Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit).Olethan yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.

Kysymykset haulla: kuukautiset Tyhjennä valinta
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Nolostunut
Ikä: 13-15v
Kysytäänkö gynekologilla itsetyydytyksestä? Kysytäänkö gynekologilla itsetyydytyksestä?
Fressis

Moi nimimerkki Nolostunut!

Gynekologille hakeudutaan yleensä ensimmäistä kertaa, kun raskaudenehkäisy tulee ajankohtaiseksi tai jos kuukautiset ovat hyvin runsaat, pitkäkestoiset, kivuliaat tai epäsäännölliset. Myös silloin on syytä hakeutua gynekologin vastaanotolle, jos emättimessä tuntuu kipua, kirvelyä, polttelua tai kutinaa tai sieltä tulee epämääräistä vuotoa.

Gynekologin vastaanotolla käydään ensiksi alkukeskustelu, jossa gynekologi kyselee asiakkaan terveydestä ja vastaanotolle tulemisen syistä. Gynekologi saattaa kysyä esimerkiksi kuukautisten alkamisikää, kuukautisten kestoa ja säännöllisyyttä ja sitä, onko asiakas harrastanut jo toisen kanssa seksiä ja onko aiheesta jotain kysyttävää. Pohdit sitä, kysyykö gynekologi itsetyydytyksestä ja vastaus tähän on, että ei kysy. Se harvemmin vaikuttaa gynekologille tulemisen syihin, jolloin siitä ei ole tarpeellista kysyä. Asiakas voi kuitenkin halutessaan itse ottaa itsetyydytyksen puheeksi, jos siihen vaikkapa liittyy jonkinlaisia huolia tai haasteita, kuten kipua. Tällöin asiaa voi lähteä ratkomaan gynekologin kanssa.

Ensimmäisellä gynekologikäynnillä ei välttämättä tarvitse tehdä sisätutkimusta, mutta tämä vaihtelee tilanteen mukaan. Usein pelkkä keskustelu terveydentilasta riittää. Voit lukea Hyvä Kysymys -sivuston artikkelista, mitä kaikkea gynekologin vastaanotolla tapahtuu.

Lopuksi sanon vielä, että itsetyydytyksessä ei ole mitään noloa, vaan se on sinun oma ihana hetkesi, jolloin voit keskittyä kehosi tuntemuksiin, kokea nautintoa ja tutkia mielihyvän lähteitäsi. Jokaisella on oikeus itsetyydytykseen, ja suurin osa sitä tekee ainakin jossain vaiheessa elämäänsä. Lisäksi jokainen saa itse päättää omasta yksityisyydestään, eli itsetyydytyksestä ei tarvitse puhua muille, jos ei niin halua.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Eltsuu
Ikä: 13-15v
Kuukautisten epäsäännöllisyys Mun kuukautiset alko vuos sit ja ne on ollu aina epäsäännölliset eli kierrot on ollu jotain 40-80 päivää pitkiä mutta tää nykynen kierto on...
Fressis

Hei Eltsuu!

Kysyt epäsäännöllisestä kuukautiskierrosta ja siitä onko se normaalia. Kerrot, että sinulla on ollut kuukautiset yhden vuoden ajan, ja että kiertosi on vaihdellut välillä 48-111 päivää. Kuten itsekin toteat, varsinkin alkuun eli ensimmäiset vuodet, vuodot voivat tulla hyvinkin epäsäännöllisesti. Siitä ei siis itsessään tarvitse olla vielä huolissaan. 😊 Tämän luontaisen epäsäännöllisyyden lisäksi monet muutkin tekijät voivat toki vaikuttaa kuukautiskiertoon.

