Heippa narsku123!
Olen tosi pahoillani, että joudut kohtaamaan tuollaista kiusaamista. Kukaan ei ansaitse kiusaamista, se on väärin, eikä sitä pitäisi tapahtua. Sinulla on oikeus tulla kohdelluksi arvokkaasti ja kunnioittavasti ❤ Muista, ettet ole yksin ja apua on saatavilla. Tänne kirjoittaminen oli jo tosi hyvä askel avun hakemiseen!
Tässä muutama asia, miten voit tästä jatkaa:
- Puhu jollekin: On tärkeää, ettet jää asian kanssa yksin. Kerro tilanteestasi luotettavalle aikuiselle, kuten esimerkiksi vanhemmalle, opettajalle tai koulukuraattorille. He voivat auttaa sinua miettimään, miten tilanteessa kannattaa edetä. Myös ystävälle kertominen on jo hyvä askel, mutta asia pitää ehdottomasti saada myös aikuisten tietoon. Jos et halua tai et voi puhua heille, voit soittaa tai kirjoittaa chattiin Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen ja chattiin tai Netariin. Heidän tehtävänsä on auttaa nuoria juuri tällaisissa vaikeissa tilanteissa.
Suosittelen kuitenkin erittäin lämpimästi kertomaan asiasta myös jollekin lähipiiristäsi, jos vain mitenkään mahdollista. He ovat lähempänä tilannetta ja voivat siten auttaa paremmin.
- Ilmoita koululle: Kiusaamisesta tulisi aina ilmoittaa koulun henkilökunnalle. Heillä on velvollisuus puuttua asiaan ja tehdä kaikkensa sen lopettamiseksi. Koulukuraattori, koulupsykologi, opinto-ohjaaja sekä opettajat voivat kaikki auttaa sinua viemään asiaa eteenpäin.
- Pidä huolta itsestäsi: Muista, että kiusaajien sanat eivät määrittele sinua. Olet arvokas juuri sellaisena kuin olet. Yritä pitää huolta itsestäsi ja tehdä asioita, jotka tuovat sinulle iloa. Onko sinulla kavereita joihin voisit tukeutua? Onko jotain tekemistä mistä pidät? Se, että elämässä on muuta itselle tärkeää sisältöä kuin koulu, voi auttaa jaksamaan kiusaamista ennen kuin se saadaan loppumaan.
- Mieti, mikä voisi auttaa sinua pitämään puoliasi kiusaajilta? En tiedä tai tunne tilannettasi tarkemmin, mutta usein kiusaamistilanteet ovat ylivoimaisia ja liian hankalia yksin ratkottavaksi. Omasta jämäkkyyden ja omien oikeuksien puolustamisen harjoittamisesta ei kuitenkaan ole haittaa! En tiedä, mitä tämä voisi sinun kohdallasi tarkoittaa, mutta voitte varmasti miettiä tätäkin yhdessä jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Muista kuitenkin, ettei ole sinun vastuullasi saada kiusaamista loppumaan.
Tässä muutamia linkkejä, joista voit lukea aiheesta vielä lisää.
Hienoa, että kirjoitit tänne. Älä jää jatkossakaan asian kanssa yksin. Sinulla on oikeus tulla kohdelluksi arvokkaasti ja kunnioittavasti. Haluan rohkaista sinua myös sillä, että usein kiusaaminen jossain vaiheessa loppuu, kun siihen hakee apua! Toivottavasti löydät sitä pian ❤ Voimia ja jaksamista tilanteeseesi!
Moikka!
Jos ymmärsin viestisi oikein, niin seurustelet kahden samaa sukupuolta olevan kanssa ja sinua kiusataan siitä. En ole varma kenelle haluaisit asiasta kertoa, ehkä kotona? Se kenestä kukakin pitää ei kuulu muille. Niin kauan kuin ketään ei kohdella ikävästi ja ollaan rehellisiä omista tunteista, on sinulla oikeus olla kenen kanssa tahansa, sukupuolesta riippumatta. Useampien kanssa seurustelussakaan ei ole mitään väärää, kunhan se on yhdessä sovittu ja kaikille yhdessäolossa mukana oleville ok.
