

Heippa 7luokkalainen,

Kiitos kysymyksestäsi! Toisinaan koulun aloitus tai koulussa käyminen voi tuntua raskaalta ja motivaation löytäminen olla vaikeaa. Se on täysin normaalia aika-ajoin, ja myös aikuiset kokevat samanlaisia tunteita töitä kohtaan silloin tällöin.

En siis huolestuisi asiasta heti. Motivaation vaihtelu voi johtua monesta eri syystä. Jokatapauksessa on hyvä yrittää miettiä, mitä tunteita koulua kohtaan sinulla on, ja mistä asioista tunteet johtuvat. Erittelemällä hieman tarkemmin tunteitasi kouluun liittyen voit ymmärtää paremmin sitä, mistä ahdistus voi johtua. Voi myös olla, että ahdistus kumpuaa muista asioista kuin koulusta, mutta koulu vain jostain syystä nostaa nämä tunteet pintaan. Miten sinulla muuten menee elämässä?

Suosittelen ehdottomasti puhumaan asiasta jollekulle. Tällaisten asioiden ratkaiseminen yksin voi olla hankalaa, ja sitä varten on ystäviä ja aikuisia, jotka voivat auttaa tilanteessa. Myös netissä on paikkoja, joissa voit jutella luottamuksellisesti aikuisen kanssa sinua mietityttävistä asioista. Esimerkiksi Netari ja Nuortennetti ovat hyviä paikkoja saada keskusteluapua netistä.

Nostan tähän vielä muutamia asioita, joita kannattaa myös miettiä:

  • Jos opiskelu tai oppiminen tuntuu hankalalta, hae siihen apua opettajilta tai oppilashuollolta. Ylipäätään miellyttävä ympäristö oppia on tärkeä tekijä kouluviihtyvyyden kannalta.
  • Onko sinulla koulussa ystäviä tai kavereita joiden kanssa viettää aikaa? Kavereilla on iso merkitys kouluviihtyvyyden kannalta. Jos olet vasta aloittanut uudessa koulussa, anna itsellesi aikaa tutustua ihmisiin.
  • Eihän sinua kiusata koulussa? Kiusaaminen vaikuttaa paljon kouluviihtyvyyteen ja siihen tulee aina puuttua. Ole rohkeasti yhteydessä koulun aikuisiin asiasta, jos näin on.
  • Elintavoilla on myös iso merkitys mielialan ja jaksamisen suhteen. Voi kuulostaa tylsältä, mutta liikunta, uni ja syöminen ovat kulmakiviä hyvinvoinnille. Onhan nämä asiat kunnossa?
  • Omien tavoitteiden selkeyttäminen koulun suhteen voi myös helpottaa opiskelumotivaatioita. Haluaisitko päästä johonkin tiettyyn kouluun tai jopa ammattiin? Nykyisten asioiden sitominen omiin unelmiin auttaa motivaatiossa. Pienet, saavutettavat välitavoitteet voivat olla hyödyksi!

Muista, että kaikki kohtaavat haasteita koulussa jossakin vaiheessa. Et ole asian kanssa yksin. Älä myöskään jää asian kanssa yksin, vaan pyydä apua joltain läheiseltäsi tai muulta luotettavalta aikuiselta. Tänne kirjoittaminen oli hieno askel siihen suuntaan, että voit alkaa voida paremmin ❤

Tsemppiä koulunkäyntiin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: kääk
Ikä: 13-15v
Ärsyyntyminen luokkakaveria kohtaan Kysymystä on muokattu alkuperäisestä. onko normaalia että olen alannut saada ajatuksia joissa vahingoitan luokkalaistani, joka on käynyt hermoilleni koko lukuvuoden ajan? en ikinä oikeasti pystyisi/...
Fressis

Moikka nimimerkki kääk! Kiitos hyvästä kysymyksestä!

Kuulostaa siltä, että kyseinen henkilö ärsyttää sinua tosi paljon. Voimakkaat tunteet voivat herättää meissä monenlaisia ajatuksia. Ajatuksia on vaikea, ellei mahdotonta hallita, joten toisinaan voimakkaiden tunteiden yhteydessä tulee myös ajatuksia, joista emme välttämättä pidä.