Yksi tällaisista asioista onkin juuri suuret painonvaihtelut ja energian saannin vaje suhteessa kulutukseen eli liian vähäinen syöminen. Viestistäsi käy ilmi, että olet muutaman kuukauden sisällä laihtunut 4-5 kiloa, ja että se olisi seurausta siitä, että olet syönyt vähän huonommin. Olet siinä iässä, että kehossasi ja mielessäsi tapahtuu paljon muutoksia ja kehitystä, ja tämä kaikki vie paljon energiaa. Kertomasi herättääkin minussa huolen. Mitä on sen taustalla, että olet syönyt huonommin? Asiasta olisi tärkeää päästä keskustelemaan kanssasi. Olisiko sinun mahdollista mennä juttelemaan asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa? Hän pystyisi arvioimaan tilannetta myös kuukautistesi osalta.

Jos koet, että sinulla ei ole syömisen kanssa haasteita, vaan syöminen on ollut huonompaa esimerkiksi sellaisista syistä, että se on vain unohtunut, voit tutustua Fressiksen ruoka-aiheisiin artikkelisisältöihin täällä ja täällä. Kun syö säännöllisesti ja monipuolisesti, keho ja mieli voivat paremmin. Tämä voi näkyä siinä, että kuukautiset alkavat, mutta asiaa on mahdotonta sanoa varmaksi, koska kuukautisten viivästyminen voi johtua monesta muustakin asiasta. Kyseessä voi tosiaan olla myös vain luonnollisesti epäsäännöllinen kuukautiskierto.

Jos syömiseen liittyy edes hieman mitä vain vaikeita ajatuksia, suosittelen sinua juttelemaan niistä luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa. Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 13-vuotias
Ikä: 13-15v
Kuukautisten alkaminen ja kasvupyrähdys Olen siis 13-vuotias (täytän 14 tänä vuonna). Olen vain 150cm ja kuukautiseni alkoivat eilen. Koululääkärin mukaan kasvupyrähdys on vasta tulossa ja haluaisin todellakin kasvaa...
Fressis

Moikka!

Kertomasi iän puolesta olet sen ikäinen, että murrosiän fyysinen kehityksesi on todennäköisesti vielä ainakin joiltain osin kesken. 😊 On totta, että kuukautiset alkavat useimmiten kasvupyrähdyksen jälkeen. Kuukautisten alettua kasvua on jäljellä keskimäärin 7cm, mutta määrä voi vaihdella 3-11 sentin välillä.

Koululääkäri pystyy kuitenkin arvioimaan kasvuasi meitä paremmin. Luottaisin siis siihen, miten hän on kasvuasi ja kehitystäsi arvioinut. Toki viestistäsi ei käy ilmi koska olet ollut koululääkärin juttusilla. Voit hakeutua hänen puheilleen myös uudestaan, tai jutella aiheesta lisää kouluterveydenhoitajan kanssa, jos se sinua kovasti mietityttää.

Vaikka et kasvaisikaan niin pitkäksi kuin haluaisit, haluan muistuttaa, että kehosi on hyvä juuri sellaisena kuin se on ja tulee olemaan <3 Kun on jonkin asian suhteen tyytymätön omassa kehossa, voi olla hyvä kiinnittää tietoisesti huomiota niihin asioihin, joista omassa kehossa iloitsee. Kasvuun ja kehitykseen ei valitettavasti pysty itse oikein vaikuttamaan muilla tavoin kuin huolehtimalla siitä, että syö ja liikkuu säännöllisesti ja monipuolisesti, ja nukkuu riittävästi.

Nyt kun kuukautisesi ovat alkaneet, suosittelen sinua tutustumaan myös muihin kysymyksiin, joihin Fressiksessä on vastattu kuukautisten alkamiseen liittyen. Voit halutessasi lukea kuukautisista lisää myös Hyvä kysymys -palvelun artikkeleista. Kuukautiset voivat monella tavalla mietityttää ja herättää monenlaisia tunteita. Siksi suosittelen, että juttelet asiasta tarvittaessa oman huoltajasi tai jonkun muun luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa. Heiltä voit saada myös hyviä käytännön vinkkejä kuukautisiin liittyen😊