Kiusaaminen sen sijaan ei ole milloinkaan ok ja onkin hienoa, että laitoit meille tilanteesta viestiä. Maailmassa on vielä harmillisen kapea ajatus siitä, minkälainen seurustelu on ”normaalia”. Onneksi maailma muuttuu ja sen myötä erilaiset seurustelutavatkin alkavat olla pikku hiljaa “hyväksytympiä”. Omasta seurustelusta kertominen kotona on lähes aina jännittävää, oli seurustelukumppani kuka tahansa. Se, että sinua jännittää on siis hyvin ymmärrettävää. Muista myös, että sinun ei tarvitse kertoa seurustelustasi, jos et halua, sillä se on sinun yksityinen asiasi. Kiusaamisesta on kuitenkin syytä kertoa, sillä siihen tulee puuttua aikuisten toimesta.
Kiusaamisen selvittäminen ei ole yksin nuorten vastuulla. Jos kiusaamista tapahtuu koulussa, niin voisitteko mennä kertomaan asiasta yhdessä kivoimmalle koulun aikuiselle? Se voi olla opettajan sijaan myös vaikka terveydenhoitaja, kuraattori tai muu koulun aikuinen. Kiusaamisesta kertominen kotona on myös tärkeää, jotta siellä tiedetään miten voit. Kertominen kasvokkain voi olla vaikeaa, mutta mitä jos kirjoittaisit kodin aikuisille viestin? Jos haluat kertoa kiusaamisen lisäksi seurustelustasi, voit kertoa mitä poikien kanssa yhdessä olo sinulle tarkoittaa, ja myös sen, että kertominen jännittää sinua.
Kertomasi voi tulla kotona yllätyksenä. Viestillä kertominen antaa heille hetken aikaa pohtia asiaa. Jos kerrot suoraan, voi olla, että he eivät osaa heti vastata toivomallasi tavalla. Tärkeintä on, että et jää tilanteesi kanssa yksin, vaan saat siihen tukea. Jos haluat harjoitella kertomista, tai kaipaat vielä lisää tukea omiin pohdintoihisi, voit kirjoittaa meille uudelleen. Voit myös kirjoittaa suoraan Sinuiksi-palveluun. Se on palvelu, jossa voit jutella joko puhelimitse, tai anonyymin kysymyspalstan kautta juuri kertomasi kaltaisten tilanteiden ratkomiseen erikoistuneiden aikuisten kanssa. Sivuilla on myös palsta, jossa moni nuori pohtii aivan samanlaisia kysymyksiä. Ehkä saat sieltä vielä lisää tukea ajatuksillesi.
Rohkeutta sinulle ja mukavaa alkavaa kesää!
Moikka,
Tosi hyvä, että kirjoitit meille, etkä jäänyt pohtimaan sinua vaivaavaa asiaa yksin.
Joskus hieman epämukavista asioista kertominen vanhemmille voi tuntua hankalalta. On myös luonnollista, että vanhempien reaktio jännittää sinua. Vanhempien tehtävänä on kuitenkin huolehtia sinusta ja hyvinvoinnistasi, joten olisi tosi tärkeää, että voisit puhua heille sinua huolettavista asioista. Esimerkiksi vapeen ja siitä aiheutuviin haittoihin voikin liittyä monenlaista pohdittavaa. Usein juttelu jonkun luotettavan aikuisen, kuten vanhemman, kanssa helpottaa omaa oloa.