Sinussa ei ole kuitenkaan mitään vikaa, enkä olisi sinuna ajatuksista kovin huolissani. Epämiellyttävät ajatukset ovat täysin normaali osa ihmisyyttä. Ihmiset harvoin kertovat epämiellyttävistä tai häiritsevistä ajatuksistaan muille, minkä seurauksena syntyy harhakuva, että kenelläkään muulla ei olisi koskaan mitään kummallisia ajatuksia. Todellisuudessa kaikilla on välillä kummallisia ja epämiellyttäviä ajatuksia. Ajatukset itsessään eivät siis ole vaarallisia. Erityisesti niin kauan kun ne eivät vaikuta sinun tekoihisi, ei niitä tarvitse pelätä.

Joskus ajatukset eivät päästä meitä kuitenkaan otteestaan. Tällöin ne voivat alkaa häiritä arkea. Saatamme alkaa pelätä ajatuksiamme ja yritämme piilottaa niitä itseltämme. Voi olla että pyrimme unohtamaan tai muuten välttämään kyseisiä ajatuksia. Tämä ei ole kuitenkaan toimiva strategia, sillä yleensä ajatusten vältteleminen johtaa lähinnä niiden entistä voimakkaampaan pyrkimykseen tulla takaisin mieleen.

Paras tapa suhtautua ajatuksiin on huomioida ne ja ehkä pysähtyä ihmettelemään että ”vai niin, tämmönen ajatus tällä kertaa”. Ajatuksia ei tarvitse lähteä sen kummemmin arvioimaan. Kun ajatuksiin suhtautuu neutraalisti, ne yleensä myös häviävät yhtä nopeasti kuin ovat tulleetkin.

Jos jokin ajatus pyörii mielessä paljonkin, yleensä se kertoo siitä että asiaan liittyy jokin voimakas tunne. Tällöin on hyvä pysähtyä miettimään, mistä tunteesta on kysymys, ja minkä takia itsellä tällainen tunne herää. Sinulla on voimakkaita tunteita kyseistä luokkalaista kohtaan. En tiedä tilannetta tarkemmin, mutta kannattaa pysähtyä miettimään syvällisemmin, miksi hän ärsyttää juuri sinua niin paljon? Onko hänellä kenties ominaisuuksia, joita toivoisit itsellesi? Onko hän sinulle ilkeä? Mitä ärsyyntyminen kertoo sinusta?

Tällainen tunteiden miettiminen voi olla vaikeaa yksin, mutta se lisää paljon itsetuntemusta ja toisaalta helpottaa myös tunnetta. Ärsytyksen ja vihankin tunteista kannattaa kertoa jollekin luotettavalle ystävälle tai aikuiselle. Monesti tunteiden jakaminen ja niistä puhuminen helpottaa jo itsessään oloa!

Jos ajatuksesi häiritsee sinua paljon, suosittelen juttelemaan asiasta myös jonkun ammattilaisen kanssa. Ammattilaisen avulla häiritsevistä ajatuksista pääsee eroon helpommin! Esimerkiksi koulupsykologi, terveydenhoitaja tai kuraattori ovat hyviä tahoja jutella asiasta. Toki myös netissä on erilaisia chat-palveluja, joissa voi jutella turvallisesti aikuisen kanssa. Näitä ovat esimerkiksi Nuortennetti ja Netari.

Toivottavasti vastauksestani oli sinulle apua! Tsemppiä tilanteeseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: koulukas
Ikä: 13-15v
Mitä tehdä, kun koulussa käyminen on alkanut ärsyttää? mitä kannattaisi tehdä, kun koulu on alkanut ärsyttää? en oikein tiedä mikä siinä on, en vain jaksaisi millään mennä. kokeita on koko ajan liikaa...
Fressis

Moi ja hyvä kun laitoit viestiä, etkä jäänyt pohtimaan asiaa pidempään yksin.

Yläasteelle siirtymisen aikaan monissa kaverisuhteissa saattaa tapahtua kertomasi kaltaisia muutoksia. Se on nimittäin murrosiän kannalta se aika, jolloin aletaan miettiä hieman enemmän sitä, mitä itse elämältään haluaa ja mitkä asiat itseä kiinnostaa. Tällöin kaverisuhteissa voi tapahtua muutoksia ja kavereiden tarpeet voivat olla erilaisia kuin omat.