Mukavaa ja levollista syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 012 tyttö
Ikä: 9-12v
Alkoivatko kuukautiseni, kun vessapaperiin tuli vähän punaista? Mulla on ollut noin 1-2 kuukautta valkovuotoa ja mulla tänään tuli ihan vähän pinkkiä/punasta vessapaperiin niin onko tämä merkki siittä että mulla alkaa menkat
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Kyseessä voi hyvinkin olla alkavat kuukautisesi. 😊 Valkovuodon tuleminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautua kuukautisten alkamiseen. Ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla sellaista, että valkovuodon seassa on pinkkiä/punaista tai rusehtavaa väriä, ja on tavallista, että muutamia kuukausia ennen selkeästi veristä kuukautisvuotoa, vuoto on pääsääntöisesti tällaista verensekaista valkovuotoa.

Voi olla, että tulevina kuukausina verinen vuoto lisääntyy, jolloin voidaan puhua kuukautisten alkamisesta. Toki kuukautisten alettuakin vuodon määrässä ja värissä voi olla vielä jonkin verran vaihtelua. Alkuun, jopa ensimmäiset pari vuotta, myös kuukautiskierto voi olla hyvinkin epäsäännöllinen, eli joka kuukausi ei välttämättä tule veristä vuotoa tai kuukautisvuoto on hyvin niukkaa. Älä siis säikähdä, vaikka kuukautiset eivät joka kuukausi tulisikaan 😊

On hyvä pitää laukussa tai repussa mukana kuukautissuojia sen varalta, että kuukautiset alkavat muualla kuin kotona. Kuukautissuojia on olemassa monia erilaisia, ja voit lukea niistä lisää Hyvä kysymys -sivun artikkelista. Artikkelissa esiteltyjen suojien lisäksi on olemassa myös esimerkiksi kuukautisalushousuja, joita on alettu myymään vaatekaupoissa ja isommissa marketeissa.

Kuukautisten alkaminen on hieno merkki siitä, että murrosiän kehitys etenee niin kuin kuuluukin. Menkat voivat silti monella tavalla mietityttää ja herättää monenlaisia tunteita. Siksi suosittelen, että juttelet asiasta lisää oman huoltajasi tai jonkun muun luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa. Heiltä voit saada myös hyviä käytännön vinkkejä kuukautisiin liittyen. 😊 Voit halutessasi myös lukea kuukautisista lisää Fressiksen muista vastauksista kuukautisaiheisiin kysymyksiin ja keskustella aiheesta nimettömästi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Hemuli
Ikä: 9-12v
Onko mun menkat alkaneet? Onko mun menkat alkanut kun keväällä mulla tuli alkkareihin kaks veriviirua mutta sen jälkeen ei ole tullut?
Fressis

Heippa Hemuli,

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että olit meihin yhteydessä. Sinua kiinnostaa, ovatko kuukautisesi alkaneet, kun alushousuihisi tuli kaksi veriviirua.

Kuukautiset alkavat normaalisti 10–16-vuotiaana. Kerrot olevasi 9–12-vuotias, joten veriset viirut alushousuissasi voivat hyvin merkitä sitä, että kuukautisesi ovat alkamassa. Viestistäsi ei kuitenkaan ilmene, onko sinulla alkanut valkovuoto. Kuukautisia ennen alkaa nimittäin yleensä valkovuoto, jota voi tulla useamman vuodenkin ennen varsinaisten kuukautisten alkua. Kuukautisten alkaessa valkovuotoon saattaa aluksi ilmaantua kuvailemiasi verisiä viiruja tai se on väriltään vaaleanpunaista tai rusehtavaa. Vähitellen vuoto muuttuu verisen punaiseksi. Alussa, parin kolmen vuoden ajan, kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen ja vuoto voi tulla muutaman kuukauden välein. Tämä tarkoittaa sitä, että valkovuotoon voi ilmaantua useamman vuoden ajan verisiä viiruja aina muutaman kuukauden välein.