Jos kertominen kasvotusten tuntuu liian vaikealta, voisitko ehkäpä kirjoittaa heille alkuun vaikka viestin, jossa kerrot asiasta? Voit myös näyttää heille vaikkapa tämän meille kirjottamasi viestin ja kertoa, että sinua jännittää, että he suuttuvat. Näin he pystyvät ottamaan tunteesi paremmin huomioon, ja sen jälkeen myös juttelu aiheesta voi olla helpompaa.
Kerroit myös, että sinua kiusataan. Todella harmi kuulla, että tällaista tapahtuu. Kiusaaminen ei ole missään tilanteessa ok. Jotta kiusaaminen loppuisi, olisi siitä myös hyvä kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle, kuten esimerkiksi koulussa opettajalle. Aikuisten tehtävä on puuttua kiusaamiseen. Ethän jää yksin asian kanssa, vaan kerrot siitä aikuiselle ❤
Jos keskustelu oman vanhemman kanssa tuntuu vielä mahdottomalta ajatukselta, voit hakea vielä rohkaisua ja jutella sinua mietityttävistä asioista nimettömästi esimerkiksi lasten ja nuorten chatissa.
Tsemppiä tilanteeseesi!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi.
Kerroit, että koulupäivän aikana sinua alkaa joskus itkettää ja sen vuoksi sinua on nimitelty. Tunteet ja niiden näkyminen ovat normaali osa elämää ja on harmillista ja väärin, että olet joutunut niiden takia kiusatuksi. Kiusaaminen ei ole missään muodossa hyväksyttävää ja siksi olisi hyvä, että mikäli kiusaaminen toistuu, niin puhut siitä jonkun luotettavan aikuisen kanssa – kotona tai koulussa.
Tunteiden säätelemistä voi harjoitella esimerkiksi pyrkimällä tunnistamaan erilaisten tilanteiden aiheuttamia tunteita itsessä. Tunnistamalla itkun taustalla olevia syitä, voi sitä olla helpompi hallita. Oletko yrittänyt pohtia, miksi sinua alkaa itkettämään? Tapahtuuko itkeminen aina tietyssä tilanteessa tai tietyn tilanteen jälkeen? Onko itkua koulussa ollut jo pidemmän aikaa vai onko se ilmennyt hiljattain? Itketkö helposti myös muualla ja jos kyllä, niin osaatko ajatella yhdistääkö näitä tilanteita jokin asia, tunne tai olotila?
Itkun taustalla voi olla monia syitä. Taustalla voi olla henkilökohtaisempi syy, kuten kotona tapahtuvat asiat, jotka purkautuvat kouluaikana itkuna. Itku voi myös kummuta yksittäisistä tilanteista koulussa, jotka herättävät sinussa tunteita, kuten pelkoa tai ahdistusta. Tällaisia voivat olla yksin jääminen, jonkun ilkeät sanat tai eleet tai vaikka itselle hankala oppiaine koulussa. Lisäksi on myös hyvin luonnollista, että itku onkin seurausta esimerkiksi jännityksestä tai väsymyksestä. Huonosti nukuttujen öiden jälkeen tunteet ovat pinnassa ja niiden hallitseminen on hankalampaa. Jännitykseen taas riittää se, että sinua on alkanut jännittää itkun tuleminen kouluaikana, joka taas kasaa sinulle asiasta paineita ja se saa tunteet nousemaan pintaan ja purkautumaan itkuna. Se on vähän sama asia, kuin jos miettii, että ”toivottavasti en nyt punastu”, niin jännitys asiaa kohtaan saattaakin saada helpommin punastumaan. Tällaisissa tilanteissa ajatuksiaan voi pyrkiä keskittämään johonkin muuhun asiaan: mieti jotain kivaa asiaa, kuten lempibändisi parasta kappaletta ja pyöritä sen sanoja mielessäsi samalla syvään hengittäen.