Jos nykyiset kaverit eivät enää tunnu siltä, että heidän kanssaan on hyvä olla, voi olla hyvä pohtia löytyisikö koulusta tai harrastuksista uusia kavereita. Myös some on nykyään hyvä paikka tähän, oletko kuullut esimerkiksi Netarista? Se on verkossa toimiva nuorisotalo, jossa voi jutella itseä kiinnostavista asioista muiden nuorten kanssa ja löydät sen täältä.

Kerroit myös, että et ehdi tehdä niitä asioita, joita oikeasti haluaisit tehdä. Se, että kerrot haluavasi vain olla kotona tekemättä mitään, kuulostaa hieman huolestuttavalta. Murrosiässä on luonnollista, että oma mieliala on välillä maassa, ja mikään ei kiinnosta. Mutta jos olo jatkuu pidempään, tai ennen kiinnostaneet asiat – kuten harrastukset – eivät enää kiinnosta, on tilanteen äärelle syytä pysähtyä. Se, että kirjoitit tänne, on jo valtavan hieno alku ja kertoo siitä, että haluat tilanteeseen muutosta.

Muutosta on usein hankala lähteä tekemään yksin, ja siksi usein näissä tilanteissa kannustetaan juttelemaan asiasta aikuisen kanssa kotona tai koulussa. Jos koulupsykologille meno kuitenkin tuntuu ahdistavalta, niin mitä jos kävisit ensi alkuun juttelemassa nuorille tarkoitetussa chatissa? Chatit ovat nimettömiä, joten niissä voi olla helpompi jutella aikuisen kanssa omasta tilanteesta. Eri chatteja löydät täältä.

Tärkeintä on, että saisit mahdollisimman pian avattua omia ajatuksiasi ja sitä kautta pääsisit tilanteessa eteenpäin. Kertomasi tilanne on nimittäin raskas kannatella yksin ja voi pidemmän päälle alkaa vaikuttaa myös kouluusi ja sitä kautta tulevaisuuteesi. Usein jo yksi keskustelu voi auttaa itseä eteenpäin, joten älä jää tilanteesi kanssa yksin ❤

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Kyllästynyt
Mitä tehdä kun on isot rinnat ja muut tuijottavat niitä? Moi! Olen 14-vuotias ja minulla on isot tissit. Aina kun ole koulussa kaikki pojat ja tytöt tuijottelevat tissejäni. Joskus jotkut pojat jopa tökkivät ja...
Fressis

Moi nimimerkki Kyllästynyt,

olen tosi pahoillani siitä, että rajojasi ei kunnioiteta. Olet tehnyt aivan oikein, kun olet puhunut asiasta opettajien kanssa ja pyytänyt toisia lopettamaan. Koska toiminta jatkuu edelleen kielloista huolimatta, niin pyydän sinua ottamaan asian uudelleen aikuisten kanssa puheeksi. Heidän tehtävänsä on auttaa sinua ja puuttua toisten toimintaan sinua kohtaan. On tosi huonoa käytöstä kommentoida toisten kehoja, puhumattakaan ilman lupaa koskettamisesta.

Toivottavasti vastauksestani on sinulle apua. Halutessasi voit keskustella aiheesta lisää Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: häiritsevää
Häiritsevä käytös koulussa Yks poika mun luokalla tuijottaa mua ja joitain muita tyttöjä koko ajan. Ja sitte sillä vielä seisoo usein ja se on tosi häiritsevää. Ymmärrän...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi.

Kertomasi tilanne on ymmärrettävästi kurja ja voi tuntua hankalalta ratkaista.

