Lopettamisen tukiNikotiinituotteet
Nimimerkki: Hmm

Tupakoinnin lopettaminen ja lopettamisen tuki

Olen siis 15v poika ja olen polttanut tupakkaa 9-vuotiaasta lähtien, aloitin siis sen takia kun noin 8-9 vuotiaana asuin laitoksessa jossa isommat pojat pakotti polttamaan vähän väliä. Olen nyt aloittanut vähentämään polttamista, ennen meni yli maxi aski per päivä, nykyään menee noin 10, ensi vuonna olisi tarkoitus lopettaa kokonaan. Onko siis kuinka paljon haittaa koitunut tuosta noin 6 vuoden polttelusta?

Hei ja kiitos viestistäsi!

Ompa kurjaa, että olet joutunut kovin nuorena pakotetusti aloittamaan tupakoinnin, johon olet sittemmin jäänyt koukkuun. Ei ole millään tavalla ok eikä hyväksyttävää, että isommat pojat ovat pakottaneet sinua polttamaan. Oletko jutellut siitä kenellekään? Jos se sinua vielä painaa, voisit jutella siitä jonkun luottoihmisen kanssa.

Nyt kuulostaa kuitenkin todella hienolta, että olet lähtenyt määrätietoisesti vähentämään, ja sitä kautta lopettamaan tupakoinnin. Sinä pystyt siihen varmasti! Kannattaa kertoa lopettamisesta jollekin luotettavalle ihmiselle, joka voi tukea sinua siinä. Voit lukea lopettamisesta Fressiksestä. Lisäksi sinun kannattaa ladata puhelimeesi Erovirasto -sovellus, joka auttaa sinua 30 päivän ajan lopettamisessa.

Kysyt, onko tuo 6 vuoden tupakointi aiheuttanut sinulle haittoja. Tupakointi on aina haitallista ja sillä on erilaisia lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutuksia terveyteen. Voi olla esimerkiksi yskää ja hengitysteiden ongelmia, iho-ongelmia, verenkierto-ongelmia, haju- ja makuaistin heikkenemistä jne. Se, millä tavalla se kenelläkin vaikuttaa, on aina yksilöllistä. Jos sinua vaivaa oma terveydentilasi, voit varata vaikka omalle terveysasemalle ajan lääkäriin ja kertoa huolesi, niin siellä tutkitaan tilanteesi.

Kun saat lopetettua tupakoinnin, alkaa elimistö kuitenkin nopeasti puhdistua ja toipua heti viimeisen tupakan jälkeen. Muun muassa häkä haihtuu elimistöstä ensimmäisen vuorokauden aikana, ja nikotiini poistuu kahden vuorokauden kuluttua lopettamisesta. Keuhkot alkavat puhdistua jo ensimmäisen vuorokauden sisällä lopettamisesta. Verenkierto paranee ensimmäisten viikkojen aikana ja haju- ja makuaisti paranevat jo muutamassa vuorokaudessa. Lopettaminen siis todella kannattaa. Erityisen hyvän tilanteesta tekee se, että olet vielä nuori, jolloin lopettamisen hyödyt ovat sinulle pitkäaikaisia ja koskettavat koko loppuelämääsi!

Jos koet, ettet omin ja edellä mainittujen keinojen avuin onnistu lopettamisessa, tai kaipaat siihen lisää tukea, voisit jutella asiasta kouluterveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Apua ja tukea lopettamiseen saat myös maksuttomasta Stumppi-puhelimesta.

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?