Hyvä tapa pohtia omia tunteitaan on kirjoittaa ylös ajatuksiaan mahdollisimman rehellisesti. Kirjoittamalla saat aiheeseen hieman etäisyyttä ja pystyt ehkä tutkimaan tilannettasi paremmin. Kun saat asiaa pohdittua, voi olla, että se jo auttaa tilanteeseen. Jos niin ei kuitenkaan käy, olisi tärkeää, että keskustelet asiasta jonkun kanssa. Esimerkiksi koulusi terveydenhoitajan tai kuraattorin. Jos keskustelun aloittaminen tuntuu hankalalta voi myös tälle aikuiselle ensin kirjoittaa. Ja muistathan, ettei se haittaa jos asiasta kerrottaessa itku purskahtaa pintaan <3
Jos haluat, voit keskustella aiheesta lisää myös nuorille suunnatuissa chat-palveluissa, kuten MLL:n lasten ja nuorten chatissä.
Moikka ja kiitos viestistäsi. Hienoa, että kirjoitit meille.
Kuvaat viestissäsi vakavaa, toistuvaa kiusaamista, joka on jatkunut jo todella pitkään. Kiusaaminen tuntuu liittyvän kovasti sinun kehoosi ja murrosikään. Jokaisen murrosikä on yksilöllinen, eikä se ole koskaan mikään syy kiusata. Kiusaaminen on aina väärin ja monet asiat, joista viestissäsi kerroit, voivat täyttää rikoksen merkit. Niinpä kyse on oikeasti todella vakavasti otettavasta asiasta. Ollaanko kotona tietoisia asiasta? Ilmeisesti koulussa ainakin jossain vaiheessa opettaja on asiaan puuttunut, mutta ei selkeästi riittävästi. Voisitko näyttää tämän viestin koulun henkilöstölle, esim. opettajalle, terveydenhoitajalle tai rehtorille? Olet kuvannut tähän viestiisi todella hienosti sinulle tapahtuneita asioita ja joskus viestin näyttäminen voi olla helpompaa kuin ääneen sanominen.
Koululla on velvollisuus puuttua kiusaamiseen ja varmistaa, että saat olla koulussa turvassa. Nyt on todella tärkeää, että saat tilanteeseesi apua. Jos kertominen koulussa tuntuu hankalalta, käy lapsille ja nuorille tarkoitetussa Apuu-chatissa. Apuu-chat on auki joka päivä klo 9–22 ja siellä voit jutella nimettömänä aikuisten kanssa juuri kertomasi kaltaisista asioista. Saat chatin kautta vielä enemmän juuri sinun tilanteeseesi toimivia neuvoja, jotta tilanne saataisiin loppumaan. Kertominen vaatii rohkeutta, mutta on ainoa keino saada tilanteeseen apua ja saada kiusaajat vastuuseen teoistaan. Mitä pidempään kiusaaminen jatkuu, sitä suuremmat seuraukset sillä voi olla kasvuusi ja siihen, miten pääset asiassa eteenpäin. Sinä olet arvokas juuri tuollaisena kuin olet ja ansaitset voida hyvin ja nauttia kasvustasi rauhassa. Ota siis rohkeasti yhteyttä vaikka jo tänään.
Tsemppiä tilanteeseesi ja rohkeutta avunhakemiseen! Pystyt siihen kyllä <3
Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi! Kertomasi tilanne on sellainen, että siihen on syytä saada apua nyt heti.
Koulussa jokaisen aikuisen velvollisuus on puuttua havaitsemaansa epäasialliseen käytökseen ja kiusaamiseen. Kertomasi mukaan näin ei kuitenkaan tapahdu. Kiusaamista on monenlaista ja joissain tapauksissa kiusaaminen voi olla myös rikos ja myös koulun henkilökunta saattaa rikkoa lakeja ja työhön kuuluvia velvollisuuksia, jos he eivät puutu kiusaamiseen.