Kerroit, että veriset viirut tulivat jo keväällä. Jos siis tästä on jo yli puoli vuotta, niin sinun kannattaa seurata tilannetta. Pieni määrä verta voi johtua myös emättimen limakalvojen haavaumasta, joka nyt on itsestään parantunut. Jos sinulla on muita oireita, kuten kirvelyä ja kutinaa alapäässä, saattaa verinen vuoto kertoa esimerkiksi jostain tulehduksesta, joka on tärkeä hoitaa. Jos taas verinen vuoto liittyy kuukautisten alkamiseen, niin silloin veristä vuotoa tulee varmastikin pian uudestaan. 🙂

Jos asia sinua kovasti mietityttää, niin rohkaisen sinua menemään juttelemaan vielä kouluterveydenhoitajan kanssa. Hän pystyy arvioimaan tilanteesi paremmin ja voit kysyä häneltä tarkempia kysymyksiä. Näin pelkän kysymyksesi perusteella on vaikea arvioida kokonaistilannettasi, koska jokaisen tilanne on niin yksilöllinen.

Aurinkoista syksyn jatkoa 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tarviin apuuu
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, jos ei uskalla kertoa äidille kun kuukautiset alkavat? Hei oon 12 vuotias tyttö ja mun äiti aina vaa sanoo et sano sit kun alkaa mut ku en uskalla ei oo tosin viel...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Viestistäsi kävi ilmi, että sinulla on jo ilmeisesti alkanut valkovuoto. Valkovuodon tehtävänä on kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että kehosi alkaa valmistautumaan kuukautisten alkamiseen. Tarkkaa ajankohtaa kuukautisten alkamiselle on mahdotonta sanoa, mutta kyllä ne sieltä tulevat aikanaan 😊

Kerroit viestissäsi, että sinua jännittää kuukautisten alkamisesta kertominen äidille. Ymmärrän hyvin, että tällainen asia voi jännittää, mutta kuukautisten alkamista tai mitään niihin liittyvää asiaa ei tarvitse mitenkään hävetä. Äitisi on myös käynyt itse saman asian läpi nuoruudessaan ja häneltä voit saada tukea ja tietoa asiaan liittyen. Jos sinua jännittää kuukautisten alkamisesta kertominen, voisittekohan jo etukäteen jutella äitisi kanssa asiasta ja ehkäpä käydä yhdessä ostamassa kuukautissuojia, jotta sinulla olisi niitä valmiina, kun kuukautiset jossain vaiheessa alkavat.

Mikäli haluat jutella asiasta vielä nimettömästi jonkun luotettavan aikuisen kanssa, voit olla yhteydessä esimerkiksi Väestöliiton neuvontachattiin.

Tsemppiä syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, kun ei uskalla kertoa kavereille, että kuukautiset ovat alkaneet? Moi! Oon 11-vuotias ja minulla on alkanut jo kuukautiset. Niiden alusta ei ole kauaa mutta kaikki on hyvin. Kaverini kuitenkin usein puhuvat koulussa murrosiästä...
Fressis

Moi nimimerkki Huolestunut!

On ymmärrettävää, että sinun iässäsi murrosikä ja siihen liittyvät muutokset mietityttävät ja puhututtavat ikätovereiden kesken. Toisilla murrosikä alkaa aiemmin ja toisilla myöhemmin, minkä lisäksi jokainen kehittyy omaan tahtiinsa ja omalla tavallaan. Joka tapauksessa olette kaikki uuden äärellä. Sekä oma että muiden kehittyminen voi ihmetyttää, innostuttaa, jännittää tai jopa pelottaa tai nolostuttaa. Murrosiästä puhuminen sekä mietteiden jakaminen yhdessä kavereiden kanssa voi myös lievittää jännitystä ja tarjota vertaistukea.

