Mieli
Nimimerkki: koulukas
Ikä: 13-15v

Mitä tehdä, kun koulussa käyminen on alkanut ärsyttää?

mitä kannattaisi tehdä, kun koulu on alkanut ärsyttää? en oikein tiedä mikä siinä on, en vain jaksaisi millään mennä. kokeita on koko ajan liikaa ja arvosanatkin alannut laskea. en jaksa lukea enää, koska ei vain kiinnosta kun siinä menee kaikki vapaa-aika. opettajatkin ärsyttää, mutta yritän olla välittämättä siitä ja keskittyä tehtäviin. kaverien käytös ja pissiskäyttäytyminen ärsyttää kamalasti, kun he luulevat olevansa jotenkin tosi cooleja vaikka oikeasti näyttävät pelleiltä. kaikki muuttuivat kuin yläaste alkoi ja he alkoivat käyttäytyä niinkuin heillä olisi jotkut maailmanvaltiaan oikeudet. jos ehdotan että tehdäänkö jotain hauskaa niin ei ikinä voida, koska se on ”noloa”. koko luokka ärsyttää. kaikki on oikeasti _tyhmiä_ siis oikeasti tyhmiä ja ei ymmärrä että tulevaisuuden pilaamisella ja elämästä nauttimisella on iso ero. en ole mitenkään suosittu ja olen aina kaverien vika vaihtoehto. en oikeastaan nää kavereita enää vapaa-ajalla, koska he eivät tykkää minusta ja ei ole aikaa. ei se haittaa oikeastaan koska heidän seura on niin raskasta, mutta äitinikin on ollut siitä huolissaan. joka päivä ärsyttää mennä kouluun. samat naamat siellä joka päivä, ja koulussa menee päivän ajasta puolet. sitten ilta menee harrastuksiin ja läksyjen tai kokeisiin lukemiseen kaikki aika. en ikinä kerkeä tehdä mitään mitä haluaisin. en jaksa mennä kouluun, enkä oikeasti jaksa nauraa sielä jonkun jutuille. haluaisin vain olla kotona tekemättä mitään. en halua kertoa koulupyskologille tms koska koen sellaiset tapaamiset ahdistavina ja inhottavina kun joku tuntematon tonkii elämää ja yrittää ymmärtää ja sitten kuitenkin joku opettaja alkaa välitunnilla vahdata että onko kavereita tms. mitä kannattaisi tehdä? olen niin kyllästynyt kouluun ja vielä lukiokin jäljellä 😐

Moi ja hyvä kun laitoit viestiä, etkä jäänyt pohtimaan asiaa pidempään yksin.

Yläasteelle siirtymisen aikaan monissa kaverisuhteissa saattaa tapahtua kertomasi kaltaisia muutoksia. Se on nimittäin murrosiän kannalta se aika, jolloin aletaan miettiä hieman enemmän sitä, mitä itse elämältään haluaa ja mitkä asiat itseä kiinnostaa. Tällöin kaverisuhteissa voi tapahtua muutoksia ja kavereiden tarpeet voivat olla erilaisia kuin omat.

Jos nykyiset kaverit eivät enää tunnu siltä, että heidän kanssaan on hyvä olla, voi olla hyvä pohtia löytyisikö koulusta tai harrastuksista uusia kavereita. Myös some on nykyään hyvä paikka tähän, oletko kuullut esimerkiksi Netarista? Se on verkossa toimiva nuorisotalo, jossa voi jutella itseä kiinnostavista asioista muiden nuorten kanssa ja löydät sen täältä.

Kerroit myös, että et ehdi tehdä niitä asioita, joita oikeasti haluaisit tehdä. Se, että kerrot haluavasi vain olla kotona tekemättä mitään, kuulostaa hieman huolestuttavalta. Murrosiässä on luonnollista, että oma mieliala on välillä maassa, ja mikään ei kiinnosta. Mutta jos olo jatkuu pidempään, tai ennen kiinnostaneet asiat – kuten harrastukset – eivät enää kiinnosta, on tilanteen äärelle syytä pysähtyä. Se, että kirjoitit tänne, on jo valtavan hieno alku ja kertoo siitä, että haluat tilanteeseen muutosta.

Muutosta on usein hankala lähteä tekemään yksin, ja siksi usein näissä tilanteissa kannustetaan juttelemaan asiasta aikuisen kanssa kotona tai koulussa. Jos koulupsykologille meno kuitenkin tuntuu ahdistavalta, niin mitä jos kävisit ensi alkuun juttelemassa nuorille tarkoitetussa chatissa? Chatit ovat nimettömiä, joten niissä voi olla helpompi jutella aikuisen kanssa omasta tilanteesta. Eri chatteja löydät täältä.

Tärkeintä on, että saisit mahdollisimman pian avattua omia ajatuksiasi ja sitä kautta pääsisit tilanteessa eteenpäin. Kertomasi tilanne on nimittäin raskas kannatella yksin ja voi pidemmän päälle alkaa vaikuttaa myös kouluusi ja sitä kautta tulevaisuuteesi. Usein jo yksi keskustelu voi auttaa itseä eteenpäin, joten älä jää tilanteesi kanssa yksin ❤

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?