NikotiinituotteetSähkösavuke

Mitä teen, kun kaveri tarjoaa hatseja?

Kaverit saattavat houkutella käyttämään vapea tai muita nikotiinituotteita, ja painostuksen vuoksi siitä voi olla vaikea kieltäytyä. Kannattaa kuitenkin rohkeasti sanoa ei ja pysyä omassa päätöksessä. Jalkapalloilijat Akseli Puukko ja Markus Halsti kertovat, mikä heitä on auttanut kieltäytymään nikotiinituotteista.

Mitä teen, kun kaveri tarjoaa hatseja?

Kieltäytymistä ei tarvitse perustella

Kun kaveri tarjoaa hatseja, ei niistä ole välttämättä helppo kieltäytyä, vaikka haluaisikin. Itsestä voi tuntua, ettei osaa perustella syytä kieltäytymiselle tai löydä siihen sanoja. Kieltäytymiseen ei kuitenkaan tarvita mitään sen kummempaa syytä. Sen tulisi riittää, kun sanoo että ei halua käyttää.

Jos päätöstään kieltäytyä haluaa kuitenkin perustella, voi kertoa, ettei halua haitata omien aivojen ja kehon kehitystä, johon nikotiinituotteiden käyttö vaikuttaa hyvin negatiivisella tavalla. Jos urheilee, voi päätöstään perustella sillä, että nikotiinituotteiden käytöstä on pelkkää haittaa omassa lajissa kehittymiselle ja menestymiselle. Tähän myös jalkapalloilija Markus Halsti kannustaa:

”Jos joku tarjoaa, niin kannattaa miettiä faktoja esim. mitä hyötyä käytöstä on vaikka urheilussa: ei mitään. Monella voi olla unelmana pelata huipulla, jolloin nikotiinituotteiden käyttö voi itseasiassa haitata sen unelman toteutumista.”

Halsti kertoo, että on itse kokenut kieltäytymisen helppona siksi, että on tiennyt, ettei nikotiinituotteiden käyttö auttaisi häntä millään tavalla urheilussa. Se auttoi sanomaan ”ei kiitos”.

Tee omat päätöksesi ja näytä esimerkkiä

Jokaisella on oikeus tehdä omat valintansa nikotiinituotteiden käytön suhteen. Nikotiinituotteista kieltäytymistä helpottaa, kun miettii, mikä on itselle tärkeää elämässä. Toiselle terveys voi olla sellainen arvo, jonka vuoksi nikotiinituotteita ei halua käyttää, ja toiselle esimerkiksi urheilussa kehittyminen. Kun omat valinnat perustuvat itselle tärkeisiin asioihin, on helpompi myös pitää päätöksistään kiinni. Vaikka jokin kerta tässä epäonnistuisikin, voi aina yrittää seuraavassa tilanteessa uudestaan!

Myös jalkapalloilija Akseli Puukko rohkaisee pitämään omista arvoista ja päätöksistään kiinni, eikä sortumaan paineen alla:

”Vaikka saattaa tuntua siltä, että olis pakko [käyttää], pidä oma pääsi ja tee omat ratkaisut!”

Omalla kieltäytymisellä voi näyttää myös hyvää mallia. Yhden henkilön kieltäytyminen saattaa parhaassa tapauksessa olla rohkaiseva esimerkki muille, ja kannustaa nikotiinituotteita käyttävää kaveria lopettamaan. Kaverit ja muu lähipiiri ovatkin parhaimmassa tapauksessa iso voimavara ja tuki sellaiselle, joka haluaisi lopettaa nikotiinituotteiden käytön.

Hyvä kaveri ei painosta

Hyvä kaveri ei pakota toista tekemään asioita, joita tämä ei halua tehdä. Pakottaminen ei siis ole missään tilanteessa hyväksyttävää. On hyvä myös miettiä, että mikäli kaveri pakottaa käyttämään nikotiinituotteita, niin onko hän oikeastaan sellainen kaveri, jonka haluaa pitää lähellään? Kaverit saavat tietysti ilmaista mielipiteensä, mutta eivät voi käskeä tai pakottaa.

Akseli Puukko muistuttaa, ettei nikotiinituotteista kieltäytymisen pitäisi vaikuttaa hyviin kaverisuhteisiin:

”Ei määritä sua mitenkään ihmisenä, jos et ota kun kaverit tarjoaa.”

Markus Halsti on huomannut, että etenkin joukkueurheilussa ryhmäpaine on valtava, jos ympärillä olevat käyttävät nikotiinituotteita. Hänelle on monesti tullut vastaan tilanteita, joissa hänelle on tarjottu nikotiinituotteita.

”Vanhat tutut kuitenkin tiesi, etten käytä, eikä siten tarjonneet.”

Onkin hyvä olla omille kavereilleen sen suhteen suora, ettei halua käyttää nikotiinituotteita. Näin he eivät niitä ehkä myöskään jatkossa tarjoa.

Tutustu myös:

Fressiksen tietopankkiin: Nikotiinituotteet

Testaa tietosi vapesta -tietotestiin

Mitä tiedät nikotiinista -tietotestiin

Kuva: Markus Kareinen

Katso myös

Video
AlkoholiNikotiinituotteet

Kaveri pakottaa käyttämään päihteitä, mitä teen?

Kaveri pakottaa käyttämään päihteitä, mitä teen? Hyvä kaveri ei pakota toista tekemään asioita, joita hän ei halua. Olipa kyse sitten päihteistä, tai jostain muusta asiasta elämässä. Pakottaminen ei siis...

Artikkeli
NikotiinituotteetSähkösavuke

Voitko todella tietää mitä vapen eli sähkösavukkeen nesteet sisältävät?