Erektio, eli tilanne, jossa penis ”seisoo”, on tila johon poikien voi olla vaikea joskus vaikuttaa. Se ei aina liity siihen, että haluaisi tai ajattelisi seksiä, vaikka tämä tuleekin usein ensimmäisenä mieleen. Erektio voi kuitenkin tulla myös mm. kovasta virtsaamisen tarpeesta, jännittämisestä, pelosta tai jos innostuu jostain asiasta. Syitä on siis monia. Voi olla, että poika pitää sinusta tai jostain muusta, ja tilanteen aiheuttama jännitys aiheuttaa tahattomasti peniksen seisomisen. Mutta yhtä hyvin voi olla, että hän kokee ulkopuolisuutta tai on hämillään ja penis reagoi siihen. Syy ei siis välttämättä liity siihen, että hän olisi sinusta tai muista tytöistä kiinnostunut.

On kuitenkin hyvin ymmärrettävää, että nämä tilanteet eivät tunnu sinusta kivalta. Voi olla, että tilanne ei tunnu pojankaan mielestä mukavalta, kun oma keho reagoi niin, että siihen voi olla itse vaikea vaikuttaa. Tuijottaminen ei kuitenkaan ole hyvää käytöstä ja on ihan sallittua pyytää toista lopettamaan. Jos asiasta sanoo, on se hyvä sanoa kahden kesken, eikä niin, että aiheuttaa toiselle nolon tilanteen. Voi nimittäin myös olla, että poika ei ole itse huomannut tuijottavansa, tai ymmärtänyt että se ei tunnu kivalta. Voit ottaa asian esiin vaikka näin: ”En tiedä oletko huomannut, mutta tuntuu että katsot meitä paljon ja se ei tunnu kovin kivalta”. Tällöin et suoraan syytä poikaa, jos onkin niin, että hän ei ole itse hoksannut koko tilannetta.

Asiasta voi sanoa myös esim. terveydenhoitajalle, joka voi ottaa asian puheeksi hienovaraisesti niin, että ei käy ilmi kuka asiasta on sanonut. Sinulla on oikeus saada olla rauhassa, ilman häiritsevää käytöstä, eli asiasta on ihan perusteltua sanoa. Jos kaipaat vielä lisää tukea asian ratkaisemiseksi, voit olla yhteydessä esimerkiksi Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatiin.

Tsemppiä, toivottavasti tilanne ratkeaa pian!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Menkat
Miten menkkojen kanssa elämistä voisi helpottaa? Mulla alko tänään menkat ja viimeks ne oli ihan hirveet koulussa niin nyt ei yhtään huvittaisi mennä kouluun menkoilla. Onko jotain tapoja joilla sais...
Fressis

Hei nimimerkki Menkat,

kiitos yhteydenotosta. Hyvä, että kysyt neuvoa asiaasi. Valitettavasti kuukautisvuodon tai vuotopäivien määrään ei voi kotikonstein vaikuttaa. Sen sijaan esimerkiksi kuukautiskipujen lieventämiseen voi auttaa liikunta ja itselle hyvää mieltä ja oloa tuottaviin asioihin keskittyminen. Esimerkiksi itsetyydytys ja orgasmin kokeminen voivat lievittää hetkellisesti kuukautiskipuja.

Jos kuukautisvuodot ovat runsaat, kivut voimakkaat ja/tai kierto lyhyt (eli että kuukautiset tulevat tiheästi), niin suosittelen kääntymään herkästi kouluterveydenhoitajan tai lääkärin puoleen, sillä kuukautisiin liittyviä vaivoja voidaan hoitaa tehokkaasti oikeanlaisella lääkityksellä. Kipuja voidaan lievittää oikea-aikaisella särkylääkityksellä ja esimerkiksi hormonaalisista ehkäisyvalmisteista on usein apua myös vuodon määrään ja kierron epäsäännöllisyyteen. Jos joudut jäämään säännöllisesti pois koulusta tai harrastuksista kuukautisiin liittyvien vaivojen vuoksi, niin suosittelen lämpimästi hakemaan itselle apua, sillä tehokas kuukautisvaivojen hoito voi lisätä huomattavasti elämänlaatua. Voit lukea lisää aiheesta Fressiksen artikkelista.

Suosittelen sinua myös lukemaan Väestöliiton artikkeleita kuukautisista Hyvä kysymys -palvelusta. Voit myös halutessasi keskustella asiasta lisää Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Mukavaa syksyn jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 12v
Mitä teen kun sain erektion koulussa ja minulle naurettiin? olen tavallinen 12 vuotias poika. olen huomannut jo murrosiän muutoksia ja pippelini sojottaa välillä. tänään luokassa alkoi seistä ennen ruokaa ja tytöt ja ihastukseni...
Fressis

Moi!