Kuukautiset ovat täysin luonnollinen naistyypillisen kehon toiminto, ja on hyvä, että aiheesta voi puhua avoimesti. Se on kuitenkin eri asia, haluaako aiheesta puhua yleisellä tasolla vai omakohtaisesti. Kuukautiset ja muut murrosiän tuomat muutokset omassa kehossa voivat tuntua hyvin yksityisiltä, eikä niitä välttämättä halua jakaa muille. Onkin täysin ok olla kertomatta kuukautisten alkamisesta kavereille, jos ei niin halua tehdä. Voit myös pohtia, millaista reaktiota pelkäät saavasi kavereiltasi ja onko pelko realistinen. Voi myös olla, että kuukautisten alkaminen jännittää heitä ja he kaipaavat tietoa joltakulta, jolla ne ovat jo alkaneet.

Loppupeleissä kuitenkin sinä itse päätät, mitä asioita haluat itsestäsi jakaa muille ja mitä et. 😊 Mikäli haluat, voit lukea yksin tai yhdessä kavereidesi kanssa Fressiksen artikkelin kuukautisista, sillä siitä voitte saada vastauksia mielessä pyöriviin kysymyksiin. Entä oletko kertonut äidillesi tai muulle luotettavalle aikuiselle kuukautisten alkamisesta? Häneltä voi saada tietoa ja tukea kuukautisia ja muita murrosiän muutoksia koskevissa pohdinnoissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mietteliäs 11 vuotias
Ikä: 9-12v
Valkovuoto ja kuukautisten alkaminen Hei! Mun äidillä alkoi kuukautiset 11 vuotiaana 2-4 kuukautta synttäreiden jälkeen. Mulla itellä on alkanu valkovuoto pari vuotta sitten. Kesällä mun synttäreiden jälkeen niistä...
Fressis

Hei nimimerkki ”Mietteliäs 11 vuotias”.

Kiitos kysymyksestäsi. On hienoa, että pohdit murrosikää ja sen tuomia muutoksia kehossasi. Kerroit viestissäsi, että sinulla on alkanut valkovuoto pari vuotta sitten ja se on nyt ollut useamman kerran runsasta. Pohdit, että alkaako sinulla pian kuukautiset.

Valkovuoto on yksi murrosiän ja kuukautisten alkamisen merkeistä. Valkovuodon alkaminen kertoo, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. On hyvin yksilöllistä, kuinka kauan valkovuotoa tulee ennen kuin kuukautiset alkavat. Toisilla valkovuotoa tulee muutama kuukausi ennen kuukautisten alkua ja toisilla useampi vuosi, kuten sinulla. Kaikki tämä vaihtelu on normaalia, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi. Valkovuodon määrä ja koostumus myös vaihtelevat, ja on hyvin normaalia, että välillä sitä tulee runsaammin ja joinain päivinä ei ollenkaan.

Kerroit, että äidilläsi kuukautiset olivat alkaneet 11-vuotiaana. Tämä tieto voi hieman auttaa sinua arvioimaan, milloin sinun kuukautisesi saattaisivat alkaa. Murrosiän kehitys etenee kuitenkin jokaisella yksilölliseen tahtiin, joten valitettavasti kuukautisten tarkkaa alkamisaikaa on mahdotonta arvioida. Kuukautisesi alkavat sitten, kun kehosi on siihen valmis. Sinun ei tarvitse huolestua, vaikka kuukautisesi alkaisivat myöhemmin kuin äidilläsi. Selvästi kehosi on alkanut valmistautua niihin, ja murrosiän kehityksesi etenee muutenkin, joten kyllä ne kuukautiset sieltä varmasti alkavat sinullakin. 😊 Voit lukea lisää siitä, miten omaan murrosikään voi vaikuttaa, täältä.

On hienoa, että voit jutella äitisi kanssa kuukautisista ja murrosiästä. On tärkeää, että on luotettava aikuinen, jonka kanssa saa ja voi puhua myös murrosiän tuomista muutoksista ja niiden herättämistä tunteista. Jos sinua jää vielä mietityttämään nämä kehossasi tapahtuvat muutokset, voit hyvin olla yhteydessä asiasta myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan.

Mukavaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: EpävarmaTyttö
Ikä: 13-15v
Kuukautisten epäsäännöllisyys alkuvaiheessa En ole varma oliko ensimmäiset menkkani suurinpiirtein puolivuotta sitten koska ne vaikuttivat ekoilta mutta ne kestivät pari päivää. Tiedän muutamina ekoina vuosina menkat on...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi! Moni nuori pohtiikin samaa asiaa.

Ensimmäiset kuukautiset voivat kestää vain pari päivää, se on täysin normaalia. Ja kyllä, on totta, että ensimmäisinä vuosina kuukautiset voivat olla myös epäsäännölliset. Puoli vuotta alkaa toki olla melko pitkä aika, jos kuukautisia ei ole kuulunut. Ei kuitenkaan hätää, tilanne varmasti selviää ja ehkäpä ne kuukautiset ovat jo tuloillaan. 😊

Kyse voi siis toki vielä olla epäsäännöllisyydestä. Jos alkaa näyttää siltä, ettei nyt lähiaikoina kuukautisia kuitenkaan kuulu, kannattaa syitä alkaa selvittämään. Kuukautiset ovat voineet jäädä pois jostain syystä. Ensimmäisenä kannattaa aina sulkea pois raskauden mahdollisuus. Jos olet harrastanut seksiä, minkä yhteydessä siemennestettä on päässyt emättimeen, raskauden mahdollisuus on olemassa ja sen poissulkemiseksi kannattaa tehdä raskaustesti.

Jos kyseessä ei ole raskaus, voi syynä olla esimerkiksi sairastelut tai stressi (kouluhuolet, murheet tai voimakas jännitys). Myös runsas liikunta, painon nousu tai sen lasku voivat häiritä kuukautiskiertoa. Joskus kyseessä voi olla myös jokin sairaus, mutta niitä ei kannata kuitenkaan alkaa pelkäämään ❤

Kunhan syy selviää, voivat kuukautiset palata itsestäänkin. Joskus voidaan turvautua myös hormonilääkkeisiin kierron uudelleen aloittamiseksi.

Syy kuukautisten viivästymiselle kannattaa siis selvittää, jo senkin takia, että saisit itsekin mielenrauhan 😊 Rohkaisenkin sinua vielä, että kertoisit asiasta kouluterveydenhoitajalle. Jos terkkari ei tunnu edelleenkään hyvältä ajatukselta, olisiko sinun mahdollista keskustella äitisi, tai jonkun muun turvallisen aikuisen kanssa aiheesta? Voisitte vaikka varata yhdessä hoitajalle tai lääkärille ajan asian selvittämiseksi.

Mukavaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 15v
Ikä: 13-15v
Voiko olla raskaana, vaikka olisikin menkat? Moi! Haluisin kysyä et voiko olla raskaana vaikka oliski menkat? Jotkut sanoo jossain et vois olla raskaana vaikka olis ihan normaalisti menkat. Nii mietin...
Fressis

Hei!

Menkkojen idea on tyhjentää kohdun sisäpuoli niin että kohdun limakalvoon voidaan kasvattaa uusi, tuore paksuuntunut limakalvo ottamaan vastaan munasolua, jos se on hedelmöittynyt.  Jos tulee runsasta vuotoa, kohdun sisäpinta ja sisäpuolella mahdollisesti olevat asiat (munasolu, alkio eli muutamasoluinen vauvan alku) poistuvat. Toisin sanoen, jos kuukautiset tulevat suhteellisen säännöllisesti ja jotakuinkin yhtä runsaina kuin aiemminkin, raskaus ei varmaankaan voi kohdun sisällä jatkua, vaikka sellainen olisi alkanutkin.

Jonkun verran pientä veristä vuotoa voi raskauden aikana esiintyä. Joillakin naisilla kuukautiset ovat normaalistikin tosi niukat. Silloin pienestä vuodon määrästä on aika vaikea sanoa mitään.

