Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Ikä: 9-12v

Mitä tehdä, kun ei uskalla kertoa kavereille, että kuukautiset ovat alkaneet?

Moi! Oon 11-vuotias ja minulla on alkanut jo kuukautiset. Niiden alusta ei ole kauaa mutta kaikki on hyvin. Kaverini kuitenkin usein puhuvat koulussa murrosiästä ja kuinka heillä ei ole vielä alkanut kuukautiset. Usein he kysyvät minulta onko minulla jo kuukautiset (koska muuten olen aika pitkällä murrosiässä) Vastaan aina vaan että ei vielä koska minua pelottaa miten he reagosivat siihen että minulla on jo kuukautiset. Mitä teen?

Moi nimimerkki Huolestunut!

On ymmärrettävää, että sinun iässäsi murrosikä ja siihen liittyvät muutokset mietityttävät ja puhututtavat ikätovereiden kesken. Toisilla murrosikä alkaa aiemmin ja toisilla myöhemmin, minkä lisäksi jokainen kehittyy omaan tahtiinsa ja omalla tavallaan. Joka tapauksessa olette kaikki uuden äärellä. Sekä oma että muiden kehittyminen voi ihmetyttää, innostuttaa, jännittää tai jopa pelottaa tai nolostuttaa. Murrosiästä puhuminen sekä mietteiden jakaminen yhdessä kavereiden kanssa voi myös lievittää jännitystä ja tarjota vertaistukea.

Kuukautiset ovat täysin luonnollinen naistyypillisen kehon toiminto, ja on hyvä, että aiheesta voi puhua avoimesti. Se on kuitenkin eri asia, haluaako aiheesta puhua yleisellä tasolla vai omakohtaisesti. Kuukautiset ja muut murrosiän tuomat muutokset omassa kehossa voivat tuntua hyvin yksityisiltä, eikä niitä välttämättä halua jakaa muille. Onkin täysin ok olla kertomatta kuukautisten alkamisesta kavereille, jos ei niin halua tehdä. Voit myös pohtia, millaista reaktiota pelkäät saavasi kavereiltasi ja onko pelko realistinen. Voi myös olla, että kuukautisten alkaminen jännittää heitä ja he kaipaavat tietoa joltakulta, jolla ne ovat jo alkaneet.

Loppupeleissä kuitenkin sinä itse päätät, mitä asioita haluat itsestäsi jakaa muille ja mitä et. 😊 Mikäli haluat, voit lukea yksin tai yhdessä kavereidesi kanssa Fressiksen artikkelin kuukautisista, sillä siitä voitte saada vastauksia mielessä pyöriviin kysymyksiin. Entä oletko kertonut äidillesi tai muulle luotettavalle aikuiselle kuukautisten alkamisesta? Häneltä voi saada tietoa ja tukea kuukautisia ja muita murrosiän muutoksia koskevissa pohdinnoissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?