Oletko kertonut asiasta kotona tai muille kuin koulun aikuisille? Olisiko koulussa joku muu aikuinen, kuin opettaja, jolle voisit asiasta kertoa? Nyt olisi tärkeintä, että läheltäsi löytyisi sellainen aikuinen, jonka kanssa voisit asiasta jutella ja saada tilanteeseen apua. Jos et tiedä kenen puoleen kääntyä, voit jutella myös esim. nimettömänä lasten ja nuorten chatissa ja pohtia siellä kuka voisi olla sellainen taho. Löydät chatin tästä linkistä.
Yksin kiusaamista on hankala saada loppumaan ja on aikuisten vastuulla taata sinulle turvallinen kasvuympäristö. Kiusaaminen ei ole sinun vikasi ja kertomissasi tilanteissa sinua kohtaan on toimittu väärin. Kiusaamistarkoituksessa sanotuilla asioilla ei ole myöskään mitään tekemistä totuuden kanssa. Usein se saa meidät kuitenkin tuntemaan itsemme huonoiksi ja näkemään itsessämme vikoja. Olet arvokas ja ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin olet ja ansaitset voida hyvin ja viettää turvallisia koulupäiviä. Kokeile siis rohkeasti vielä kertoa asiasta joko eri aikuiselle kuin aiemmin, tai chatissa. Sinä ansaitset voida käydä koulua ilman pelkoa kiusaamisesta.
Rohkeutta sinulle!
Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi!
Kiusaaminen ei ole koskaan hyväksyttävää ja se voi satuttaa kiusaamisen kohteeksi joutunutta hyvin syvästi. Syy on aina kiusaajassa, ei sinussa, muistathan sen.
Kerroit, että sinulla kiusaaminen on aiheuttanut tarvetta satuttaa itseäsi ja myös lemmikkisi kuolema on lisännyt pahaa oloa. Kuulostaa siltä, että kohdallesi on osunut paljon sellaisia asioita, joiden kantaminen on varmastikin hyvin raskasta. Viiltely voi tuntua keinolta helpottaa oloa, mutta on hyvin vahingollinen tapa, eikä aidosti vie pahaa oloa pois. Viiltelyn lopettamisen onnistumista edesauttaa se, että oppii tunnistamaan omia tunteita ja sietämään niitä, sekä uskaltaa kertoa ja ilmaista niitä myös muille. Tunteiden käsittelyyn on hyvä etsiä muita keinoja, jotka eivät satuta sinua. Muuten ikävät tunteet patoutuvat sisällesi ja vievät kaiken tilan ilolta.
Jos kiusaaminen on tapahtunut opiskelu- tai työelämässä, on siitä syytä kertoa vastuutaholle, jotta tilanne saadaan loppumaan. Mikäli tilanne on tapahtunut vapaa-ajalla, on hyvä päättää ja tarvittaessa estää yhteydenpito kiusaajan kanssa. Oletko puhunut asiasta tarkemmin kenenkään kanssa? Oman pahan olon kanssa ei ole hyvä jäädä yksin, sillä se usein pahentaa oloa entisestään. Jos opiskelet, voit saada tukea muun muassa kouluterveydenhoitajalta, -kuraattorilta tai –psykologilta. Mikäli nämä eivät ole vaihtoehtoja, voit jutella puhelimitse nimettömänä nuorten kriisipisteen työntekijän kanssa. Lisätietoa löydät täältä. Mikäli ajatus puhelimessa jutellulle ei tunnu hyvältä, voit ottaa yhteyttä nimettömänä myös Sekasin-chattiin, josta saat tukea ja lisäneuvoja.
Tärkeintä olisi nyt, että uskallat rohkeasti jutella ja ottaa apua vastaan. Ensimmäisen, usein vaikeimman askeleen olet jo ottanut ottaessasi tänne yhteyttä. Ansaitset voida hyvin ja viettää kesän tehden sinulle mieluisia asioita. Pidäthän itsestäsi huolta, olet sen arvoinen.