Nykypäivänä tällaisia asioita ei pitäisi joutua kuitenkaan miettimään. Ruokakaupat, apteekit ja jopa R-kioskit myyvät raskaustestejä, jotka ovat hyvin luotettavia. Jos on siis mahdollista, että spermaa on päässyt emättimeesi tai vaikka vain ulkosynnyttimillesi, tee raskaustesti kolme viikkoa tapahtuneen jälkeen. Silloin tiedät varmasti, mikä on tilanne raskauden suhteen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: 13-15v
Sairastelu ja kuukautisten myöhästyminen Moi! Oon ollut nyt pari päivää kuumeessa ja kurkku ollut kipeä ja menkat myöhässä. Niin mietin, että johtuisikohan menkkojen viivästyminen tästä sairastelusta. Yhdynnässä olen ollut,...
Fressis

Hei,

Kysyt voivatko kuukautiset olla myöhässä kuumeisen flunssan takia. Kuukautiskierron säätely on hyvin hienovaraista, eli niihin voivat vaikuttaa monenlaiset asiat. Periaatteessa siis myös sairastettu infektio voi häiritä kuukautiskiertoa.

Kuitenkin ennen kuin tekisin tämän johtopäätöksen, on raskauden mahdollisuus hyvä sulkea pois. Hienoa, että olette käyttäneet kumppanisi kanssa kondomia! Kondomi onkin hyvä ehkäisymenetelmä seksitautien ja raskauden ehkäisyssä, mutta ei kuitenkaan ehkäise raskautta 100% varmasti, kuten ei mikään ehkäisymenetelmä. Tavanomaisessa raskaudenehkäisyn käytössä 15 naista tulee vuodessa raskaaksi kondomista huolimatta.

Neuvoisin sinua ensin siis vielä tekemään raskaustestin, ja sen jälkeen miettimään syitä vuotojen myöhästymiselle. Niitä voi olla paljon muitakin, kuten painon vaihtelut, liikunta ja stressi.

Hyvää syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö 14
Ikä: 13-15v
Tarkoittaako runsas läpinäkyvä valkovuoto, että menkat ovat tulossa? Tarkoittaako runsas läpinäkyvä valkovuoto, että menkat ovat tulossa?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Pelkkä runsas valkovuoto ei vielä itsessään kerro menkkojen alkamisesta. Tosin valkovuodon ilmaantuminen on ensimmäisiä merkkejä käynnistyvästä munasarjojen toiminnasta murrosiässä, eli se kertoo siitä, että keho kyllä valmistautuu kuukautisten alkamiseen. 😊 Valkovuodon ilmaantumisesta voi mennä muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen ennen kuin kuukautiset alkavat.

Valkovuoto on tyypillisesti kirkasta, kellertävää tai maitomaista eritettä ja se voi ajoittain olla runsasta. Kun kuukautiskierto käynnistyy, valkovuodon koostumus muuttuu kierron eri vaiheissa. Kirkas hajuton valkovuoto on merkki siitä, että limakalvosi voivat hyvin. Valkovuodon tehtävä on suojata limakalvoja ja puhdistaa emätintä.

Kun kuukautiset ovat alkamassa/alkaneet, niitä ennen tuleva valkovuoto on tyypillisesti väriltään enemmän rusehtavaa tai verensekaista vuotoa. Ajan kanssa vuoto alkaa muuttua selkeästi kirkkaaksi punaiseksi ja veriseksi vuodoksi. Myös kuukautisvuodon jälkeen valkovuoto voi olla vielä rusehtavaa.

Jos valkovuodon koostumus ja väri muuttuvat selkeästi, ja siihen ilmaantuu esimerkiksi kokkareita ja vuotoon liittyy voimakasta pahaa hajua ja kutinaa, voi kyseessä olla myös jokin tulehdus. Tällöin on syytä hakeutua terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle.

Mikäli haluat, suosittelen, että juttelet vielä valkovuodosta, kuukautisista ja muista murrosikään liittyvistä aiheista huoltajasi, tai jonkun muun luotettavan aikuisen, kuten terveydenhoitajan kanssa. Voit myös jatkaa aiheesta keskustelua Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?