Tosi kurjaa, että olet kokenut hämmentävän tilanteen ja lisäksi vieläpä muiden kurjaa kommentointia. Se, että ikäisellesi tulee tahattomia erektioita  on hyvin tavallista. Lähes kaikki, joilla on penis, kokevat niitä erityisesti murrosiän alussa. Erektio sinänsä on hyvä ja terve merkki – penis toimii kuten kuuluukin. Kuitenkin on myös tavallista, että tahaton erektio koetaan asiana, jota ei haluaisi kokea muiden läsnäollessa ja kun sen kokee, saattaa tuntea häpeää. Onhan se hyvin henkilökohtainen asia. Siksi varsinkaan muiden ei pitäisi kommentoida toisten herkkiä ja henkilökohtaisia asioita. Et sinäkään varmastikaan kommentoi tovereidesi kehoa tai siinä tapahtuvia asioita.

Se, että tytöt nauroivat ja ilkkuivat, johtuu varmaankin siitä, että myös he hämmentyivät tilanteesta juuri samasta syystä, kuin sinä, eli koska erektio on henkilökohtainen asia, sen näkeminen ei tunnu sopivalta. Usein erektioon liittyy seksuaalista kiihottumista, ja se voidaan kokea sopimattomana julkisissa tilanteissa. Tällaiseen tahattomaan erektioon ei välttämättä sinänsä liity kiihottumista -ne vain tulevat.

Näistä asioista pitäisikin puhua ja kertoa ikäisillesi nuorille, koska tietämättömyys voi olla toisena syynä sille, että tilannetta on kommentoitu. Voisitkin koittaa kertoa asiasta luottoaikuiselle, omalle vanhemmalle,  kouluterveydenhoitajalle, opettajalle tai muulle, joka voisi puhua murrosikään liittyvistä asioita tytöille. Tärkeä olisi, että he ymmärtäisivät myös, miten hämmentävältä ja loukkaavalta tuo tilanne on sinusta tuntunut ja ettei kukaan jatkossa tietämättäänkään kommentoisi toiselle herkkää asiaa. Voit vaikka näyttää tätä kysymystäsi ja tätä vastausta tälle luottoaikuisellesi.

Jos asia jää sinua vaivaamaan, etkä voi tai halua jutella kenellekään lähiaikuiselle, voit jutella asiasta luottamuksella ja nimettömästi Poikien Puhelimessa (puhelin tai chat) tai nuorten seksuaalineuvontachatissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: Jännittynyt
Mitä koulun 8. luokan terveystarkastuksessa tehdään? Tehdäänkö 8.luokan terveystarkastuksessa lusikkatesti?
Fressis

Moikka!

Kiitos hyvästä kysymyksestä!

Kahdeksannella luokalla tehtävästä laajasta terveystarkastuksesta kuulee varmasti monenlaisia huhupuheita ja ”pelotteluita” siitä, mitä siellä tapahtuu. Laajan terveystarkastuksen tarkoituksena on arvioida sitä, onko nuorella jotain terveydellisiä rajoitteita tai erityistarpeita ammatinvalinnan ja jatko-opiskelujen suhteen.

Hyvä kysymys -sivun artikkelista voit lukea tarkempaa tietoa siitä, mitä terveystarkastuksessa tapahtuu. Tarkastuksessa ei tehdä mitään sellaista, mitä nuori ei halua tehtävän. Kaikkeen käynnillä tapahtuvaan tulee siis olla nuoren suostumus. Nuoren fyysistä kehitystä voidaan arvioida esimerkiksi piirretyn kuvasarjan avulla, josta nuori valitsee sellaisen kuvan, joka kuvaa parhaiten hänen kehitysvaihettaan. Vaatteita ei siis tarvitse riisua ollenkaan.

Jos nuorella on erityisiä huolia sukuelinten ulkonäköön tai toimintaan liittyen, voidaan asiaa hänen omasta tahdostaan tutkia lisää. Siinä tapauksessa tutkimisen suorittaa koululääkäri ja tutkiminen tehdään muilla tavoin, kuin lusikkatestillä.

Kivaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Kiusattu
Mitä tehdä kun koulussa kiusataan eikä kukaan puutu asiaan? Moi, mun kaverit kiusaa mua mun harrastuksesta, eikä opettajia kiinnosta se. Kiusaaminen on todella vakavaa, esim. jäätä heitellään mun päälle, ja on vedetty housut...
Fressis

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi! Kertomasi tilanne on sellainen, että siihen on syytä saada apua nyt heti.

Koulussa jokaisen aikuisen velvollisuus on puuttua havaitsemaansa epäasialliseen käytökseen ja kiusaamiseen. Kertomasi mukaan näin ei kuitenkaan tapahdu. Kiusaamista on monenlaista ja joissain tapauksissa kiusaaminen voi olla myös rikos ja myös koulun henkilökunta saattaa rikkoa lakeja ja työhön kuuluvia velvollisuuksia, jos he eivät puutu kiusaamiseen.

Oletko kertonut asiasta kotona tai muille kuin koulun aikuisille? Olisiko koulussa joku muu aikuinen, kuin opettaja, jolle voisit asiasta kertoa? Nyt olisi tärkeintä, että läheltäsi löytyisi sellainen aikuinen, jonka kanssa voisit asiasta jutella ja saada tilanteeseen apua. Jos et tiedä kenen puoleen kääntyä, voit jutella myös esim. nimettömänä lasten ja nuorten chatissa ja pohtia siellä kuka voisi olla sellainen taho. Löydät chatin tästä linkistä.

Yksin kiusaamista on hankala saada loppumaan ja on aikuisten vastuulla taata sinulle turvallinen kasvuympäristö. Kiusaaminen ei ole sinun vikasi ja kertomissasi tilanteissa sinua kohtaan on toimittu väärin. Kiusaamistarkoituksessa sanotuilla asioilla ei ole myöskään mitään tekemistä totuuden kanssa. Usein se saa meidät kuitenkin tuntemaan itsemme huonoiksi ja näkemään itsessämme vikoja. Olet arvokas ja ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin olet ja ansaitset voida hyvin ja viettää turvallisia koulupäiviä.  Kokeile siis rohkeasti vielä kertoa asiasta joko eri aikuiselle kuin aiemmin, tai chatissa. Sinä ansaitset voida käydä koulua ilman pelkoa kiusaamisesta.

Rohkeutta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Neiti
Huutelu ja häirintä koulussa Moi! Oon 13v tyttö ja olen kuudennella luokalla. Koulussa kaksi poikaa sanotaan vaikka Martti ja Pertti huutelevat koko ajan outouksia kuten hyvä perse, oot...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Toisen kehon kommentointi ja huutelu ei ole missään nimessä ok. Suomessa on tasa-arvolaki, jossa määritellään seksuaaliseksi häirinnäksi esim. ei-toivotut härskit puheet ja vitsit, sekä vartaloa tai pukeutumista koskevat kysymykset ja huomautukset. Kertomasi tilanne voidaan määritellä siis seksuaaliseksi häirinnäksi ja opettajilla on lain puitteissa velvollisuus puuttua siihen. Täältä löydät lisätietoa asiasta. On siis suositeltavaa, että kerrot tilanteesta opettajalle. Voit myös näyttää tämän tekstin opettajillesi.

Jos tuntuu, että sinua ei kuulla tai asiaa ei oteta riittävän vakavasti, kerro kokemastasi sellaiselle aikuiselle, johon luotat (esim. oma tai ystävän vanhempi) ja pyydä häntä mukaasi puhumaan koulun rehtorille. Jos kaipaat vielä lisää vinkkejä, voit käydä juttelemassa nimettömästi Nuorten Exitin chatissa. Siellä on hyviä tyyppejä töissä, jotka kohtaavat työssään näitä tilanteita usein ja osaavat rohkaista sinua vielä tarvittaessa lisää.

Jokaisella on oikeus keskittyä koulunkäyntiin ilman häirintää – sinullakin – joten toivottavasti tilanne ratkeaa pian.

Oliko vastauksesta hyötyä?