Vapenesteiden ja -laitteiden pakkausselosteet ovat usein epäselviä ja puutteellisia, eikä niihin voi sokeasti luottaa. Lisäksi tuotteiden laatu vaihtelee.

Kysymys
NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: Moromoro
Mitä haittaa on siitä jos otan kaverilta välillä pari hatsia? Mitä haittoja on siitä että ottaa kavereilta välillä pari hatsia en ole kokeillut kun kerran mutta haluaisin uudestaankin mutten aktiivisesti silloin tällöin vain?
Fressis

Moro! Kiitos kysymyksestäsi!

Kerrot ottaneesi yhden kerran ”hatsin” kaveriltasi ja pohdit mitä haittoja on sillä, että näin tekisi jatkossakin satunnaisesti. Viestistäsi ei käy ilmi, mistä tuotteesta hatsit otit, joten en siksi pysty vastaamaan sinulle kovinkaan tarkasti. Yleisesti ottaen en kuitenkaan suosittele hatsien ottamista mistään poltettavasta/höyrytettävästä tuotteesta.

Vaikka satunnainen käyttö voi kuulostaa harmittomalta ja vähäiseltä, se ei silti ole millään tavalla suositeltavaa. Jos hengitetyssä tuotteessa on nikotiinia, voi siihen koukuttua jo vähäisenkin käytön myötä. Kun tulee riippuvaiseksi nikotiinista, nikotiinituotteiden käyttö pitkittyy/säännöllistyy ja siten myös suurenevat niiden haittavaikutukset. Myöskään nikotiinittomien tuotteiden polttaminen/höyryttäminen ei ole harmitonta. Esimerkiksi sähkösavukkeessa käytetyn nikotiinittoman nesteen makuaineilla on todettu olevan jopa haitallisempia vaikutuksia keuhkosoluille kuin nikotiininesteillä. Myös kannabikseen voi kehittyä riippuvuus ja käytöllä on monia haitallisia vaikutuksia. Näiltä sivuilta voit lukea lisää tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön haitoista ja kannabiksen haitoista.

Minua kiinnostaisi tietää, mikä hatsien ottamisessa sinua houkuttaa? Oletko kiinnostunut siitä siksi, koska kaverisikin käyttävät tätä tuotetta? Vaikka voi tuntua vaikealta kieltäytyä jostain, mitä kaverit tekevät tai sinulle tarjoavat, muista, että on oikeasti fiksua ja siistimpää kieltäytyä ja pitää siten huolta omasta terveydestään. Toiminnallasi voit parhaimmillaan myös rohkaista kavereitasikin lopettamaan tuotteen käytön. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Oliver
Ikä: 9-12v
Onko vapen kokeiluista voinut aiheutua jotain pysyvää haittaa? Oon 11v ja oon kokeillu vapee muutamia kertoja. Testasin sitä kavereiden kaa ekaa kertaa kesälomal ja sit oon käyttänyt sitä aina välillä, koska se...
Fressis

Moi nimimerkki Oliver!

On tosi ymmärrettävää ja yleistä, että uusien asioiden kokeilu kavereiden kanssa kiinnostaa nuorena. Tupakka- ja nikotiinituotteet kuten vape ovat kuitenkin terveydelle haitallisia, ja siksi onkin tosi hyvä, että olet alkanut pohtimaan sitä, millaista haittaa niiden käytöstä sinulle on, etkä ole enää halunnut käyttää vapea.  On myös hienoa, että teet itse omat päätökset tällaisten asioiden suhteen, etkä vain seuraa sitä, mitä kaverit tekevät! 😊

Kysyit onko siitä, jos on välillä käyttänyt vapea, mitään pysyvää haittaa. Muutamat kokeilut kesällä ja sen jälkeen eivät varmasti ole vielä kerenneet aiheuttaa sinulle mitään pysyviä haittoja. Ei kylläkään voida sanoa miten paljon sähkösavuketta pitää käyttää, jotta haittoja alkaa ilmetä.

Kuten sanoit vape eli sähkösavukkeen käyttö voi aiheuttaa pahoinvointia. Oletan, että teillä oli käytössä nikotiinittomat vapet, jotka ovat usein hyvänmakuisia makunesteiden takia. Nikotiinittomien makunesteiden höyrystä on löydetty monia haitallisia yhdisteitä ja jopa kasvimyrkkyjen tai lääkeaineiden jäämiä. Sähkösavukenesteillä on todettu myös olevan myrkyllisiä vaikutuksia soluille ja nestehöyry voi ärsyttää ja vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja. Pahoinvointi voi siis olla myös kehon tapa ilmoittaa, että kaikkien näiden haitallisten aineiden ja niistä muodostuneen höyryn hengittely ei tee sinulle hyvää. Hienoa, että kuuntelet kehoasi!

Jos olette sen sijaan käyttäneet nikotiinia sisältävää vapea, niin pahoinvointi voi olla nikotiinimyrkytyksen oire. Nikotiini on tosiaan myrkyllistä ja lievän myrkytyksen oireita voivat olla juuri pahoinvointi tai esimerkiksi pääsärky ja vapina. Oireet häviävät onneksi nopeasti, kunhan nikotiini poistuu elimistöstä. Nikotiinilla on paljon muitakin haittavaikutuksia ja niistä voit lukea lisää täältä.

Hyvä juttu siis, että olet nyt lopettanut vapen käytön. Näin voit olla varma, ettet altistu vapen haitoille jatkossakaan, ja ehkä esimerkilläsi motivoit myös kavereitasi lopettamaan 😊 Vapetus voi aiheuttaa nopeastikin riippuvuutta ja siksikin kannattaa pysyä vapesta, sekä muistakin tupakka- ja nikotiinituotteista kokonaan erossa.

Kivaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?