Moikka ja kiitos tärkeästä viestistäsi!
Jokainen kehittyy ja kasvaa eri tahtiin ja se näkyy vahvimmin juuri murrosiässä. On siis hyvin tavallista, että oma kroppa voi olla hyvinkin erilainen saman ikäisiin verrattuna. Epävarmuutta omasta kehostaan kokee lähes jokainen nuori jossain vaiheessa ja omaa kroppaa verrataan muihin. Myös he, joiden kroppa on sinun mielestäsi täydellinen kokevat epävarmuutta, ihan kuten kerroitkin.
Kerroit myös, että sinua kiusataan koulussa. Kiusaaminen ei ole koskaan ok ja voi vaikuttaa syvästi siihen, miten kiusattu näkee itsensä. Usein kiusaamista kokeneet kokevat olevansa täynnä vikoja ja huonompia kuin muut, vaikka tämä ei missään nimessä pidä paikkaansa. Kiusaaminen kertoo usein kiusaajan omasta pahasta olosta ja epävarmuuksista, joista yritetään päästä eroon.
Oletko kertonut tilanteestasi kenellekään muulle aikuiselle kuin äidillesi? Olisi tosi tärkeää, että saisit juteltua asiasta kunnolla, etkä joutuisi pohtimaan näin isoja asioita yksin. Ulkopuolisen ihmisen kanssa asioita oppii katsomaan vähän eri suunnasta. Voisitko ajatella, että kävisit juttelemassa asiasta terveydenhoitajan kanssa? Hän voisi samalla ottaa kantaa tuohon huoleesi painostasikin – paino ja pituus eivät ole ainoita mittareita terveydestä. Jos omista huolista kertominen tuntuu haastavalta, voit näyttää myös tämän viestin, olit siihen kirjannut tosi hyvin ajatuksiasi.
Jos kaipaat vielä rohkaisua, voit jutella ennen terveydenhoitajaa nimettömänä aikuisen kanssa esim. Sekasin-chatissa. Tärkeintä on nyt, että et jää yksin, vaan haet rohkeasti tilanteeseesi tukea. Ansaitset voida hyvin ilman kiusaamista ja huolia.
Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!
Tosi kurjaa kuulla, että sinua haukutaan. Se ei ole missään tilanteessa hyväksyttävää. Voit hyvin sanoa suoraan kiusaajille, että haukkuminen ei ole ok. Lisäksi olisi tärkeää, että kerrot mahdollisimman pian kiusaamisesta opettajallesi tai muulle turvalliselle aikuiselle, jotta se saadaan loppumaan.
Pohdit kysymyksessäsi painoasi ja kuukautisten alkamista. Kerroit, että sinulla on tullut muita juttuja, että menkat alkaisivat. Jos tarkoitat tällä murrosikään liittyviä asioita, kuten esimerkiksi rintojen kasvua, häpykarvoitusta tai valkovuotoa, niin voit ihan olla ihan huoletta. Murrosikä etenee jokaisella omaan tahtiin. Esimerkiksi se, milloin kuukautiset alkavat, on hyvin yksilöllistä. Lapsille ja nuorille tarkoitetun painoindeksimittarin mukaan olet hivenen normaalipainon alapuolella. Painoindeksin lukemat ovat kuitenkin vain suuntaa antavia. Siksi painosi ei huolestuta, jos muuten olet terve ja voit hyvin.
Nuorena on tavallista pohtia omaa painoaan ja kehoaan sekä sitä, mikä on normaalia. Kasvun ja oman hyvinvoinnin kannalta tärkeintä on syödä monipuolisesti, nukkua riittävästi, liikkua säännöllisesti ja pitää hauskaa kavereiden kanssa.
Aurinkoista talvea!
Mistä kaverit riitelevät?
Fressiksen raati pohtii, miksi kavereiden kanssa tulee erimielisyyksiä ja miten kiusaamista voisi ehkäistä.