Kysymys
Mieli
vitun pohjal Mitä tehdä kun on paha olla ja ahdistaa? Mulla on nyt ollu jo aika pitkään ihan kamalaa. Mua ahistaa ja itkettää joka ilta. En oo halunnu, osannu,...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi. Oli tosi hienoa, että kerroit tilanteesta tänne, vaikka se ei varmastikaan ole ollut helppoa.

Kertomasi tilanne ”kaverisi” kanssa kuulostaa tosi ikävältä, eikä ole yhtään ihme, että se on tuntunut pahalta. Tapahtunut on jo yksinään riittävän iso asia, jotta siihen voi hakea tukea. Ilmeisesti tapahtuneen lisäksi on kuitenkin vielä muitakin kuormittavia asioita, joten ei ole mitään syytä ajatella, ettet ansaitsisi apua. Moni odottaa turhan pitkään ennen kuin puhuu muille ja silloin ongelmat alkavat herkästi kasaantua tai muuttua syvemmiksi. Yksin ei kuitenkaan ajatusten kanssa kannata jäädä, ja jokainen meistä tarvitsee joskus muiden tukea.

Kurja kuulla, että ajatus kuraattorille puhumisesta tuntuu sinusta siltä, että se pahentaa asioita. Onko koulussa joku muu sellainen aikuinen, jolle voisit puhua? Se voi olla kuraattorin sijaan myös esimerkiksi opettaja tai terveydenhoitaja. Jos et tiedä kenen puoleen kääntyä, tai puhuminen jännittää, voisitko harjoitella sitä ensin nuorille tarkoitetussa Sekasin-chatissa tai Lasten ja nuorten chatissa täällä? Nimettömänä voi olla helpompi kertoa omista ajatuksistaan ja sitä myöten rohkaistua kertomaan niistä tutullekin aikuiselle. Mitä pikemmin saat huolistasi puhuttua, sitä todennäköisemmin asiat lähtevät ratkeamaan.

Sinä ansaitset voida hyvin, joten älä jää ajatustesi kanssa yksin. Rohkeutta ja valoisampaa kevättä ja lähestyvää kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Tyttö12v Mitä tehdä kun kaveri uhkailee? Mun kaveri katto mun puhelinta ja näki että mulla on kuvia tytöistä mun puhelimessa kun olin ottanu näyttökuvia instagramissa...
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestä! Hyvä kun olit meihin yhteydessä asiassa, joka sinua huolettaa.

Ompa harmi kuulla, että ystäväsi uhkailee sinua näistä kuvista. Ensinnäkin se, että tykkäisi tytöistä tai olisi lesbo, on täysin normaalia. Siinä ei pitäisi olla mitään uhkailemisen syytä ja jokaisella on oikeus olla juuri sellainen kuin on.  Se, että sinulla on kuvia kauniista naisista puhelimessa, ei kuitenkaan tee sinusta lesboa. Vaikka kuvat herättäisivät ihailua tai fantasioita, sekään ei vielä määritä seksuaalista suuntautumista. Kauniiden naisten kuvat voivat herättää ihailua tai ne voivat olla inspiraation lähteenä esimerkiksi omalle tyylille.

Oletko pohtinut miksi sinua pelottaa ajatus siitä, että kaverisi menisi kertomaan äidillesi näistä kuvista? Miten uskot äitisi tähän reagoivan? Voisitko itse puhua asiasta äidille ja kertoa kaverin uhkailusta? Voit myös sanoa kaverillesi, että uhkailu tuntuu sinusta ikävältä ja kysyä häneltä, miksi hän tekee niin. Se, että kaverisi uhkailee sinua tällaisella asialla, ei kuulosta siltä että hän käyttäytyisi sinua kohtaan kuten kaverin kuuluu. Uhkailu ei ole muutenkaan missään tilanteessa ok. Jos koet, ettet pysty puhumaan näistä asioista äitisi kanssa, voit hakea rohkaisua ja tukea myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatista, jossa voit jutella aiheesta lisää luotettavan aikuisen kanssa nimettömästi.

Jos haluat, voit lukea vielä lisää seksuaalisesta suuntautumisesta Väestöliiton Hyvä kysymys -sivulta.

Oliko vastauksesta hyötyä?